Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2020 08:10

  Πρόγραμμα "SOPHIA" για την αντιμετώπιση και την προσέγγιση της παχυσαρκίας

  Πρόγραμμα "SOPHIA" για την αντιμετώπιση και την προσέγγιση της παχυσαρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Novo Nordisk ηγείται της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας δημόσιου - ιδιωτικού τομέα "SOPHIA" (Στρωματοποίηση φαινοτύπων της παχυσαρκίας για τη βελτιστοποίηση των μελλοντικών θεραπευτικών επιλογών της παχυσαρκίας), η οποία ξεκίνησε με στόχο τη βελτίωση της εκτίμησης του κινδύνου συννοσηροτήτων και των θεραπευτικών επιλογών για άτομα με παχυσαρκία.

  Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια πανδημία που πλήττει σήμερα περίπου 150 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και 650 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι συχνές, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε ποιος ασθενής θα αναπτύξει οποιαδήποτε από τις 200 γνωστές επιπλοκές της παχυσαρκίας. Επιπλέον, υπάρχουν ανεπαρκείς προβλέψεις για το ποιος ασθενής θα ανταποκριθεί στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την παχυσαρκία. Το πρόγραμμα "SOPHIA" θα εντοπίσει, θα χαρακτηρίσει και θα στρωματοποιήσει κλινικά σημαντικούς υποπληθυσμούς ασθενών που ζουν με παχυσαρκία ώστε να συνδέσει τη σωστή θεραπευτική επιλογή, με το σωστό ασθενή, τη σωστή χρονική στιγμή.
  Το πρόγραμμα "SOPHIA" θα παρέχει τεκμηριωμένη ταξινόμηση των προγνωστικών παραγόντων για τις επιπλοκές της παχυσαρκίας και την ανταπόκριση στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ενώ ταυτόχρονα θα εντοπίζει και θα χαρτογραφεί μοντέλα για την αειφόρο ανάπτυξη θεραπευτικών οδών που θα είναι πολύτιμες για ασθενείς, συστήματα υγείας, ερευνητές και κλινικούς ιατρούς.

  "Η αποστολή μας στο πρόγραμμα "SOPHIA" είναι να επιτρέψουμε στους επαγγελματίες υγείας να προβλέψουν αξιόπιστα τις επιπλοκές της παχυσαρκίας καθώς και ποιος ασθενής θα ανταποκριθεί στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές", δήλωσε ο καθηγητής Carel le Roux, συντονιστής του προγράμματος "SOPHIA" και ειδικός ιατρός για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο Κέντρο Έρευνας Επιπλοκών του Διαβήτη στο University College Dublin.

  Η επικεφαλής του προγράμματος SOPHIA, Δρ. Marianne Ølholm Larsen Grønning, της Novo Nordisk, αναφέρει πως: "Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, χρόνια νόσος για την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε, τόσο για τη βιολογία της ίδιας της νόσου όσο και για το πώς οι θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών με παχυσαρκία. Το πρόγραμμα "SOPHIA" είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της παχυσαρκίας. Η συνεργασία μεταξύ εξαιρετικών συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο, από τη βιομηχανία και από τους συλλόγους αποτελεί μια μεγάλη υπόσχεση ότι μπορούμε να αποδώσουμε δυνατά και μοναδικά αποτελέσματα."

  Οι φωνές των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία θα βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος "SOPHIA" μέσω της δημιουργίας συμβουλευτικής επιτροπής ασθενών. Αυτή θα διασφαλίσει ότι οι γνώσεις, οι απόψεις και οι επιθυμίες των ασθενών θα τοποθετηθούν στον πυρήνα του προγράμματος "SOPHIA" και θα ενσωματωθούν στα πολλαπλά στρώματα της μελέτης. Η ερευνητική ομάδα θα χρησιμοποιήσει τα ευρήματά της για να συμβάλει σε μια πιο επικεντρωμένη στον ασθενή και δίκαιη αφήγηση σχετικά με την παχυσαρκία και τις πολλαπλές επιπτώσεις της στο άτομο τόσο από κοινωνική όσο και από ιατρική άποψη. Όλα ξεκινούν με την παχυσαρκία να είναι μια χρόνια νόσος, όχι κάτι που οι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν μαζί του.

  Το πρόγραμμα "SOPHIA" έλαβε χρηματοδότηση 16 εκατομμυρίων ευρώ από την Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων (ΙΜΙ) - μια κοινή επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), του T1D Exchange, του JDRF και του Coalition Action Obesity.
  Μερικές από τις ενέργειες που θα διενεργηθούν στο πρόγραμμα "SOPHIA" είναι:
  • Δημιουργία βάσης δεδομένων
  • Διεξαγωγή ανάλυσης
  • Διεξαγωγή ποιοτικών ερευνών σε βάθος με ασθενείς για την αναγνώριση των αντιλήψεων και των προοπτικών τους σχετικά με τη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές της παχυσαρκίας
  • Εύρεση κοινής αξίας με όλους τους ενδιαφερόμενους για να εξασφαλιστεί η καλύτερη αντιμετώπιση των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία

  Το πρόγραμμα "SOPHIA" θα διερευνήσει επίσης τα αποτελέσματα της υγείας σε άτομα με παχυσαρκία που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα με τον Δρ. Sanjoy Dutta, Αντιπρόεδρο της Έρευνας του JDRF, "Με τη στατιστική δύναμη που προσφέρει μια τόσο μεγάλη ευρωπαϊκή συνεργασία, θα είμαστε σε θέση να διερευνήσουμε την αμφίδρομη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και τελικά να μπορούμε να κάνουμε έγκυρες προβλέψεις σχετικά με τις εκβάσεις που αφορούν την υγεία σε αυτόν τον παραδοσιακά υποτιμημένο πληθυσμό. Δεδομένου ότι τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξημένο βάρος (υπέρβαροι) ή παχυσαρκία, είναι κρίσιμο για την κοινότητα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση."

  Το πρόγραμμα "SOPHIA"  θα ξεκινήσει επίσημα τις δραστηριότητές του σε όλη την Ευρώπη την 1η Ιουνίου 2020. Θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2025 και το πρώτο ορόσημο έχει ήδη προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο του 2020.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:09 14/07

  Ένωση AbbVie - Allergan: Μια νέα ηγέτιδα εταιρεία με σημαντικές προοπτικές

  Ο Γιάννης Μπεσσής, Country Manager Allergan Aesthetics, μιλά για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη φαρμακοβιομηχανία η συνένωση της Allergan με την Abbvie.

  08:06 14/07

  Έχετε λίπος στην κοιλιά; Δείτε πώς αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη

  Το κοιλιακό ή σπλαχνικό λίπος συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

  08:05 14/07

  9 + 1 ερωτήσεις για τη χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολισμού

  Με την παχυσαρκία να θεωρείται πλέον νόσο -αλλά και να σχετίζεται με σοβαρά νοσήματα όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά- η αντιμετώπιση της είναι σημαντική.

  23:59 13/07

  Hiking: Όταν όλα φαίνονται δύσκολα, πάρτε τα βουνά

  Και δεν το λέμε εμείς, το λέει μελέτη στο International Journal of Sports Medicine.

  09:22 13/07

  Πώς μεταφέρεται μέσω του αέρα ο κορονοϊός; Και άλλες σημαντικές απαντήσεις

  Νέα δεδομένα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  09:08 13/07

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχεται τον Ηλία Μόσιαλο σε μία δημόσια συζήτηση

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διοργανώνει μία διαδικτυακή ανοιχτή συζήτηση για την πανδημία COVID-19 και το ρόλο των πολιτών στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.

  08:45 10/07

  Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής μελέτης GRECCΟ-19 σηματοδοτεί μια σπουδαία παγκόσμια διάκριση για τη χώρα μας.

  08:30 10/07

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά...

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ορόσημο μόνο για τη ζωή των παιδιών, αλλά για όλη την οικογένεια.

  07:27 10/07

  Θεραπεύονται οι αιμορροΐδες χωρίς πόνο;

  Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στην ανατομία όλων των ανθρώπων. Όταν δημιουργούν πρόβλημα, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να δώσει μόνιμη λύση.

  08:37 09/07

  Παίρνετε αντιόξινα για το στομάχι; Δείτε πώς μπορεί να σχετίζονται με Covid-19

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για όσους παίρνουν κοινά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

  Η υψηλή χοληστερόλη απασχολεί έναν στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ και ίσως η φυσική διαχείρισή της -αρχικά, έστω- δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

  09:13 08/07

  "Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε" - νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ψωρίαση

  Η ψωρίαση ελέγχεται και μπορείς πλέον να απαλλαγείς από τα συμπτώματα. Μίλα με τον Δερματολόγο σου σήμερα για να βρείτε μαζί τη θεραπεία που σου ταιριάζει.

  09:12 08/07

  7 τρόποι για να "χτίσουμε" την ευτυχία μας

  Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε κάποια πράγματα, είναι απλό να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι κάθε μέρα.

  07:30 08/07

  5 αναπάντητα ερωτήματα για τον νέο κορονοϊό: Από την ανοσία μέχρι τη γενετική

  Παρά τη συγκεντρωμένη γνώση που προέκυψε το τελευταίο διάστημα, ο νέος κορονοϊός κρατά ακόμη πολλά "μυστικά" από τους ειδικούς.

  09:31 07/07

  Προβιοτικά όχι μόνο για το έντερο αλλά και για την κατάθλιψη

  Τα προβιοτικά μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα πρεβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:24 07/07

  Έγκριση νέας θεραπείας για ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα ή β-θαλασσαιμία

  Το luspatercept αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο παράγοντα ωρίμανσης ερυθρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας μια νέα κατηγορία θεραπείας.