Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2020 08:10

  Πρόγραμμα "SOPHIA" για την αντιμετώπιση και την προσέγγιση της παχυσαρκίας

  Πρόγραμμα "SOPHIA" για την αντιμετώπιση και την προσέγγιση της παχυσαρκίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Novo Nordisk ηγείται της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας δημόσιου - ιδιωτικού τομέα "SOPHIA" (Στρωματοποίηση φαινοτύπων της παχυσαρκίας για τη βελτιστοποίηση των μελλοντικών θεραπευτικών επιλογών της παχυσαρκίας), η οποία ξεκίνησε με στόχο τη βελτίωση της εκτίμησης του κινδύνου συννοσηροτήτων και των θεραπευτικών επιλογών για άτομα με παχυσαρκία.

  Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια πανδημία που πλήττει σήμερα περίπου 150 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και 650 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι συχνές, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε ποιος ασθενής θα αναπτύξει οποιαδήποτε από τις 200 γνωστές επιπλοκές της παχυσαρκίας. Επιπλέον, υπάρχουν ανεπαρκείς προβλέψεις για το ποιος ασθενής θα ανταποκριθεί στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την παχυσαρκία. Το πρόγραμμα "SOPHIA" θα εντοπίσει, θα χαρακτηρίσει και θα στρωματοποιήσει κλινικά σημαντικούς υποπληθυσμούς ασθενών που ζουν με παχυσαρκία ώστε να συνδέσει τη σωστή θεραπευτική επιλογή, με το σωστό ασθενή, τη σωστή χρονική στιγμή.
  Το πρόγραμμα "SOPHIA" θα παρέχει τεκμηριωμένη ταξινόμηση των προγνωστικών παραγόντων για τις επιπλοκές της παχυσαρκίας και την ανταπόκριση στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ενώ ταυτόχρονα θα εντοπίζει και θα χαρτογραφεί μοντέλα για την αειφόρο ανάπτυξη θεραπευτικών οδών που θα είναι πολύτιμες για ασθενείς, συστήματα υγείας, ερευνητές και κλινικούς ιατρούς.

  "Η αποστολή μας στο πρόγραμμα "SOPHIA" είναι να επιτρέψουμε στους επαγγελματίες υγείας να προβλέψουν αξιόπιστα τις επιπλοκές της παχυσαρκίας καθώς και ποιος ασθενής θα ανταποκριθεί στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές", δήλωσε ο καθηγητής Carel le Roux, συντονιστής του προγράμματος "SOPHIA" και ειδικός ιατρός για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο Κέντρο Έρευνας Επιπλοκών του Διαβήτη στο University College Dublin.

  Η επικεφαλής του προγράμματος SOPHIA, Δρ. Marianne Ølholm Larsen Grønning, της Novo Nordisk, αναφέρει πως: "Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, χρόνια νόσος για την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε, τόσο για τη βιολογία της ίδιας της νόσου όσο και για το πώς οι θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών με παχυσαρκία. Το πρόγραμμα "SOPHIA" είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της παχυσαρκίας. Η συνεργασία μεταξύ εξαιρετικών συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο, από τη βιομηχανία και από τους συλλόγους αποτελεί μια μεγάλη υπόσχεση ότι μπορούμε να αποδώσουμε δυνατά και μοναδικά αποτελέσματα."

  Οι φωνές των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία θα βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος "SOPHIA" μέσω της δημιουργίας συμβουλευτικής επιτροπής ασθενών. Αυτή θα διασφαλίσει ότι οι γνώσεις, οι απόψεις και οι επιθυμίες των ασθενών θα τοποθετηθούν στον πυρήνα του προγράμματος "SOPHIA" και θα ενσωματωθούν στα πολλαπλά στρώματα της μελέτης. Η ερευνητική ομάδα θα χρησιμοποιήσει τα ευρήματά της για να συμβάλει σε μια πιο επικεντρωμένη στον ασθενή και δίκαιη αφήγηση σχετικά με την παχυσαρκία και τις πολλαπλές επιπτώσεις της στο άτομο τόσο από κοινωνική όσο και από ιατρική άποψη. Όλα ξεκινούν με την παχυσαρκία να είναι μια χρόνια νόσος, όχι κάτι που οι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν μαζί του.

  Το πρόγραμμα "SOPHIA" έλαβε χρηματοδότηση 16 εκατομμυρίων ευρώ από την Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων (ΙΜΙ) - μια κοινή επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), του T1D Exchange, του JDRF και του Coalition Action Obesity.
  Μερικές από τις ενέργειες που θα διενεργηθούν στο πρόγραμμα "SOPHIA" είναι:
  • Δημιουργία βάσης δεδομένων
  • Διεξαγωγή ανάλυσης
  • Διεξαγωγή ποιοτικών ερευνών σε βάθος με ασθενείς για την αναγνώριση των αντιλήψεων και των προοπτικών τους σχετικά με τη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές της παχυσαρκίας
  • Εύρεση κοινής αξίας με όλους τους ενδιαφερόμενους για να εξασφαλιστεί η καλύτερη αντιμετώπιση των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία

  Το πρόγραμμα "SOPHIA" θα διερευνήσει επίσης τα αποτελέσματα της υγείας σε άτομα με παχυσαρκία που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα με τον Δρ. Sanjoy Dutta, Αντιπρόεδρο της Έρευνας του JDRF, "Με τη στατιστική δύναμη που προσφέρει μια τόσο μεγάλη ευρωπαϊκή συνεργασία, θα είμαστε σε θέση να διερευνήσουμε την αμφίδρομη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και τελικά να μπορούμε να κάνουμε έγκυρες προβλέψεις σχετικά με τις εκβάσεις που αφορούν την υγεία σε αυτόν τον παραδοσιακά υποτιμημένο πληθυσμό. Δεδομένου ότι τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξημένο βάρος (υπέρβαροι) ή παχυσαρκία, είναι κρίσιμο για την κοινότητα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση."

  Το πρόγραμμα "SOPHIA"  θα ξεκινήσει επίσημα τις δραστηριότητές του σε όλη την Ευρώπη την 1η Ιουνίου 2020. Θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2025 και το πρώτο ορόσημο έχει ήδη προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο του 2020.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:36 07/05

  Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

  Περίπου 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο γι’ αυτό και οι εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης είναι σημαντικές.

  09:20 07/05

  Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Η νόσος και οι προκλήσεις

  H 8η Μαΐου δρα αφυπνιστικά ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαθρίτιδας.

  23:59 06/05

  Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

  Τα τηγανητά δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, όταν τηγανίζουμε όμως το λάδι που επιλέγουμε είναι σημαντικό!

  09:26 06/05

  Άσθμα: Κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19 οι ασθενείς;

  Η βαρύτητα και η μορφή του άσθματος επηρεάζει την απάντηση, ωστόσο οι ασθματικοί ασθενείς θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν κανονικά.

  09:03 06/05

  Μεταλλάξεις του κορονοϊού: Πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

  Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μας δίνουν στοιχεία για το κατά πόσο εμβόλια που διαθέτουμε παρέχουν προστασία από παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

  14:42 05/05

  Μελέτη: Η δράση του anakinra κατά της πνευμονίας από COVID-19

  Η Sobi και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης αναφέρουν ότι η χρήση του anakinra βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64% σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.

  09:08 05/05

  Θρομβώσεις μετά τα εμβόλια και μετά τη νόσηση με COVID-19

  Οι θέσεις Αμερικανικών Ιατρικών Ενώσεων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τους πιθανούς κινδύνους.

  08:56 05/05

  Εσύ, μήπως παίρνεις το σάκχαρό σου χαΛΛΛαρά;

  Η νέα διαδικτυακή εκστρατεία της ΑΜΚΕ "Με Οδηγό το Διαβήτη" κάνει focus στη Βόρεια Ελλάδα με ambassador τον Γιώργο Μαυρίδη.

  23:59 04/05

  "Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;

  Η διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στην ευεξία, τη διάθεσή μας για άσκηση και φυσικά, στην καλή μας υγεία.

  23:59 02/05

  Σας έμειναν κόκκινα αυγά; Να πώς θα τα απολαύσετε - και γιατί σας κάνουν καλό

  Σε κάθε σπίτι αυτές τις ημέρες υπάρχουν κόκκινα αυγά. Να τα φάμε ή όχι; Και πώς αν τα έχουμε βαρεθεί "απλά βραστά";

  15:13 29/04

  Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID-19

  Πρόκειται για κλινική έρευνα για εισπνεόμενη θεραπεία που βασίζεται στη χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes).

  09:34 29/04

  Αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της ουσίας νιταζοξανίδη για ήπια νόσο COVID

  Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αρχικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή Φάσης III που αξιολόγησε το νέο ερευνητικό υποψήφιο φάρμακο για την COVID-19 με την ονομασία NT-300.

  09:07 29/04

  Έγκριση νέας θεραπείας για τον προχωρημένο καρκίνο του νεφρού

  Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συνδυασμό nivolumab με cabozantinib για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

  23:59 28/04

  Γευστική και νηστίσιμη σαλάτα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

  Αυτές τις μέρες, ανεξάρτητα απ' το αν νηστεύετε ή όχι, οι τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι απαραίτητες.

  10:50 28/04

  Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι; Νέα έρευνα επιχειρεί να απαντήσει

  Μια δόση εμβολίου Covid-19 μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στα σπίτια, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

  09:01 28/04

  Ανοσμία και υποθυρεοειδισμός: Υπάρχει σχέση;

  Πιθανή συσχέτιση του υποθυρεοειδισμού με την εμφάνιση εμμένουσας ανοσμίας σχετιζόμενης με νόσο COVID-19.