Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουν-2020 08:56

  Αποστολή COVID-19 στα νησιά: Ο επικεφαλής της αποστολής μιλά σε πρώτο πρόσωπο

  Αποστολή COVID-19 στα νησιά: Ο επικεφαλής της αποστολής μιλά σε πρώτο πρόσωπο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  O Νικός Αθανασίου, πρόεδρος της ΜΚΟ +πλεύση (Σύμπλευση) ήταν ένας από τους εθελοντές που επισκέφθηκαν μαζί με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ τα νησιά μας, με το τέλος της καραντίνας, προκειμένου να γίνει στους κατοίκους τους εξέταση για COVID-19. Αυτά είναι τα δικά του λόγια για το πώς βίωσε αυτή την εμπειρία. 

  "Το νοιώσαμε όλοι τους τελευταίους μήνες, με τους οικείους μας που ανήκουν στις  ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους, αυτούς με κάποιο νόσημα ή πάθηση. Το παράδοξο να θέλουμε να βρεθούμε δίπλα τους κι όμως να επιλέγουμε να κρατάμε απόσταση, να μένουμε μακριά, χωρίς αγκαλιά και φιλί, χωρίς απτή οικειότητα. Με την εξυπηρέτηση των αναγκών να είναι στο προσκήνιο και την συναισθηματική σχέση δευτερεύουσα. Αυτή η προσωπική απόσταση έγινε αντιληπτή σε μία πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, για τους εθελοντές της Σύμπλευσης που με τέσσερα από τα φουσκωτά της ομάδας και μαζί με τον ΕΟΔΥ ξεκίνησαν την υλοποίηση των Πλωτών Ομάδων για διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων COVID-19 στα νησιά μας στα τέλη Μαΐου.

  Η Σύμπλευση κάθε χρόνο φτάνει στα απομονωμένα και ακριτικά νησιά της Ελλάδας για να προσφέρει απολύτως εθελοντικά δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και εξετάσεις, να δημιουργήσει έργα υποδομής με χορηγικές συνεργασίες, να ενισχύσει τα σχολεία με εξοπλισμό, να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις. Μόνη ανταμοιβή των δεκάδων εθελοντών της για τα εκατοντάδες ναυτικά μίλια στα φουσκωτά με κάθε καιρό, είναι το χαμόγελο των νησιωτών. Και μας το προσφέρουν απλόχερα, όπως και τις πανηγυρικές υποδοχές, τη μουσική τους, το χορό και το τραγούδι. Η πανδημία ωστόσο, επέβαλε αυτή την φορά μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

  Όπως όταν επισκεπτόμασταν έναν οικείο μας την περίοδο του lock-down και μέναμε μερικά μέτρα μακριά έξω από την είσοδο, μιλώντας για λίγη ώρα από απόσταση, έτσι και στα μικρά λιμάνια, στην Κίμωλο, την Φολέγανδρο, την Σίκινο, περιοριστήκαμε σε λίγα λόγια και χαιρετισμούς με τους δημάρχους, έναν δύο ακόμη ανθρώπους του Δήμου, προκειμένου να οργανωθεί η μετάβαση και πραγματοποίηση της λήψης δειγμάτων για τα διαγνωστικά τεστ σε νησιώτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ελάχιστα γνωστά πρόσωπα είδαμε στη διαδρομή, λίγα ακόμη να προσέρχονται για εξέταση. Πετύχαμε να πάμε άμεσα στα νησιά με το τέλος των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο η ανάγκη μας να βρεθούμε ξανά εκεί για να προσφέρουμε δεν ικανοποιήθηκε πλήρως.

  Πετύχαμε πολύ σημαντικά οφέλη για τα νησιά με την κοινή δράση Σύμπλευσης και ΕΟΔΥ, όχι μόνο στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά –ίσως, κυρίως- στην ενίσχυση της διεθνούς τους εικόνας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Η πρωτοβουλία αυτή έφερε  δίπλα μας το BBC, το ITV, το Associated Press, προκαλέσαμε αναφορές στο διεθνή Τύπο από τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία για το ότι τα μικρά ελληνικά νησιά απολαμβάνουν της φροντίδας του κράτους. Εάν ένα πολύ μικρό μόνο ποσοστό των εκατομμυρίων τηλεθεατών που παρακολούθησαν αυτά τα ρεπορτάζ έρθει στην Ελλάδα φέτος, εάν βρεθεί στα μικρά νησιά μας, η ενίσχυση της οικονομίας τους που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό θα είναι καθοριστική.

  Με αυτά κατά νου και τα σχέδια για τις επόμενες και προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες δράσεις μας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Σύμπλευση, να προσφέρουμε τον προσωπικό μας χρόνο και μέσα ο κάθε εθελοντής όσο μπορεί, ώστε να επιβεβαιώσουμε σε κάθε νησιώτη πως σε αυτή την δύσκολη περίοδο δεν είναι μόνος. Πως υπάρχουν άνθρωποι που τον σκέφτονται, συμπολίτες του που τον στηρίζουν. Ώστε και αυτός να έχει τις δυνάμεις να παραμείνει στο νησί, να το δουλέψει, να το κρατήσει ελληνικό, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς".

  Η +πλευση (σύμπλευση) είναι μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των Ελληνικών ακριτικών νήσων. Αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, η σύμπλευση οργανώνει δράσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με στόχο την μέγιστη δυνατή προσφορά προς τα ακριτικά νησιά. Σκοπός μας η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ακριτών μέσω, πρωταρχικά, της παροχής δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και της δημιουργίας έργων υποδομής στις τοπικές κοινωνίες. Κύρια δράση της +πλεύσης – και επιστέγασμα των προσπαθειών όλου του έτους – αποτελεί ο ετήσιος διάπλους της ο οποίος πραγματοποιείται με τα φουσκωτά σκάφη των μελών της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:36 07/05

  Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

  Περίπου 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο γι’ αυτό και οι εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης είναι σημαντικές.

  09:20 07/05

  Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Η νόσος και οι προκλήσεις

  H 8η Μαΐου δρα αφυπνιστικά ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαθρίτιδας.

  23:59 06/05

  Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

  Τα τηγανητά δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, όταν τηγανίζουμε όμως το λάδι που επιλέγουμε είναι σημαντικό!

  09:26 06/05

  Άσθμα: Κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19 οι ασθενείς;

  Η βαρύτητα και η μορφή του άσθματος επηρεάζει την απάντηση, ωστόσο οι ασθματικοί ασθενείς θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν κανονικά.

  09:03 06/05

  Μεταλλάξεις του κορονοϊού: Πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

  Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μας δίνουν στοιχεία για το κατά πόσο εμβόλια που διαθέτουμε παρέχουν προστασία από παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

  14:42 05/05

  Μελέτη: Η δράση του anakinra κατά της πνευμονίας από COVID-19

  Η Sobi και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης αναφέρουν ότι η χρήση του anakinra βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64% σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.

  09:08 05/05

  Θρομβώσεις μετά τα εμβόλια και μετά τη νόσηση με COVID-19

  Οι θέσεις Αμερικανικών Ιατρικών Ενώσεων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τους πιθανούς κινδύνους.

  08:56 05/05

  Εσύ, μήπως παίρνεις το σάκχαρό σου χαΛΛΛαρά;

  Η νέα διαδικτυακή εκστρατεία της ΑΜΚΕ "Με Οδηγό το Διαβήτη" κάνει focus στη Βόρεια Ελλάδα με ambassador τον Γιώργο Μαυρίδη.

  23:59 04/05

  "Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;

  Η διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στην ευεξία, τη διάθεσή μας για άσκηση και φυσικά, στην καλή μας υγεία.

  23:59 02/05

  Σας έμειναν κόκκινα αυγά; Να πώς θα τα απολαύσετε - και γιατί σας κάνουν καλό

  Σε κάθε σπίτι αυτές τις ημέρες υπάρχουν κόκκινα αυγά. Να τα φάμε ή όχι; Και πώς αν τα έχουμε βαρεθεί "απλά βραστά";

  15:13 29/04

  Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID-19

  Πρόκειται για κλινική έρευνα για εισπνεόμενη θεραπεία που βασίζεται στη χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes).

  09:34 29/04

  Αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της ουσίας νιταζοξανίδη για ήπια νόσο COVID

  Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αρχικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή Φάσης III που αξιολόγησε το νέο ερευνητικό υποψήφιο φάρμακο για την COVID-19 με την ονομασία NT-300.

  09:07 29/04

  Έγκριση νέας θεραπείας για τον προχωρημένο καρκίνο του νεφρού

  Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συνδυασμό nivolumab με cabozantinib για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

  23:59 28/04

  Γευστική και νηστίσιμη σαλάτα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

  Αυτές τις μέρες, ανεξάρτητα απ' το αν νηστεύετε ή όχι, οι τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι απαραίτητες.

  10:50 28/04

  Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι; Νέα έρευνα επιχειρεί να απαντήσει

  Μια δόση εμβολίου Covid-19 μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στα σπίτια, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

  09:01 28/04

  Ανοσμία και υποθυρεοειδισμός: Υπάρχει σχέση;

  Πιθανή συσχέτιση του υποθυρεοειδισμού με την εμφάνιση εμμένουσας ανοσμίας σχετιζόμενης με νόσο COVID-19.