Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουν-2020 08:56

  Αποστολή COVID-19 στα νησιά: Ο επικεφαλής της αποστολής μιλά σε πρώτο πρόσωπο

  Αποστολή COVID-19 στα νησιά: Ο επικεφαλής της αποστολής μιλά σε πρώτο πρόσωπο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  O Νικός Αθανασίου, πρόεδρος της ΜΚΟ +πλεύση (Σύμπλευση) ήταν ένας από τους εθελοντές που επισκέφθηκαν μαζί με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ τα νησιά μας, με το τέλος της καραντίνας, προκειμένου να γίνει στους κατοίκους τους εξέταση για COVID-19. Αυτά είναι τα δικά του λόγια για το πώς βίωσε αυτή την εμπειρία. 

  "Το νοιώσαμε όλοι τους τελευταίους μήνες, με τους οικείους μας που ανήκουν στις  ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους, αυτούς με κάποιο νόσημα ή πάθηση. Το παράδοξο να θέλουμε να βρεθούμε δίπλα τους κι όμως να επιλέγουμε να κρατάμε απόσταση, να μένουμε μακριά, χωρίς αγκαλιά και φιλί, χωρίς απτή οικειότητα. Με την εξυπηρέτηση των αναγκών να είναι στο προσκήνιο και την συναισθηματική σχέση δευτερεύουσα. Αυτή η προσωπική απόσταση έγινε αντιληπτή σε μία πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, για τους εθελοντές της Σύμπλευσης που με τέσσερα από τα φουσκωτά της ομάδας και μαζί με τον ΕΟΔΥ ξεκίνησαν την υλοποίηση των Πλωτών Ομάδων για διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων COVID-19 στα νησιά μας στα τέλη Μαΐου.

  Η Σύμπλευση κάθε χρόνο φτάνει στα απομονωμένα και ακριτικά νησιά της Ελλάδας για να προσφέρει απολύτως εθελοντικά δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και εξετάσεις, να δημιουργήσει έργα υποδομής με χορηγικές συνεργασίες, να ενισχύσει τα σχολεία με εξοπλισμό, να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις. Μόνη ανταμοιβή των δεκάδων εθελοντών της για τα εκατοντάδες ναυτικά μίλια στα φουσκωτά με κάθε καιρό, είναι το χαμόγελο των νησιωτών. Και μας το προσφέρουν απλόχερα, όπως και τις πανηγυρικές υποδοχές, τη μουσική τους, το χορό και το τραγούδι. Η πανδημία ωστόσο, επέβαλε αυτή την φορά μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

  Όπως όταν επισκεπτόμασταν έναν οικείο μας την περίοδο του lock-down και μέναμε μερικά μέτρα μακριά έξω από την είσοδο, μιλώντας για λίγη ώρα από απόσταση, έτσι και στα μικρά λιμάνια, στην Κίμωλο, την Φολέγανδρο, την Σίκινο, περιοριστήκαμε σε λίγα λόγια και χαιρετισμούς με τους δημάρχους, έναν δύο ακόμη ανθρώπους του Δήμου, προκειμένου να οργανωθεί η μετάβαση και πραγματοποίηση της λήψης δειγμάτων για τα διαγνωστικά τεστ σε νησιώτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ελάχιστα γνωστά πρόσωπα είδαμε στη διαδρομή, λίγα ακόμη να προσέρχονται για εξέταση. Πετύχαμε να πάμε άμεσα στα νησιά με το τέλος των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο η ανάγκη μας να βρεθούμε ξανά εκεί για να προσφέρουμε δεν ικανοποιήθηκε πλήρως.

  Πετύχαμε πολύ σημαντικά οφέλη για τα νησιά με την κοινή δράση Σύμπλευσης και ΕΟΔΥ, όχι μόνο στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά –ίσως, κυρίως- στην ενίσχυση της διεθνούς τους εικόνας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. Η πρωτοβουλία αυτή έφερε  δίπλα μας το BBC, το ITV, το Associated Press, προκαλέσαμε αναφορές στο διεθνή Τύπο από τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία για το ότι τα μικρά ελληνικά νησιά απολαμβάνουν της φροντίδας του κράτους. Εάν ένα πολύ μικρό μόνο ποσοστό των εκατομμυρίων τηλεθεατών που παρακολούθησαν αυτά τα ρεπορτάζ έρθει στην Ελλάδα φέτος, εάν βρεθεί στα μικρά νησιά μας, η ενίσχυση της οικονομίας τους που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό θα είναι καθοριστική.

  Με αυτά κατά νου και τα σχέδια για τις επόμενες και προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες δράσεις μας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Σύμπλευση, να προσφέρουμε τον προσωπικό μας χρόνο και μέσα ο κάθε εθελοντής όσο μπορεί, ώστε να επιβεβαιώσουμε σε κάθε νησιώτη πως σε αυτή την δύσκολη περίοδο δεν είναι μόνος. Πως υπάρχουν άνθρωποι που τον σκέφτονται, συμπολίτες του που τον στηρίζουν. Ώστε και αυτός να έχει τις δυνάμεις να παραμείνει στο νησί, να το δουλέψει, να το κρατήσει ελληνικό, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς".

  Η +πλευση (σύμπλευση) είναι μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των Ελληνικών ακριτικών νήσων. Αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα, η σύμπλευση οργανώνει δράσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με στόχο την μέγιστη δυνατή προσφορά προς τα ακριτικά νησιά. Σκοπός μας η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ακριτών μέσω, πρωταρχικά, της παροχής δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και της δημιουργίας έργων υποδομής στις τοπικές κοινωνίες. Κύρια δράση της +πλεύσης – και επιστέγασμα των προσπαθειών όλου του έτους – αποτελεί ο ετήσιος διάπλους της ο οποίος πραγματοποιείται με τα φουσκωτά σκάφη των μελών της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:34 15/07

  Moderna: "Ισχυρή" ανοσία σε όλους όσοι έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Στις 27 Ιουλίου θα ξεκινήσει το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών για το πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό.

  09:07 15/07

  ΕΚΠΑ: Η αερογενής μετάδοση δεν αποτελεί τον κυρίαρχο τρόπος διασποράς του SARS-CoV-2

  Πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση εξετάζει τα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τους πιθανούς τρόπους μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

  08:43 15/07

  Εξαγορά της εταιρείας Βιοτεχνολογίας Vitaeris από τη CSL Behring

  Η Vitaeris Inc εστιάζει στην ανάπτυξη του μονοκλωνικού αντισώματος (MAB), clazakizumab.

  08:00 15/07

  Προνομιακή τιμή από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών για μοριακό τεστ κορονοϊού

  Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με το Διαγνωστικό Κέντρο Γενότυπος ΑΙΕ, για τη μοριακή ανίχνευση του SARS-CoV-2.

  16:09 14/07

  Ένωση AbbVie - Allergan: Μια νέα ηγέτιδα εταιρεία με σημαντικές προοπτικές

  Ο Γιάννης Μπεσσής, Country Manager Allergan Aesthetics, μιλά για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη φαρμακοβιομηχανία η συνένωση της Allergan με την Abbvie.

  08:06 14/07

  Έχετε λίπος στην κοιλιά; Δείτε πώς αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη

  Το κοιλιακό ή σπλαχνικό λίπος συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

  08:05 14/07

  9 + 1 ερωτήσεις για τη χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολισμού

  Με την παχυσαρκία να θεωρείται πλέον νόσο -αλλά και να σχετίζεται με σοβαρά νοσήματα όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά- η αντιμετώπιση της είναι σημαντική.

  23:59 13/07

  Hiking: Όταν όλα φαίνονται δύσκολα, πάρτε τα βουνά

  Και δεν το λέμε εμείς, το λέει μελέτη στο International Journal of Sports Medicine.

  09:22 13/07

  Πώς μεταφέρεται μέσω του αέρα ο κορονοϊός; Και άλλες σημαντικές απαντήσεις

  Νέα δεδομένα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  09:08 13/07

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχεται τον Ηλία Μόσιαλο σε μία δημόσια συζήτηση

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διοργανώνει μία διαδικτυακή ανοιχτή συζήτηση για την πανδημία COVID-19 και το ρόλο των πολιτών στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.

  08:45 10/07

  Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής μελέτης GRECCΟ-19 σηματοδοτεί μια σπουδαία παγκόσμια διάκριση για τη χώρα μας.

  08:30 10/07

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά...

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ορόσημο μόνο για τη ζωή των παιδιών, αλλά για όλη την οικογένεια.

  07:27 10/07

  Θεραπεύονται οι αιμορροΐδες χωρίς πόνο;

  Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στην ανατομία όλων των ανθρώπων. Όταν δημιουργούν πρόβλημα, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να δώσει μόνιμη λύση.

  08:37 09/07

  Παίρνετε αντιόξινα για το στομάχι; Δείτε πώς μπορεί να σχετίζονται με Covid-19

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για όσους παίρνουν κοινά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

  Η υψηλή χοληστερόλη απασχολεί έναν στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ και ίσως η φυσική διαχείρισή της -αρχικά, έστω- δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

  09:13 08/07

  "Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε" - νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ψωρίαση

  Η ψωρίαση ελέγχεται και μπορείς πλέον να απαλλαγείς από τα συμπτώματα. Μίλα με τον Δερματολόγο σου σήμερα για να βρείτε μαζί τη θεραπεία που σου ταιριάζει.