Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουν-2020 12:27

  Ο κορονοϊός φαίνεται να βλάπτει τον πλακούντα των εγκύων

  Ο κορονοϊός φαίνεται να βλάπτει τον πλακούντα των εγκύων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Τα ευρήματα της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής έρευνας δείχνουν μη φυσιολογική ροή αίματος μεταξύ μητέρας και εμβρύου στις περιπτώσεις θετικών στον κορονοϊό εγκύων. Κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι πιθανόν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος παρακολούθησης της κύησης αυτών των γυναικών. 

  Οι ερευνητές εξέτασαν αμέσως μετά τον τοκετό τους πλακούντες 16 γυναικών που είχαν βρεθεί θετικές στον κορονοϊό και διαπίστωσαν ότι όλοι είχαν υποστεί βλάβες από τον COVID-19. Κάποιες από τις εγκύους ήταν ασυμπτωματικές.

  Η νέα μελέτη του Northwestern Medicine, έδειξε ότι ο πλακούντας αυτών των γυναικών δεν είχε φυσιολογική ροή αίματος μεταξύ της μητέρας και του μωρού στη μήτρα και συνειδητοποίησαν ότι αυτή είναι μία επιπλοκή του νέου κορονοϊού, την οποία δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. 

  Αν και τα ευρήματα προέρχονται από περιορισμένο αριθμό εγκύων που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, είναι χρήσιμα καθώς φανερώνουν νέους παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνει υπόψιν κάθε μαιευτήρας που παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μία έγκυο που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

  Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Clinical Pathology

  "Τα περισσότερα μωρά γεννήθηκαν τελειόμηνα και δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι ασυνήθιστο στους πλακούντες. Αυτός ο ιός όμως, φαίνεται ότι προκαλεί βλάβες στον πλακούντα”, είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζέφρι Γκόλντσταϊν.

  "Δεν φαίνεται να προκαλεί προβλήματα στα βρέφη που γεννιούνται, σύμφωνα με τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε και τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι έγκυοι με COVIDπρέπει να παρακολουθούνται πιο στενά”.

  "Η αυξημένη παρακολούθηση μπορεί να έχει τη μορφή εξετάσεων non-stress tests (NST),που ελέγχουν πόσο αποτελεσματικά παρέχει οξυγόνο ο πλακούντας ή με τη μορφή υπέρηχων που δείχνουν εάν το μωρό αναπτύσσεται με το σωστό ρυθμό. Δεν θα ήθελα να τρομάξω κανέναν, αλλά αυτά τα ευρήματα με ανησυχούν", είπε η Δρ. Έμιλι Μίλερ, μία εκ των ερευνητών

  "Δεν θέλω να βγάλω συμπεράσματα από μια μικρή μελέτη, αλλά αυτή η αρχική ματιά στις αλλαγές που μπορεί να προκαλεί ο COVID-19 στον πλακούντα, δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετά σημαντικές επιπλοκές σε μία εγκυμοσύνη. Οφείλουμε να συζητήσουμε εάν πρέπει να αλλάξουμε τώρα τον τρόπο παρακολούθησης των εγκύων”. 

  Δεκαπέντε από τις γυναίκες γέννησαν στο τρίτο τρίμηνο, ενώ μία απέβαλε στο δεύτερο τρίμηνο. "Αυτή η γυναίκα ήταν ασυμπτωματική και δεν ξέρουμε εάν ο κορονοϊός προκάλεσε την αποβολή ή αν ήταν άλλα τα αίτια”, είπε ο Δρ. Γκόλντσταϊν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις γυναικών που ήταν θετικές στον κορονοϊό και απέβαλαν. Τρεις ή τέσσερις είχαν σοβαρή φλεγμονή στον πλακούντα. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία πριν βγάλουμε συμπεράσματα, είπε ο επικεφαλής της έρευνας. 

  Ο πλακούντας είναι το πρώτο όργανο που σχηματίζεται στην ανάπτυξη του εμβρύου. Λειτουργεί ως πνεύμονες, έντερα, νεφρά και συκώτι του εμβρύου, λαμβάνοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από τη ροή του αίματος της μητέρας και αποβάλλοντας τα προϊόντα του μεταβολισμού. Ο πλακούντας επίσης ευθύνεται για πολλές από τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα της μητέρας.

  Η εξέταση του πλακούντα μιας γυναίκας επιτρέπει σε έναν παθολόγο να δει έναν "αναδρομικό” χάρτη της πορείας της εγκυμοσύνης και να μάθει τι συνέβη στο μωρό μέσα στη μήτρα ή τι μπορεί να συμβεί τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος μετά τον τοκετό.

  "Ο πλακούντας λειτουργεί ως αναπνευστήρας για το έμβρυο και αν υποστεί βλάβη, μπορεί να υπάρξουν τρομερά αποτελέσματα. Σε αυτήν την πολύ περιορισμένη μελέτη, τα ευρήματά μας παρέχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο αναπνευστήρας μπορεί μην λειτουργεί τόσο καλά και για τόσο καιρό όσο θα θέλαμε όταν η μητέρα είναι θετική στον SARS-CoV2."

  Οι πλακούντες αυτών των γυναικών είχαν όλοι δύο συγκεκριμένες ανωμαλίες: ανεπαρκή ροή αίματος από τη μητέρα στο έμβρυο με μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονταιμητρική αγγειακή δυσλειτουργία (MVM) και θρόμβους στον πλακούντα.

  Στις συνήθεις περιπτώσεις αγγειακής δυσλειτουργίας, η αρτηριακή πίεση της μητέρας είναι υψηλότερη από την κανονική. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε γυναίκες με προεκλαμψία ή υπέρταση. Στην έρευνα όμως, μόνο μία γυναίκα είχε προεκλαμψία ή υπέρταση. 

  "Όλο και περισσότερο συμφωνούμε ότι υπάρχουν προβλήματα με την πήξη του αίματος, αλλά υπάρχουν και βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία στις ασθενείς με COVID-19", δήλωσε ο Δρ.Γκόλντσταϊν. "Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι υπάρχει στον κορονοϊό κάτι που σχετίζεται με τη δημιουργία θρόμβων και αυτό συμβαίνει στον πλακούντα”. 

  Όλα τα μωρά, εκτός από ένα, γεννήθηκαν τελειόμηνα. "Ήταν υγιή, όμορφα, φυσιολογικά μωρά, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της ροής του αίματος είχε "μπλοκάρει” και πολλοί πλακούντες ήταν μικρότεροι από ό,τι θα έπρεπε”. 

  Η άποψή μου
  Η φύση έδωσε στον πλακούντα τεράστια λειτουργική εφεδρεία. Ακόμα κι αν λειτουργεί ο μισός πλακούντας, τα μωρά συχνά γεννιούνται απολύτως φυσιολογικά. Ωστόσο, ενώ τα περισσότερα μωρά θα είναι καλά, υπάρχει ο κίνδυνος να κινδυνεύσουν ορισμένες εγκυμοσύνες.

  Η διαταραχή της μητροπλακουντιακής κυκλοφορίας και η ανάπτυξη θρόμβων στον πλακούντα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση αντιπηκτικών κατά την κύηση. Ίσως απαιτείται συχνότερη υπερηχογραφική παρακολούθηση, πχ κάθε δύο εβδομάδες για να βεβαιωθούμε ότι η ανάπτυξη του εμβρύου είναι φυσιολογική. 

  Διαβάστε περισσότερα εδώ 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:56 06/07

  Εμβόλιο για τον κορονοϊό: 3 ειδικοί εξετάζουν τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 17 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες.

  08:56 06/07

  Νέα δεδομένα για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για θεραπεία για αιμορροφιλία

  Θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για το fitusiran, βάσει ενδιάμεσης ανάλυσης της μελέτης Φάσης 2 για αιμορροφιλία Α και Β.

  08:56 06/07

  Η ώρα που κοιμούνται οι έφηβοι επηρεάζει την υγεία τους

  Άσθμα και αλλεργίες είναι συχνότερα στους εφήβους που μένουν ξύπνιοι έως αργά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  15:33 03/07

  Εξέλιξη: Μόλις πήρε άδεια θεραπεία για τον νέο κορονοϊό

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπείας της covid-19.

  12:36 03/07

  Πιο μολυσματική η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον πλανήτη

  Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο είναι πιο μολυσματική από την αρχική, δείχνει μελέτη.

  08:35 03/07

  Νεότερα δεδομένα: Πώς η COVID-19 επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα

  Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να απειλήσει τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερικό νευρικό σύστημα. Δείτε εδώ πώς εκδηλώνονται οι επιδράσεις του.

  08:30 03/07

  7 tips για να δείτε το πρωινό σας με άλλο μάτι

  Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να αγαπήσετε και να απολαμβάνετε το πρωινό σας.

  08:27 03/07

  Εμβόλια: Χάρη σε αυτά "ξεχάσαμε" σοβαρά νοσήματα

  Η αξία του εμβολιασμού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

  12:35 02/07

  Η παρατεταμένη κρυοσυντήρηση εμβρύων πιθανώς να μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής

  Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις 24.000 γυναικών που είχαν κάνει εμβρυομεταφορά.

  07:59 02/07

  "Κάλεσμα" από Ουγγαρία για επιχειρηματικές συνεργασίες στο χώρο της υγείας

  Επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργασίας με ουγγρικές επιχειρήσεις του κλάδου ιατροφαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας.

  07:58 02/07

  Η Sanofi επενδύει για να αναδείξει τη Γαλλία ως παγκόσμιο κέντρο αριστείας στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων

  Με στόχο τη δημιουργία εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, η Sanofi δεσμεύεται να το καταστήσει προσβάσιμο σε όλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

  07:58 02/07

  Καύσωνας και καρδιά: Τι να κάνετε, τι να αποφεύγετε, πώς θα προστατευτείτε

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δίνει πρακτικές συμβουλές για την προστασία των καρδιοπαθών από τον καύσωνα και γενικότερα τις υψηλές θερμοκρασίες.

  23:59 01/07

  Μήπως σας λείπει το πιο πολύτιμο ιχνοστοιχείο;

  Η λειτουργία του νευρικού συστήματος, η δύναμη των μυών και η υγεία του καρδιαγγειακού σχετίζονται όλα με το κάλιο στον οργανισμό σας.

  23:59 29/06

  Ινομυώματα μήτρας: Τι είναι, τα συμπτώματα, η θεραπεία

  Περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα ινομύωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  13:12 25/06

  Η ενδομητρίωση είναι η αιτία της υπογονιμότητας σε 2 από τις 3 υπογόνιμες γυναίκες

  Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το 50% των γυναικών με ενδομητρίωση ήταν υπογόνιμες.

  23:59 22/06

  Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες- εξπρές;

  Πόσο επικίνδυνες είναι οι δίαιτες των πολύ χαμηλών θερμίδων και τι προβλήματα δημιουργούν.