Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 09:46
Τι έχει αλλάξει στις επεμβάσεις θυρεοειδούς στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού

Από τον Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδροκρινών αδένων, Διευθυντή τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" (DRVAMVAKIDIS.GR)
Οι ενδείξεις χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα παραμένουν οι ίδιες τις τελευταίες δεκαετίες. Ουσιαστικά ένδειξη θυρεοειδεκτομής αποτελούν οι εξής καταστάσεις: 1) καρκίνος θυρεοειδούς ή υποψία καρκίνου θυρεοειδούς 2) υπερθυρεοειδισμός που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή ραδιενεργό ιώδιο και 3) ευμεγέθεις καλοήθεις πολυοζώδεις βρογχοκήλες που προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στην τραχεία.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα εν μέσω πανδημίας από τον Covid-19 κάποιες πρακτικές έχουν διαφοροποιηθεί. Ο τρόπος ζωής μας έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, που αφορούν την μετακίνησή μας, την διατροφή μας, την εκπαίδευσή μας, την εργασία μας και βεβαίως την κοινωνικότητα μας.
Τι άλλαξε λοιπόν; Έχουν διαφοροποιηθεί πολλά σε σχέση με τις ισχύουσες, μέχρι πριν λίγο καιρό, πρακτικές. Κατ´ αρχάς η επιλογή των ασθενών είναι διαφορετική. Στην παρούσα φάση η εντολή του Υπουργείου Υγείας είναι η μείωση του αριθμού των τακτικών χειρουργείων στο 50%, οπότε προτεραιότητα έχουν οι ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς και κυρίως αυτοί που εμφανίζουν ταυτόχρονα λεμφαδενικές μεταστάσεις. Βεβαίως άμεση προτεραιότητα έχουν και οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό που δεν ρυθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή και είναι απειλητικός για τον ασθενή. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις για καλοήθεις όζους ακόμα και μεγάλου μεγέθους μπορούν να περιμένουν λίγο καιρό ακόμα εφόσον δεν προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στον αεραγωγό.
Η κυριότερη είναι ότι σε όλους τους ασθενείς γίνεται προεγχειρητικά έλεγχος για τον Covid-19, ώστε να αποφευχθεί η διενέργεια επέμβασης σε πάσχοντα, γεγονός που θα βάλει σε κίνδυνο το προσωπικό του χειρουργείου και της μονάδας νοσηλείας, αλλά ακόμη περισσότερο τον ίδιο τον ασθενή.
Στην εισαγωγή στην αναισθησία καθώς επίσης και κατά την αποσωλήνωση του ασθενούς οι αναισθησιολόγοι τηρούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας:
Εν κατακλείδι οι επεμβάσεις θυρεοειδούς είναι ασφαλείς και πρέπει να διενεργούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με προτεραιότητα όμως στις περιπτώσεις κακοήθειας και υπερθυρεοειδισμού του οποίου η ρύθμιση δεν είναι δυνατή με φαρμακευτική αγωγή, εφόσον βέβαια τηρούνται όλοι οι κανόνες και οι προφυλάξεις που έχουν θεσπιστεί από τα αρμόδια όργανα.
Οι ασθενείς που έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους και έχουν ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης θα πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα τους εξηγήσει για το πόσο επείγουσα είναι η πραγματοποίηση της επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σε συνεννόηση με τον εξειδικευμένο Χειρουργό ο σωστότερος προγραμματισμός.
Τι σχολίασε σχετικά με αυτό το θέμα η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Πώς μπορεί ένα εμβόλιο για την COVΙD να προκαλεί θρομβώσεις; Όλα τα δεδομένα που ερευνά σήμερα η επιστημονική κοινότητα.
Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα.
Ένα στα τρία παιδιά που νοσηλεύονται με Covid-19 χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ.
Ποιοι είναι οι ξηροί καρποί που ταιριάζουν σε μια δίαιτα για απώλεια βάρους;
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.
Το χρονικό διάστημα που έχει κανείς αντισώματα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 είναι σημαντικό για το τέλος της πανδημίας.
Με αφορμή την καραντίνα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τρέχουν.
Τα δύο βασικά μηνύματα για καλύτερη ποιότητα ζωής στους ρευματοπαθείς από το webinar της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα.
Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν και διαβήτη, σύμφωνα με διεθνή έρευνα.
Η Ευρωκλινική Αθηνών αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία προσφέρει για τους επόμενους έξι μήνες την επέμβαση αυτή χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για όλους τους ιδιωτικά ασφαλισμένους.
Οι οδηγίες για την σωστή διενέργεια των self test από τον ΕΟΔΥ.
Χρειάζεται να εξακολουθήσουν να προσέχουν όσοι έχουν "περάσει" COVID-19 και τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι σχετικά με το θέμα αυτό.
Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και είναι μια καλή αφορμή για να υιοθετήσουμε κάποιες καλές συνήθειες για την υγεία μας.
Η δυσλιπιδαιμία είναι μια πολύ βασική διαταραχή που οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ευάγγελος Λυμπερόπουλος εξηγεί περισσότερα.
Η πιθανότερη μορφή προπόνησης όταν θα ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια.