Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 09:46

  Τι έχει αλλάξει στις επεμβάσεις θυρεοειδούς στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού

  Τι έχει αλλάξει στις επεμβάσεις θυρεοειδούς στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τον Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδροκρινών αδένων, Διευθυντή τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" (DRVAMVAKIDIS.GR)

  Οι ενδείξεις χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα παραμένουν οι ίδιες τις τελευταίες δεκαετίες. Ουσιαστικά ένδειξη θυρεοειδεκτομής αποτελούν οι εξής καταστάσεις: 1) καρκίνος θυρεοειδούς ή υποψία καρκίνου θυρεοειδούς 2) υπερθυρεοειδισμός που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή ραδιενεργό ιώδιο και 3) ευμεγέθεις καλοήθεις πολυοζώδεις βρογχοκήλες που προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στην τραχεία.
  Το τελευταίο χρονικό διάστημα εν μέσω πανδημίας από τον Covid-19 κάποιες πρακτικές έχουν διαφοροποιηθεί. Ο τρόπος ζωής μας έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, που αφορούν την μετακίνησή μας, την διατροφή μας, την εκπαίδευσή μας, την εργασία μας και βεβαίως την κοινωνικότητα μας.

  Η χειρουργική του θυρεοειδούς αυτές τις μέρες δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση

  Τι άλλαξε λοιπόν; Έχουν διαφοροποιηθεί πολλά σε σχέση με τις ισχύουσες, μέχρι πριν λίγο καιρό, πρακτικές. Κατ´ αρχάς η επιλογή των ασθενών είναι διαφορετική. Στην παρούσα φάση η εντολή του Υπουργείου Υγείας είναι η μείωση του αριθμού των τακτικών χειρουργείων στο 50%, οπότε προτεραιότητα έχουν οι ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς και κυρίως αυτοί που εμφανίζουν ταυτόχρονα λεμφαδενικές μεταστάσεις. Βεβαίως άμεση προτεραιότητα έχουν και οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό που δεν ρυθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή και είναι απειλητικός για τον ασθενή. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις για καλοήθεις όζους ακόμα και μεγάλου μεγέθους μπορούν να περιμένουν λίγο καιρό ακόμα εφόσον δεν προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στον αεραγωγό.

  Η διαδικασία του προεγχειρητικού ελέγχου έχει και αυτή υποστεί αλλαγές

  Η κυριότερη είναι ότι σε όλους τους ασθενείς γίνεται προεγχειρητικά έλεγχος για τον Covid-19, ώστε να αποφευχθεί η διενέργεια επέμβασης σε πάσχοντα, γεγονός που θα βάλει σε κίνδυνο το προσωπικό του χειρουργείου και της μονάδας νοσηλείας, αλλά ακόμη περισσότερο τον ίδιο τον ασθενή.

  Στην εισαγωγή στην αναισθησία καθώς επίσης και κατά την αποσωλήνωση του ασθενούς οι αναισθησιολόγοι τηρούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας:

  • Ειδική μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, ειδική αδιάβροχη ποδιά, προστατευτικό κάλυμμα επί της κεφαλής του ασθενούς, με στόχο την ασφαλέστερη διαδικασία διασωλήνωσης και αποσωλήνωσης του ασθενούς.
  • Οι προφυλάξεις όμως δεν σταματούν με το τέλος της νοσηλείας και την επιστροφή του ασθενούς στην οικία του.
  • Ο θεράπων χειρουργός θα πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή για την απαιτούμενη προσοχή και τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ώστε κατά την ανάρρωση του στην μετεγχειρητική περίοδο να αποφύγει την λοίμωξη από τον κορονοϊό, που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του.

  Εν κατακλείδι οι επεμβάσεις θυρεοειδούς είναι ασφαλείς και πρέπει να διενεργούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με προτεραιότητα όμως στις περιπτώσεις κακοήθειας και υπερθυρεοειδισμού του οποίου η ρύθμιση δεν είναι δυνατή με φαρμακευτική αγωγή, εφόσον βέβαια τηρούνται όλοι οι κανόνες και οι προφυλάξεις που έχουν θεσπιστεί από τα αρμόδια όργανα.

  Οι ασθενείς που έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους και έχουν ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης θα πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα τους εξηγήσει για το πόσο επείγουσα είναι η πραγματοποίηση της επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σε συνεννόηση με τον εξειδικευμένο Χειρουργό ο σωστότερος προγραμματισμός.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:43 29/05

  Ελλειπτικό Vs Διάδρομος: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς;

  Ένα λεπτομερές crash test για να ξέρετε ποια άσκηση θα είναι πιο αποδοτική για εσάς. Από το ορθοπαιδικό χειρουργό & αθλίατρο Εμμανουήλ Μπριλάκη.

  10:02 29/05

  Ο ρόλος του σχολείου στη μετά-κορονοϊό εποχή

  Νέο άρθρο στο The Lancet είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένης της επαναλειτουργίας των Δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα.

  09:33 29/05

  Υπό αξιολόγηση η πρώτη θεραπεία για χρόνια αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία

  Ο FDA αξιολογεί κατά προτεραιότητα το sutimlimab, τη δυνητικά πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία της αιμόλυσης σε ενήλικες ασθενείς με νόσο εκ ψυχροσυγκολλητινών (CAD).

  09:00 29/05

  Απολαύστε ένα δροσερό banoffee - χωρίς τύψεις

  Εύκολο και απλό στην παρασκευή του, αυτό το γλυκό έχει... την έγκριση της διαιτολόγου.

  15:21 28/05

  Όμιλος Ευρωκλινικής: Νέα συνεργασία  με τον ΕΔΟΕΑΠ

  Μία νέα σημαντική συνεργασία για τον Όμιλο της Ευρωκλινικής.

  11:17 28/05

  "Εγώ συνδέομαι – Εμείς συνδεόμαστε" - Το μήνυμα για την πολλαπλή σκλήρυνση

  Ένα επίκαιρο μήνυμα "διασύνδεσης" για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

  09:45 28/05

  Γύρη και ιοί: Δύο "αόρατες" αλλά υπαρκτές απειλές για την υγεία μας

  Καλά νέα για ανθρώπους που θέλουν να προστατευτούν από τη γύρη και άλλους παθογόνους και αλλεργιογόνους μικροοργανισμούς.

  09:42 28/05

  Η MSD στη μάχη κατά του Covid –19

  Τρεις νέες σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε η εταιρεία.

  09:19 28/05

  Σχετίζεται η έλλειψη βιταμίνης D με μεγαλύτερο κίνδυνος θνησιμότητας από COVID-19;

  Φαίνεται πως η βιταμίνη D είναι ένας πιθανός παράγοντας στο αν κάποιοι άνθρωποι θα νοσήσουν πιο βαριά ή πιο ελαφρά από τον κορονοϊό.

  09:10 28/05

  Μελέτη για τη Ρεμντεσιβίρη: Τα αρχικά αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν

  Στο New England Journal of Medicine δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης για τη ρεμντεσιβίρη, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες γιατροί.

  12:37 27/05

  Τεστ αντισωμάτων κορονοϊού από την Abbot στην Ελλάδα

  Η Abbott ανακοινώνει την άμεση διάθεση των εργαστηριακών τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων του COVID-19 στην Ελλάδα, που φέρουν τη σήμανση CE.

  09:29 27/05

  Κάπνισμα: Οι πληρωμένες έρευνες, τα νοσήματα που προκαλεί και η anti-marketing εκστρατεία

  Για όλα τα παραπάνω μίλησαν πνευμονολόγοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

  09:29 27/05

  124 πιθανότητες για εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Τα 124 έφθασαν τα υπό ανάπτυξη εμβόλια για τον κορονοϊό παγκοσμίως, με δέκα να προηγούνται. Στην κούρσα μπαίνει δυναμικά και η Merck.

  13:42 26/05

  Ερρίκος Ντυνάν: "Μένουμε ασφαλείς - Μένουμε υγιείς" με 50% έκπτωση σε όλα τα check up

  Μετά τη δίμηνη καραντίνα για το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center συμβάλει στο να γίνει πράξη σύνθημα "Μένουμε υγιείς".

  09:26 26/05

  Μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2: Όσα γνωρίζουμε

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία ποικίλων νοσημάτων, όπως το άσθμα, ο καρκίνος, η νόσος του Crohn και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

  09:20 26/05

  Μπορεί να συνδέεται το γονίδιο της άνοιας με τον κορονοϊό;

  Γονίδιο της άνοιας αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρή Covid-19, εύρημα που ρίχνει φως στους κινδύνους από κορονοϊό στους οίκους ευγηρίας.