Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 09:46

  Τι έχει αλλάξει στις επεμβάσεις θυρεοειδούς στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού

  Τι έχει αλλάξει στις επεμβάσεις θυρεοειδούς στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τον Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδροκρινών αδένων, Διευθυντή τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" (DRVAMVAKIDIS.GR)

  Οι ενδείξεις χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα παραμένουν οι ίδιες τις τελευταίες δεκαετίες. Ουσιαστικά ένδειξη θυρεοειδεκτομής αποτελούν οι εξής καταστάσεις: 1) καρκίνος θυρεοειδούς ή υποψία καρκίνου θυρεοειδούς 2) υπερθυρεοειδισμός που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή ραδιενεργό ιώδιο και 3) ευμεγέθεις καλοήθεις πολυοζώδεις βρογχοκήλες που προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στην τραχεία.
  Το τελευταίο χρονικό διάστημα εν μέσω πανδημίας από τον Covid-19 κάποιες πρακτικές έχουν διαφοροποιηθεί. Ο τρόπος ζωής μας έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, που αφορούν την μετακίνησή μας, την διατροφή μας, την εκπαίδευσή μας, την εργασία μας και βεβαίως την κοινωνικότητα μας.

  Η χειρουργική του θυρεοειδούς αυτές τις μέρες δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση

  Τι άλλαξε λοιπόν; Έχουν διαφοροποιηθεί πολλά σε σχέση με τις ισχύουσες, μέχρι πριν λίγο καιρό, πρακτικές. Κατ´ αρχάς η επιλογή των ασθενών είναι διαφορετική. Στην παρούσα φάση η εντολή του Υπουργείου Υγείας είναι η μείωση του αριθμού των τακτικών χειρουργείων στο 50%, οπότε προτεραιότητα έχουν οι ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς και κυρίως αυτοί που εμφανίζουν ταυτόχρονα λεμφαδενικές μεταστάσεις. Βεβαίως άμεση προτεραιότητα έχουν και οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό που δεν ρυθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή και είναι απειλητικός για τον ασθενή. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις για καλοήθεις όζους ακόμα και μεγάλου μεγέθους μπορούν να περιμένουν λίγο καιρό ακόμα εφόσον δεν προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στον αεραγωγό.

  Η διαδικασία του προεγχειρητικού ελέγχου έχει και αυτή υποστεί αλλαγές

  Η κυριότερη είναι ότι σε όλους τους ασθενείς γίνεται προεγχειρητικά έλεγχος για τον Covid-19, ώστε να αποφευχθεί η διενέργεια επέμβασης σε πάσχοντα, γεγονός που θα βάλει σε κίνδυνο το προσωπικό του χειρουργείου και της μονάδας νοσηλείας, αλλά ακόμη περισσότερο τον ίδιο τον ασθενή.

  Στην εισαγωγή στην αναισθησία καθώς επίσης και κατά την αποσωλήνωση του ασθενούς οι αναισθησιολόγοι τηρούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας:

  • Ειδική μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, ειδική αδιάβροχη ποδιά, προστατευτικό κάλυμμα επί της κεφαλής του ασθενούς, με στόχο την ασφαλέστερη διαδικασία διασωλήνωσης και αποσωλήνωσης του ασθενούς.
  • Οι προφυλάξεις όμως δεν σταματούν με το τέλος της νοσηλείας και την επιστροφή του ασθενούς στην οικία του.
  • Ο θεράπων χειρουργός θα πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή για την απαιτούμενη προσοχή και τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ώστε κατά την ανάρρωση του στην μετεγχειρητική περίοδο να αποφύγει την λοίμωξη από τον κορονοϊό, που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του.

  Εν κατακλείδι οι επεμβάσεις θυρεοειδούς είναι ασφαλείς και πρέπει να διενεργούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με προτεραιότητα όμως στις περιπτώσεις κακοήθειας και υπερθυρεοειδισμού του οποίου η ρύθμιση δεν είναι δυνατή με φαρμακευτική αγωγή, εφόσον βέβαια τηρούνται όλοι οι κανόνες και οι προφυλάξεις που έχουν θεσπιστεί από τα αρμόδια όργανα.

  Οι ασθενείς που έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους και έχουν ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης θα πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα τους εξηγήσει για το πόσο επείγουσα είναι η πραγματοποίηση της επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σε συνεννόηση με τον εξειδικευμένο Χειρουργό ο σωστότερος προγραμματισμός.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:21 13/04

  Μειωμένα τα αντισώματα μετά τα εμβόλια mRNA σε ανοσοκατασταλμένους

  Τι σχολίασε σχετικά με αυτό το θέμα η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

  09:03 13/04

  Εμβόλια COVID και θρομβώσεις: Γιατί και πώς μπορεί να συνδέονται

  Πώς μπορεί ένα εμβόλιο για την COVΙD να προκαλεί θρομβώσεις; Όλα τα δεδομένα που ερευνά σήμερα η επιστημονική κοινότητα.

  11:56 12/04

  Παίρνετε αντιβίωση; Να γιατί πρέπει να πάρετε και προβιοτικά

  Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα.

  09:17 12/04

  Νέα έρευνα: Πόσο συχνά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ παιδιά με COVID-19

  Ένα στα τρία παιδιά που νοσηλεύονται με Covid-19 χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ.

  23:59 11/04

  Ξηροί καρποί για πιο υγιές βάρος: Ποιους να προτιμήσετε

  Ποιοι είναι οι ξηροί καρποί που ταιριάζουν σε μια δίαιτα για απώλεια βάρους;

  16:59 09/04

  38% μείωση θανάτου σε ασθενείς COVID-19 με θεραπεία με baricitinib

  Τι έδειξαν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  10:20 09/04

  Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Το χρονικό διάστημα που έχει κανείς αντισώματα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 είναι σημαντικό για το τέλος της πανδημίας.

  10:05 09/04

  Έχετε αρχίσει να τρέχετε; Αυτά είναι τα 5 συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε

  Με αφορμή την καραντίνα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τρέχουν.

  09:38 09/04

  Ρευματικά νοσήματα: Καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα

  Τα δύο βασικά μηνύματα για καλύτερη ποιότητα ζωής στους ρευματοπαθείς από το webinar της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα.

  10:53 08/04

  Έχετε στεφανιαία νόσο: Ελέγξτε το σάκχαρό σας!

  Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν και διαβήτη, σύμφωνα με διεθνή έρευνα.

  10:33 08/04

  Αρθροπλαστική γόνατος με το ρομποτικό σύστημα ROSA, χωρίς επιβάρυνση για τους ιδιωτικά ασφαλισμένους

  Η Ευρωκλινική Αθηνών αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία προσφέρει για τους επόμενους έξι μήνες την επέμβαση αυτή χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για όλους τους ιδιωτικά ασφαλισμένους.

  10:20 08/04

  Self test: Πώς θα τα κάνουμε στο σπίτι;

  Οι οδηγίες για την σωστή διενέργεια των self test από τον ΕΟΔΥ.

  10:14 08/04

  Τι ισχύει για την επαναμόλυνση μετά από λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2;

  Χρειάζεται να εξακολουθήσουν να προσέχουν όσοι έχουν "περάσει" COVID-19 και τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι σχετικά με το θέμα αυτό.

  10:01 07/04

  5 (απλοί) κανόνες για υγιές σώμα και μυαλό

  Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και είναι μια καλή αφορμή για να υιοθετήσουμε κάποιες καλές συνήθειες για την υγεία μας.

  23:59 06/04

  Τι είναι η δυσλιπαιμία και τι σημαίνει "προσωπικός στόχος" για την τιμή της LDL χοληστερόλης

  Η δυσλιπιδαιμία είναι μια πολύ βασική διαταραχή που οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ευάγγελος Λυμπερόπουλος εξηγεί περισσότερα.

  09:31 06/04

  Έρευνα: 7 στους 10 Έλληνες επιθυμούν την επαναλειτουργία των χώρων προπόνησης

  Η πιθανότερη μορφή προπόνησης όταν θα ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια.