Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Μαϊ-2020 13:59

  Τη στήριξη της κλινικής έρευνας φέρνει στο προσκήνιο ο COVID-19

  Τη στήριξη της κλινικής έρευνας φέρνει στο προσκήνιο ο COVID-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος τονίζει, για μια ακόμη φορά, το σπουδαίο ρόλο της κλινικής έρευνας στην κατάκτηση του αγαθού της καλής δημόσιας υγείας. 

  Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, όπως σημειώνει σε δελτίο τύπου, η σπουδαιότητα της κλινικής έρευνας επικυρώνεται, με την τεράστια προσπάθεια που εξελίσσεται παγκοσμίως με τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού κλινικών δοκιμών (πάνω από 1.000) για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξεύρεση θεραπείας και εμβολίου για τη νόσο COVID-19.

  "Στην κλινική έρευνα στηρίζει τις ελπίδες της η παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της τωρινής πανδημίας, αλλά και την προφύλαξη από τις πιθανές μελλοντικές. Ο ΣΦΕΕ, έχοντας κατανοήσει πλήρως την προστιθέμενη αξία της κλινικής έρευνας, αγωνίζεται διαχρονικά, με τον πλέον δυναμικό τρόπο, για την ανάπτυξη της στην Ελλάδα. Και σε αυτή την δύσκολη περίοδο, η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει τους ασθενείς και καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απρόσκοπτη συνέχιση των κλινικών μελετών παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση του COVID-19" σημειώνει ο ΣΦΕΕ.

  Τα οφέλη των κλινικών μελετών είναι πολλαπλά, όπως συμπληρώνει. πρώτιστα για τους ασθενείς, που συμμετέχουν σε αυτές, αφού τους παρέχονται ταχεία πρόσβαση σε νέες θεραπείες, δωρεάν φάρμακα και δωρεάν εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ έχουν συνεχή και υψηλού επιπέδου ιατρική παρακολούθηση. Ταυτόχρονα, η κλινική έρευνα προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις, εισάγει ερευνητική τεχνογνωσία, ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, με εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, εξοικονομεί πόρους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

  Οι κλινικές μελέτες αποτελούν για την Ελλάδα μία μεγάλη ευκαιρία, η οποία παραμένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από €35 δισ. και η Ελλάδα δυστυχώς απορροφά μόνο €40 εκατομμύρια. Η χώρα μας πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και να πολλαπλασιάσει την επένδυση σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα €250 εκατ. το χρόνο. Στρατηγικός στόχος του ΣΦΕΕ και των εταιριών μελών του είναι η ανάδειξη της χώρας μας σε Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών με διεθνή απήχηση που θα δώσει νέα πνοή και ώθηση, τόσο στη Δημόσια Υγεία, όσο και στην εθνική οικονομία.

  "Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την προσέλκυση επενδύσεων, ωστόσο τα  περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι διεθνώς ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Θα πρέπει ο άκρως παραγωγικός και πολλά υποσχόμενος  τομέας της Κλινικής Έρευνας να αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Πολιτικής Υγείας. Η δημιουργία ερευνητικού προσανατολισμού στις δομές υγείας που εμπλέκονται στη διεξαγωγή των κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων, η εύρυθμη ροή των διαδικασιών και η δημιουργία σχετικών κινήτρων αποτελούν τα βασικά σημεία, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τους αντίστοιχους δείκτες δραστηριοποίησης της χώρας μας στην Κλινική Έρευνα, στοιχείο που θα οδηγήσει στην προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων" υπογραμμίζει.

  Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε σχετικά: "Σε μια εποχή που οι Παγκόσμιες Υγειονομικές προκλήσεις μπορούν να απαντηθούν μόνο με την πρόσθετη καινοτομία που φέρνει η αδιάλειπτη φαρμακευτική έρευνα, η ενίσχυση της Κλινικής Έρευνας στη χώρα μας θα πρέπει να θεωρείται από την πολιτεία βασικός πυλώνας ανάπτυξης. Ο κλάδος μας το γνωρίζει καλά – περιμένουμε από την πολιτεία να το κατανοήσει κάνοντάς το πράξη. Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, είσοδος των νέων επαναστατικών θεραπειών στη χώρα, ενίσχυση των δραστηριοτήτων κλινικής έρευνας και ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικών και διεθνών εταιρειών είναι τα απαιτούμενα στοιχεία για την διασφάλιση καλής δημόσιας υγείας και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:35 11/07

  Ρωσία: Καταγράφηκαν 6.611 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

  Στο ίδιο διάστημα έχασαν τη ζωή τους 188 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 11.205.

  11:27 11/07

  Ν. Κορέα: 35 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

  Με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει πλέον τους 13.373.

  10:31 11/07

  Εύβοια: Θετικοί σε κορονοϊό 7 Σέρβοι τουρίστες στο Πευκί

  Κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν την ιχνηλάτηση στην περιοχή που κινήθηκαν οι τουρίστες.

  10:22 11/07

  Τι αλλάζει στη δήλωση αποθεμάτων

  Για ένα ακόμη δίμηνο, δηλαδή έως τις 12 Σεπτεμβρίου, παρατείνεται η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων ειδών ατομικής προστασίας. Τι αναφέρεται στην κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας.

  10:06 11/07

  Αυστραλία: Ένας θάνατος από κορονοϊό

  Στη πολιτεία της Βικτόρια καταγράφηκαν 216 νέα κρούσματα.

  09:59 11/07

  Γερμανία: Έξι νέοι θάνατοι από κορονοϊό

  Στη χώρα καταγράφηκαν 378 νέα κρούσματα σε 24 ώρες.

  09:49 11/07

  Ο δεκάλογος των φετινών κορονο-διακοπών

  Υπάρχουν περιθώρια έλεγχου της Covid-19 παρά την αύξηση των κρουσμάτων.

  09:48 11/07

  Κίνα: Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού

  Σύμφωνα με το κινεζικό υπ. Υγείας και τα δύο κρούσματα στη χώρα είναι "εισαγόμενα".

  09:42 11/07

  Μεξικό: 665 νέοι θάνατοι από κορονοϊό

  Καταγράφηκαν 6.891 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

  09:25 11/07

  Χιλή: Τους 6.781 έφθασαν οι νεκροί από τον κορονοϊό

  Πλησιάζουν τα 310.000 τα κρούσματα της πανδημίας στη χώρα.

  09:22 11/07

  ΗΠΑ: Ασταμάτητος ο κορονοϊός- 69.000 κρούσματα σε 24 ώρες

  Θλιβερό ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

  09:01 11/07

  Βραζιλία: Ξεπέρασαν τις 70.000 οι νεκροί από κορονοϊό

  Τα κρούσματα της πανδημίας στη χώρα ανέρχονται σε 1.800.827.

  08:16 11/07

  Εντείνεται η ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων, σε επιφυλακή οι αρχές για τα εισαγόμενα

  Υπό στενή παρακολούθηση η πορεία της πανδημίας, αυστηρότερος ο έλεγχος για την είσοδο στη χώρα. Προβληματισμός στην τουριστική αγορά.

  08:00 11/07

  Πώς θα επιδοτηθούν τα στεγαστικά δάνεια των δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό

  Τι προβλέπει το πρόγραμμα – "γέφυρα" που θα συζητηθεί με τους Θεσμούς για να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Επιβραβεύονται για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες, με επιδότηση της μηνιαίας δόσης...

  20:59 10/07

  Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και στο Ισραήλ

  Περίπου 1500 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών.

  20:40 10/07

  Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως: 228.000 σε ένα 24ωρο

  Ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός, στις περίπου 5.000 ημερησίως.