Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 10:49

  Μανώλης Δερμιτζάκης: "Νομίζω ότι είναι νωρίς να συζητάμε για τη διαχείριση των ταξιδιών στο εξωτερικό"

  Μανώλης Δερμιτζάκης: "Νομίζω ότι είναι νωρίς να συζητάμε για τη διαχείριση των ταξιδιών στο εξωτερικό"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Γενεύης και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, συνομιλεί μαζί μας το "άνοιγμα" της χώρας, την πιθανή ανοσία και το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

  Από την Ελένη Δασκαλάκη

  Στην Ελλάδα η χώρα έχει "ανοίξει" εδώ και δύο εβδομάδες -πρακτικά ωστόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, νέοι, οικογένειες, μεγαλύτεροι κυκλοφορούσαν ήδη πολύ περισσότερο έξω τις τελευταίες ημέρες πριν την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων. Τα κρούσματα είναι λίγα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών συνεχίζει να μειώνεται. Πώς το κρίνετε αυτό για σήμερα αλλά και για το επόμενο διάστημα; Έχει η Ελλάδα μόνο το "προνόμιο" αυτό, να πηγαίνουν όλα καλά με το άνοιγμα (έστω προς το παρόν) ή είναι κάτι που θα δούμε στην Ευρώπη;

  ΜΔ: Νομίζω ότι η Ελλάδα είχε μια σταθερή και καλή κατάσταση από την αρχή της πανδημίας στην Ευρώπη και κατάφερε να κρατήσει τα κρούσματα αλλά και τους θανάτους πολύ χαμηλά. Λίγες χώρες το κατάφεραν αυτό, αλλά βλέπουμε τελευταία ότι και χώρες που δεν πήγαν καλά στην αρχή έχουν καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να ελέγξουν καλύτερα την κατάσταση, όπως π.χ. η Ελβετία, η Γερμανία και άλλες. Νομίζω ότι τώρα που φτάσαμε σε τέτοια κατάσταση θα καταφέρουμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι, να κρατήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα.

  Ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό φαίνεται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο κατά το επόμενο διάστημα και πιθανώς για το πώς και εάν θα "ανοίξει" η Ελλάδα και η Ευρώπη στον τουρισμό. Σε τι σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, πόσο κοντά το βλέπετε να υπάρξει το αξιόπιστο τεστ και πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πρακτικά;

  Μ.Δ. Δε νομίζω ότι το τεστ αντισωμάτων είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Το τεστ αντισωμάτων μας δείχνει ποιοι πέρασαν την ίωση και επομένως η εκτίμηση είναι ότι αυτό το ποσοστό θα είναι πολύ χαμηλό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είτε το ποσοστό είναι 1% (όπως μάλλον θα είναι στην Ελλάδα), είτε 5 είτε 10% δεν αλλάζει η πολιτική χαλάρωσης των μέτρων και ανοίγματος της οικονομίας, καθώς είμαστε πολύ μακριά από ανοσία του πληθυσμού (γνωστή και ως ανοσία αγέλης). Τα τεστ που είναι σημαντικά είναι τα διαγνωστικά τεστ (μοριακά) που μα δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχουμε επιδημίες μέσω ιχνηλάτησης αλλά και να εκτιμούμε με τυχαίες δειγματοληψίες τα επίπεδα ενεργών κρουσμάτων ανά πάσα στιγμή. Αυτή η "παρακολούθηση" του πληθυσμού μπορεί να προειδοποιήσει για κάποιες εξάρσεις αρκετές ήμερες πριν κάποια από αυτά καταλήξουν στα νοσοκομεία.

  Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε σημαντική έρευνα όπου εντοπίστηκαν αντισώματα του κορονοϊού ακόμη και σε ανθρώπους που ασθένησαν με ελαφρά συμπτώματα. Έχει νόημα και είναι πρακτικά εφικτό να υποβληθεί σε τεστ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;

  Μ.Δ: Όχι δεν μπορεί να γίνει αυτό μαζικά στον πληθυσμό, αλλά μόνο δειγματοληπτικά, αυτό είναι το κλειδί σε αυτή τη φάση. Γενικά τα τεστ αντισωμάτων είναι πιο χρήσιμα για εκτιμήσεις ανόσιας πληθυσμού αλλά και για μελέτη της δυναμικής ανόσιας σε επιβεβαιωμένους ασθενείς ώστε να εκτιμηθεί και το επίπεδο και διάρκεια ανόσιας στον ιό.

  Δεν είναι μόνο το καλοκαίρι που μετακινούνται πολλοί Ευρωπαίοι από τη μια χώρα στην άλλη. Πολλοί νέοι ετοιμάζονται να φύγουν τον Σεπτέμβριο για σπουδές, μεταπτυχιακά, προγράμματα Erasmus στο εξωτερικό. Θα μπορούσατε να κάνετε μια πρόβλεψη γι’ αυτή την ανταλλαγή νέων ανθρώπων στην Ευρώπη; Πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να φύγουν; Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακόμη κύμα επιδημίας ή αντίθετα μπορεί να αυξήσει το βαθμό ανοσίας στον πληθυσμό της κάθε χώρας;

  Μ.Δ. Νομίζω ότι είναι νωρίς να συζητάμε για διαχείριση ταξιδιών το Σεπτέμβριο για σπουδές ή επαγγελματικού λόγους. Όλα αυτά θα εκτιμηθούν καθώς σιγά σιγά ανοίγουν οι πτήσεις για διακοπές αλλά και για επείγοντα επαγγελματικά ταξίδια. Οι εμπειρίες αυτές σε συνδυασμό με την κατάσταση των χωρών σε επίπεδο κρουσμάτων τον Αύγουστο θα μας βοηθήσει να δούμε πώς θα γίνουν μετακινήσεις μεγάλου αριθμού ατόμων για σπουδές ή επιστροφή στις εργασίες. Γενικά, πρέπει να ξέρουμε ότι, για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, και όσο δεν υπάρχει φάρμακο η εμβόλιο, τα βήματα σε διάφορες δραστηριότητες θα είναι αργά και προσεκτικά και ο κόσμος πρέπει να έχει υπομονή και κατανόηση. 

  Όσον αφορά το νέο κύμα, είμαι αισιόδοξος ότι καθώς τα μέτρα και οι συμπεριφορές θα έχουν αφομοιωθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά και ότι διαδικασίες θα είναι πιο ώριμες, ένα δεύτερο κύμα θα είναι πιο μικρό και πιο ελεγχόμενο από το πρώτο. Ο βαθμός ανόσιας θα αργήσει πολύ να φτάσει το 60-70% ώστε να είναι χρήσιμος, οπότε για το 2020 δεν πρέπει να ελπίζουμε σε κάτι τέτοιο χωρίς εμβόλιο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:23 13/07

  Ένωση AbbVie - Allergan: Μια νέα ηγέτιδα εταιρεία με σημαντικές προοπτικές

  Ο Γιάννης Μπεσσής, Country Manager Allergan Aesthetics, μιλά για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη φαρμακοβιομηχανία η συνένωση της Allergan με την Abbvie.

  09:22 13/07

  Πώς μεταφέρεται μέσω του αέρα ο κορονοϊός; Και άλλες σημαντικές απαντήσεις

  Νέα δεδομένα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  09:08 13/07

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχεται τον Ηλία Μόσιαλο σε μία δημόσια συζήτηση

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διοργανώνει μία διαδικτυακή ανοιχτή συζήτηση για την πανδημία COVID-19 και το ρόλο των πολιτών στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.

  08:45 10/07

  Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής μελέτης GRECCΟ-19 σηματοδοτεί μια σπουδαία παγκόσμια διάκριση για τη χώρα μας.

  08:30 10/07

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά...

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ορόσημο μόνο για τη ζωή των παιδιών, αλλά για όλη την οικογένεια.

  07:27 10/07

  Θεραπεύονται οι αιμορροΐδες χωρίς πόνο;

  Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στην ανατομία όλων των ανθρώπων. Όταν δημιουργούν πρόβλημα, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να δώσει μόνιμη λύση.

  08:37 09/07

  Παίρνετε αντιόξινα για το στομάχι; Δείτε πώς μπορεί να σχετίζονται με Covid-19

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για όσους παίρνουν κοινά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

  Η υψηλή χοληστερόλη απασχολεί έναν στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ και ίσως η φυσική διαχείρισή της -αρχικά, έστω- δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

  09:13 08/07

  "Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε" - νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ψωρίαση

  Η ψωρίαση ελέγχεται και μπορείς πλέον να απαλλαγείς από τα συμπτώματα. Μίλα με τον Δερματολόγο σου σήμερα για να βρείτε μαζί τη θεραπεία που σου ταιριάζει.

  09:12 08/07

  7 τρόποι για να "χτίσουμε" την ευτυχία μας

  Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε κάποια πράγματα, είναι απλό να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι κάθε μέρα.

  07:30 08/07

  5 αναπάντητα ερωτήματα για τον νέο κορονοϊό: Από την ανοσία μέχρι τη γενετική

  Παρά τη συγκεντρωμένη γνώση που προέκυψε το τελευταίο διάστημα, ο νέος κορονοϊός κρατά ακόμη πολλά "μυστικά" από τους ειδικούς.

  09:31 07/07

  Προβιοτικά όχι μόνο για το έντερο αλλά και για την κατάθλιψη

  Τα προβιοτικά μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα πρεβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:24 07/07

  Έγκριση νέας θεραπείας για ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα ή β-θαλασσαιμία

  Το luspatercept αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο παράγοντα ωρίμανσης ερυθρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας μια νέα κατηγορία θεραπείας.

  09:18 07/07

  Έρευνα: Πώς βίωσαν την COVID-19 οι ρευματοπαθείς

  Η Ρευμαζήν διοργανώνει ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο αυτή την εβδομάδα που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

  08:56 06/07

  Εμβόλιο για τον κορονοϊό: 3 ειδικοί εξετάζουν τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 17 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες.

  08:56 06/07

  Νέα δεδομένα για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για θεραπεία για αιμορροφιλία

  Θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για το fitusiran, βάσει ενδιάμεσης ανάλυσης της μελέτης Φάσης 2 για αιμορροφιλία Α και Β.