Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 10:49

  Μανώλης Δερμιτζάκης: "Νομίζω ότι είναι νωρίς να συζητάμε για τη διαχείριση των ταξιδιών στο εξωτερικό"

  Μανώλης Δερμιτζάκης: "Νομίζω ότι είναι νωρίς να συζητάμε για τη διαχείριση των ταξιδιών στο εξωτερικό"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Γενεύης και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, συνομιλεί μαζί μας το "άνοιγμα" της χώρας, την πιθανή ανοσία και το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

  Από την Ελένη Δασκαλάκη

  Στην Ελλάδα η χώρα έχει "ανοίξει" εδώ και δύο εβδομάδες -πρακτικά ωστόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, νέοι, οικογένειες, μεγαλύτεροι κυκλοφορούσαν ήδη πολύ περισσότερο έξω τις τελευταίες ημέρες πριν την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων. Τα κρούσματα είναι λίγα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών συνεχίζει να μειώνεται. Πώς το κρίνετε αυτό για σήμερα αλλά και για το επόμενο διάστημα; Έχει η Ελλάδα μόνο το "προνόμιο" αυτό, να πηγαίνουν όλα καλά με το άνοιγμα (έστω προς το παρόν) ή είναι κάτι που θα δούμε στην Ευρώπη;

  ΜΔ: Νομίζω ότι η Ελλάδα είχε μια σταθερή και καλή κατάσταση από την αρχή της πανδημίας στην Ευρώπη και κατάφερε να κρατήσει τα κρούσματα αλλά και τους θανάτους πολύ χαμηλά. Λίγες χώρες το κατάφεραν αυτό, αλλά βλέπουμε τελευταία ότι και χώρες που δεν πήγαν καλά στην αρχή έχουν καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να ελέγξουν καλύτερα την κατάσταση, όπως π.χ. η Ελβετία, η Γερμανία και άλλες. Νομίζω ότι τώρα που φτάσαμε σε τέτοια κατάσταση θα καταφέρουμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι, να κρατήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα.

  Ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό φαίνεται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο κατά το επόμενο διάστημα και πιθανώς για το πώς και εάν θα "ανοίξει" η Ελλάδα και η Ευρώπη στον τουρισμό. Σε τι σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, πόσο κοντά το βλέπετε να υπάρξει το αξιόπιστο τεστ και πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πρακτικά;

  Μ.Δ. Δε νομίζω ότι το τεστ αντισωμάτων είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Το τεστ αντισωμάτων μας δείχνει ποιοι πέρασαν την ίωση και επομένως η εκτίμηση είναι ότι αυτό το ποσοστό θα είναι πολύ χαμηλό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είτε το ποσοστό είναι 1% (όπως μάλλον θα είναι στην Ελλάδα), είτε 5 είτε 10% δεν αλλάζει η πολιτική χαλάρωσης των μέτρων και ανοίγματος της οικονομίας, καθώς είμαστε πολύ μακριά από ανοσία του πληθυσμού (γνωστή και ως ανοσία αγέλης). Τα τεστ που είναι σημαντικά είναι τα διαγνωστικά τεστ (μοριακά) που μα δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχουμε επιδημίες μέσω ιχνηλάτησης αλλά και να εκτιμούμε με τυχαίες δειγματοληψίες τα επίπεδα ενεργών κρουσμάτων ανά πάσα στιγμή. Αυτή η "παρακολούθηση" του πληθυσμού μπορεί να προειδοποιήσει για κάποιες εξάρσεις αρκετές ήμερες πριν κάποια από αυτά καταλήξουν στα νοσοκομεία.

  Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε σημαντική έρευνα όπου εντοπίστηκαν αντισώματα του κορονοϊού ακόμη και σε ανθρώπους που ασθένησαν με ελαφρά συμπτώματα. Έχει νόημα και είναι πρακτικά εφικτό να υποβληθεί σε τεστ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού;

  Μ.Δ: Όχι δεν μπορεί να γίνει αυτό μαζικά στον πληθυσμό, αλλά μόνο δειγματοληπτικά, αυτό είναι το κλειδί σε αυτή τη φάση. Γενικά τα τεστ αντισωμάτων είναι πιο χρήσιμα για εκτιμήσεις ανόσιας πληθυσμού αλλά και για μελέτη της δυναμικής ανόσιας σε επιβεβαιωμένους ασθενείς ώστε να εκτιμηθεί και το επίπεδο και διάρκεια ανόσιας στον ιό.

  Δεν είναι μόνο το καλοκαίρι που μετακινούνται πολλοί Ευρωπαίοι από τη μια χώρα στην άλλη. Πολλοί νέοι ετοιμάζονται να φύγουν τον Σεπτέμβριο για σπουδές, μεταπτυχιακά, προγράμματα Erasmus στο εξωτερικό. Θα μπορούσατε να κάνετε μια πρόβλεψη γι’ αυτή την ανταλλαγή νέων ανθρώπων στην Ευρώπη; Πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να φύγουν; Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακόμη κύμα επιδημίας ή αντίθετα μπορεί να αυξήσει το βαθμό ανοσίας στον πληθυσμό της κάθε χώρας;

  Μ.Δ. Νομίζω ότι είναι νωρίς να συζητάμε για διαχείριση ταξιδιών το Σεπτέμβριο για σπουδές ή επαγγελματικού λόγους. Όλα αυτά θα εκτιμηθούν καθώς σιγά σιγά ανοίγουν οι πτήσεις για διακοπές αλλά και για επείγοντα επαγγελματικά ταξίδια. Οι εμπειρίες αυτές σε συνδυασμό με την κατάσταση των χωρών σε επίπεδο κρουσμάτων τον Αύγουστο θα μας βοηθήσει να δούμε πώς θα γίνουν μετακινήσεις μεγάλου αριθμού ατόμων για σπουδές ή επιστροφή στις εργασίες. Γενικά, πρέπει να ξέρουμε ότι, για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, και όσο δεν υπάρχει φάρμακο η εμβόλιο, τα βήματα σε διάφορες δραστηριότητες θα είναι αργά και προσεκτικά και ο κόσμος πρέπει να έχει υπομονή και κατανόηση. 

  Όσον αφορά το νέο κύμα, είμαι αισιόδοξος ότι καθώς τα μέτρα και οι συμπεριφορές θα έχουν αφομοιωθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά και ότι διαδικασίες θα είναι πιο ώριμες, ένα δεύτερο κύμα θα είναι πιο μικρό και πιο ελεγχόμενο από το πρώτο. Ο βαθμός ανόσιας θα αργήσει πολύ να φτάσει το 60-70% ώστε να είναι χρήσιμος, οπότε για το 2020 δεν πρέπει να ελπίζουμε σε κάτι τέτοιο χωρίς εμβόλιο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...

  09:14 14/06

  HPV: Παράγοντας για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται από τον ιό HPV, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  09:19 11/06

  Μελέτη φάσης 3 δείχνει αποτελεσματική νέα θεραπεία για την ψωρίαση

  Νέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το Guselkumab πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος επί διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:09 11/06

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πόσο "πιάνει" τα μεταλλαγμένα στελέχη;

  Νέα επιστημονική δημοσίευση ερευνά την ανοσογονικότητα του εμβολίου Johnson & Johnson έναντι μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

  11:24 10/06

  Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η πρόληψη

  Πρόκειται για την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και στην Ελλάδα.

  09:14 10/06

  Kυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες: Σημαντικές εξελίξεις από την Bayer

  Οι εξελίξεις που αφορούν τον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών ανακοινώθηκαν από τις AskBio και Bluerock, εταιρείες του ομίλου Bayer.