Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 10:18

  Νέα θεραπεία δίνει σημαντικές ελπίδες για τον καρκίνο του πνεύμονα

  Νέα θεραπεία δίνει σημαντικές ελπίδες για τον καρκίνο του πνεύμονα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μελέτη Φάσης 3 του cemiplimab ως μονοθεραπεία πρώτης γραμμής για τον προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα διακόπηκε πρόωρα λόγω της ιδιαίτερα σημαντικής βελτίωσης στη συνολική επιβίωση.

  Μια σημαντική εξέλιξη για τον καρκίνο του πνεύμονα

  Η Sanofi και η Regeneron Pharmaceuticals ανακοίνωσαν ότι επετεύχθη το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της συνολικής επιβίωσης σε μελέτη Φάσης 3, που συγκρίνει τον αναστολέα της πρωτεΐνης προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου-1 (PD-1) cemiplimab με διπλέτα χημειοθεραπείας με πλατίνα σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) με θετική έκφραση του PD-L1 σε ≥50% των καρκινικών κυττάρων, ως πρώτης γραμμής θεραπεία. Με βάση τη σύσταση της ανεξάρτητης Επιτροπής Παρακολούθησης Δεδομένων για την πρόωρη διακοπή της μελέτης, η μελέτη θα τροποποιηθεί ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν cemiplimab για τη συγκεκριμένη ερευνητική χρήση. 

  Τα δεδομένα θα αποτελέσουν τη βάση για την κατάθεση εγκριτικών φακέλων στις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.


   
  "Καθώς αποτελεί πρόκληση για τις ανοσοθεραπείες να καταδείξουν όφελος επιβίωσης στην πρώτη γραμμή θεραπείας του μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, η εγκεκριμένη από τον FDA αντι-PD-1 μονοθεραπεία, άλλαξε τα θεραπευτικά αναμενόμενα" δήλωσε ο George D. Yancopoulos, M.D., Ph.D., Co-Founder, President and Chief Scientific Officer της Regeneron. "Είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης που δείχνουν ότι το cemiplimab προσφέρει όφελος επιβίωσης στους συγκεκριμένους ασθενείς και ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για τους θεράποντες ιατρούς και ασθενείς".
   
  Μία καθορισμένη από το πρωτόκολλο ενδιάμεση ανάλυση, η οποία διεξήχθη από την ανεξάρτητη Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων, έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν μονοθεραπεία με cemiplimab παρουσίασαν στατιστικώς σημαντική αύξηση της συνολικής επιβίωσης. Το cemiplimab μείωσε τον κίνδυνο του θανάτου κατά 32,4%, σε σύγκριση με τη διπλέτα χημειοθεραπείας με πλατίνα, παρότι το ένα τρίτο των ασθενών εντάχθηκε στη μελέτη τους τελευταίους έξι μήνες και όλοι οι ασθενείς που λάμβαναν χημειοθεραπεία είχαν τη δυνατότητα να μεταβούν σε θεραπεία με cemiplimab εάν εμφάνιζαν εξέλιξη της νόσου. Δεν παρατηρήθηκε κανένα νέο συμβάν ασφάλειας για το cemiplimab. Αναλυτικά δεδομένα από τη μελέτη θα παρουσιαστούν σε μελλοντικό ιατρικό συνέδριο.
   
  "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη που αξιολογεί έναν αναστολέα της PD-1 ως μονοθεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι εμφανίζουν υψηλή έκφραση της PD-L1. Τα θετικά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, και ανυπομονούμε να προωθήσουμε μία δυνητικά νέα θεραπευτική επιλογή για τους συγκεκριμένους ασθενείς", δήλωσε ο John Reed, M.D., Ph.D., Global Head of Research and Development της Sanofi. "Είμαστε ευγνώμονες προς όλους τους ερευνητές και τους ασθενείς που συμμετείχαν στην παγκόσμια μελέτη".
   
  Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου λόγω καρκίνου παγκοσμίως. Το 2020, πάνω από 2,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά αναμένεται να διαγνωστούν παγκοσμίως, με 228.800 νεοδιαγνωσθέντα περιστατικά να εντοπίζονται μόνο στις ΗΠΑ. Περίπου το 85% του συνόλου των τύπων καρκίνου του πνεύμονα αντιστοιχεί σε μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), ενώ υπολογίζεται ότι περίπου το 25% έως 30% των περιστατικών αναμένεται να παρουσιάζουν θετική έκφραση του PD-L1 σε ≥50% των καρκινικών κυττάρων. Ενώ οι ανοσοθεραπείες έχουν μετασχηματίσει τη θεραπεία του προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC) τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υφίσταται ανεκπλήρωτη ανάγκη για τη βελτιστοποίηση της αναγνώρισης και της αντιμετώπισης των ασθενών με υψηλή έκφραση του PD-L1.
   
  Το cemiplimab αναπτύσσεται και διατίθεται εμπορικά από κοινού από τις Regeneron και Sanofi στο πλαίσιο μιας συμφωνίας παγκόσμιας συνεργασίας. 
   
  Η χρήση του cemiplimab για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC) είναι υπό έρευνα και δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως από καμία ρυθμιστική αρχή.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.