Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 09:07

  "Ο µεγαλύτερος κίνδυνος από τα εµβόλια σήµερα είναι ο µη εµβολιασµός"

  "Ο µεγαλύτερος κίνδυνος από τα εµβόλια σήµερα είναι ο µη εµβολιασµός"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει η: Παρασκευή Κατσαούνου, 
  Επίκουρη καθηγήτρια Πνευµονολογίας ΕΚΠΑ, 
  Συντονίστρια Οµάδος Λοιµώξεων Ελληνικής Πνευµονολογικής Εταιρείας

  Η φετινή Παγκόσµια Εβδοµάδα Εµβολιασµού (σ.σ. 24 έως 30 Απριλίου) βρήκε ολόκληρη την παγκόσµια επιστηµονική κοινότητα να έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την ανεύρεση του εµβολίου κατά του νέου κορονοϊού. Ίσως για πρώτη φορά έχει γίνει τόσο ευρέως αντιληπτή η αναγκαιότητα εµβολιασµού για ένα νόσηµα στο οποίο δεν υπάρχει προηγούµενη ανοσία.

  Πριν από ενάµιση χρόνο, εκδηλώσεις µνήµης υπενθύµιζαν τη συµπλήρωση 100 ετών από την τροµερή πανδηµία γρίπης του 1918-1919, που υπήρξε η πλέον θανατηφόρα λοιµώδης νόσος της καταγεγραµµένης ιστορίας του ανθρώπου: Η "ισπανική", όπως έµεινε να αποκαλείται η γρίπη, µέσα σε µόλις έναν χρόνο οδήγησε στον θάνατο, κατά τους πιο συντηρητικούς υπολογισµούς, περί τους 25 εκατοµµύρια ανθρώπους, περισσότερους δηλαδή από τα θύµατα του τετραετούς "Μεγάλου" πολέµου των χαρακωµάτων, του οποίου και επιτάχυνε το τέλος, αλλά και περισσότερους από όσους πέθαναν τα χρόνια του "Μαύρου Θανάτου" της βουβωνικής πανώλης στην Ευρώπη τον 14ο αιώνα. Οι περισσότεροι, όµως, δεν φαντάζονταν ότι µια καινούργια πανδηµία θα µπορούσε να απειλήσει την αναπτυγµένη κοινωνία του 21ου αιώνα.

  Η σηµασία της πρόληψης 
  Η υιοθέτηση νοοτροπίας πρόληψης λοιµώξεων του αναπνευστικού, όπως της πνευµονιοκοκκικής πνευµονίας και της γρίπης, µέσω του εµβολιασµού κυρίως των ειδικών οµάδων πληθυσµού [ηλικία άνω των 65, σακχαρώδης διαβήτης, άσθµα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια (ΧΑΠ), χρόνια καρδιολογικά νοσήµατα, ανοσοκαταστολή λόγω υποκείµενου νοσήµατος ή θεραπείας, κάπνισµα], είναι πολύ σηµαντική. 

  Η προστασία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από ασθένειες που µπορούν να προληφθούν µέσω εµβολιασµού είναι απαραίτητη για τη βιωσιµότητα των συστηµάτων υγειονοµικής περίθαλψης. Συγκεκριµένα, αν και ο εµβολιασµός έχει βοηθήσει την ανθρωπότητα να απαλλαγεί από νοσήµατα που είχαν οδηγήσει σε εκατοµµύρια θανάτους (π.χ. από ευλογιά, πολιοµυελίτιδα κ.λπ.), ο πληµµελής εµβολιασµός µπορεί να οδηγήσει σε επανεµφάνιση κάποιων σπάνιων τώρα νοσηµάτων, όπως διφθερίτιδας, πολιοµυελίτιδας, παρωτίτιδας και ιλαράς. Στις 29 Αυγούστου 2019 επανεµφανίστηκε στη χώρα µας η ιλαρά, όπως και σε άλλες τρεις χώρες (Αλβανία, Τσεχία, Ηνωµένο Βασίλειο). Σύµφωνα µε τον ΠΟΥ, οι λοιµώξεις του κατώτερου αναπνευστικού αποτελούν το τρίτο αίτιο θνησιµότητας παγκοσµίως.

  Η ανθεκτικότητα των µικροβίων στα αντιβιοτικά, δηλαδή η κατάσταση στην οποία αυτά µεταλλάσσονται και τα υπάρχοντα αντιβιοτικά δεν µπορούν να τα σκοτώσουν, θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήµατα της δηµόσιας υγείας. Όµως τόσο ο αντιγριπικός όσο και ο έναντι του πνευµονιοκόκκου εµβολιασµός µπορεί να µειώσει τη µικροβιακή αντοχή µε τρεις τρόπους: 

  Τα υπάρχοντα εµβόλια µπορούν να προλάβουν λοιµώξεις που η θεραπεία τους θα απαιτούσε αντιµικροβιακά φάρµακα.

  Τα υπάρχοντα εµβόλια µπορούν να µειώσουν τις ιογενείς λοιµώξεις, που συχνά εσφαλµένα θεραπεύονται µε αντιβιοτικά και οι οποίες µπορεί επίσης να προδιαθέσουν σε δευτεροπαθείς λοιµώξεις που χρειάζονται αντιβιοτική θεραπεία.

  Η ανάπτυξη και χρήση νέων εµβολίων µπορεί να προλάβει νοσήµατα των οποίων η θεραπεία καθίσταται δύσκολη ή δεν µπορούν να θεραπευτούν λόγω µικροβιακής αντοχής.

  Επιπρόσθετα, ο ΠΟΥ παραθέτει ότι, αν κάθε παιδί εµβολιαζόταν µε το εµβόλιο έναντι του Streptococcus pneumonia, θα αποτρεπόταν η χρήση αντιβιοτικών σε ποσότητα που θα αντιστοιχούσε σε 100 εκατοµµύρια ηµερήσιες δόσεις ετησίως. Αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό, µια και ο ΠΟΥ κατατάσσει τον πνευµονιόκοκκο µεταξύ των 12 πιο σηµαντικών ανθεκτικών βακτηρίων παγκοσµίως, για τα οποία χρειάζονται επειγόντως νέες θεραπείες.

  Εµβολιασµοί την εποχή του COVID-19
  Η Παγκόσµια Εβδοµάδα Ανοσοποίησης ξεκίνησε στις 24 Απριλίου. Στις 20 Απριλίου ο ΠΟΥ Ευρώπης και η UNICEF εξέδωσαν µια κοινή δήλωση στην οποία σκιαγραφείται η σηµασία της διατήρησης των τακτικών εµβολιασµών κατά τη διάρκεια της πανδηµίας. 

  Σε αυτή την ανακοίνωση τονίζεται το πόσο κρίσιµο είναι να συνεχίζονται τα προγράµµατα εµβολιασµών ρουτίνας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, προστατεύοντας επαρκώς τους εργαζοµένους στον τοµέα της υγείας και τα άτοµα που εµβολιάζονται. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εµβολιασµό των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν χάσει εµβολιασµούς ρουτίνας στο παρελθόν.

  Επίσης σηµειώνεται ότι, εάν κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουµε τα τοπικά µέτρα αντιµετώπισης του COVID-19 προκαλέσουν προσωρινές διακοπές των τακτικών εµβολιασµών, οι χώρες θα πρέπει να σχεδιάσουν να τους επαναλάβουν το συντοµότερο δυνατό µετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Οι χώρες θα πρέπει να είναι προετοιµασµένες να εµβολιάσουν άτοµα υψηλού κινδύνου και να διασφαλίσουν ότι όλοι, συµπεριλαµβανοµένων των πιο περιθωριοποιηµένων, θα έχουν ίση πρόσβαση σε ένα εµβόλιο COVID-19 όταν θα είναι διαθέσιµο. 

  Μπορούµε να αποτρέψουµε τον περαιτέρω αντίκτυπο του COVID-19 στα συστήµατα υγειονοµικής περίθαλψης, διασφαλίζοντας ότι τα άτοµα όλων των ηλικιών παραµένουν εµβολιασµένα, σύµφωνα µε τα εθνικά προγράµµατα. Οι χώρες προτρέπονται να διατηρήσουν την παροχή εµβολιασµών και να αυξήσουν τη ζήτηση για εµβολιασµό σε όλες τις ηλικιακές οµάδες, ακόµα και µεσούσης αυτής της δύσκολης συγκυρίας. Καθώς περνάµε σε ένα νέο µέλλον, τα εµβόλια θα συνεχίσουν να χρησιµεύουν ως θεµέλιο για την υγεία και την ευηµερία για όλους. Οι πνευµονολόγοι είναι οι ειδικοί για την υγεία του αναπνευστικού συστήµατος και την πρόληψη και θεραπεία των λοιµώξεων του αναπνευστικού. 

  Τέλος, όπως είπε και πρόσφατα ο νοµπελίστας Jules Hoffmann: "Ο µεγαλύτερος κίνδυνος από τα εµβόλια σήµερα είναι ο µη εµβολιασµός".

  Αναδημοσίευση από το αφιέρωμα Υγεία στο "Κεφάλαιο"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:41 04/06

  Πώς μπορεί να περιοριστεί η μεταδοτικότητα του ιού SARS-CoV-2;

  Η μάσκα και η φυσική απόσταση θα παραμείνουν, όπως φαίνεται, για καιρό στη ζωή μας.

  12:27 01/06

  Ο κορονοϊός φαίνεται να βλάπτει τον πλακούντα των εγκύων

  Τα ευρήματα της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής έρευνας δείχνουν μη φυσιολογική ροή αίματος μεταξύ μητέρας και εμβρύου.

  23:59 26/05

  3 καθημερινές συνήθειες που θα βελτιώσουν το σώμα σας

  Εμπνευσμένες από το σκανδιναβικό τρόπο ζωής. Δοκιμάστε τες.

  13:28 26/05

  Οι τοπ τροφές που ηρεμούν και διώχνουν το στρες

  Πείτε όχι στα επεξεργασμένα τρόφιμα και σε αυτά που περιέχουν συντηρητικά.

  14:20 25/05

  Πως η απώλεια βάρους βελτιώνει την υγεία των πνευμόνων

  Η λειτουργία των πνευμόνων είναι ισχυρός δείκτης συνολικής υγείας και δείκτης θνησιμότητας.

  14:12 25/05

  Η άσκηση στην εγκυμοσύνη κάνει καλό

  Οι έγκυοι που έχουν μία φυσιολογική κύηση καλό είναι να μην παραλείπουν να ασκούνται.

  12:18 19/05

  Μπορούμε με τη διατροφή να αντιστρέψουμε τη γήρανση;

  Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγουμε και ποια να προτιμήσουμε.

  13:59 18/05

  Τη στήριξη της κλινικής έρευνας φέρνει στο προσκήνιο ο COVID-19

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών ο ΣΦΕΕ τονίζει το σημαντικό ρόλο της κλινικής έρευνας.

  11:00 18/05

  Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: τα νέα δεδομένα

  Τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι έγκυοι δεν κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

  16:47 15/05

  Συνεργασία MSD -Institute for Systems Biology για τον COVID-19

  Με σκοπό να διερευνήσουν τους μοριακούς μηχανισμούς της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2.

  15:41 14/05

  Η Pfizer Hellas κοντά στους συλλόγους ασθενών

  Η εταιρεία στηρίζει τις προσπάθειες για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας της νόσου COVID-2019.

  09:11 13/05

  Μεγάλες οι πιθανότητες και για δεύτερο παιδί με εξωσωματική

  Αυστραλοί ερευνητές υπολόγισαν ότι οι πιθανότητες με την ίδια μέθοδο είναι πάνω από 51%.

  09:38 12/05

  Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως πάσχουν από ΧΑΠ

  Το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της νόσου

  09:38 12/05

  Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί

  Υψηλό ποσοστό ασθενών παραμένει αδιάγνωστο.

  09:07 12/05

  Η ELPEN στηρίζει ελληνική κλινική έρευνα για τον COVID-19

  Στόχος της συγκεκριµένης µελέτης είναι η αντιµετώπιση και η πρόληψη των επιπλοκών και της εξέλιξης της νόσου COVID-19.