Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 09:07

  "Ο µεγαλύτερος κίνδυνος από τα εµβόλια σήµερα είναι ο µη εµβολιασµός"

  "Ο µεγαλύτερος κίνδυνος από τα εµβόλια σήµερα είναι ο µη εµβολιασµός"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει η: Παρασκευή Κατσαούνου, 
  Επίκουρη καθηγήτρια Πνευµονολογίας ΕΚΠΑ, 
  Συντονίστρια Οµάδος Λοιµώξεων Ελληνικής Πνευµονολογικής Εταιρείας

  Η φετινή Παγκόσµια Εβδοµάδα Εµβολιασµού (σ.σ. 24 έως 30 Απριλίου) βρήκε ολόκληρη την παγκόσµια επιστηµονική κοινότητα να έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την ανεύρεση του εµβολίου κατά του νέου κορονοϊού. Ίσως για πρώτη φορά έχει γίνει τόσο ευρέως αντιληπτή η αναγκαιότητα εµβολιασµού για ένα νόσηµα στο οποίο δεν υπάρχει προηγούµενη ανοσία.

  Πριν από ενάµιση χρόνο, εκδηλώσεις µνήµης υπενθύµιζαν τη συµπλήρωση 100 ετών από την τροµερή πανδηµία γρίπης του 1918-1919, που υπήρξε η πλέον θανατηφόρα λοιµώδης νόσος της καταγεγραµµένης ιστορίας του ανθρώπου: Η "ισπανική", όπως έµεινε να αποκαλείται η γρίπη, µέσα σε µόλις έναν χρόνο οδήγησε στον θάνατο, κατά τους πιο συντηρητικούς υπολογισµούς, περί τους 25 εκατοµµύρια ανθρώπους, περισσότερους δηλαδή από τα θύµατα του τετραετούς "Μεγάλου" πολέµου των χαρακωµάτων, του οποίου και επιτάχυνε το τέλος, αλλά και περισσότερους από όσους πέθαναν τα χρόνια του "Μαύρου Θανάτου" της βουβωνικής πανώλης στην Ευρώπη τον 14ο αιώνα. Οι περισσότεροι, όµως, δεν φαντάζονταν ότι µια καινούργια πανδηµία θα µπορούσε να απειλήσει την αναπτυγµένη κοινωνία του 21ου αιώνα.

  Η σηµασία της πρόληψης 
  Η υιοθέτηση νοοτροπίας πρόληψης λοιµώξεων του αναπνευστικού, όπως της πνευµονιοκοκκικής πνευµονίας και της γρίπης, µέσω του εµβολιασµού κυρίως των ειδικών οµάδων πληθυσµού [ηλικία άνω των 65, σακχαρώδης διαβήτης, άσθµα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευµονοπάθεια (ΧΑΠ), χρόνια καρδιολογικά νοσήµατα, ανοσοκαταστολή λόγω υποκείµενου νοσήµατος ή θεραπείας, κάπνισµα], είναι πολύ σηµαντική. 

  Η προστασία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από ασθένειες που µπορούν να προληφθούν µέσω εµβολιασµού είναι απαραίτητη για τη βιωσιµότητα των συστηµάτων υγειονοµικής περίθαλψης. Συγκεκριµένα, αν και ο εµβολιασµός έχει βοηθήσει την ανθρωπότητα να απαλλαγεί από νοσήµατα που είχαν οδηγήσει σε εκατοµµύρια θανάτους (π.χ. από ευλογιά, πολιοµυελίτιδα κ.λπ.), ο πληµµελής εµβολιασµός µπορεί να οδηγήσει σε επανεµφάνιση κάποιων σπάνιων τώρα νοσηµάτων, όπως διφθερίτιδας, πολιοµυελίτιδας, παρωτίτιδας και ιλαράς. Στις 29 Αυγούστου 2019 επανεµφανίστηκε στη χώρα µας η ιλαρά, όπως και σε άλλες τρεις χώρες (Αλβανία, Τσεχία, Ηνωµένο Βασίλειο). Σύµφωνα µε τον ΠΟΥ, οι λοιµώξεις του κατώτερου αναπνευστικού αποτελούν το τρίτο αίτιο θνησιµότητας παγκοσµίως.

  Η ανθεκτικότητα των µικροβίων στα αντιβιοτικά, δηλαδή η κατάσταση στην οποία αυτά µεταλλάσσονται και τα υπάρχοντα αντιβιοτικά δεν µπορούν να τα σκοτώσουν, θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήµατα της δηµόσιας υγείας. Όµως τόσο ο αντιγριπικός όσο και ο έναντι του πνευµονιοκόκκου εµβολιασµός µπορεί να µειώσει τη µικροβιακή αντοχή µε τρεις τρόπους: 

  Τα υπάρχοντα εµβόλια µπορούν να προλάβουν λοιµώξεις που η θεραπεία τους θα απαιτούσε αντιµικροβιακά φάρµακα.

  Τα υπάρχοντα εµβόλια µπορούν να µειώσουν τις ιογενείς λοιµώξεις, που συχνά εσφαλµένα θεραπεύονται µε αντιβιοτικά και οι οποίες µπορεί επίσης να προδιαθέσουν σε δευτεροπαθείς λοιµώξεις που χρειάζονται αντιβιοτική θεραπεία.

  Η ανάπτυξη και χρήση νέων εµβολίων µπορεί να προλάβει νοσήµατα των οποίων η θεραπεία καθίσταται δύσκολη ή δεν µπορούν να θεραπευτούν λόγω µικροβιακής αντοχής.

  Επιπρόσθετα, ο ΠΟΥ παραθέτει ότι, αν κάθε παιδί εµβολιαζόταν µε το εµβόλιο έναντι του Streptococcus pneumonia, θα αποτρεπόταν η χρήση αντιβιοτικών σε ποσότητα που θα αντιστοιχούσε σε 100 εκατοµµύρια ηµερήσιες δόσεις ετησίως. Αυτό είναι ιδιαίτερα σηµαντικό, µια και ο ΠΟΥ κατατάσσει τον πνευµονιόκοκκο µεταξύ των 12 πιο σηµαντικών ανθεκτικών βακτηρίων παγκοσµίως, για τα οποία χρειάζονται επειγόντως νέες θεραπείες.

  Εµβολιασµοί την εποχή του COVID-19
  Η Παγκόσµια Εβδοµάδα Ανοσοποίησης ξεκίνησε στις 24 Απριλίου. Στις 20 Απριλίου ο ΠΟΥ Ευρώπης και η UNICEF εξέδωσαν µια κοινή δήλωση στην οποία σκιαγραφείται η σηµασία της διατήρησης των τακτικών εµβολιασµών κατά τη διάρκεια της πανδηµίας. 

  Σε αυτή την ανακοίνωση τονίζεται το πόσο κρίσιµο είναι να συνεχίζονται τα προγράµµατα εµβολιασµών ρουτίνας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, προστατεύοντας επαρκώς τους εργαζοµένους στον τοµέα της υγείας και τα άτοµα που εµβολιάζονται. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εµβολιασµό των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν χάσει εµβολιασµούς ρουτίνας στο παρελθόν.

  Επίσης σηµειώνεται ότι, εάν κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουµε τα τοπικά µέτρα αντιµετώπισης του COVID-19 προκαλέσουν προσωρινές διακοπές των τακτικών εµβολιασµών, οι χώρες θα πρέπει να σχεδιάσουν να τους επαναλάβουν το συντοµότερο δυνατό µετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Οι χώρες θα πρέπει να είναι προετοιµασµένες να εµβολιάσουν άτοµα υψηλού κινδύνου και να διασφαλίσουν ότι όλοι, συµπεριλαµβανοµένων των πιο περιθωριοποιηµένων, θα έχουν ίση πρόσβαση σε ένα εµβόλιο COVID-19 όταν θα είναι διαθέσιµο. 

  Μπορούµε να αποτρέψουµε τον περαιτέρω αντίκτυπο του COVID-19 στα συστήµατα υγειονοµικής περίθαλψης, διασφαλίζοντας ότι τα άτοµα όλων των ηλικιών παραµένουν εµβολιασµένα, σύµφωνα µε τα εθνικά προγράµµατα. Οι χώρες προτρέπονται να διατηρήσουν την παροχή εµβολιασµών και να αυξήσουν τη ζήτηση για εµβολιασµό σε όλες τις ηλικιακές οµάδες, ακόµα και µεσούσης αυτής της δύσκολης συγκυρίας. Καθώς περνάµε σε ένα νέο µέλλον, τα εµβόλια θα συνεχίσουν να χρησιµεύουν ως θεµέλιο για την υγεία και την ευηµερία για όλους. Οι πνευµονολόγοι είναι οι ειδικοί για την υγεία του αναπνευστικού συστήµατος και την πρόληψη και θεραπεία των λοιµώξεων του αναπνευστικού. 

  Τέλος, όπως είπε και πρόσφατα ο νοµπελίστας Jules Hoffmann: "Ο µεγαλύτερος κίνδυνος από τα εµβόλια σήµερα είναι ο µη εµβολιασµός".

  Αναδημοσίευση από το αφιέρωμα Υγεία στο "Κεφάλαιο"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:28 16/04

  Επίσκεψη Κικίλια με διευθυντή Ευρώπης του ΠΟΥ στο mega Εμβολιαστικό Κέντρο "Προμηθέας"

  Eντυπωσιασμένος από τον τρόπο που εξελίσσεται η Επιχείρηση "Ελευθερία" o X. Κλούγκε.

  16:07 16/04

  Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες συχνές παθήσεις καρπού κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19

  Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί κίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  12:59 16/04

  Νέα μέθοδος δίνει ελπίδα σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση να μείνουν έγκυοι με δικά τους ωάρια

  Η χορήγηση πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος και γοναδοτροπινών φάνηκε πως αποκαθιστά τη λειτουργία των ωοθηκών.

  13:46 15/04

  Η Εθνική Τράπεζα συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια από την ίδρυσή της

  Η πρώτη, η μακροβιότερη και η πιο ιστορική τράπεζα της Ελλάδας.

  12:40 15/04

  Οριζόντιος εμβολιασμός σε όλα τα νησιά με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους

  "Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν".

  19:08 14/04

  Εγκύκλιος για διευκόλυνση εμβολιασμού: Έως και 3 ώρες δικαιολογημένη απουσία από την εργασία

  Εφόσον ο προγραμματισμένος εμβολιασμός τους έχει οριστεί εντός του νομίμου ωραρίου εργασίας τους και η απουσία είναι δικαιολογημένη.

  14:19 13/04

  Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης στην Ελλάδα

  "Όλοι μαζί διευρύνουμε το τείχος προστασίας απέναντι στην πανδημία", ανέφερε ο Κυρ. Πιερρακάκης.

  14:00 13/04

  Στην Πάτρα ο Ν. Χαρδαλιάς για αυτοψία στο νέο mega εμβολιαστικό κέντρο

  To νέο κέντρο ξεκινά τη λειτουργία του την Πέμπτη με 16 εμβολιαστικές γραμμές.

  15:52 12/04

  Η Ισπανία θα εμβολιάσει τους πολίτες 70-79 ετών με το εμβόλιο της Johnson&Johnson

  Αναμένεται να αρχίσουν να φθάνουν αυτή την εβδομάδα.

  14:42 12/04

  Παρέμβαση Ντράγκι για εμβολιασμούς "εκτός σειράς"

  Τουλάχιστον ένα 10% των εμβολίων κατά του κορονοϊού χορηγήθηκε σε άτομα που δεν ήταν σε λίστα προτεραιότητας.

  10:11 12/04

  Ιαπωνία: Ξεκινά ο εμβολιασμός της ηλιακιακής όμαδας των άνω των 65

  Ο ρυθμός της εμβολιαστικής εκστρατείας δεν φαίνεται να ανακόπτει το τέταρτο κύμα της επιδημίας στη χώρα.

  22:00 11/04

  Παπαευαγγέλου: Πιθανός εμβολιασμός μαθητών πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά

  "Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών".

  20:51 11/04

  Ιταλία: Σταματά προς το παρόν ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

  Στα 15.746 τα νέα κρούσματα κορονοϊού, 331 θάνατοι.

  12:13 09/04

  Εμβόλιο COVID-19 και εγκυμοσύνη: Τα νέα δεδομένα

  Μελέτη δείχνει πως τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer προκαλούν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση σε εγκύους και θηλάζουσες.

  14:57 07/04

  Νίκος Φίλης: Γιατί εμβολιάστηκα (χωρίς δισταγμό) με AstraZeneca

  Χωρίς επιφυλάξεις εμβολιάστηκε με το εμβολιο της AstraZeneca ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, όπως εξιστορεί ο ίδιος με γραπτή του δήλωσή στα ΜΜΕ.