Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 12:47
Πράσινο φως για να ξεκινήσουν ξανά οι εξωσωματικές

Γράφει ο:
Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας
Επιστημονικά υπεύθυνος "Γέννημα IVF" ΜΙΥΑ
www.gennima.com
H αναγκαστική παύση των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού έφερε μεγάλη αναστάτωση σε όλα τα ζευγάρια που είχαν προγραμματίσει να κάνουν εξωσωματική. Πλέον, οι Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχουν πάρει το "πράσινο φως" για να λειτουργήσουν ξανά.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) έχει εκδώσει αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα προκειμένου η εξωσωματική να γίνεται με ασφάλεια για όλους. Κύριο μέλημα είναι η προστασία της εγκύου και του εμβρύου. Παρότι οι πρώτες μελέτες είναι ενθαρρυντικές, εντούτοις δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου.
Όσα πρέπει να ξέρουν τα ζευγάρια
• Η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ενημερώνει τα ζευγάρια πριν από το ραντεβού τους για τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας κατά την επίσκεψή τους: χρήση μάσκας και αντισηπτικού, τήρηση κοινωνικής απόστασης, τήρηση της ώρας του ραντεβού για αποφυγή συνωστισμού στο χώρο αναμονής κλπ
• Έχει αναπτυχθεί ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την υγεία του ζευγαριού: αν υπάρχουν συμπτώματα (βήχας, πυρετός κλπ), αν έχει ταξιδέψει πρόσφατα, αν έχει έρθει σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό κ.ά. Όλα τα ζευγάρια καλούνται να το συμπληρώσουν και να το υποβάλλουν προκαταβολικά.
• Τα ζευγάρια ενημερώνονται διεξοδικά για τους πιθανούς κινδύνους σε περίπτωση που νοσήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τότε μπορούν να επιλέξουν αν θα προχωρήσουν άμεσα στη θεραπεία τους ή αν θα την αναβάλλουν.
• Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, είναι υποχρεωτικό το μοριακό τεστ για κορωνοϊό πριν την ωοληψία (και γενικά πριν από οποιοδήποτε προγραμματισμένο χειρουργείο με χορήγηση αναισθησίας).
Πώς αλλάζει η λειτουργία των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
• Προτείνεται και ενθαρρύνεται η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης, φυσικά όταν αυτό επιτρέπεται από το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Στόχος είναι να περιοριστούν οι περιττές επισκέψεις στο χώρο της Μονάδας και η επαφή του προσωπικού με τους ασθενείς.
• Τροποποιείται το πρόγραμμα των ραντεβού έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους της Μονάδας.
• Συστήνεται να προσέρχεται η ασθενής/έγκυος μόνη της, χωρίς το σύντροφο, εφόσον δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του ως μέρος της θεραπείας.
• Γίνεται τακτικός καθαρισμός των χώρων (σαλόνι αναμονής, εξεταστήρια, γραφεία, πόμολα κλπ). Φυσικά προβλέπεται ειδική απολύμανση σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος σε ασθενή ή μέλος του προσωπικού.
• Προβλέπεται τοποθέτηση προστατευτικών πλαισίων στα σημεία εξυπηρέτησης, όπως η υποδοχή ή το ταμείο ασθενών.
Διαδικασίες για τους εργαζόμενους στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
• Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατάσταση της υγείας τόσο των ιδίων όσο και των οικείων τους.
• Προβλέπεται αναλυτική ενημέρωση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των νέων διαδικασιών και μέτρων ασφαλείας.
Ιδιαίτερα αισιόδοξοι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ.
Μέχρι στιγμής, ερευνάται η μεταδοτικότητα και επικινδυνότητά της.
Με μνημόσυνο και κεντρική τελετή τιμώνται στο Βερολίνο οι σχεδόν 80.000 άνθρωποι που έχασαν στη Γερμανία τη μάχη με τον κορωνοϊό. Μια πρωτοβουλία του προέδρου Σταϊνμάιερ.
Ο επίσημος απολογισμός θανάτων λόγω της πανδημίας στη χώρα, ανέρχεται σε 105.582.
Τι αναφέρει η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα.
Παράλληλα, στη χώρα καταγράφηκαν 1.501 θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 177.150.
Σχεδόν το 81% των πολιτών ή κατοίκων της χώρας άνω των 16 ετών έχει εμβολιαστεί.
Αν και η χώρα είναι απαλλαγμένη σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία δεν θέλει να διακινδυνεύσει με ένα άνοιγμα των συνόρων.
Την ίδια ώρα στη χώρα καταγράφηκαν πάνω από 19.000 κρούσματα κορονοϊού και 80 θάνατοι σε 24 ώρες.
Πάνω από 1,1 εκατ. τα κρούσματα της πανδημίας στη χώρα.
Το μέτρο αφορά αφίξεις από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική εξαιτίας των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταρρίφθηκε κάθε προηγούμενο ρεκόρ εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.
Έρευνα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η περισσότερο πληγείσα χώρα της Ευρώπης με 127.225 νεκρούς.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα φθάνει τους 105.193.
Τα συνολικά κρούσματα έχουν φθάσει τα σχεδόν 14,5 εκατ., και είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ όπου έχουν καταγραφεί 32 εκατ. μολύνσεις.