Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 09:43

  Συνέντευξη: Ο Γιώργος Χρέλιας, έφερε στον κόσμο το πρώτο μωρό από μητέρα θετική στον κορονοϊό

  Συνέντευξη: Ο Γιώργος Χρέλιας, έφερε στον κόσμο το πρώτο μωρό από μητέρα θετική στον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την Ελένη Δασκαλάκη 

  Ο Γιώργος Χρέλιας, μαιευτήρας γυναικολόγος, Επικουρικός Επιμελητής Γ´Μ/Γ κλινικής στο Νοσοκομείο Αττικόν, συμμετείχε στην ομάδα που έφερε στον το πρώτο μωρό από μητέρα θετική στον κορονοϊό. 

  Ποια ήταν τα συναισθήματά σας, είχατε περισσότερο φόβο και άγχος για την δική σας υγεία, για την υγεία της μητέρας και του νεογνού;

  Υπάρχει ανησυχία την πρώτη φορά, καθώς ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα. Τα μέτρα προστασίας όμως είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μην υπάρχει επαφή με τον ιό, άρα η σωστή χρήση τους εκμηδενίζει τον κίνδυνο. Την κρίσιμη ώρα, λοιπόν, αυτό που υπερισχύει είναι η ανάγκη για καθαρό μυαλό και ψυχραιμία ώστε να επιτελέσουμε το καθήκον μας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής όπως λέει και ο όρκος του Ιπποκράτη. Σίγουρα υπάρχει φόβος και αγωνία να μην εκτεθούμε στον ιο SARS COV-2 και τον μεταφέρουμε στους συναδέλφους μας στην δουλειά και στους οικείους μας στο σπίτι. Και εύχομαι όταν μετρηθούμε στο τέλος της λοίμωξης  Covid- 19 να είμαστε όλοι παρόντες! 
  Να σημειώσουμε πως στο Αττικόν ακολούθησαν ακόμα δυο τοκετοί εγκύων γυναικών θετικών στον κορονοϊό με απόλυτη επιτυχία. Σε αυτούς τους τοκετούς συμμετείχε η ίδια η Καθηγήτρια της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, κα Σοφία Καλανταρίδου, μαζί με τον Ακαδημαϊκό Υπότροφο, κο Ιωάννη Μπούτα. Εγώ όπως και ο κος Μπούτας, δεν κατέχουμε μόνιμη θέση στο ΕΣΥ και το επαγγελματικό μας μέλλον κρίνεται κάθε χρονιά ανάλογα με τα οικονομικά διαθέσιμα του Νοσοκομείου. 

  Πώς ήταν πρακτικά αυτός ο διαφορετικός τοκετός; Μπορείτε να μας μεταφέρετε μερικές εικόνες από το χειρουργείο;

  Η επέμβαση αυτή καθεαυτή δε διαφοροποιείται σημαντικά. Η προστατευτική στολή μας δυσκολεύει σίγουρα αλλά οι χειρισμοί μας δεν πρέπει να είναι αργοί, γιατί κάθε λεπτό που περνάει αυξάνει την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Οπότε για να πάρει κάποιος μέρος σε ένα τέτοιο περιστατικό πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία στην διενέργεια καισαρικής τομής. Αυτό που διαφοροποιεί την όλη διαδικασία, είναι ο χρόνος προετοιμασίας του προσωπικού και το μεγαλύτερο άγχος είναι στην αφαίρεση της στολής – μάσκας, γαντιών και γυαλιών.

  Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί αν κάτι μολυσμένο ακουμπήσει σε κάποιο ρούχο, τότε ο ιός θα μεταδοθεί σε εμάς και μετά στις οικογένειες μας και στους συνεργάτες μας. 

  Ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι πολύ πιεστικός. Σίγουρα δεν είμαστε οι μόνοι που τον φοράμε την περίοδο αυτή, αλλά εμείς σαν χειρουργοί πάνω από αυτήν την ειδική λευκή στολή, φοράμε και την αποστειρωμένη ρόμπα του χειρουργείου, πράγμα που ανεβάζει την θερμοκρασία σώματός μας κατά πολλούς βαθμούς. Επίσης, ο κλιματισμός στην αίθουσα της καισαρικής είναι αναγκαστικά κλειστός για να μην έχουμε αερογενή διασπορά του ιού.

  Άλλο ένα σημείο δυσκολίας είναι τα 3 ζευγάρια γάντια που φοράμε, τα οποία δημιουργούν απώλεια της αίσθησης της αφής, πράγμα πολύ σημαντικό σε ένα χειρουργείο. Και φτάνουμε στο τελευταίο εξάρτημα που δυσκολεύει το πέρας της επέμβασης και αυτό είναι η μάσκα. Θολώνει τόσο πολύ από την ανάσα μας, που στο τέλος όταν την βγάζεις στάζει, όπως οι μάσκες θαλάσσης.

  Απ' όσο γνωρίζουμε στο μωρό έγινε έλεγχος και βγήκε αρνητικό. Η μητέρα μπορούσε να το πάρει αγκαλιά και να το θηλάσει; Αν όχι, πότε συνέβησαν αυτά;

  Στο νεογνό με το που γεννήθηκε πήραμε δείγμα από τον πλακούντα και από το αμνιακό υγρό καθώς και αίμα από τον ομφάλιο λώρο, τα οποία όλα βγήκαν αρνητικά. Οι νεογνολόγοι του Π.Γ.Ν. Αττικόν, έλαβαν και ρινοφαρυγγικό επίχρισμα από το ίδιο το νεογνό, το οποίο βγήκε αρνητικό.
  Η μητέρα άκουσε το πρώτο κλάμα του μωρού της και φυσικά χάρηκε πολύ. Της το δείξαμε από απόσταση ασφαλείας και μετά το παρέλαβε ο νεογνολόγος. Η λαχτάρα της μαμάς έγκειται στο πότε θα το αγκαλιάσει. Αυτό, για την ασφάλεια του νεογνού, γίνεται μόλις η μαμά αρνητικοποιηθεί σε δυο διαδοχικά τεστ Covid. Μέχρι τότε είναι ο καθένας σε ξεχωριστό θάλαμο, αν και επιτρέπεται ο θηλασμός, γιατί στις μέχρι τώρα αναλύσεις δεν έχει βρεθεί ο ιός στο μητρικό γάλα. Επειδή όμως ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, από λάθος τοποθέτηση μάσκας ή μη καλή υγιεινή χεριών την ώρα του θηλασμού, προτείνουμε για την προστασία του βρέφους να μην έχει επαφές με την μολυσμένη μητέρα έως την στιγμή που έχουμε τα 2 αρνητικά τεστ.

  Γνωρίζετε εάν οι επίτοκες θα κάνουν στο εξής τεστ για κορονοϊό; Έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο;

  Στην κλινική μας κάνουμε τεστ για κορονοϊό σε όλες τις γυναίκες που προσέρχονται είτε για τοκετό είτε για χειρουργείο, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τόσο του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των υπολοίπων ασθενών. 

  Τι θα λέγατε σε μια γυναίκα που θα γεννήσει αυτή την περίοδο και φοβάται περισσότερο λόγω του κορονοϊού;

  Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται. Είμαστε ένα νοσοκομείο αναφοράς για την λοίμωξη από τον ιό SARS-COV-2 και από τους πρώτους που λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας των εγκύων γυναικών. Με τα σωστά μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη εκπαίδευση που έχουμε δεν αφήνουμε να γίνουν λάθη και η μαμά με το μωρό της θα επιστρέψουν υγιείς στο σπίτι να απολαύσουν την νέα τους οικογένεια.

  Πηγή: TheToc


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:21 13/04

  Μειωμένα τα αντισώματα μετά τα εμβόλια mRNA σε ανοσοκατασταλμένους

  Τι σχολίασε σχετικά με αυτό το θέμα η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

  09:03 13/04

  Εμβόλια COVID και θρομβώσεις: Γιατί και πώς μπορεί να συνδέονται

  Πώς μπορεί ένα εμβόλιο για την COVΙD να προκαλεί θρομβώσεις; Όλα τα δεδομένα που ερευνά σήμερα η επιστημονική κοινότητα.

  11:56 12/04

  Παίρνετε αντιβίωση; Να γιατί πρέπει να πάρετε και προβιοτικά

  Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα.

  09:17 12/04

  Νέα έρευνα: Πόσο συχνά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ παιδιά με COVID-19

  Ένα στα τρία παιδιά που νοσηλεύονται με Covid-19 χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ.

  23:59 11/04

  Ξηροί καρποί για πιο υγιές βάρος: Ποιους να προτιμήσετε

  Ποιοι είναι οι ξηροί καρποί που ταιριάζουν σε μια δίαιτα για απώλεια βάρους;

  16:59 09/04

  38% μείωση θανάτου σε ασθενείς COVID-19 με θεραπεία με baricitinib

  Τι έδειξαν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  10:20 09/04

  Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Το χρονικό διάστημα που έχει κανείς αντισώματα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 είναι σημαντικό για το τέλος της πανδημίας.

  10:05 09/04

  Έχετε αρχίσει να τρέχετε; Αυτά είναι τα 5 συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε

  Με αφορμή την καραντίνα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τρέχουν.

  09:38 09/04

  Ρευματικά νοσήματα: Καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα

  Τα δύο βασικά μηνύματα για καλύτερη ποιότητα ζωής στους ρευματοπαθείς από το webinar της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα.

  10:53 08/04

  Έχετε στεφανιαία νόσο: Ελέγξτε το σάκχαρό σας!

  Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν και διαβήτη, σύμφωνα με διεθνή έρευνα.

  10:33 08/04

  Αρθροπλαστική γόνατος με το ρομποτικό σύστημα ROSA, χωρίς επιβάρυνση για τους ιδιωτικά ασφαλισμένους

  Η Ευρωκλινική Αθηνών αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία προσφέρει για τους επόμενους έξι μήνες την επέμβαση αυτή χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για όλους τους ιδιωτικά ασφαλισμένους.

  10:20 08/04

  Self test: Πώς θα τα κάνουμε στο σπίτι;

  Οι οδηγίες για την σωστή διενέργεια των self test από τον ΕΟΔΥ.

  10:14 08/04

  Τι ισχύει για την επαναμόλυνση μετά από λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2;

  Χρειάζεται να εξακολουθήσουν να προσέχουν όσοι έχουν "περάσει" COVID-19 και τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι σχετικά με το θέμα αυτό.

  10:01 07/04

  5 (απλοί) κανόνες για υγιές σώμα και μυαλό

  Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και είναι μια καλή αφορμή για να υιοθετήσουμε κάποιες καλές συνήθειες για την υγεία μας.

  23:59 06/04

  Τι είναι η δυσλιπαιμία και τι σημαίνει "προσωπικός στόχος" για την τιμή της LDL χοληστερόλης

  Η δυσλιπιδαιμία είναι μια πολύ βασική διαταραχή που οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ευάγγελος Λυμπερόπουλος εξηγεί περισσότερα.

  09:31 06/04

  Έρευνα: 7 στους 10 Έλληνες επιθυμούν την επαναλειτουργία των χώρων προπόνησης

  Η πιθανότερη μορφή προπόνησης όταν θα ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια.