Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 09:43

  Συνέντευξη: Ο Γιώργος Χρέλιας, έφερε στον κόσμο το πρώτο μωρό από μητέρα θετική στον κορονοϊό

  Συνέντευξη: Ο Γιώργος Χρέλιας, έφερε στον κόσμο το πρώτο μωρό από μητέρα θετική στον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την Ελένη Δασκαλάκη 

  Ο Γιώργος Χρέλιας, μαιευτήρας γυναικολόγος, Επικουρικός Επιμελητής Γ´Μ/Γ κλινικής στο Νοσοκομείο Αττικόν, συμμετείχε στην ομάδα που έφερε στον το πρώτο μωρό από μητέρα θετική στον κορονοϊό. 

  Ποια ήταν τα συναισθήματά σας, είχατε περισσότερο φόβο και άγχος για την δική σας υγεία, για την υγεία της μητέρας και του νεογνού;

  Υπάρχει ανησυχία την πρώτη φορά, καθώς ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα. Τα μέτρα προστασίας όμως είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μην υπάρχει επαφή με τον ιό, άρα η σωστή χρήση τους εκμηδενίζει τον κίνδυνο. Την κρίσιμη ώρα, λοιπόν, αυτό που υπερισχύει είναι η ανάγκη για καθαρό μυαλό και ψυχραιμία ώστε να επιτελέσουμε το καθήκον μας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής όπως λέει και ο όρκος του Ιπποκράτη. Σίγουρα υπάρχει φόβος και αγωνία να μην εκτεθούμε στον ιο SARS COV-2 και τον μεταφέρουμε στους συναδέλφους μας στην δουλειά και στους οικείους μας στο σπίτι. Και εύχομαι όταν μετρηθούμε στο τέλος της λοίμωξης  Covid- 19 να είμαστε όλοι παρόντες! 
  Να σημειώσουμε πως στο Αττικόν ακολούθησαν ακόμα δυο τοκετοί εγκύων γυναικών θετικών στον κορονοϊό με απόλυτη επιτυχία. Σε αυτούς τους τοκετούς συμμετείχε η ίδια η Καθηγήτρια της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, κα Σοφία Καλανταρίδου, μαζί με τον Ακαδημαϊκό Υπότροφο, κο Ιωάννη Μπούτα. Εγώ όπως και ο κος Μπούτας, δεν κατέχουμε μόνιμη θέση στο ΕΣΥ και το επαγγελματικό μας μέλλον κρίνεται κάθε χρονιά ανάλογα με τα οικονομικά διαθέσιμα του Νοσοκομείου. 

  Πώς ήταν πρακτικά αυτός ο διαφορετικός τοκετός; Μπορείτε να μας μεταφέρετε μερικές εικόνες από το χειρουργείο;

  Η επέμβαση αυτή καθεαυτή δε διαφοροποιείται σημαντικά. Η προστατευτική στολή μας δυσκολεύει σίγουρα αλλά οι χειρισμοί μας δεν πρέπει να είναι αργοί, γιατί κάθε λεπτό που περνάει αυξάνει την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Οπότε για να πάρει κάποιος μέρος σε ένα τέτοιο περιστατικό πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία στην διενέργεια καισαρικής τομής. Αυτό που διαφοροποιεί την όλη διαδικασία, είναι ο χρόνος προετοιμασίας του προσωπικού και το μεγαλύτερο άγχος είναι στην αφαίρεση της στολής – μάσκας, γαντιών και γυαλιών.

  Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί αν κάτι μολυσμένο ακουμπήσει σε κάποιο ρούχο, τότε ο ιός θα μεταδοθεί σε εμάς και μετά στις οικογένειες μας και στους συνεργάτες μας. 

  Ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι πολύ πιεστικός. Σίγουρα δεν είμαστε οι μόνοι που τον φοράμε την περίοδο αυτή, αλλά εμείς σαν χειρουργοί πάνω από αυτήν την ειδική λευκή στολή, φοράμε και την αποστειρωμένη ρόμπα του χειρουργείου, πράγμα που ανεβάζει την θερμοκρασία σώματός μας κατά πολλούς βαθμούς. Επίσης, ο κλιματισμός στην αίθουσα της καισαρικής είναι αναγκαστικά κλειστός για να μην έχουμε αερογενή διασπορά του ιού.

  Άλλο ένα σημείο δυσκολίας είναι τα 3 ζευγάρια γάντια που φοράμε, τα οποία δημιουργούν απώλεια της αίσθησης της αφής, πράγμα πολύ σημαντικό σε ένα χειρουργείο. Και φτάνουμε στο τελευταίο εξάρτημα που δυσκολεύει το πέρας της επέμβασης και αυτό είναι η μάσκα. Θολώνει τόσο πολύ από την ανάσα μας, που στο τέλος όταν την βγάζεις στάζει, όπως οι μάσκες θαλάσσης.

  Απ' όσο γνωρίζουμε στο μωρό έγινε έλεγχος και βγήκε αρνητικό. Η μητέρα μπορούσε να το πάρει αγκαλιά και να το θηλάσει; Αν όχι, πότε συνέβησαν αυτά;

  Στο νεογνό με το που γεννήθηκε πήραμε δείγμα από τον πλακούντα και από το αμνιακό υγρό καθώς και αίμα από τον ομφάλιο λώρο, τα οποία όλα βγήκαν αρνητικά. Οι νεογνολόγοι του Π.Γ.Ν. Αττικόν, έλαβαν και ρινοφαρυγγικό επίχρισμα από το ίδιο το νεογνό, το οποίο βγήκε αρνητικό.
  Η μητέρα άκουσε το πρώτο κλάμα του μωρού της και φυσικά χάρηκε πολύ. Της το δείξαμε από απόσταση ασφαλείας και μετά το παρέλαβε ο νεογνολόγος. Η λαχτάρα της μαμάς έγκειται στο πότε θα το αγκαλιάσει. Αυτό, για την ασφάλεια του νεογνού, γίνεται μόλις η μαμά αρνητικοποιηθεί σε δυο διαδοχικά τεστ Covid. Μέχρι τότε είναι ο καθένας σε ξεχωριστό θάλαμο, αν και επιτρέπεται ο θηλασμός, γιατί στις μέχρι τώρα αναλύσεις δεν έχει βρεθεί ο ιός στο μητρικό γάλα. Επειδή όμως ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, από λάθος τοποθέτηση μάσκας ή μη καλή υγιεινή χεριών την ώρα του θηλασμού, προτείνουμε για την προστασία του βρέφους να μην έχει επαφές με την μολυσμένη μητέρα έως την στιγμή που έχουμε τα 2 αρνητικά τεστ.

  Γνωρίζετε εάν οι επίτοκες θα κάνουν στο εξής τεστ για κορονοϊό; Έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο;

  Στην κλινική μας κάνουμε τεστ για κορονοϊό σε όλες τις γυναίκες που προσέρχονται είτε για τοκετό είτε για χειρουργείο, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τόσο του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των υπολοίπων ασθενών. 

  Τι θα λέγατε σε μια γυναίκα που θα γεννήσει αυτή την περίοδο και φοβάται περισσότερο λόγω του κορονοϊού;

  Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται. Είμαστε ένα νοσοκομείο αναφοράς για την λοίμωξη από τον ιό SARS-COV-2 και από τους πρώτους που λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας των εγκύων γυναικών. Με τα σωστά μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη εκπαίδευση που έχουμε δεν αφήνουμε να γίνουν λάθη και η μαμά με το μωρό της θα επιστρέψουν υγιείς στο σπίτι να απολαύσουν την νέα τους οικογένεια.

  Πηγή: TheToc


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:07 05/06

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη στεφανιαία νόσο

  Σιωπηλό δολοφόνο ονομάζουν οι καρδιολόγοι τη στεφανιαία νόσο και η ενημέρωση γύρω από αυτήν είναι σημαντική για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή της.

  08:55 05/06

  ΙΣΑ: Ώρα να γίνουν τα απαραίτητα εμβόλια στα παιδιά και τους ενήλικες

  Ανησυχία για τη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού λόγω του κορoνοϊού, εξέφρασε η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

  08:50 05/06

  Δοκιμάστε τη μους σοκολάτας... που σας κάνει καλό!

  Φτιάξτε αυτό το Σαββατοκύριακο μια μους σοκολάτας με αβοκάντο. Είναι υγιεινή και έχει λίγες -και καλές- θερμίδες.

  08:41 04/06

  Πώς μπορεί να περιοριστεί η μεταδοτικότητα του ιού SARS-CoV-2;

  Η μάσκα και η φυσική απόσταση θα παραμείνουν, όπως φαίνεται, για καιρό στη ζωή μας.

  08:35 04/06

  "Είναι ασφαλές να επιστρέψω στη δουλειά μου;"

  Πόσο ασφαλής είναι η επιστροφή στην εργασία; Νέο επιστημονικό άρθρο επιχειρεί να δώσει μια απάντηση στο ερώτηση αυτό.

  08:27 04/06

  Δωρεάν πρόγραμμα ψηφιακής επιμόρφωσης από την ΕΛΛ.Ο.Κ.

  Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο, επενδύοντας στην απόκτηση "ψηφιακών" δεξιοτήτων.

  10:16 03/06

  "Θετικό βήμα η αναθεώρηση της λίστας, η καινοτομία όμως απουσιάζει"

  Ανακοίνωση του PhRMA Innovation Forum αναφορικά με την ένταξη 195 συσκευασιών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων.

  09:58 03/06

  Νέα έρευνα ενοχοποιεί τα ηρεμιστικά πριν την εγκυμοσύνη για την εξωμήτριο κύηση

  Η χρήση ηρεμιστικών βενζοδιαζεπινών πριν τη σύλληψη αυξάνει τον κίνδυνο εξωμήτριας κύησης, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

  09:52 03/06

  Νέα δεδομένα για το nusinersen στη νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA)

  Νέα δεδομένα για το nusinersen ενισχύουν τη διατηρούμενη αποτελεσματικότητα και τη μακροχρόνια ασφάλεια του φαρμάκου σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών.

  23:59 02/06

  Γιατί είναι καλύτερο να κοιμάστε στο αριστερό σας πλευρό

  Πώς μπορεί να επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα του ύπνου σας η στάση στην οποία προτιμάτε να κοιμάστε;

  13:55 02/06

  1st International Multidisciplinary Connected Congress on COVID-19 Update

  Το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο για επαγγελματίας υγείας από το ΥΓΕΙΑ και το Metropolitan Hospital.

  08:32 02/06

  Γιατί και πώς το περπάτημα μας κάνει καλό αλλά και τι να προσέχουμε

  Η run concept master trainer Ελευθερία Ζαπαντιώτη απαντά μέσα από την προσωπική της εμπειρία στις παραπάνω ερωτήσεις.

  08:14 02/06

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αιμορροΐδες

  Οι αιμορροΐδες είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας που μπορεί να μας κάνει την καθημερινότητα δύσκολη.

  08:00 02/06

  Και ένα καλό νέο από το πεδίο των μεταμοσχεύσεων

  Σημαντική αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας ιστών και οργάνων μετά την άρση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

  16:48 01/06

  Ξεχάστε το six pack: Τεστ αίματος θα δείχνει τη φυσική μας κατάσταση

  Υπό ανάπτυξη το πρώτο τεστ αίματος που θα δείχνει πόσο καλή φυσική κατάσταση έχει κάποιος πριν και μετά την άσκηση.

  09:18 01/06

  Update: Τα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων σε ασθενείς με κορονοϊό

  Xορήγηση πλάσματος ιαθέντων από τη την νόσο COVID-19: τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μείωση θνητότητας χωρίς παρενέργειες