Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Απρ-2020 08:56

  Οδηγίες για την εξέταση του COVID-19

  Οδηγίες για την εξέταση του COVID-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αντωνίου Δημητρακόπουλου, Διευθυντή Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Διευθυντή Επιστημονικής Επιτροπής,  Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
  Σούρδη 2020και της Αθηνάς Σούρδη, Παθολόγου- Λοιμωξιολόγου, Αναπλ. Διευθύντριας Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Προέδρου Επιτροπής Λοιμώξεων, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

  Ποιοι πρέπει να κάνουν εξετάσεις για COVID-19;

  Σήμερα, οι εξετάσεις για το νέο κορονοϊό γίνονται τυπικά μόνο σε δύο ομάδες ασθενών και συγκεκριμένα αυτούς που έχουν συμπτώματα της νόσου, καθώς και αυτούς που έχουν εκτεθεί σε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

  Τα κύρια συμπτώματα του COVID-19, δηλαδή της νόσου που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2 περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και δύσπνοια. Η συμπτωματολογία της νόσου ομοιάζει αρκετά αυτής του κοινού κρυολογήματος, επομένως μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις για COVID-19.

  Τις τελευταίες ημέρες, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αρκετά περιστατικά τα οποία δεν έχουν γνωστή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται ήδη και μεταδίδεται τοπικά στην κοινότητα. Φαίνεται επίσης ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από άτομα που δεν έχουν παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα.

  Ως αποτέλεσμα, πλέον έχουν αλλάξει οι οδηγίες σχετικά με τα άτομα που πρέπει να εξετάζονται για COVID-19 και πλέον εξετάζεται οποιοσδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα κατά την κρίση των γιατρών.

  Αν και σήμερα δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τον COVID-19, η εξέταση για τη διάγνωση του ιού έχει χρησιμότητα. Ο σημαντικότερος λόγος που γίνεται η εξέταση είναι να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ασθενείς που νοσούν από COVID-19 με αποτέλεσμα να μπορούμε να τους απομονώσουμε, επιβραδύνοντας έτσι την εξάπλωση της πανδημίας. Η διάγνωση της νόσου μας επιτρέπει επίσης να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με τον ακριβή αριθμό των περιστατικών αλλά και τον τρόπο εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό.

  Τι περιλαμβάνει η εξέταση για τον ασθενή;

  Για τον ασθενή, η εξέταση για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 είναι απλή και μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε. Τυπικά, περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος, δηλαδή κυττάρων, από τη ρινική κοιλότητα ή το φάρυγγα του ασθενούς. Το δείγμα αυτό στη συνέχεια αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου αναλύεται για να διαπιστωθεί αν τα κύτταρα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο επιβεβαιώνεται η λοίμωξη ενός ασθενούς από τον ιό της γρίπης.

  Πώς γίνεται η εξέταση;

  Αν και η συλλογή του δείγματος είναι μία απλή διαδικασία, η εξέτασή του για την επιβεβαίωση της παρουσίας του κορονοϊού είναι αρκετά σύνθετη. Η παρούσα μέθοδος εξετάζει αν υπάρχει το γενετικό υλικό του ιού (RNA) στα κύτταρα του ασθενούς.

  Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του ιικού RNA στο δείγμα του ασθενούς λέγεται RT-PCR (reverse transcription PCR). Κατά τη μέθοδο αυτή, το ιικό RNA μετατρέπεται σε DNA. Στη συνέχεια, το DNA πολλαπλασιάζεται εκατομμύρια φορές μέχρι να μπορεί να ανιχνευθεί μία ειδική αλληλουχία από ένα εργαλείο ποσοτικής εκτίμησης της PCR.

  Αν βρεθεί γενετικό υλικό του ιού στο δείγμα, τότε επιβεβαιώνεται ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί με τον ιό.

  Για τα αποτελέσματα της εξέτασης χρειάζονται συνολικά 24-72 ώρες. Στην αρχή της επιδημίας, υπήρχε μία ανησυχία σχετικά με τη διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης. Πλέον ξέρουμε ότι αυτή είναι εξαιρετικά υψηλή. Κατά συνέπεια, τα οφέλη της εξέτασης υπερβαίνουν κατά πολύ τον κίνδυνο λάθους.

  Πρέπει όλοι να κάνουμε εξετάσεις;

  Ρεαλιστικά, είναι αδύνατο να εξεταστεί το σύνολο του πληθυσμού. Οι τελευταίες επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τις περιπτώσεις που πρέπει να γίνεται διαγνωστικός έλεγχος για τον COVID-19 είναι:

  1.    Ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται.

  2.    Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

  3.    Προσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό.

  4.    Ηλικιωμένοι (> 70 έτη) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

  Όπως συμβαίνει με κάθε επιδημία, η πανδημία του COVID-19 κάποια στιγμή θα υποχωρήσει. Εν τω μεταξύ, πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία περιλαμβάνουν:

  •    Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  •    Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  •    Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  •    Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  •    Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  •    Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:01 22/04

  Θεραπεία COVID-19 στα παιδιά: Θετικά τα νέα για το remdesivir

  Το αντι-ιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη φαίνεται ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά με σοβαρή Covid-19, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

  08:56 22/04

  Το μεταλλαγμένο στέλεχος της Ινδίας και το σοβαρό δεύτερο κύμα της πανδημίας

  Τα προβλήματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 στην Ινδία και οι ανησυχίες που προκαλεί.

  09:29 21/04

  Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια για τον κορονοϊό;

  Με βάση τα δεδομένα από κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson η προστασία των εμβολίων είναι τουλάχιστον τρεις μήνες.

  09:10 21/04

  Νέα Έρευνα: Το κάπνισμα, το lockdown και οι εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος

  Σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος.

  10:48 20/04

  119 Φορείς συμμαχούν για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα

  Σήμερα στην Ευρώπη τρεις νέες γυναίκες πεθαίνουν κάθε ώρα από καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παρότι η νόσος είναι δυνατό να προληφθεί σχεδόν 100%.

  09:45 20/04

  Πολυβιταμίνες, ωμέγα-3, προβιοτικά και βιταμίνη D: Ο ρόλος τους στην COVID-19

  Οι παραπάνω βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειώσουν σε έναν βαθμό τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

  09:36 20/04

  Θρομβώσεις μετά από εμβολιασμό: Πόσο συχνή είναι αυτή η επιπλοκή;

  Ποια είναι τα ερωτήματα που αναδύονται σχετικά με τις θρομβώσεις από τον εμβολιασμό.

  16:02 19/04

  Εμβόλια σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  Οι συστάσεις και οι συμβουλές της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

  12:50 19/04

  Νέα δεδομένα για τη λαροτρεκτινίμπη σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

  Το ποσοστό ασθενών που παρουσίασε ανταπόκριση διάρκειας 12 μηνών ήταν 88%, με συνολικό ποσοστό επιβίωσης στους 12 μήνες και 91% και ποσοστό επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου 69%.

  09:24 19/04

  Λιπώδης νόσος του ήπατος και ζάχαρη: Η σχέση μεταξύ τους

  Νέα έρευνα φέρνει στο φως αποδείξεις σχετικά με τους κινδύνους από την κατανάλωση ζάχαρης για το συκώτι μας.

  09:12 19/04

  Θρόμβωση μετά το εμβόλιο: Τα συμπτώματα, η διάγνωση, η θεραπεία

  Πολλή συζήτηση γίνεται για τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβωσης μετά τα εμβόλιο. Τα παρακάτω δεδομένα έχουν ενδιαφέρον.

  07:52 16/04

  Έναρξη κλινικών δοκιμών νέου μονοκλωνικού αντισώματος για την COVID-19

  Το μονοκλωνικό αντίσωμα στοχεύει στη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρή COVID και υποξαιμία.

  07:46 16/04

  Χάρτα δικαιωμάτων: Τα δικαιώματα των ασθενών που πρέπει να θυμόμαστε

  Οι δράσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών.

  07:18 16/04

  Συνέδριο "Καρδιολογία 2021": Τα μηνύματα των ειδικών

  Ένα σημαντικό συνέδριο για τους καρδιολόγους όλης της χώρας.

  07:12 16/04

  Update: Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός SARS-CoV-2 τα έμβρυα

  Στοιχεία από τις γεννήσεις στην Ελλάδα.

  06:57 16/04

  Eurolife FFH- Όταν ένα θέλω έχει αξία, πρέπει να παίρνει ζωή

  Υιοθεσία δέκα ακριτικών περιοχών και δημιουργία δέκα νέων παιδικών σταθμών μέχρι το 2023, σε συνεργασία με τη HOPEgenesis.