Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Απρ-2020 08:56

  Οδηγίες για την εξέταση του COVID-19

  Οδηγίες για την εξέταση του COVID-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αντωνίου Δημητρακόπουλου, Διευθυντή Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Διευθυντή Επιστημονικής Επιτροπής,  Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
  Σούρδη 2020και της Αθηνάς Σούρδη, Παθολόγου- Λοιμωξιολόγου, Αναπλ. Διευθύντριας Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Προέδρου Επιτροπής Λοιμώξεων, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

  Ποιοι πρέπει να κάνουν εξετάσεις για COVID-19;

  Σήμερα, οι εξετάσεις για το νέο κορονοϊό γίνονται τυπικά μόνο σε δύο ομάδες ασθενών και συγκεκριμένα αυτούς που έχουν συμπτώματα της νόσου, καθώς και αυτούς που έχουν εκτεθεί σε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

  Τα κύρια συμπτώματα του COVID-19, δηλαδή της νόσου που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2 περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και δύσπνοια. Η συμπτωματολογία της νόσου ομοιάζει αρκετά αυτής του κοινού κρυολογήματος, επομένως μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις για COVID-19.

  Τις τελευταίες ημέρες, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αρκετά περιστατικά τα οποία δεν έχουν γνωστή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται ήδη και μεταδίδεται τοπικά στην κοινότητα. Φαίνεται επίσης ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από άτομα που δεν έχουν παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα.

  Ως αποτέλεσμα, πλέον έχουν αλλάξει οι οδηγίες σχετικά με τα άτομα που πρέπει να εξετάζονται για COVID-19 και πλέον εξετάζεται οποιοσδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα κατά την κρίση των γιατρών.

  Αν και σήμερα δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τον COVID-19, η εξέταση για τη διάγνωση του ιού έχει χρησιμότητα. Ο σημαντικότερος λόγος που γίνεται η εξέταση είναι να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ασθενείς που νοσούν από COVID-19 με αποτέλεσμα να μπορούμε να τους απομονώσουμε, επιβραδύνοντας έτσι την εξάπλωση της πανδημίας. Η διάγνωση της νόσου μας επιτρέπει επίσης να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με τον ακριβή αριθμό των περιστατικών αλλά και τον τρόπο εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό.

  Τι περιλαμβάνει η εξέταση για τον ασθενή;

  Για τον ασθενή, η εξέταση για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 είναι απλή και μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε. Τυπικά, περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος, δηλαδή κυττάρων, από τη ρινική κοιλότητα ή το φάρυγγα του ασθενούς. Το δείγμα αυτό στη συνέχεια αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου αναλύεται για να διαπιστωθεί αν τα κύτταρα έχουν μολυνθεί με τον ιό. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο επιβεβαιώνεται η λοίμωξη ενός ασθενούς από τον ιό της γρίπης.

  Πώς γίνεται η εξέταση;

  Αν και η συλλογή του δείγματος είναι μία απλή διαδικασία, η εξέτασή του για την επιβεβαίωση της παρουσίας του κορονοϊού είναι αρκετά σύνθετη. Η παρούσα μέθοδος εξετάζει αν υπάρχει το γενετικό υλικό του ιού (RNA) στα κύτταρα του ασθενούς.

  Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του ιικού RNA στο δείγμα του ασθενούς λέγεται RT-PCR (reverse transcription PCR). Κατά τη μέθοδο αυτή, το ιικό RNA μετατρέπεται σε DNA. Στη συνέχεια, το DNA πολλαπλασιάζεται εκατομμύρια φορές μέχρι να μπορεί να ανιχνευθεί μία ειδική αλληλουχία από ένα εργαλείο ποσοτικής εκτίμησης της PCR.

  Αν βρεθεί γενετικό υλικό του ιού στο δείγμα, τότε επιβεβαιώνεται ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί με τον ιό.

  Για τα αποτελέσματα της εξέτασης χρειάζονται συνολικά 24-72 ώρες. Στην αρχή της επιδημίας, υπήρχε μία ανησυχία σχετικά με τη διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης. Πλέον ξέρουμε ότι αυτή είναι εξαιρετικά υψηλή. Κατά συνέπεια, τα οφέλη της εξέτασης υπερβαίνουν κατά πολύ τον κίνδυνο λάθους.

  Πρέπει όλοι να κάνουμε εξετάσεις;

  Ρεαλιστικά, είναι αδύνατο να εξεταστεί το σύνολο του πληθυσμού. Οι τελευταίες επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τις περιπτώσεις που πρέπει να γίνεται διαγνωστικός έλεγχος για τον COVID-19 είναι:

  1.    Ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται.

  2.    Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

  3.    Προσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό.

  4.    Ηλικιωμένοι (> 70 έτη) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

  Όπως συμβαίνει με κάθε επιδημία, η πανδημία του COVID-19 κάποια στιγμή θα υποχωρήσει. Εν τω μεταξύ, πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία περιλαμβάνουν:

  •    Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  •    Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  •    Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  •    Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  •    Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  •    Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:59 02/07

  "Κάλεσμα" από Ουγγαρία για επιχειρηματικές συνεργασίες στο χώρο της υγείας

  Επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργασίας με ουγγρικές επιχειρήσεις του κλάδου ιατροφαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας.

  07:58 02/07

  Η Sanofi επενδύει για να αναδείξει τη Γαλλία ως παγκόσμιο κέντρο αριστείας στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων

  Με στόχο τη δημιουργία εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, η Sanofi δεσμεύεται να το καταστήσει προσβάσιμο σε όλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

  07:58 02/07

  Καύσωνας και καρδιά: Τι να κάνετε, τι να αποφεύγετε, πώς θα προστατευτείτε

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δίνει πρακτικές συμβουλές για την προστασία των καρδιοπαθών από τον καύσωνα και γενικότερα τις υψηλές θερμοκρασίες.

  23:59 01/07

  Μήπως σας λείπει το πιο πολύτιμο ιχνοστοιχείο;

  Η λειτουργία του νευρικού συστήματος, η δύναμη των μυών και η υγεία του καρδιαγγειακού σχετίζονται όλα με το κάλιο στον οργανισμό σας.

  08:41 01/07

  COVID-19: Κρίσιμος ο έλεγχος των εστιών υπερ-μετάδοσης

  Πώς οι λίγοι μπορεί να μεταδώσουν τον κορονοϊό στους πολλούς και τι σημαίνουν για τη δημόσια υγεία οι εστίες υπερ-μετάδοσης.

  08:33 01/07

  Καύσωνας: Πώς θα χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά σύμφωνα με τον ΙΣΑ

  Και ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μας συμβουλεύει πώς να χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά με ασφάλεια.

  23:59 30/06

  Η σαλάτα που "ανεβάζει" τη libido

  Ο έρωτας περνάει από το στομάχι, λένε, και ισχύει! Ανακαλύψτε ποιες τροφές βελτιώνουν την ερωτική διάθεση και την επίδοση στο κρεβάτι.

  08:20 30/06

  Διατροφή για διαβήτη; Γιατί να αποφεύγετε τη ζάχαρη αλλά ΚΑΙ τα λιπαρά;

  Η διαιτολόγος εξηγεί τις σωστές βάσεις για τη διατροφή για το διαβήτη και δίνει συμβουλές για πιο υγιεινές επιλογές.

  08:10 30/06

  Πρόγραμμα "SOPHIA" για την αντιμετώπιση και την προσέγγιση της παχυσαρκίας

  Ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών της παχυσαρκίας και στην αλλαγή προσέγγισης της παχυσαρκίας ως νόσου.

  08:35 29/06

  Βρέθηκε θεραπεία για τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη; Το μέλλον θα δείξει!

  Γoνιδιακή θεραπεία φαίνεται να μείωσε μόνιμα την "κακή" χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια σε πειραματόζωα. Το μέλλον θα δείξει τι να προσδοκούμε από αυτήν.

  08:29 29/06

  Σκληρόδερμα: Μία σπάνια νόσος που προσβάλει τις γυναίκες

  Συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών και στις παραγωγικές ηλικίες η αναλογία είναι 15 γυναίκες προς 1 άνδρα.

  23:59 28/06

  3 επεξεργασμένες τροφές που αγαπούν (και) οι διαιτολόγοι

  Συνήθως συστήνουν να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, υπάρχουν όμως και οι λαμπρές εξαιρέσεις!

  08:51 26/06

  Τα παράδοξα του εγκεφάλου

  Ο άνθρωπος που δεν μπορεί πια να αναγνωρίσει τους περισσότερους αριθμούς, παρόλο που ο εγκέφαλός του μπορεί να τους "δει".

  08:16 26/06

  Focal one HIFU: Είναι η θεραπεία του μέλλοντος για το καρκίνο του προστάτη;

  Μία νέα μέθοδος μη επεμβατικής θεραπείας σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη υπόσχεται σημαντικά αποτελέσματα.

  07:30 26/06

  Πάσχετε από ημικρανία; Μιλήστε!

  Νέα έρευνα του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος με τίτλο " Η Ημικρανία στην Ελλάδα – 2020".

  11:29 25/06

  Μια σημαντική επαγγελματική ευκαιρία για νέους επιστήμονες από τη Roche Hellas

  Για πέμπτη χρονιά η Roche Hellas υλοποιεί το βραβευμένο πρόγραμμα έμμισθης επαγγελματικής εξειδίκευσης Roche Management Trainee Program.