Τετάρτη, 15-Απρ-2020 15:39
Κινεζική έρευνα: Ο κορονοϊός αρχίζει να μεταδίδεται 2-3 μέρες πριν τα πρώτα συμπτώματα

Οι ασθενείς με Covid-19 αρχίζουν να εκκρίνουν τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και να τον μεταδίδουν σε άλλους γύρω τους, δύο έως τρείς μέρες πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Τα ευρήματα αυτά αποτελούν μια ακόμη ένδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται ύπουλα και κάτω από το "ραντάρ" από ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη κανένα σύμπτωμα. Η νέα μελέτη εκτιμά ότι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι μπορεί να κολλάνε τον ιό από κάποιον φορέα που δεν έχει ακόμη συμπτώματα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Έρικ Λάου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και του Κέντρου Επιδημιολογίας και Ελέγχου Λοιμωδών Νόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 94 ασθενείς με Covid-19, που νοσηλεύθηκαν στο 8ο Λαϊκό Νοσοκομείο της Γκουανγκτσού της Κίνας.
Δείγματα είχαν ληφθεί από το φάρυγγα των ασθενών από την αρχική εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων έως 32 μέρες αργότερα. Συνολικά 414 δείγματα αναλύθηκαν και οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι ασθενείς είχαν το μεγαλύτερο ιικό φορτίο -άρα και τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα- στην πολύ αρχική φάση των συμπτωμάτων.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν μέσω ειδικού μοντέλου το "προφίλ" μεταδοτικότητας του κορονοϊού σε άλλα 77 "ζεύγη μετάδοσης". Κάθε ζεύγος αποτελείτο από δύο ασθενείς με Covid-19 και ξεκάθαρη μεταξύ τους επιδημιολογική σχέση, δηλαδή ο ένας σχεδόν σίγουρα είχε μολύνει τον άλλο.
Από αυτή τη δεύτερη ομάδα ασθενών, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η μεταδοτικότητα αρχίζει περίπου 2,3 μέρες πριν εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα και κορυφώνεται 0,7 μέρες πριν την εκδήλωση τους. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το 44% των δευτερογενών κρουσμάτων (δηλαδή του δεύτερου μέλους κάθε ζεύγους που κόλλησε από τον πρώτο ασθενή) μολύνθηκαν κατά την προσυμπτωματική φάση, ενώ η μεταδοτικότητα του ιού μειωνόταν γρήγορα μέσα σε επτά μέρες από την έναρξη της λοίμωξης.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Παρατίθενται στοιχεία που δείχνουν ότι μεγάλο μέρος όσων έχουν ασθενήσει τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να έχει εμβολιαστεί αλλά δεν το έπραξε.
Τι ανέφερε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος για το μέτρο.
Η ευχάριστη είδηση από τις ΗΠΑ συμπίπτει με την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Το σύστημα υγείας της χώρας καταρρέει υπό το βάρος των νέων μολύνσεων.
Στα 1.390 έπεσαν τα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο.
Στο επίκεντρο τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μετά τα τελευταία νούμερα σε κρούσματα, θανάτους και νοσηλευομένους με covid-19.
Συνομιλίες με τρεις φαρμακοβιομηχανίες διεξήγαγε η Ρώμη.
Υγειονομικοί από διάφορα ομοσπονδιακά υπουργεία θα σταλούν κυρίως στο Τορόντο.
Σύμφωνα με μηνιαία δημοσκόπηση του Reuters.
Νέο τραγικό ρεκόρ 1.619 θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού.
H μελέτη εμβαθύνει στην κατανόηση του μηχανισμού ανοσίας και όχι της μόλυνσης ανθρώπων για πρώτη φορά.
Για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο άρχισε να εφαρμόζεται ένα σύστημα ανοιχτών συνόρων με τη Ν. Ζηλανδία.
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής αναμένει να λάβει 9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του COVAX· παρέλαβε 218.000 τον Μάρτιο.
Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού κοντεύουν τα 115.000.
Εν αναμονή των εισηγήσεων της Επιτροπής η κυβέρνηση. Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον Κ. Μητσοτάκη.
Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης συνεχίζει να βρίσκεται το Ισραήλ. Στη σχετική παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στη 42η θέση.