Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Απρ-2020 09:03

  COVID-19 & Καρδιολογικά Νοσήματα

  COVID-19 & Καρδιολογικά Νοσήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γεωργίου Ανδρικόπουλου, Διευθυντή A΄ Καρδιολογικού Τμήματος/ Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδοτών, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center 

  Από τα πρώτα κρούσματα της νόσου που προκαλεί ο ιός COVID-19, δηλαδή ο κορονοϊός που μας απασχολεί σήμερα, είχε γίνει γνωστό ότι αφενός τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθιστούν πιο ευάλωτους τους ασθενείς αλλά και ότι αφετέρου η λοίμωξη από τον ιό αυτό προκαλεί προσβολή του μυοκαρδίου, ιδίως στην περίπτωση σοβαρής και επιπλεγμένης νόσου. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC), ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το 35% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν είχε υπέρταση και το 17% στεφανιαία νόσο.

  Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου

  Ας αναλύσουμε λίγο το πρώτο σκέλος της σχέσης αυτής. Μολονότι η προχωρημένη ηλικία και η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των ασθενών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών όταν προσβληθούν, είναι γεγονός ότι οι ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, και για το λόγο αυτό πρέπει να μεριμνούν ακόμη περισσότερο για την αποφυγή λοίμωξης από τον κορονοϊό.

  Οι σχετικές επιστημονικές αναφορές συμπεριλαμβάνουν όλα τα καρδιολογικά νοσήματα, ακόμα και την απλή υπέρταση και την κολπική μαρμαρυγή, αλλά είναι σαφές ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο παρουσιάζουν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, κυρίως όταν αυτή συνοδεύεται από προχωρημένη ηλικία και άλλα νοσήματα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει αυστηρή προφύλαξη όλων των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι αν προσβληθούν πρέπει να καταφύγουν στο νοσοκομείο όταν παρουσιάσουν βήχα κι επιδείνωση της δύσπνοιας, αφού οι περισσότεροι εξ’ αυτών παρουσιάζουν ήδη δύσπνοια κατά την προσπάθεια ή την κατάκλιση.

  Ας αναφερθούμε όμως λίγο και στο δεύτερο σκέλος αυτής της αμφίδρομης σχέσης. Από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην Wuhan μάθαμε ότι στο 7.2% των ασθενών με κορονοϊό, εμφανίζουν αύξηση τα ένζυμα που δείχνουν μυοκαρδιακή βλάβη σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του εμφράγματος μυοκαρδίου.

  Η μεγάλη αυτή αύξηση σημειώθηκε στο 46% των αποβιωσάντων, αλλά μόνο στο 1% αυτών που επιβίωσαν. Δηλαδή η καρδιακή συμμετοχή είναι δείκτης σημαντικής βαρύτητας της νόσου. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος χρησιμοποιεί έναν υποδοχέα (ACE2) που είναι κοινός τόπος δράσης αρκετών από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της υπέρτασης, της καρδιακής ανεπάρκειας και της στεφανιαίας νόσου. Αρχικά, πολλοί είχαν υποθέσει ότι θα ήταν προτιμότερο να αντικατασταθούν όλα τα καρδιολογικά φάρμακα που αυξάνουν αυτούς τους υποδοχείς, ενώ πιο πρόσφατα πολλά έγκυρα άρθρα επιχειρηματολογούν υπέρ της προστατευτικής δράσης των φαρμάκων αυτών, γιατί καταλαμβάνουν τους υποδοχείς και δεν μπορεί να συνδεθεί με την ίδια ευκολία ο ένοχος ιός.


  Χρήσιμες συστάσεις 

  Αγαπητοί μου φίλοι προς το παρόν πρόκειται μόνο για υποθέσεις. Στην καλύτερη περίπτωση εύλογες υποθέσεις. Σήμερα το μόνο σίγουρο είναι ότι η βιαστική τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών μας θα οδηγήσει σε καρδιαγγειακές επιπλοκές και προβλήματα που θα επιδεινώσουν την υγεία των καρδιολογικών ασθενών που πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσουν τυχούσα λοίμωξη. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι προς το παρόν το μόνο σίγουρο όπλο που έχουν οι καρδιολογικοί ασθενείς μας είναι η επίμονη και συστηματική προσπάθεια ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ τη λοίμωξη από τον κορονοϊό.

  Σημ: Η αποφυγή αναφοράς στα ονόματα των φαρμάκων αυτών είναι εσκεμμένη και αποσκοπεί στην αποφυγή μη ενδεδειγμένων ενεργειών από τους ασθενείς μας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:08 26/05

  Goldman Sachs: Το ράλι των αγορών και η επανεκκίνηση – Ποιες χώρες "ανταμείβουν" οι επενδυτές

  Η διατήρηση του ράλι στις αγορές εξαρτάται από το εάν οι οικονομίες μπορούν να συνεχίσουν να "ανοίγουν" και πάλι, χωρίς να υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων και επιστροφή στα lockdowns.

  11:59 26/05

  Καθηγητής Κ. Ντρόστεν: Τεστ για εκπαιδευτικούς εβδομαδιαίως

  Ο καταξιωμένος καθηγητής Ιολογίας Κρίστιαν Ντρόστεν υποστηρίζει το αίτημα για μεγαλύτερο άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων, αν και δεν υπάρχει επιστημονική βεβαιότητα ότι τα παιδιά μολύνονται...

  11:23 26/05

  Η Σιγκαπούρη σχεδιάζει ένα τέταρτο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 23,2 δισ. δολαρίων

  Μαζί με τα προηγούμενα τρία πακέτα, η Σιγκαπούρη θα δαπανήσει σχεδόν 70,4 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να διαχειριστούν τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού.

  08:49 26/05

  Σύψας: Έχουμε τον δεύτερο καλύτερο Ρ0, αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά

  "Υπάρχει στην κοινωνία ένας εφησυχασμός ότι "τελειώσαμε".

  08:42 26/05

  Κίνα: Εφτά κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

  Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

  08:30 26/05

  Αίγυπτος: Ακόμη 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό

  Συνολικά 17.967 τα κρούσματα, 783 τα θύματα.

  23:38 25/05

  Novavax: Ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους με πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Η εταιρεία έχει λάβει 388 εκατ. δολάρια από την πρωτοβουλία CEPI του Bill Gates (upd).

  22:51 25/05

  Κορονοϊός: Πάνω από 340.000 οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο

  Σχεδόν 5,5 εκατομμύρια τα κρούσματα.

  22:32 25/05

  Ολλανδία: Δεύτερο κρούσμα μετάδοσης του κορονοϊού σε άνθρωπο από μινκ

  Το υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι άλλος ένας εργαζόμενος ενδεχομένως να μολύνθηκε με κορονοϊό σε μια φάρμα με μινκ, αν και υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος περαιτέρω μόλυνσης...

  20:05 25/05

  Ο ΠΟΥ αναστέλλει τη μελέτη για χρήση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορονοϊό

  Λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των ασθενών.

  18:39 25/05

  Ισλανδία: Μόλις πέντε νέα κρούσματα μέσα στον Μάιο

  Ανοίγουν και πάλι μπαρ, γυμναστήρια και νυχτερινά κέντρα.

  16:59 25/05

  Συρία: 20 νέα κρούσματα κορονοϊού

  106 κρούσματα και τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί συνολικά.

  16:11 25/05

  Online event με συμμετοχή 6 Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων της ΝΑ Ευρώπης

  Με θέμα "Regional Business Perspectives after COVID-19 - you ask our neighbours answer",

  15:56 25/05

  Σουηδία: Οι θάνατοι από τον κορονοϊό έφθασαν τις 4.000

  Ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 33.843.

  15:17 25/05

  Ρωσία: Τα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τις 350.000

  Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 8.946 κρούσματα και 94 οι νεκροί.

  15:15 25/05

  Εκατό εκατομμύρια ευρώ θα επενδύσει η Φινλανδία για την προστασία από την πανδημία

  Η Φινλανδία έχει καταγράψει 6.579 κρούσματα του κορονοϊού και 307 θανάτους από covid 19, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας.