Τετάρτη, 08-Απρ-2020 09:15
H COVID-19 γένους θηλυκού... και άλλες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις

Παρόλο που έχει περάσει τόσος καιρός από την εμφάνιση του κορονοϊού, συνεχίζουν να γίνονται ορισμένα λάθη και συγχύσεις ορολογίας, όχι μόνο από το κοινό αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και από ορισμένους επιστήμονες.
Η συχνότερη παρανόηση αφορά τον όρο Covid-19 (σύντμηση της φράσης "Coronavirus Disease 2019", δηλαδή "Νόσος από κορονοϊό που εμφανίστηκε το 2019"). Η ορθή αναφορά είναι "η Covid-19" και όχι "ο Covid-19", εφόσον πρόκειται για τη -θηλυκού γένους- νόσο και όχι για το όνομα του κορονοϊού που είναι διαφορετικό. Ο -αρσενικού γένους- ιός λέγεται SARS-CoV-2.
Μία δεύτερη συχνή σύγχυση γίνεται ανάμεσα στους όρους θνητότητα (fatality) και θνησιμότητα (mortality) σχετικά με την Covid-19. Ο δείκτης θνητότητας (fatality rate) αφορά το ποσοστό των θανατηφόρων περιστατικών, με άλλα λόγια την αναλογία των θανάτων σε σχέση με τους νοσούντες.
Εδώ πρέπει να γίνει μία διάκριση στη θνητότητα με βάση τους διαγνωσμένους με τεστ νοσούντες (δηλαδή με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα), ένα ποσοστό που στην Ελλάδα είναι σήμερα περίπου 3%, και στην πραγματική θνητότητα με βάση το σύνολο των νοσούντων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τους ήπιους και ασυμπτωματικούς ασθενείς που δεν έχουν διαγνωσθεί με τεστ. Αυτό το ποσοστό θνητότητας στην Ελλάδα και σε κάθε άλλη χώρα θα παραμείνει άγνωστο, μέχρι να γίνουν στον πληθυσμό εκτεταμένα τεστ αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού.
Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης θνησιμότητας (mortality rate) αφορά το ποσοστό των θανάτων από ένα νόσημα στο σύνολο ενός πληθυσμού σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, π.χ. ενός έτους. Στην Ελλάδα και σε όποια άλλη χώρα είναι, επίσης, νωρίς ακόμη για να υπολογιστεί η θνησιμότητα της Covid-19.
Μία άλλη βασική επιδημιολογική έννοια είναι ο επιπολασμός (prevalence), δηλαδή ο αριθμός των περιστατικών ή κρουσμάτων που ήδη υπάρχουν στον πληθυσμό (ο πραγματικός αριθμός στην περίπτωση της Covid-19 παραμένει άγνωστος για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες). Ο επιπολασμός διαφέρει από την επίπτωση (incidence), που μετρά πόσο γρήγορα εμφανίζονται τα νέα περιστατικά στον πληθυσμό. Όσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση και η διάρκεια μίας νόσου τόσο μεγαλώνει ο επιπολασμός.
Διάκριση μπορεί, επίσης, να γίνει ανάμεσα στη νόσο και στο νόσημα. Η νόσος είναι η νοσηρή διαδικασία, ενώ το νόσημα είναι το αποτέλεσμα της νοσηρής διαδικασίας.
Πηγή: ΑΠΕ
Επιστροφή στα σχολεία με μάσκες και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Τι δείχνει η νέα μελέτη από το Ισραήλ από τη χρήση του εμβολίου στον "πραγματικό κόσμο".
Θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, τις δημόσιες υπηρεσίες και την εστίαση.
Καθώς στη χώρα σημειώνεται ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων.
"Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών".
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Στα 15.746 τα νέα κρούσματα κορονοϊού, 331 θάνατοι.
Σύμφωνα με τα ημερήσια στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αριθμητική αύξηση κρουσμάτων για χρονική περίοδο μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων.
Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα έρχεται η Μεγάλη Βρετανία, ενώ ελπίζει και στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας με τις επιπτώσεις των μέτρων να είναι ήδη τεράστιες.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων θανάτων, από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Η Αίγυπτος έχει καταγράψει μέχρι σήμερα επίσημα 209.677 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 12.405 άνθρωποι κατέληξαν από την αρχή της πανδημίας, οι 43 χθες.
Σε 102.986 ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία στη χώρα. Η ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat, έχει ανακοινώσει έναν πολύ υψηλότερο αριθμό 225.000 θανάτων.
Σε 169.275 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία στη χώρα.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γερμανία από την πανδημία ανέρχεται πλέον σε 78.353.
Η χώρα αναπτύσσει πέντε υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού, με πιο προχωρημένο το Soberana-2.