Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Απρ-2020 18:14

  Το παλιό καλό BCG κατά της φυματίωσης στη μάχη κατά του κορονοϊού

  Το παλιό καλό BCG κατά της φυματίωσης στη μάχη κατά του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το παλιό καλό BCG θα μπορούσε να προστατεύσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από τον κορονοϊό; Την ώρα που η παρασκευή εμβολίου ειδικά για τον νέο κορονοϊό θα χρειασθεί ακόμη μήνες, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης μπορεί να έχει προστατευτική δράση.

  "Γνωρίζουμε εδώ και δεκάδες χρόνια ότι το BCG μπορεί να αναπτύξει προστατευτική δράση και απέναντι σε άλλες ασθένειες από αυτήν για την οποία δημιουργήθηκε, εξηγεί στο AFP η , διευθύντρια έρευνας Inserm στο Ινστιτούτο Παστέρ της Λιλ.

  Τα παιδιά που εμβολιάζονται με το BCG υποφέρουν λιγότερο από άλλες αναπνευστικές νόσους. Χρησιμοποιείται επίσης ως αγωγή για ορισμένους καρκίνους της ουροδόχου κύστεως και θα μπορούσε να προστατεύσει από το άσθμα και αυτοάνοσες νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 1.

  Η υπόθεση είναι ότι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης θα μπορούσε να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα και στον κορονοϊό, δηλαδή είτε μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης είτε περιορίζοντας την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

  Το υγειονομικό προσωπικό είναι "η πρώτη ομάδα που μπορεί να επωφεληθεί από την προσέγγιση αυτή”, λέει η Camille Locht, που ολοκληρώνει το πρωτόκολλο κλινικής δοκιμής για την Γαλλία, διότι είναι η ομάδα υψηλότερου κινδύνου για να προσβληθεί από την νόσο και πρέπει να προστατευθεί κατά προτεραιότητα.

  Ωστόσο, οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί πριν πουν ότι το BCG παίζει ρόλο ασπίδας στον νέο κορονοϊό.

  Στρατιωτική άσκηση

  "Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε έρευνα", επιμένει ο Μιχάι Νετέα, καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής στον Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud (Ναϊμέχεν, Ολλανδία)), που ανακοίνωσε εδώ και δύο εβδομάδες την έναρξη κλινικών δοκιμών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης σε 1.000 επαγγελματίες της υγείας (500 θα λάβουν το εμβόλιο και 500 ψευδοφάρμακο).

  "Αν μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων από την ομάδα που θα λάβει το εμβόλιο που θα αναγκασθεί να σταματήσει την εργασία εξαιτίας της ασθένειας, θα είναι ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα", λέει ο Μιχάι Νετέα, ειδικευμένος στην επίκτητη ανοσία.

  Η έννοια αυτή πηγάζει από την ανακάλυψη ότι το σύμφυτο ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυτό που αναπτύσσει αντισώματα) δεν είναι το μόνο που διαθέτει μνήμη. Το εγγενές ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί επίσης να προετοιμασθεί για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις χάρη κυρίως σε ζώντα εξασθενημένα εμβόλια, όπως το BCG ή της ιλαράς.

  Στην περίπτωση του Covid-19, εκτός της μόλυνσης από τον ιό, αναπτύσσεται στις σοβαρές περιπτώσεις υπερβολική ανοσολογική απόκριση, με την ανεξέλεγκτη παραγωγή προφλεγμονωδών πρωτεϊνών, των κυτοκινών.

  "Ο εμβολιασμός με BCG θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη ενορχήστρωση αυτής της φλεγμονώδους ανοσολογικής απόκρισης", εξηγεί ο Laurent Lagrost, διευθυντής έρευνας στο Inserm που εργάζεται επί των σχέσεων ανάμεσα στην φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σύστημα.

  Το εμβόλιο λειτουργεί σαν "στρατιωτική άσκηση σε καιρό ειρήνης" για την "αποτελεσματική αντιμετώπιση του εχθρού κατά την διάρκεια του πολέμου", δήλωσε στο BFMTV.

  Στην Αυστραλία, ομάδα ερευνητών του Murdoch Institute ξεκίνησε επίσης μεγάλη κλινική δοκιμή με την συμμετοχή 4.000 επαγγελματιών της υγείας από τα νοσοκομεία της Αυστραλίας.

  "Ελπίζουμε να δούμε μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της Covid-19 στο ιατρονοσηλυτικό προσωπικό που έχει εμβολιασθεί με το BCG", εξηγεί ο Nigel Curtis, επικεφαλής της έρευνας.

  Στην Γαλλία, όπου το εμβόλιο ήταν υποχρεωτικό μέχρι το 2007, "οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα θα έχουν στο ιστορικό τους ήδη έναν πρώτο εμβολιασμό", όμως ο βαθμός προστασίας μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, παρατηρεί η Camille Locht, η οποία θέλει να εναρμονίσει τα κριτήρια της γαλλικής έρευνας με την έρευνα που διεξάγεται σε τέσσερα ισπανικά νοσοκομεία για να γίνει δυνατή η σύγκριση των αποτελεσμάτων.

  Στην Ισπανία, οι ερευνητές ήθελαν να χρησιμοποιήσουν όχι το BCG, αλλά ένα νέο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Biofabri.

  Το υποψήφιο εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αποδειχθεί αβλαβές, αναμένεται να προσφέρει "μεγαλύτερη προστασία", εξηγεί ο Κάρλος Μαρτίν, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, διότι "αναπτύχθηκε με βάση ένα απομονωμένο στους ανθρώπους στέλεχος", ενώ το BCG έχει παρασκευασθεί με βάση ένα στέλεχος του βακτηρίου που προσβάλλει τα βοοειδή" και διότι δύο πολύ σημαντικά γονίδια για την ένταση της φυματίωσης έχουν απενεργοποιηθεί, γεγονός αυξάνει την προστατευτική του δράση.

  Αλλο πλεονέκτημα: παρασκευασμένο στην Ευρώπη, θα είναι γρήγορα διαθέσιμο, ενώ το BCG έχει πρόβλημα τροφοδοσίας και η χρήση του στους ενήλικες που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 θα μπορούσε να στερήσει το εμβόλιο από παιδιά σε χώρες όπου η φυματίωση είναι ακόμη ενδημική.

  Στην Γερμανία, το Ινστιτούτο Max-Planck ετοιμάζει επίσης δοκιμή με υποψήφιο-εμβόλιο γενετικά τροποποιημένο, που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο Serum Institute της Ινδίας.

  Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για την πραγματοποίηση συγκρίσιμων κλινικών δοκιμών στην Αφρική, ανακοίνωσε χθες το l'Inserm.

  "Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έγινε από την Εθνική Υπηρεσία Ερευνας για τους ιούς HIV και της ηπατίτιδας "για την επείγουσα υποστήριξη της έρευνας για την COVID-19 στις χώρες με περιορισμένους πόρους", διευκρίνισε η Camille Locht.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:34 27/05

  "Τέλος" στη χρήση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορονοϊό βάζουν, μετά τη Γαλλία, και Ιταλία - Βέλγιο

  Καθώς πληθαίνουν τα ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια του φαρμάκου.

  15:41 27/05

  Ρωσία: 161 νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό - 3.968 συνολικά

  8.338 νέα κρούσματα -370.680 συνολικά.

  15:10 27/05

  ECDC: Κλείσιμο των συνόρων και τεστ πριν από το ταξίδι δεν χρησιμεύουν πολύ στην αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού

  Το ECDC ανέφερε ότι το κλείσιμο των συνόρων είχε πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία και ήταν αποτελεσματικό μόνο σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση της επιδημίας κατά την έναρξή της και σε...

  13:43 27/05

  Τζεντιλόνι: Η Κομισιόν προτείνει ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ

  Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην ΕΕ που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

  13:29 27/05

  Κομισιόν: Kαθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της ΕΕ

  Η διαμόρφωση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και η πρόταση της Κομισιόν για ένα σύστημα επιχορηγήσεων και δανείων δημοσιοποιούνται σήμερα το απόγευμα. Αναμένονται δύσκολες...

  13:26 27/05

  ΕΚΠΑ: Εργασία για την ασφαλέστερη χορήγηση χλωροκίνης σε ασθενείς με κορονοϊό δημοσίευσαν ερευνητές

  Η συγκεκριμένη ερευνητική μελέτη αποσκοπεί στην αποκάλυψη των κινδύνων ασφάλειας που έχουν ορισμένα από τα ισχύοντα δοσολογικά σχήματα χλωροκίνης.

  12:30 27/05

  Κ. Μητσοτάκης: 15 Ιουνίου ανοίγουμε τις πτήσεις προς την Αθήνα

  Νέα τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ομάδας Smart Covid-19 Management Gro.

  10:05 27/05

  Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 350.000 οι νεκροί παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας

  Τα τρία τέταρτα εκ των οποίων ζούσαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

  09:21 27/05

  Αμερικανός επιδημιολόγος: Η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι πραγματικά "Η Μεγάλη"

  Και δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους όπως ο κορονοϊός.

  08:57 27/05

  ΗΠΑ: Λιγότεροι από 700 θάνατοι σε 24 ώρες

  Στη χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο καταγράφηκαν 657 νέοι θάνατοι.

  08:49 27/05

  Κορονοϊός: Στα 124 τα υπό ανάπτυξη εμβόλια παγκοσμίως με δέκα να προηγούνται

  Στην "κούρσα" και ο κολοσσός Merck, που όμως δεν βλέπει γρήγορα ασφαλές εμβόλιο.

  08:43 27/05

  Ρωσία: Μετρά 101 νεκρούς στις τάξεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

  Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η κορύφωση της πανδημίας έχει "περάσει" στη Ρωσία.

  08:14 27/05

  Κινέζα ιολόγος προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός είναι "απλώς η κορυφή του παγόβουνου"

  Εάν δεν μελετήσουμε τους άγνωστους ιούς που προέρχονται από τη φύση, πιθανότατα θα βιώσουμε και άλλη επιδημία.

  20:28 26/05

  Η Γερμανία επεκτείνει το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης έως 29 Ιουνίου

  Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο.

  20:00 26/05

  Το "συμβιβαστικό σχέδιο" της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

  Σε ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων που άρχισε ήδη και οι προσδοκίες είναι να τελειώσει μέσα στο καλοκαίρι, η Κομισιόν καταθέτει αύριο το συμβιβαστικό σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ε.Ε. Το...

  17:49 26/05

  ΕΚΤ: Ο κορονοϊός μπορεί να αποτελέσει τον "σπόρο" για την επόμενη οικονομική κρίση

  Ορισμένες χώρες ίσως δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.