Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Απρ-2020 18:14

  Το παλιό καλό BCG κατά της φυματίωσης στη μάχη κατά του κορονοϊού

  Το παλιό καλό BCG κατά της φυματίωσης στη μάχη κατά του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το παλιό καλό BCG θα μπορούσε να προστατεύσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από τον κορονοϊό; Την ώρα που η παρασκευή εμβολίου ειδικά για τον νέο κορονοϊό θα χρειασθεί ακόμη μήνες, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης μπορεί να έχει προστατευτική δράση.

  "Γνωρίζουμε εδώ και δεκάδες χρόνια ότι το BCG μπορεί να αναπτύξει προστατευτική δράση και απέναντι σε άλλες ασθένειες από αυτήν για την οποία δημιουργήθηκε, εξηγεί στο AFP η , διευθύντρια έρευνας Inserm στο Ινστιτούτο Παστέρ της Λιλ.

  Τα παιδιά που εμβολιάζονται με το BCG υποφέρουν λιγότερο από άλλες αναπνευστικές νόσους. Χρησιμοποιείται επίσης ως αγωγή για ορισμένους καρκίνους της ουροδόχου κύστεως και θα μπορούσε να προστατεύσει από το άσθμα και αυτοάνοσες νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 1.

  Η υπόθεση είναι ότι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης θα μπορούσε να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα και στον κορονοϊό, δηλαδή είτε μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης είτε περιορίζοντας την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

  Το υγειονομικό προσωπικό είναι "η πρώτη ομάδα που μπορεί να επωφεληθεί από την προσέγγιση αυτή”, λέει η Camille Locht, που ολοκληρώνει το πρωτόκολλο κλινικής δοκιμής για την Γαλλία, διότι είναι η ομάδα υψηλότερου κινδύνου για να προσβληθεί από την νόσο και πρέπει να προστατευθεί κατά προτεραιότητα.

  Ωστόσο, οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί πριν πουν ότι το BCG παίζει ρόλο ασπίδας στον νέο κορονοϊό.

  Στρατιωτική άσκηση

  "Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε έρευνα", επιμένει ο Μιχάι Νετέα, καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής στον Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud (Ναϊμέχεν, Ολλανδία)), που ανακοίνωσε εδώ και δύο εβδομάδες την έναρξη κλινικών δοκιμών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης σε 1.000 επαγγελματίες της υγείας (500 θα λάβουν το εμβόλιο και 500 ψευδοφάρμακο).

  "Αν μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων από την ομάδα που θα λάβει το εμβόλιο που θα αναγκασθεί να σταματήσει την εργασία εξαιτίας της ασθένειας, θα είναι ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα", λέει ο Μιχάι Νετέα, ειδικευμένος στην επίκτητη ανοσία.

  Η έννοια αυτή πηγάζει από την ανακάλυψη ότι το σύμφυτο ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυτό που αναπτύσσει αντισώματα) δεν είναι το μόνο που διαθέτει μνήμη. Το εγγενές ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί επίσης να προετοιμασθεί για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις χάρη κυρίως σε ζώντα εξασθενημένα εμβόλια, όπως το BCG ή της ιλαράς.

  Στην περίπτωση του Covid-19, εκτός της μόλυνσης από τον ιό, αναπτύσσεται στις σοβαρές περιπτώσεις υπερβολική ανοσολογική απόκριση, με την ανεξέλεγκτη παραγωγή προφλεγμονωδών πρωτεϊνών, των κυτοκινών.

  "Ο εμβολιασμός με BCG θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη ενορχήστρωση αυτής της φλεγμονώδους ανοσολογικής απόκρισης", εξηγεί ο Laurent Lagrost, διευθυντής έρευνας στο Inserm που εργάζεται επί των σχέσεων ανάμεσα στην φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σύστημα.

  Το εμβόλιο λειτουργεί σαν "στρατιωτική άσκηση σε καιρό ειρήνης" για την "αποτελεσματική αντιμετώπιση του εχθρού κατά την διάρκεια του πολέμου", δήλωσε στο BFMTV.

  Στην Αυστραλία, ομάδα ερευνητών του Murdoch Institute ξεκίνησε επίσης μεγάλη κλινική δοκιμή με την συμμετοχή 4.000 επαγγελματιών της υγείας από τα νοσοκομεία της Αυστραλίας.

  "Ελπίζουμε να δούμε μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της Covid-19 στο ιατρονοσηλυτικό προσωπικό που έχει εμβολιασθεί με το BCG", εξηγεί ο Nigel Curtis, επικεφαλής της έρευνας.

  Στην Γαλλία, όπου το εμβόλιο ήταν υποχρεωτικό μέχρι το 2007, "οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα θα έχουν στο ιστορικό τους ήδη έναν πρώτο εμβολιασμό", όμως ο βαθμός προστασίας μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, παρατηρεί η Camille Locht, η οποία θέλει να εναρμονίσει τα κριτήρια της γαλλικής έρευνας με την έρευνα που διεξάγεται σε τέσσερα ισπανικά νοσοκομεία για να γίνει δυνατή η σύγκριση των αποτελεσμάτων.

  Στην Ισπανία, οι ερευνητές ήθελαν να χρησιμοποιήσουν όχι το BCG, αλλά ένα νέο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Biofabri.

  Το υποψήφιο εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αποδειχθεί αβλαβές, αναμένεται να προσφέρει "μεγαλύτερη προστασία", εξηγεί ο Κάρλος Μαρτίν, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, διότι "αναπτύχθηκε με βάση ένα απομονωμένο στους ανθρώπους στέλεχος", ενώ το BCG έχει παρασκευασθεί με βάση ένα στέλεχος του βακτηρίου που προσβάλλει τα βοοειδή" και διότι δύο πολύ σημαντικά γονίδια για την ένταση της φυματίωσης έχουν απενεργοποιηθεί, γεγονός αυξάνει την προστατευτική του δράση.

  Αλλο πλεονέκτημα: παρασκευασμένο στην Ευρώπη, θα είναι γρήγορα διαθέσιμο, ενώ το BCG έχει πρόβλημα τροφοδοσίας και η χρήση του στους ενήλικες που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 θα μπορούσε να στερήσει το εμβόλιο από παιδιά σε χώρες όπου η φυματίωση είναι ακόμη ενδημική.

  Στην Γερμανία, το Ινστιτούτο Max-Planck ετοιμάζει επίσης δοκιμή με υποψήφιο-εμβόλιο γενετικά τροποποιημένο, που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο Serum Institute της Ινδίας.

  Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για την πραγματοποίηση συγκρίσιμων κλινικών δοκιμών στην Αφρική, ανακοίνωσε χθες το l'Inserm.

  "Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έγινε από την Εθνική Υπηρεσία Ερευνας για τους ιούς HIV και της ηπατίτιδας "για την επείγουσα υποστήριξη της έρευνας για την COVID-19 στις χώρες με περιορισμένους πόρους", διευκρίνισε η Camille Locht.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:33 25/05

  Κορονοϊός: Η Ινδία βρίσκεται μεταξύ των 10 χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία

  Καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

  10:12 25/05

  Κορονοϊός: Ανοίγουν από σήμερα πάρκα και ταράτσες στη Μαδρίτη

  Καθώς ξεκινά εκεί η πρώτη φάση της χαλάρωσης του lockdown.

  09:35 25/05

  Βενεζουέλα: Έκλεισε ανοικτή αγορά που θεωρείτο πως είχε μετατραπεί σε εστία μετάδοσης του κορονοϊού

  "Αποφασίσαμε να κλείσουμε οριστικά και μέχρι νεοτέρας ανακοίνωσης" την αγορά Λας Πούλγας του Μαρακαΐμπο, δήλωσε ο Όμαρ Πριέτο, ο κυβερνήτης της πολιτείας Σούλια.

  09:04 25/05

  Δέκα λόγοι που τα "διαβατήρια ανοσίας" είναι κακή ιδέα

  Τα "διαβατήρια ανοσίας" θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσουν.

  08:37 25/05

  Μεξικό: Ο κορονοϊός ίσως κοστίσει στη χώρα ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας

  Τι εκτιμά ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

  08:31 25/05

  Γερμανία: Καταγράφηκαν 10 θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού

  Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία έχει φθάσει πλέον τους 8.257 θανάτους επί συνόλου 178.570 κρουσμάτων μόλυνσης.

  23:12 24/05

  Περισσότεροι από 343.000 οι νεκροί από κορονοϊό παγκοσμίως

  Σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

  20:15 24/05

  Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό

  Παραμένουν λιγότεροι ασθενείς στις ΜΕΘ και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Λείπουν, όμως, τα στοιχεία της Λομβαρδίας

  20:12 24/05

  Βρετανία: 118 νέοι θάνατοι, 36.793 συνολικά οι νεκροί του κορονοϊού

  Μερική επαναλειτουργία των σχολείων την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

  19:39 24/05

  Ισπανία: 70 νέοι θάνατοι και 482 νέα κρούσματα κορονοϊού

  Είναι η όγδοη συνεχής ημέρα που ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι κάτω από το όριο των 100, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας.

  18:06 24/05

  Κύπρος: Οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού- 935 το σύνολο

  Οι επτά θετικές διαγνώσεις αφορούν επαναπατρισθέντες και η μία άτομο που διαγνώστηκε θετικό από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών.

  18:03 24/05

  Κανένας νέος θάνατος από κορονοϊό - Μόνο δύο νέα κρούσματα

  Στα 2.878 συνολικά τα κρούσματα. Στους 171 παραμένουν οι νεκροί.

  17:54 24/05

  Γερμανία: Περισσότερα από 150 κρούσματα κορονοϊού που συνδέονται με εκκλησίες στην Έσση

  Το γεγονός οδήγησε σήμερα σε νέα αναστολή της λειτουργίας πολλών ναών στο κρατίδιο, οι οποίοι είχαν αρχίσει να λειτουργούν από την 1η Μαΐου, με νέους όρους ασφάλειας και υγιεινής.

  17:24 24/05

  Στη Βιέννη η πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με κορονοϊό

  Δύο παρόμοιες μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα μόνον στην Κίνα.