Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 09:54
Και ο ΣΦΕΕ στο πλευρό του κράτους στη μάχη του κορονοϊού

O ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, συμμετέχουν στη συλλογική εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού (COVID-19) και των αυξημένων νοσοκομειακών αναγκών, προσφέροντας στο Υπουργείο Υγείας νοσοκομειακό εξοπλισμό, φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
Για το σκοπό αυτό ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του προχώρησαν στην αγορά υλικών άμεσης προτεραιότητας:
• 22 αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας ΜΕΘ,
• 122 οθόνες ζωτικών λειτουργιών ΜΕΘ,
• 300 αεροθαλάμους εισπνοών,
• 6.000 πιστοποιημένες μάσκες ιατρών και νοσηλευτών,
• Αντισηπτικά διαλύματα (22 τόνους αιθυλικής αλκοόλης),
• Σημαντική δωρεά σε καινοτόμο φάρμακο για τη θεραπεία του ιού.
Οι εταιρίες μέλη που συμμετείχαν μαζί με τον Σύνδεσμο είναι (με αλφαβητική σειρά): AbbVie, Astra Zeneca, Chiesi, CSL Behring, Gilead, GlaxoSmithKline, Ipsen, Lavipharm, Novartis, Novo Nordisk, Pfizer και Servier.
Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, ο ΣΦΕΕ θα συντονίσει μια νέα προσπάθεια για τη συγκέντρωση μεγάλης παραγγελίας αναλωσίμων (μάσκες και στολές ιατρών και νοσηλευτών, γάντια, κοκ).
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.
Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.
Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.
1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.
Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.
Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Για την ελκώδη κολίτιδα, μία συχνή νόσο του παχέος εντέρου, μας μιλά ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Καρμίρης.