Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 09:20

  Κορoνοϊός και φλεγμονώδης νόσος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  Κορoνοϊός και φλεγμονώδης νόσος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κορονοϊός στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι οποίοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Άρθρο που δημοσιεύθηκε σε περιοδικό της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας προειδοποιεί τους ασθενείς αυτούς να συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά την αγωγή τους, διότι ο κίνδυνος επιδείνωσης της ασθένειας είναι πολύ μεγαλύτερος από την πιθανότητα προσβολής από τον ιό.

  Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να ακολουθούν τις οδηγίες για τις ομάδες κινδύνου.

  Παρότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ιός προκαλεί ήπια συμπτώματα, η νόσος COVID-19 ανησυχεί έντονα τους ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και εκείνους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες. Πέραν από το ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις γι’ αυτούς", σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr).

  "Παλαιότερη έρευνα σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διαπίστωσε ότι οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πιο πιθανές στους ασθενείς σε θεραπεία με ανοσορυθμιστές από εκείνους με βιολογικούς παράγοντες, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό ισχύει για τον SARS-CoV-2.  Δεν υπάρχουν προς το παρόν έρευνες για τις επιπτώσεις των ανοσοκατασταλτικών παραγόντων, αν και μία από τις μεγαλύτερες μελέτες στην Κίνα σημείωσε ότι 2 ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια (χωρίς να διευκρινίζεται η ασθένειά τους) δεν είχαν σοβαρά συμπτώματα".

  Οι κλινικοί γιατροί που δημοσίευσαν το άρθρο τους στο  περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology  τονίζουν ότι δεν πρέπει οι συνάδελφοί τους να συμβουλεύουν τους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ή άλλους σε ανοσοκαταστολή) για την τροποποίηση ή διακοπή των φαρμάκων που λαμβάνουν, καθώς ο κίνδυνος έξαρσης της ασθένειάς τους υπερτερεί κατά πολύ της πιθανότητας προσβολής από τον SARS-CoV-2.

  Κορoνοϊός και Φλεγμονώδης Νόσος Εντέρου

  Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, και οι δύο χρόνιες διαταραχές της γαστρεντερικής οδού, που χαρακτηρίζονται από υποτροπιάζουσα και επαναλαμβανόμενη πορεία. Οι νόσοι αυτοί συνδέονται με υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική έκπτωση της ποιότητας ζωής. Σε αντίθεση με την ελκώδη κολίτιδα, η οποία περιορίζεται στο βλεννογόνο, η νόσος του Crohn προκαλεί συνήθως φλεγμονή και βαθιές εξελκώσεις του βλεννογόνου και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές.

  Οι στόχοι της θεραπείας περιλαμβάνουν την πρόκληση και διατήρηση της ύφεσης των συμπτωμάτων και την αποφυγή επιπλοκών. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων έχει παραδοσιακά οριστεί ως επίτευξη κλινικής ύφεσης, αλλά μια πιο πρόσφατη τάση είναι η επίτευξη της επούλωσης του βλεννογόνου ή η βαθιά ύφεση. Αν και η υποκείμενη αιτιολογία αυτών των ασθενειών παραμένει ελάχιστα κατανοητή, πιστεύεται ότι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα οδηγούνται από μια ακατάλληλη ανοσολογική φλεγμονώδη απόκριση σε μικροοργανισμούς του εντέρου. Ο ρόλος της ανοσίας αντικατοπτρίζεται στην εστίαση στα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την πρόκληση και τη διατήρηση της ύφεσης.

  Αυτή η ύφεση επιτυγχάνεται μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής, της ιατρικής διαχείρισης της νόσου και της χειρουργικής επέμβασης όταν είναι απαραίτητο.

  Επί του παρόντος, οι συγκεκριμένοι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών για τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Πρόκειται για ένα άγνωστο προς το παρόν αλλά ταυτόχρονα ταχέως εξελισσόμενο πεδίο, με νέες πληροφορίες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση. Δεδομένης της επικινδυνότητας του νέου κορονοϊού είναι, λοιπόν, σημαντική η συνεχής ενημέρωση, μέσω παρακολούθησης των σχετικών ιατρικών άρθρων και επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό, προκειμένου οι ασθενείς να ακολουθήσουν τις πιο ακριβείς συμβουλές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:09 08/04

  Η Garnier συμμετέχει στον αγώνα κατά του κορονοϊού

  Η Garnier, υποστηρίζει τη δράση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), συνεισφέροντας 1 εκατομμύριο ευρώ.

  10:46 08/04

  Χειρότερη η παρούσα κρίση από εκείνη του 2008;

  Με φόντο τις συνέπειες της πανδημίας πολλοί λένε ότι η παρούσα είναι χειρότερη από την τελευταία οικονομική κρίση.

  10:40 08/04

  Έκτακτα μέτρα για την έξοδο του Πάσχα - Drone, ελικόπτερα και περιπολίες στις εκκλησίες

  Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο.

  10:22 08/04

  Ο Bill Gates διαθέτει δισεκατομμύρια για να βρεθεί εμβόλιο κατά του κορονοϊού

  Ο φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι θα διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής και δοκιμών επτά πιθανών εμβολίων κατά του κορονοϊού.

  09:59 08/04

  Απροστάτευτοι οι Ρομά στην κρίση του κορονοϊού

  Στη νοτιανατολική Ευρώπη ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά. Στους καταυλισμούς τους είναι εκτεθειμένoι στον κορονοϊό. Συχνά οι κυβερνήσεις αντί να τους βοηθούν στέλνουν την αστυνομία και τον στρατό να...

  09:47 08/04

  Η κρίση λόγω της πανδημίας "ρημάζει" την ανατολική Ευρώπη

  Το ανατολικό τμήμα της Ε.Ε. βιώνει με την πανδημία του κορονοϊού ένα μεγάλο παράδοξο.

  09:20 08/04

  Κίνα: Δύο νέοι θάνατοι, 62 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

  Τα 59 από τα κρούσματα αυτά ήταν του είδους που αποκαλεί "εισαγόμενα".

  09:15 08/04

  H COVID-19 γένους θηλυκού... και άλλες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις

  Αφού η συζήτηση για τον νέο κορονοϊό είναι καθημερινά στο τραπέζι, ας ξέρουμε, τουλάχιστον, τι λέμε, κι ας το λέμε σωστά.

  09:14 08/04

  Κορονοϊός: Συνολικά 23 θάνατοι, 623 κρούσματα μόλυνσης στην Τυνησία

  Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της χώρας.

  08:56 08/04

  Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας της ΕΕ διαφωνώντας για την πολιτική έναντι του κορονοϊού

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) υπέβαλε την παραίτησή του.

  08:16 08/04

  Κορονοϊός: Σχεδόν 2.000 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στις ΗΠΑ

  Ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός παγκοσμίως αφότου ξέσπασε η πανδημία.

  07:55 08/04

  Ολονύχτιο θρίλερ στο Eurogroup για μία συμβιβαστική λύση χρηματοδότησης της ΕΕ

  Συνεχίζεται η μαραθώνια διαπραγμάτευση μέσω τηλεδιάσκεψης που ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 χθες το απόγευμα.

  07:34 08/04

  Airbnb: Σε αναβρασμό οι ιδιοκτήτες – Τα μέτρα της εταιρείας

  Τι αναφέρει στο Capital.gr o Mauro Turcatti, επικεφαλής επικοινωνίας της Airbnb για την Ιταλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

  02:12 08/04

  Ο Τραμπ "αναστέλλει" τη συμβολή της χώρας του στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ

  Ο αμερικανός πρόεδρος είχε εξαπολύσει νωρίτερα σφοδρή επίθεση εναντίον του Οργανισμού.

  23:38 07/04

  Πέντε τόνοι χλωροκίνης από Ινδία για Κύπρο-Ισραήλ

  Σύμφωνα με κοινή δήλωση του υπουργών Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου και του πρέσβη του Ισραήλ, Σάμμυ Ρέβελ, "η επιτυχημένη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Υγείας, σημαντική σε κανονικές...