Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 09:20

  Κορoνοϊός και φλεγμονώδης νόσος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  Κορoνοϊός και φλεγμονώδης νόσος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κορονοϊός στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι οποίοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Άρθρο που δημοσιεύθηκε σε περιοδικό της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας προειδοποιεί τους ασθενείς αυτούς να συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά την αγωγή τους, διότι ο κίνδυνος επιδείνωσης της ασθένειας είναι πολύ μεγαλύτερος από την πιθανότητα προσβολής από τον ιό.

  Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να ακολουθούν τις οδηγίες για τις ομάδες κινδύνου.

  Παρότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ιός προκαλεί ήπια συμπτώματα, η νόσος COVID-19 ανησυχεί έντονα τους ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και εκείνους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες. Πέραν από το ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις γι’ αυτούς", σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr).

  "Παλαιότερη έρευνα σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διαπίστωσε ότι οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πιο πιθανές στους ασθενείς σε θεραπεία με ανοσορυθμιστές από εκείνους με βιολογικούς παράγοντες, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό ισχύει για τον SARS-CoV-2.  Δεν υπάρχουν προς το παρόν έρευνες για τις επιπτώσεις των ανοσοκατασταλτικών παραγόντων, αν και μία από τις μεγαλύτερες μελέτες στην Κίνα σημείωσε ότι 2 ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια (χωρίς να διευκρινίζεται η ασθένειά τους) δεν είχαν σοβαρά συμπτώματα".

  Οι κλινικοί γιατροί που δημοσίευσαν το άρθρο τους στο  περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology  τονίζουν ότι δεν πρέπει οι συνάδελφοί τους να συμβουλεύουν τους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ή άλλους σε ανοσοκαταστολή) για την τροποποίηση ή διακοπή των φαρμάκων που λαμβάνουν, καθώς ο κίνδυνος έξαρσης της ασθένειάς τους υπερτερεί κατά πολύ της πιθανότητας προσβολής από τον SARS-CoV-2.

  Κορoνοϊός και Φλεγμονώδης Νόσος Εντέρου

  Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, και οι δύο χρόνιες διαταραχές της γαστρεντερικής οδού, που χαρακτηρίζονται από υποτροπιάζουσα και επαναλαμβανόμενη πορεία. Οι νόσοι αυτοί συνδέονται με υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική έκπτωση της ποιότητας ζωής. Σε αντίθεση με την ελκώδη κολίτιδα, η οποία περιορίζεται στο βλεννογόνο, η νόσος του Crohn προκαλεί συνήθως φλεγμονή και βαθιές εξελκώσεις του βλεννογόνου και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές.

  Οι στόχοι της θεραπείας περιλαμβάνουν την πρόκληση και διατήρηση της ύφεσης των συμπτωμάτων και την αποφυγή επιπλοκών. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων έχει παραδοσιακά οριστεί ως επίτευξη κλινικής ύφεσης, αλλά μια πιο πρόσφατη τάση είναι η επίτευξη της επούλωσης του βλεννογόνου ή η βαθιά ύφεση. Αν και η υποκείμενη αιτιολογία αυτών των ασθενειών παραμένει ελάχιστα κατανοητή, πιστεύεται ότι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα οδηγούνται από μια ακατάλληλη ανοσολογική φλεγμονώδη απόκριση σε μικροοργανισμούς του εντέρου. Ο ρόλος της ανοσίας αντικατοπτρίζεται στην εστίαση στα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την πρόκληση και τη διατήρηση της ύφεσης.

  Αυτή η ύφεση επιτυγχάνεται μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής, της ιατρικής διαχείρισης της νόσου και της χειρουργικής επέμβασης όταν είναι απαραίτητο.

  Επί του παρόντος, οι συγκεκριμένοι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών για τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Πρόκειται για ένα άγνωστο προς το παρόν αλλά ταυτόχρονα ταχέως εξελισσόμενο πεδίο, με νέες πληροφορίες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση. Δεδομένης της επικινδυνότητας του νέου κορονοϊού είναι, λοιπόν, σημαντική η συνεχής ενημέρωση, μέσω παρακολούθησης των σχετικών ιατρικών άρθρων και επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό, προκειμένου οι ασθενείς να ακολουθήσουν τις πιο ακριβείς συμβουλές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  20:25 03/04

  Κρισταλίνα Γκεοργίεβα (ΔΝΤ): "Πολύ χειρότερη" από την κρίση του 2008 η οικονομική κρίση του κορονοϊού

  "Δεν έχει προηγούμενο, είναι η πιο σκοτεινή ώρα της ανθρωπότητας".

  19:55 03/04

  Κορονοϊός: Πολύ ελπιδοφόρο ένα νέο φάρμακο από την Κίνα - Τι δήλωσε ο Τσιόδρας

  Στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

  19:51 03/04

  Πάνω από 40.000 οι νεκροί στην Ευρώπη

  Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

  19:27 03/04

  Χρ. Σταϊκούρας: Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού

  Επανάληψη μέτρων στήριξης και τον Μάιο χωρίς τη χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας. Σενάριο για ύφεση 3% με 4%, με βάση τις καινούργιες εκτιμήσεις. Υπέρβαση εσόδων τον  Μάρτιο. Αισιοδοξία για αποφάσεις...

  18:59 03/04

  Στους 562 οι νεκροί στη Νέα Υόρκη τις τελευταίες 24 ώρες

  Η Νέα Υόρκη βίωσε τη φονικότερη ημέρα της

  18:40 03/04

  Γερμανία: Στο 93% το ποσοστό αποδοχής των περιοριστικών μέτρων

  Οι Γερμανοί βάζουν καλό βαθμό στις επιδόσεις της κυβέρνησής τους αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης. Τα μέτρα επενεργούν καθησυχαστικά. Ορισμένοι μάλιστα ξορκίζουν την καταστροφολογία δείχνοντας...

  18:40 03/04

  Ακόμη ένας θάνατος από κορονοϊό και 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο

  Όπως ανακοινώθηκε από τις κυπριακές αρχές το απόγευμα της Παρασκευής.

  18:32 03/04

  Οι ΗΠΑ "κατέσχεσαν" μάσκες που προορίζονταν για την αστυνομία του Βερολίνου

  "Οι μάσκες πλέον αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι", δήλωσε ο υπ. Υγείας Γενς Σπαν.

  18:18 03/04

  Η ελβετική κυβέρνηση διευρύνει τις εξουσίες της

  Για να αναγκάσει εταιρίες να φτιάξουν εξοπλισμό κατά του COVID-19.

  18:14 03/04

  Το παλιό καλό BCG κατά της φυματίωσης στη μάχη κατά του κορονοϊού

  Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης μπορεί να έχει προστατευτική δράση.

  18:12 03/04

  Κορονοϊός: Κανένα έλεος στην παγκόσμια κούρσα για τις μάσκες

  Αιφνιδιασμένες από την πανδημία, ανίκανες να τις παραγάγουν οι ίδιες σε επαρκή αριθμό, οι χώρες,

  18:10 03/04

  Δεν αποδίδει η τακτική της Σουηδίας: Αυξάνονται οι νεκροί του κορονοϊού

  Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων Covid-19 και θανάτων στη Στοκχόλμη ήγειρε ερωτήματα

  18:06 03/04

  Οι διοικητικοί δικαστές δίνουν το 50% δύο μισθών τους, ως ευγνωμοσύνη προς γιατρούς και νοσηλευτές

  Απόφαση από τη Γενική Επιτροπεία Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

  18:01 03/04

  Επικίνδυνη επιδείνωση στη Σερβία: Συνολικά 39 νεκροί

  Νέα μέτρα. Με 11 μεταγωγικά αεροπλάνα στέλνει βοήθεια η Ρωσία.

  18:00 03/04

  Σ. Τσιόδρας: 99 νέα κρούσματα - 1.613 συνολικά - 59 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

  Οι διασωληνωμένοι πολίτες που ασθενούν από τον ιό είναι 92, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, ενώ 11 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.