Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαρ-2020 09:29

  Τι είναι αυτό που μας κάνει χαρούμενους; Ευκαιρία να το αναλογιστούμε

  Τι είναι αυτό που μας κάνει χαρούμενους; Ευκαιρία να το αναλογιστούμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από επιστημονικής προσέγγισης, οι ερευνητές ορίζουν την έννοια της ευτυχίας, ως μία αίσθηση γενικευμένης ικανοποίησης και απόκτησης νοήματος ζωής. Είναι η τάση να αισθάνεται κάποιος θετικά συναισθήματα, να μπορεί να συνέρχεται σχετικά εύκολα και γρήγορα από αρνητικά συναισθήματα και να μπορεί να διατηρεί ένα ισχυρό αίσθημα σκοπού. Αυτή είναι μία πολύ ωραία θεωρητική προσέγγιση που μπορεί σχετικά επαρκώς να περιγράψει μια κατά τα άλλα εξαιρετικά αφηρημένη και πολύπλοκη έννοια. Και πάνω απ’ όλα υποκειμενική. Διότι η αλήθεια είναι ότι ο καθένας από εμάς βιώνει και αποδίδει το αίσθημα της ευτυχίας σε πολύ διαφορετικούς παράγοντες. Η Έρρικα Τσιτιμάκη
  Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια μας θέτει ένα βασικό ερώτημα: 

  Αναλογιστείτε και μόνοι σας, τι σημαίνει για εσάς ευτυχία; Τι σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους;

  -    Υγεία.Το πολυτιμότερο αγαθό. Και ευάλωτο σε τόσες απειλές πλέον στην εποχή μας. Να μία απάντηση.
  -    Οικογένεια. Ο/Η σύντροφος ζωής, τα παιδιά μας, το νόημα της ζωής μας, μια άλλη εύκολη απάντηση.
  -    Χρήματα. Όσα πιο πολλά τόσο πιο καλά. Αφού χωρίς αυτά νιώθουμε ευάλωτοι, ανασφαλείς, ανεπαρκείς.
  -    Επιτυχία, αυτή που προσδίδει κύρος, δύναμη, υστεροφημία. 

  Βρίσκεται όμως σε αυτά η πραγματική ευτυχία; Νιώθουμε ευτυχισμένοι όταν κατακτούμε κάποιο ή όλα τα παραπάνω; 

  Ένα είναι σίγουρο αν το καλοσκεφτούμε: "Η ευτυχία δεν είναι μία αίσθηση συνεχής ”. Αποτελεί μία ευρύτερη έννοια. Μία συνταγή από μικρά ουσιαστικά συστατικά. Ας πούμε στην περίπτωση των χρημάτων. Θα πει κάποιος, δηλαδή τα χρήματα δεν μετρούν; Φυσικά και μετρούν!  Έρευνες έχουν δείξει ότι ο δείκτης της ευτυχίας των ατόμων αυξάνεται καθώς αυξάνεται και το μηνιαίο τους εισόδημα. Με μία μικρή διαφορά όμως: Το χρήμα φέρνει την ευτυχία στο βαθμό που η απόκτηση του απομακρύνει το άτομο από καταστάσεις που δημιουργούν μία αίσθηση επικινδυνότητας – όπως για παράδειγμα η οικονομική αβεβαιότητα– και το μεταφέρει σε μια κατάσταση που προσδίδει μία αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας.

  Στην πραγματικότητα το χρήμα δεν συνδέεται καθόλου με το αίσθημα της ευτυχίας. Και αυτό γιατί; Γιατί οι άνθρωποι έχουμε για λόγους οικονομίας της φύσης και καλύτερης προσαρμογής στο περιβάλλον, την τάση να αυτοματοποιούμε τις διαδικασίες. Έτσι για παράδειγμα όταν θα αγοράσουμε ένα πολύ ακριβό αυτοκίνητο, στην αρχή θα νιώθουμε πανευτυχείς. Θα το οδηγήσουμε, θα το καμαρώσουμε, την πρώτη εβδομάδα, τον πρώτο μήνα, τον δεύτερο. Σε λίγο καιρό η βενζίνη που καταναλώνει θα είναι υπέρογκη, το σέρβις του ακριβό, η ασφάλεια του αβάσταχτη, και η συνήθεια του τόσο έντονη, που θα νιώθουμε ότι είναι απλά ένα αυτοκίνητο. Και τότε 

  Τελικά τι μας κάνει και τι δεν μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους;

  Καταρχάς σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η αίσθηση της ευτυχίας που βιώνουμε στην καθημερινότητα μεταβάλλεται. Οι άνθρωποι που συναντούμε, οι υποχρεώσεις μας, μια είδηση, μία αλλαγή και κάθε είδους περιβαλλοντικές μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν την υποκειμενική αίσθηση της ευτυχίας που νιώθουμε. Για αυτό το λόγο άλλωστε οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα για αυτό που λέμε rebound, το να ξαναβρίσκουν τη θετική τους διάθεση μετά από μια δυσκολία ή απογοήτευση, αισθάνονται συνολικά περισσότερο ευτυχείς. Δηλαδή όσο πιο εκπαιδευμένοι είμαστε να επανερχόμαστε δυναμικά από τα ερεθίσματα που μας ρίχνουν τη διάθεση, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια και συνέχεια έχουν οι ευτυχισμένες μας στιγμές. Αν μπορούσαμε δηλαδή να βρίσκουμε το καλό μέσα στο κακό, αυτό θα μας επέτρεπε να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι ακόμη και στις δύσκολες στιγμές. 

  Φαίνεται επίσης ότι πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι κυριευόμαστε από μία ανάγκη επίδειξης ευτυχίας, ιδιαίτερα πιεστική ενίοτε, που εν τέλει μας αποπροσανατολίζει έντονα από την πραγματική επίτευξη αυτής της, στην πραγματικότητα, τόσο εσωτερικής κατάστασης. Έτσι, με τα social media να κατέχουν πλέον τα πρωτεία στο κυνήγι της ευτυχίας, ο χρόνος που σπαταλάμε στην υπερέκθεση όλης αυτής της προσποιητής ευτυχίας μάλλον μας απομακρύνει αισθητά, από το να βιώσουμε ουσιαστικά αυτήν την συναισθηματική κατάσταση. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι αυτή η υπερπροσπάθεια προβολής και επίτευξης μίας "τέλειας" ευτυχισμένης ζωής γίνεται αρκετά ψυχοφθόρα, και απέχει πολύ από αυτό που τελικά μας κάνει ευτυχισμένους. Αυτή είναι μία πολύ απελευθερωτική συνειδητοποίηση. 

  Πόσο πιο ανθρώπινο και πιο χειροπιαστό θα ήταν να νιώσουμε πως ακόμα και οι δύσκολες μας στιγμές αποτελούν μέρος ενός γενικού φαινομένου το οποίο δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος.

  Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα άτομα που έχουν ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς τείνουν να δηλώνουν περισσότερο ευτυχισμένα. Έχει αποτυπωθεί και βιολογικά. Κάτι συμβαίνει με αυτές τις ορμόνες, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτινίνη, οι οποίες όταν μετρούνται σε καταστάσεις στις οποίες το άτομο είναι δοτικό, γενναιόδωρο και κοινωνικό, εμφανίζουν αυξημένη δραστηριότητα. Άλλωστε μόνο και μόνο η έμφυτη κοινωνικότητα που έχουμε ως είδος αποτυπώνεται διαχρονικά, αφού η τάση μας να συσχετιζόμαστε, μας χαρακτηρίζει ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, ηλικίας, πολιτισμού, κοινωνικής, οικονομικής ή πάσης φύσεως διάκριση. Η κοινωνική επαφή με λίγα λόγια λειτουργεί ως συστατικό στην συνταγή της ευτυχίας.

  Ξεκινώντας κανείς από την παραδοχή πώς η αναζήτηση της ευτυχίας είναι έμφυτη στον άνθρωπο, αποδέχεται πώς η αναζήτηση είναι μέρος της ίδιας μας της ζωής και μία εξερεύνηση που δεν εγκαταλείπουμε ποτέ. Σήμερα είναι η επιθυμία μας για έναν άνθρωπο, αύριο για την απόκτηση ενός παιδιού, ύστερα για δημιουργία, όταν αυτή απειλείται για υγεία, και αυτό γιατί οι στόχοι μας αλλάζουν. Αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, την ηλικία, την ωριμότητα, τις εμπειρίες της ζωής. Σε ένα μεγάλο βαθμό η εκπλήρωση των προσωπικών μας στόχων μας κάνει ευτυχισμένους. Για το υπόλοιπο κάτι τι που αισθανόμαστε συχνά ότι λείπει, βρίσκεται η σχέση με τον εαυτό μας. Οι προσωπικές μας αξίες, η εσωτερική μας ισορροπία, ο πυρήνας μας, εκεί βαθιά μέσα που τα συναισθήματα είναι καθαρά και απαλλαγμένα από πρέπει, ματαιοδοξίες, ενοχές και διλήμματα, εκεί βρίσκεται και το μυστικό της αίσθησης αυτής που λέμε ευτυχία.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:53 03/04

  Κορονοϊός: Η επόμενη ημέρα – σταδιακά, ήσυχα και ελεγχόμενα

  Στην επόμενη μέτρα, όταν θα αρχίσουν να περιορίζονται τα μέτρα αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

  09:55 03/04

  Κορονοϊός και βλάβες στον εγκέφαλο: Άλλο ένα (σπανιότερο) σύμπτωμα

  Η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

  09:28 03/04

  Σύνδεση ΧΑΠ και καρκίνου του πνεύμονα

  Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων για τους ασθενείς με ΧΑΠ που ποτέ δεν κάπνισαν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:01 03/04

  Fake news: Πώς θα ενημερωνόμαστε έγκυρα για τις εξελίξεις για τον κορονοϊό;

  Εκτός από την πανδημία κορονοϊού, βιώνουμε παράλληλα μία... πανδημία παραπληροφόρησης.

  08:53 03/04

  Η ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ υποστηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

  Η ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ υποστηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραχωρώντας 30 κλίνες και το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της.

  23:59 02/04

  Επηρεάζει η κατάψυξη την ποιότητα των τροφών;

  Είναι το ίδιο υγιεινά τα λαχανικά από την κατάψυξη με τα φρέσκα; Και ποια τρόφιμα δεν μπορούμε να καταψύξουμε;

  09:12 02/04

  Ελληνική έρευνα: Βιοδείκτης μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία επιδείνωση από κορονοϊό

  Πώς θα ξεχωρίζουν το πρώτο 24ωρο τα "βαριά" περιστατικά της λοίμωξης Covid-19 και τι υπόσχεται η νέα αυτή έρευνα για τη θεραπεία του κορονοϊού.

  09:00 02/04

  Αποτελεσματικά αντισώματα κατά του κορονοϊού απομόνωσαν Κινέζοι επιστήμονες

  Η ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία ή πρόληψη της νόσου Covid-19 μέσω της δημιουργίας ενός νέου φαρμάκου.

  23:59 01/04

  Το πιο υγιεινό σνακ τώρα που μένουμε σπίτι!

  Μας χορταίνει, μας δίνει ένα σωρό βιταμίνες, μας "ξεφουσκώνει" και μπορεί άνετα να υποκαταστήσει το γλυκό. Το όνομα αυτής, μπανάνα!

  09:38 01/04

  Από τι εξαρτάται το αν θα περάσουμε τον κορονοϊό "στο πόδι";

  Πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει κανείς από τον κορονοϊό; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται (και) στα γονίδια του

  09:16 01/04

  Έγκριση νέας θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την κυκλοφορία της δαρολουταμίδης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

  09:10 01/04

  Η Novartis Hellas ανακοινώνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Στόχος των πρωτοβουλιών και των δωρεών είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  09:09 01/04

  Τι εξελίξεις φέρνει στην ουρολογία η ρομποτική χειρουργική

  Ο Αθανάσιος Βούλγαρης, χειρουργός ουρολόγος, εξηγεί τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προφέρει η ρομποτική χειρουργική στους ασθενείς.

  09:05 31/03

  Μπορεί ο άνθρωπος να "κατασκευάσει" ιούς;

  Σε μια συζήτηση για το αν αυτό που ζούμε είναι μια μεγάλη "κατασκευασμένη" κρίση, ένας γιατρός προσπαθεί να απαντήσει με επιχειρήματα.

  08:16 31/03

  Δεν είμαστε διακοπές - Η "νέα" καθημερινότητα για παιδιά και γονείς

  Τώρα που όλοι μένουμε σπίτι, οι ειδικοί μας βοηθούν να διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο αυτό ως οικογένεια.

  13:38 30/03

  Μετάγγιση πλάσματος: Γιατί δοκιμάζεται ως θεραπεία για τον κορονοϊό;

  Όσα γνωρίζουμε για τη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό για τη θεραπεία της νόσου.