Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Φεβ-2020 11:17

  Μπορεί η λουτροθεραπεία να προλάβει το έμφραγμα; Ο καρδιολόγος εξηγεί

  Μπορεί η λουτροθεραπεία να προλάβει το έμφραγμα; Ο καρδιολόγος εξηγεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σημαντική είναι η συμβολή της λουτροθεραπείας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς μπορεί μπορεί να προλάβει ή να καθυστερήσει το έμφραγμα στους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, να προλάβει ή να καθυστερήσει το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο σε ασθενείς με καρωτιδική νόσο και να βοηθήσει σημαντικά και στην περιφερική αρτηριακή νόσο.

  Πώς το πετυχαίνει αυτό; Μέσω ο καρδιολόγος, τ. Συντονιστής Διευθυντής Αιμοδυναμικής Επεμβατικής Καρδιολογίας ΓΝΑ "ο Ευαγγελισμός", κ. Αντώνιος Πολυδώρου, απαντά στο capital.gr και εξηγεί πώς δρα η λουτροθεραπεία. 

  "Κατ' αρχήν το ιαματικό νερό δεν θεραπεύει από μόνο του, έρχεται συμπληρωματικά στην ιατρική θεραπεία. Δεν πρέπει δηλαδή να νομίσει κανείς ότι θα σταματήσει τα φάρμακά του, θα μπει στο ιαματικό νερό και θα γίνει καλά. Και επίσης η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε ιαματικό νερό. 
  Η άνωση, η υδροστατική πίεση, η αντίσταση και κυρίως η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι συγκεκριμένη για το άτομο με καρδιοπάθεια. Το νερό θα πρέπει να είναι θερμοουδέτερο, η θερμοκρασία του δηλαδή να είναι από 34 έως 35 βαθμούς Κελσίου" σχολιάζει ο γιατρός. 

  Πώς βοηθά η λουτροθεραπεία στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων


  Η πρόληψη και η θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων συντελείται μέσω των ιδιοτήτων των ιαματικών νερών που είναι το μηχανικό ερέθισμα, το θερμικό ερέθισμα και τα φυσικοχημικά συστατικά του νερού.

  Μηχανικό ερέθισμα: Όταν κάποιος βυθίζεται στο νερό έως τον 7ο αυχενικό σπόνδυλο, το βάρος του μειώνεται λόγω της άνωσης κατά 80%. Αν βυθιστεί μέχρι το στέρνο μειώνεται κατά 71%, ενώ όταν το νερό είναι στο επίπεδο της μέσης, το βάρος του μειώνεται κατά 57%. 

  Τι πετυχαίνουμε με την άνωση του νερού; Οι κινήσεις των άνω, των κάτω άκρων και της σπονδυλικής στήλης γίνονται πιο εύκολα και πιο ανώδυνα, προάγεται η άσκηση σε παθήσεις όπου η φόρτιση δεν επιτρέπεται, αλλά και σε παχύσαρκα άτομα. Με την τακτική άσκηση στο νερό διορθώνονται οι παράγοντες φθοράς, μειώνονται τα τριγλυκερίδια, αυξάνονται τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, μειώνεται σημαντικά η ολική χοληστερόλη και τα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης και ρυθμίζεται καλύτερα ο διαβήτης, χωρίς επιβαρύνσεις στον σκελετό και στις αρθρώσεις. Αυξάνεται επίσης η ροή του αίματος στις βραχιόνιες αρτηρίες και τα επίπεδα διάτασης του ενδοθηλίου των στεφανιαίων αρτηριών και μειώνονται τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης. 

  Η μέτριας έντασης άσκηση μέσα στο νερό είναι μια πολλά υποσχόμενη μορφή άσκησης που συμβάλλει στην πρόληψη του σακχάρου και της στεφανιαίας νόσου. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και στα άτομα με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσει στη μείωσή της.

  Θερμικό ερέθισμα: Το θερμοουδέτερο νερό (34-35ο Κελσίου) προκαλεί διάταση των αγγείων, υπεραιμία, τοπική εφίδρωση, ενώ συμβάλλει στην ανάπαυση των μυών, στην τοπική τους θρέψη και στην αναλγησία. Η υδροθεραπεία μπορεί να μειώσει επίσης τους νευροπαθητικού τύπου πόνους. 

  Η θερμοκρασία του νερού είναι κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για ασθενείς με στεφανιαία νόσο, καθώς σε χαμηλότερες θερμοκρασίες προκαλείται διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, σπασμοί στα αγγεία με αποτέλεσμα την ελάττωση του αυλού των αγγείων, αλλά και αύξηση της καρδιακής παροχής (ταχυκαρδία). 

  Φυσικοχημικά συστατικά: Το ιαματικό νερό είναι πλούσιο σε μέταλλα και άλλες ενώσεις, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο κ.ά. και ακτινοβολεί λόγω κάποιων ραδιενεργών στοιχείων που περιέχει, όπως το ραδόνιο. Περιέχει επίσης και αέρια στοιχεία, όπως το υδρόθειο, το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο και το άζωτο. Το υδρόθειο για παράδειγμα, έχει νευροτροποποιητική δράση στον εγκέφαλο και στο κυκλοφορικό, καθώς προκαλεί αγγειοδιαστολή και αγγειονεογένεση, συμβάλλει δηλαδή στη δημιουργία νέων, μικρών αγγείων.

  Συμπερασματικά, η λουτροθεραπεία και η υδροκινησεοθεραπεία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συμπληρωματικής θεραπείας και της πρόληψης πολλών παθήσεων, με βασική προϋπόθεση να πραγματοποιούνται υπό την αυστηρή καθοδήγηση εξειδικευμένου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

  Ακόμη περισσότερες πληροφορίες θα δώσει ο κ. Αντώνιος Πολυδώρου, στο πλαίσιο του 6ου ΔΥΟ FORUM, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και στις 26 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ημερίδας που θα παρουσιάσει η Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής, το Σάββατο 25 Απριλίου 2020.  

  Tο ΔΥΟ Forum, ο θεσμός που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας, κοινό και επιχειρήσεις, πιστό στο ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό επιστρέφει στις 25 και 26 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο φέτος γεμάτο καινοτομίες! Αρωγοί στην προσπάθεια ενημέρωσης του διψασμένου για γνώση κοινού, σε θέματα υγείας, διατροφής και ομορφιάς στέκονται για μια ακόμη χρονιά, οι είκοσι επιστημονικές εταιρείες που παραδοσιακά στηρίζουν το ΔΥΟ Forum, αλλά και τα Πανεπιστήμια της Αθήνας (ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. 

  Δείτε ολόκληρο το επιστημονικό πρόγραμμα του ΔΥΟ FORUM εδώ https://dyoforum.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:12 02/04

  Ελληνική έρευνα: Βιοδείκτης μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία επιδείνωση από κορονοϊό

  Πώς θα ξεχωρίζουν το πρώτο 24ωρο τα "βαριά" περιστατικά της λοίμωξης Covid-19 και τι υπόσχεται η νέα αυτή έρευνα για τη θεραπεία του κορονοϊού.

  09:00 02/04

  Αποτελεσματικά αντισώματα κατά του κορονοϊού απομόνωσαν Κινέζοι επιστήμονες

  Η ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία ή πρόληψη της νόσου Covid-19 μέσω της δημιουργίας ενός νέου φαρμάκου.

  23:59 01/04

  Το πιο υγιεινό σνακ τώρα που μένουμε σπίτι!

  Μας χορταίνει, μας δίνει ένα σωρό βιταμίνες, μας "ξεφουσκώνει" και μπορεί άνετα να υποκαταστήσει το γλυκό. Το όνομα αυτής, μπανάνα!

  09:38 01/04

  Από τι εξαρτάται το αν θα περάσουμε τον κορονοϊό "στο πόδι";

  Πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει κανείς από τον κορονοϊό; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται (και) στα γονίδια του

  09:16 01/04

  Έγκριση νέας θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την κυκλοφορία της δαρολουταμίδης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

  09:10 01/04

  Η Novartis Hellas ανακοινώνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Στόχος των πρωτοβουλιών και των δωρεών είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  09:09 01/04

  Τι εξελίξεις φέρνει στην ουρολογία η ρομποτική χειρουργική

  Ο Αθανάσιος Βούλγαρης, χειρουργός ουρολόγος, εξηγεί τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προφέρει η ρομποτική χειρουργική στους ασθενείς.

  09:05 31/03

  Μπορεί ο άνθρωπος να "κατασκευάσει" ιούς;

  Σε μια συζήτηση για το αν αυτό που ζούμε είναι μια μεγάλη "κατασκευασμένη" κρίση, ένας γιατρός προσπαθεί να απαντήσει με επιχειρήματα.

  08:16 31/03

  Δεν είμαστε διακοπές - Η "νέα" καθημερινότητα για παιδιά και γονείς

  Τώρα που όλοι μένουμε σπίτι, οι ειδικοί μας βοηθούν να διαχειριστούμε καλύτερα το χρόνο αυτό ως οικογένεια.

  13:38 30/03

  Μετάγγιση πλάσματος: Γιατί δοκιμάζεται ως θεραπεία για τον κορονοϊό;

  Όσα γνωρίζουμε για τη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό για τη θεραπεία της νόσου.

  10:01 30/03

  24 εκατομμύρια δόσεις χλωροκίνης δωρίζει φαρμακευτική στο Κράτος

  Δωρεάν στο Ελληνικό Κράτος το Unikinon (χλωροκίνη) από την Uni-pharma - Ξεκίνησε ήδη η παραγωγή του φαρμάκου.

  09:54 30/03

  Και ο ΣΦΕΕ στο πλευρό του κράτους στη μάχη του κορονοϊού

  Προσφορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και φαρμακευτικού - υγειονομικού υλικού από τον ΣΦΕΕ και τις εταιρίες μέλη του.

  09:50 30/03

  Καρδιά και φυτοφαγική διατροφή: Οι προϋποθέσεις για να ωφελεί

  Πότε η φυτοφαγική διατροφή κάνει καλό στην καρδιά, συν τρεις βασικοί λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει.

  09:50 30/03

  9 "μυστήρια" για τον κορονοϊό που δεν έχουμε απαντήσει ακόμη

  Το μυστήριο της θνητότητας της νόσου Covid-19 που σήμερα είναι 4,7% παγκοσμίως και 3,4% στην Ελλάδα - και μερικά ακόμη μυστήρια που δεν έχουν απαντηθεί.

  10:03 27/03

  Ασθενείς με καρκίνο και COVID-19: Οι συστάσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας

  Οι επιπλέον οδηγίες διαχείρισης ασθενών με καρκίνο είναι σημαντικές καθώς μπορεί νοσώντας με COVIT-19 να παρουσιάσουν επιπλοκές από το αναπνευστικό.

  09:55 27/03

  Είναι κορονοϊός ή αλλεργικό άσθμα; Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μας βοηθά να διαχωρίσουμε τις δύο περιπτώσεις και δίνει τις βασικές συστάσεις για ασθενείς με βρογχικό άσθμα.