Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Φεβ-2020 11:35

  Κονδυλώματα: όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τα αντιμετωπίσετε

  Κονδυλώματα: όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τα αντιμετωπίσετε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα σεξουαλικά ενεργά άτομα θα μολυνθούν με HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ οι γυναίκες έχουν πιο πολλές πιθανότητες από τους άνδρες.

  Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι μικρά εξογκώματα στο χρώμα της σάρκας ή μοιάζουν με κουνουπιδάκια. Σε πολλές περιπτώσεις είναι τόσο μικρά, ώστε δεν είναι ορατά. Η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει κνησμό και δυσφορία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, αλλά και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

  Όπως και τα κονδυλώματα που εμφανίζονται αλλού στο σώμα, έτσι και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τον ιό ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Υπάρχουν περισσότερα από 40 διαφορετικά στελέχη του HPV που επηρεάζουν ειδικά την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ο συγκεκριμένος τύπος κονδυλωμάτων μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. 

  Συμπτώματα

  Στις γυναίκες τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων αναπτύσσονται στο αιδοίο, στα τοιχώματα του κόλπου, στην περιοχή μεταξύ των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και του πρωκτού και στον τράχηλο. Στους άνδρες, μπορεί να εμφανιστούν στο πέος, στο όσχεο ή στον πρωκτό. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στο στόμα ή στο φάρυγγα ή  ενός ατόμου μετά από στοματικό σεξ με ένα άτομο που νοσεί.

  Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο 

  Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι σχεδόν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν με τουλάχιστον έναν τύπο HPV κάποια στιγμή στη ζωής τους. Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο είναι:

  • Το σεξ με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους.
  • Η ύπαρξη άλλου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.
  • Το σεξ χωρίς προφυλακτικό.

   

  Διάγνωση

  Επειδή είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστούν, ο δερματολόγος μπορεί να εφαρμόσει ένα ήπιο διάλυμα οξικού οξέος στα γεννητικά όργανα, ώστε αν υπάρχουν κονδυλώματα να γίνουν λευκά και να διακρίνονται. Στην συνέχεια, μπορεί να τα δει μέσα από ένα ειδικό μεγεθυντικό όργανο, με χρήση δερματοσκοπείου καθώς και με κολποσκόπιο για γυναίκες. Επίσης, για τη διάγνωση των κονδυλωμάτων στα εσωτερικά γεννητικά όργανα σε γυναίκες συχνά απαιτείται τεστ Παπ. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος μία εξέταση HPV DNA Ταυτοποίηση με PCR τόσο για διάγνωση όσο και για παρακολούθηση. Αυτή η εξέταση μπορεί να αναγνωρίσει το DNA των ποικιλιών υψηλού κινδύνου HPV που έχουν συνδεθεί με καρκίνους των γεννητικών οργάνων. Η εξέταση διεξάγεται σε ένα δείγμα κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο ή με έλεγχο της δερματικής βλάβης που αφαιρείται.


  Η θεραπεία με λέιζερ έχει αποδειχθεί η πλέον αποτελεσματική για τα κονδυλώματα: ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη, χωρίς πόνο, χωρίς σημάδια και χωρίς να απαιτεί χρόνο αποθεραπείας! 

  Θεραπεία


  Ο δερματολόγος είναι ο μόνος που μπορεί να καθορίσει τη θεραπεία που είναι ιδανική σε κάθε περίπτωση. Οι επιλογές που έχει είναι αρκετές. 
  Φαρμακευτική αγωγή: Υπάρχουν διάφορες κρέμες και διαλύματα, τα οποία μπορεί ο δερματολόγος να σας συστήσει να τα χρησιμοποιείτε τοπικά. Μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή για το σκοπό αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερο πόνο και ερεθισμό.
  Τριχλωροοξικό οξύ (TCA): Αυτή η χημική θεραπεία καίει τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα κονδυλώματα που βρίσκονται εσωτερικά. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ήπιο δερματικό ερεθισμό, πληγές ή πόνο.
  Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο: Δημιουργεί μια φουσκάλα γύρω από τα κονδυλώματα. Καθώς το δέρμα θεραπεύεται, οι δερματικές αλλοιώσεις απομακρύνονται επιτρέποντας την δημιουργία νέου δέρματος. Μπορεί να χρειαστούν επαναλαμβανόμενες θεραπείες κρυοθεραπείας. Οι κύριες παρενέργειες περιλαμβάνουν πόνο και οίδημα.
  Χειρουργική αφαίρεση των κονδυλωμάτων: Ο γιατρός αφαιρεί χειρουργικά τα κονδυλώματα. Θα χρειαστείτε τοπική ή γενική αναισθησία και ίσως να έχετε κάποιο πόνο αργότερα.
  Θεραπείες λέιζερ: Αποτελεί την πλέον αποτελεσματική θεραπεία για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Ειδικά η αφαίρεση των κονδυλωμάτων με το Ultra Pulse CO2 Laser ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη και αφαιρούνται και βλάβες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αφού πρώτα εξακριβωθούν δερματοσκοπικά ή με το τεστ λεύκανσης. Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνονται η απουσία πόνου και η αποφυγή σημαδιών, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του την ίδια μέρα. Η ταχύτατη μείωση του φορτίου του ιού οδηγεί σε μείωση των υποτροπών και ταχύτερη καταστολή της μόλυνσης.

  Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κ. Χρήστο Στάμου, δερματολόγο,
  επικεφαλής της δερματολογικής κλινικής DERMADVANCE.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:23 07/04

  Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος απαντά για τον κορονοϊό

  Ο κορονοϊός και τα υποκείμενα νοσήματα, η κλινική μελέτη SAVE και η "επιστροφή" του ιού. Τα σχόλια του καθηγητή έχουν ενδιαφέρον.

  10:12 07/04

  Στον δρόμο για την έγκριση νέας θεραπείας για το πολλαπλό μυέλωμα

  Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για το isatuximab ως θεραπεία του υποτροπιάζοντος και ανθεκτικού πολλαπλού μυελώματος.

  09:59 07/04

  Εξετάζεται η έγκριση της θεραπείας για τη νωτιαία μυική ατροφία στην Ευρώπη

  Θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση για την onasemnogene abeparvovec-xioi, τη γονιδιακή θεραπεία για την SΜΑ.

  09:37 07/04

  Δώστε μία ευκαιρία στη διατροφή και στη ζωή σας

  Τώρα που μένουμε σπίτι ας εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα για να υιοθετήσουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

  11:16 06/04

  Διεθνής μελέτη για το remdesivir στον κορονοϊό: Τι μας απαντά η επικεφαλής της έρευνας στην Ελλάδα

  Η Γιώτα Τουλούμη, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας, μιλά αποκλειστικά στο Capital.gr για τα δεδομένα της μελέτης "Adaptive COVID-19 Treatment Trial".

  09:22 06/04

  Στα... λύματα ψάχνουν απαντήσεις για την εξάπλωση του κορονοϊού

  Τα λύματα μπορούν να αποκαλύψουν την πραγματική εξάπλωση του κορονοϊού και να προειδοποιήσουν για μία επανεμφάνισή του στο μέλλον, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

  09:16 06/04

  Η Pfizer Hellas κατά της πανδημίας της νόσου COVID-19

  Η Pfizer Hellas συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια και δωρίζει 100 monitors για Μ.Ε.Θ. και 100.000 ειδικές μάσκες για τους επαγγελματίες υγείας.

  09:15 06/04

  ThessHF: Δωρεάν εφαρμογή για ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια

  Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διαθέτει την εφαρμογή ThessHF σε κινητό τηλέφωνο για την υποστήριξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

  18:53 03/04

  Κορονοϊός: Η επόμενη ημέρα – σταδιακά, ήσυχα και ελεγχόμενα

  Στην επόμενη μέτρα, όταν θα αρχίσουν να περιορίζονται τα μέτρα αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

  09:55 03/04

  Κορονοϊός και βλάβες στον εγκέφαλο: Άλλο ένα (σπανιότερο) σύμπτωμα

  Η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

  09:28 03/04

  Σύνδεση ΧΑΠ και καρκίνου του πνεύμονα

  Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων για τους ασθενείς με ΧΑΠ που ποτέ δεν κάπνισαν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:01 03/04

  Fake news: Πώς θα ενημερωνόμαστε έγκυρα για τις εξελίξεις για τον κορονοϊό;

  Εκτός από την πανδημία κορονοϊού, βιώνουμε παράλληλα μία... πανδημία παραπληροφόρησης.

  08:53 03/04

  Η ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ υποστηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

  Η ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ υποστηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραχωρώντας 30 κλίνες και το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της.

  23:59 02/04

  Επηρεάζει η κατάψυξη την ποιότητα των τροφών;

  Είναι το ίδιο υγιεινά τα λαχανικά από την κατάψυξη με τα φρέσκα; Και ποια τρόφιμα δεν μπορούμε να καταψύξουμε;

  09:12 02/04

  Ελληνική έρευνα: Βιοδείκτης μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία επιδείνωση από κορονοϊό

  Πώς θα ξεχωρίζουν το πρώτο 24ωρο τα "βαριά" περιστατικά της λοίμωξης Covid-19 και τι υπόσχεται η νέα αυτή έρευνα για τη θεραπεία του κορονοϊού.

  09:00 02/04

  Αποτελεσματικά αντισώματα κατά του κορονοϊού απομόνωσαν Κινέζοι επιστήμονες

  Η ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία ή πρόληψη της νόσου Covid-19 μέσω της δημιουργίας ενός νέου φαρμάκου.