Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιαν-2020 08:34

  SyNoesis Therapeutics: Στόχος η αναχαίτιση της νόσου του Πάρκινσον

  SyNoesis Therapeutics: Στόχος η αναχαίτιση της νόσου του Πάρκινσον
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολλές νέες και ελπιδοφόρες τεχνολογίες και θεραπευτικά μέσα θα μας εκπλήξουν θετικά τα επόμενα χρόνια, αφού έχουν ήδη μπει με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα στη "μάχη" κατά νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. 

  SyNoesis Therapeutics


  Μία από αυτές είναι η SyNoesis Therapeutics μια νεοφυής εταιρεία βιοτεχνολογίας με το όραμα να θεραπεύσει τη νόσο του Πάρκινσον (PD) και άλλες σημαντικές ασθένειες του εγκεφάλου. "Η αποστολή μας είναι να αναπτύξουμε νέα θεραπευτικά μέσα κυρίως για να σταματήσουμε τη νόσο του Πάρκινσον και επίσης να αποτρέψουμε τη εγκεφαλική εξασθένηση. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε αναπτύξει 2 επίπεδα δραστηριότητας: αναπτύσσουμε κλινικά πρότυπα μικρού μεγέθους πρώτης τάξης για να εισέλθουμε σε κλινικές δοκιμές και μελετάμε το θεραπευτικό δυναμικό του μικροβιακού εντέρου ενάντια στην εγκεφαλική εξασθένηση, αντίστοιχα. Η ομάδα μας πιστεύει ακράδαντα στην αριστεία και τη μετάφρασή της στην καινοτομία για να βοηθήσει τις ζωές των ανθρώπων" εξηγεί ο επικεφαλής της Δρ. Αθανάσιος Σπάθης. 

  Μια σημαντική βράβευση 


  Το πρόγραμμα μάλιστα βραβεύτηκε από το EIT Health, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στο τομέα της υγείας. Με περισσότερους από 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του EIT Health είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που να επιτρέπει την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να είναι σε θέση να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη, μακροβιότερη και υγιεινή ζωή. Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη των έργων που βραβεύονται από το EIT Health υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. 

  To EIT Health έχει ήδη υποστηρίξει περισσότερες από 600 νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και βοήθησε στην υλοποίηση 55 καινοτόμων προϊόντων ή λύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Όλο και περισσότερες ιδέες προέρχονται από διάφορες περιφέρειες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο αποκαλούμενο Σχέδιο Περιφερειακής Καινοτομίας του EIT, ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των περιφερειών που κατέχουν ηγετική θέση στην καινοτομία και των πιο  απομακρυσμένων. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχει ένα δίκτυο δεκατεσσάρων Κέντρων του EIT Health που βρίσκονται σε δεκατρείς χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα το ρόλο αυτό αναλαμβάνει, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου που συντονίζει ο κ. Γιώργος Μέγας.  Χάρη στη συνεργασία του Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και του EIT Health, μεταξύ άλλων, η Synoesis θα μπορούσε να ενταχθεί ευκολότερα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιτάχυνσης και εκπαίδευσης του EIT.

  Οι προκλήσεις του Πάρκινσον και η "απάντηση" των ειδικών 


  Το αισιόδοξο μήνυμα που έρχεται να δώσει η SyNoesis Therapeutics είναι η κάλυψη βασικών αναγκών που δεν καλύπτονται σήμερα για τη νόσο του Πάρκινσον που έχουν να κάνουν με την παθολογία της νόσου και την εξέλιξή της ή είναι συμπωματικές, με στόχο δηλαδή την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων.  
  "Αυτές οι ανάγκες είναι πολύ καλά καθορισμένες για κάθε μια από τις ασθένειες που στοχεύουμε, έτσι είναι και η αποτελεσματικότητα του μορίου μας, BRF110, στην αντιμετώπιση αυτών" εξηγεί ο Δρ. Σπάθης.
  Συγκεκριμένα, για το Parkinson, υπάρχουν 3 μη ικανοποιημένες ανάγκες που επικοινωνούμε:

  1) Στην PD, οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες πεθαίνουν προοδευτικά με το πέρασμα του χρόνου και οδηγούν σε ανεπάρκεια ντοπαμίνης και κινητικά συμπτώματα και δεν υπάρχει τίποτα για να σταματήσει αυτή η εξέλιξη. Ως αποτέλεσμα, η παθολογία της νόσου να επιδεινώνεται συνεχώς.

  2) Η τρέχουσα θεραπεία που χρησιμοποιείται για την αναπλήρωση του ελλείμματος της ντοπαμίνης (λεβοντόπα), ενώ είναι αποτελεσματική στην αρχή στη διαχείριση των συμπτωμάτων, προκαλεί πιο σοβαρές παρενέργειες με την πάροδο του χρόνου που λέγονται δυσκινησίες από το αρχικό σύμπτωμα της νόσου per se.

  3) Τουλάχιστον 40% -70% των ασθενών με PD πάσχουν από κατάθλιψη.

  Η SyNoesis Therapeutics ωστόσο δεν μένει στον προσδιορισμό των αναγκών, αλλά επιχειρεί να τις καλύψει. Προς το σκοπό αυτό αναπτύσσει θεραπευτικές μεθόδους που αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις ανάγκες in vivo σε διάφορα μοντέλα ποντικών.
  Συγκεκριμένα:

  1) Προστατεύουν τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες in vivo σε 4 διαφορετικά μοντέλα ποντικών με PD και σταματούν την πορεία του κυτταρικού θανάτου in vivo ακόμη και όταν χορηγούνται σε προχωρημένα στάδια νευροεκφυλισμού.

  2) Αυξάνουν φυσιολογικά τη βιοσύνθεση της ντοπαμίνης με την αύξηση της ρύθμισης των ενζύμων βιοσύνθεσης ντοπαμίνης. Έτσι, δείξαμε ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τη λεβοντόπα χωρίς να προκαλέσουν παρενέργειες.

  3) Αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης και έχουμε δείξει ότι έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες στο Μοντέλο ποντικών Χρόνιου Ήπιου Άγχους. 

  Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις και η επίπτωσή τους με μια ματιά 

  Στατιστικά στοιχεία για τη νόσο του Πάρκινσον

  Η δεύτερη συχνότερη ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος

  10 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως - αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2040

  2 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη

  25.000 ασθενείς στην Ελλάδα

  Μέση ηλικία διάγνωσης: 55-60 ετών

  Πιο συχνό στους άνδρες

  Μόνο στην Ευρώπη το κόστος για τη διαχείριση της νόσου υπερβαίνει τα € 16 δις

  Στατιστικά στοιχεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ 

  1η συχνότερη ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος

  45-50 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως

  200.000 ασθενείς στην Ελλάδα

  605 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται ετησίως για τη φροντίδα ασθενών με AD και άνοια

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:44 21/02

  Πόσο επιζεί ο κοροναϊός σε μια επιφάνεια;

  Ο ρόλος της θερμοκρασίας και της υγρασίας καθώς και το υλικό επηρεάζουν το χρόνο επιβίωσης του ιού σε άψυχες επιφάνειες.

  11:17 21/02

  Μπορεί η λουτροθεραπεία να προλάβει το έμφραγμα; Ο καρδιολόγος εξηγεί

  Ο καρδιολόγος Αντώνιος Πολυδώρου εξηγεί πώς η λουτροθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος.

  23:59 20/02

  Δυναμώνει το ανοσοποιητικό και αδυνατίζει!

  Τα λαχανικά έχουν αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες και διουρητικές ιδιότητες.

  09:03 20/02

  Κοροναϊός: Συμπεριφέρεται σαν τον ιό της γρίπης και τι σημαίνει αυτό

  Ο τρόπος μετάδοσης του νέου ιού μοιάζει περισσότερο με αυτόν της γρίπης παρά με του SARS, σύμφωνα με κινεζική έρευνα.

  08:49 20/02

  "Έξυπνα ρούχα" φροντίζουν την υγεία μας

  Yφάσματα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ή τη δυνατότητα να μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή είναι μόνο μερικά παραδείγματα από ένα πολύ κοντινό μέλλον.

  07:00 20/02

  Καινοτομία: Αντιμικροβιακό θερμόμετρο

  Αντιμικροβιακό θερμόμετρο από την KARABINIS MEDICAL και πώς δρα έναντι ιών και μικροβίων παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια σε σύγκριση με τα απλά θερμόμετρα.

  14:47 19/02

  Διαχείριση χρόνου στην εργασία: Πώς μπορείτε να το καταφέρετε

  Ο χρόνος είναι λίγος και αυτά που έχουμε να κάνουμε πολλά. Γι' αυτό και η διαχείριση του χρόνου περιλαμβάνεται στις σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να έχουμε.

  11:35 19/02

  Κονδυλώματα: όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τα αντιμετωπίσετε

  Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

  11:25 19/02

  Άνοια: Η μεγαλύτερη "επιδημία" που θα έρθει στην Ευρώπη

  Οι άνθρωποι με άνοια στην Ευρώπη προβλέπεται να διπλασιασθούν έως το 2050, σύμφωνα με την οργάνωση Alzheimer Europe.

  08:41 18/02

  Τελευταία δεδομένα: Η μεταδοτικότητα και η σοβαρότητα του νέου κοροναϊού

  Οι νεότερες εκτιμήσεις για το κατά πόσο ο νέος κοροναϊός από την Κίνα αποτελεί απειλή για την παγκόσμια υγεία και τα δεδομένα που χρειάζεται να γνωρίζουμε.

  08:31 18/02

  Ολοκληρώθηκε η αλλαγή επωνυμίας  για την BAUSCH Health Ελλάδας

  Τον Ιούλιο του 2018, ο Παγκόσμιος Φαρμακευτικός Όμιλος "Valeant Pharmaceuticals International Inc.", μετασχηματίστηκε σε "BAUSCH Health Companies Inc."

  23:59 17/02

  Έτσι θα κάψετε περισσότερο λίπος με την άσκηση

  Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την αναλογία μυών-λίπους.

  11:26 17/02

  Update: Όσα γνωρίζουμε για τον κοροναϊό από την Κίνα σήμερα

  Ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ μας δίνει τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τον κοροναϊό.

  11:20 17/02

  Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει: Μην αφήνεις τη ρευματοειδή αρθρίτιδα να σε εμποδίζει

  Μια ενημερωτική πρωτοβουλία της Pfizer Hellas σε συνεργασία με τη "ΡευΜΑζην" για την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ).

  11:00 17/02

  Σπαστικότητα μετά από εγκεφαλικό: Υπάρχουν λύσεις;

  Κι όμως υπάρχει θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

  08:07 14/02

  Συγγενείς καρδιοπάθειες: Τα σημερινά δεδομένα και οι προκλήσεις

  Ως συγγενείς καρδιοπάθειες ορίζονται οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς ή των μεγάλων αγγείων κατά τη γέννηση και είναι οι συχνότερες συγγενείς ανωμαλίες.