Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Νοε-2019 11:30

  AstraZeneca Ελλάδας: 30 χρόνια ουσιαστικής συμβολής στην Υγεία, 30 χρόνια δίπλα στον Έλληνα ασθενή

  AstraZeneca Ελλάδας: 30 χρόνια ουσιαστικής συμβολής στην Υγεία, 30 χρόνια δίπλα στον Έλληνα ασθενή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα, μας μίλησε τόσο για την πορεία της εταιρείας, τις προτεραιότητες και τα μελλοντικά της σχέδια, όσο και για προτάσεις εξυγίανσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ομαλοποίησης της αγοράς.

  Η ελληνική αγορά φαρμάκου παραμένει δύσκολη, κυρίως εξαιτίας των υψηλών επιστροφών του clawback. Πως ανταπεξέρχεται η AstraZeneca σε αυτό το κλίμα;
  Ο κλάδος του φαρμάκου προστάτευσε την περίοδο της κρίσης το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό, την Υγεία, εξασφαλίζοντας στον Έλληνα ασθενή την πρόσβαση στις απαραίτητες για τη ζωή του θεραπείες τη στιγμή που τις χρειαζόταν. Το clawback, που εισήχθη το 2012 ως προσωρινό μέτρο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, αποτελεί μέχρι και σήμερα βασική τροχοπέδη στην ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου.

  Μόνο το 2018,  οι επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών μέσω clawback & rebates άγγιξαν τα 1,5 δις Ευρώ ενώ το 2019 η βιομηχανία αναμένεται να διαθέσει στο δημόσιο ένα στα δυο φάρμακα δωρεάν. Στην AstraZeneca, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές στο σύστημα υγείας το 2018 ανήλθαν στα 32 εκατ. ευρώ. Το clawback υπάρχει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μόνο στην Ελλάδα χρησιμοποιείται με αυτό τον τρόπο. Ο μέσος όρος των επιβαρύνσεων (rebates και clawback) στην Ευρώπη είναι 8% όταν στην Ελλάδα θα αγγίξει το 50% για το 2019.

  Η πορεία μέχρι σήμερα έχει δείξει πως τα δυσθεώρητα αυτά ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι εταιρίες αυξάνονται κάθε χρόνο ανεξέλεγκτα χωρίς καμία δυνατότητα προβλεψιμότητας, ενώ από την άλλη η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού αποθαρρύνει, αναβάλλει και καθυστερεί την υλοποίηση  διαρθρωτικών μέτρων εκ μέρους της πολιτείας.

  Εάν το μέτρο αυτό συνεχίσει να είναι σε ισχύ, όπως προβλέπεται μέχρι το 2022, θα διαμορφώσει νέο ρεκόρ υποχρεωτικών επιστροφών και ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών και ως απόλυτο νούμερο, και όπως είναι αναμενόμενο θα οδηγήσει σε περαιτέρω στρεβλώσεις τη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. Είναι γεγονός ότι το ποσό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης που ορίστηκε στα 2,5 δις ευρώ (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) και παραμένει σταθερό εδώ και 4 χρόνια δεν επαρκεί είτε λόγω πραγματικών αναγκών, είτε λόγω έλλειψης ελέγχου.  

  Στην AstraZeneca, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς απρόσκοπτη και έγκαιρη πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακά μας, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Παράλληλα, θέλουμε να συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα του ελληνικού συστήματος υγείας και του κλάδου, για αυτό προσεγγίζουμε τα θέματα της φαρμακευτικής πολιτικής με ρεαλισμό και προτάσεις και είμαστε ανοιχτοί στον εποικοδομητικό διάλογο με την Πολιτεία, ως αξιόπιστοι συνομιλητές.

  Ποιες πιστεύετε πως είναι οι επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αναπτυξιακή ώθηση του φαρμακευτικού κλάδου;
  Η ανάγκη προσδιορισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με βάση τις πραγματικές ανάγκες αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναπτυξιακή ώθηση του φαρμακευτικού κλάδου. Παράλληλα, η  Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μειωθούν οι σπατάλες και να αυξηθεί η απόδοση της δαπάνης (μεταξύ άλλων μητρώα ασθενών, αποδοτικός οργανισμός αξιολόγησης ΗΤΑ, ορθολογική πρόσβαση των πολιτών στις παροχές υγείας κ.α.).

  Είναι αναγκαία η υπογραφή συμφωνίας τουλάχιστον 3τούς διάρκειας μεταξύ Πολιτείας και Βιομηχανίας που να θέτει ρεαλιστικούς στόχους μείωσης του clawback με αμοιβαίες υποχρεώσεις και των δύο μερών.  Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει και συνυπευθυνότητα σε περίπτωση υπέρβασης της δαπάνης, ώστε και η πολιτεία να έχει ουσιαστικό κίνητρο να ωθήσει σε οικονομική συμπεριφορά το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης.   

  Στην AstraZeneca εστιάζοντας στην καινοτομία και έχοντας στο επίκεντρο τον ασθενή, θεωρούμε θετική κίνηση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, την εξαγγελθείσα κατάργηση του τέλους εισόδου για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα. H εξέλιξη αυτή, θα βοηθήσει ουσιαστικά στην είσοδο νέων θεραπειών στην ελληνική αγορά, που είναι και το ζητούμενο, επιφέροντας περισσότερα οφέλη τόσο για τον Έλληνα ασθενή όσο και για το εθνικό σύστημα Υγείας.

  Από την άλλη, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους εξαγγελίες περί διαφορετικής κατανομής του clawback ανάμεσα σε διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων - ο στόχος δεν μπορεί να είναι να μειωθεί η υπέρμετρη επιβάρυνση προς μια κατηγορία επιχειρήσεων εις βάρος των άλλων, αλλά αντιθέτως η ελάφρυνση της επιβάρυνσης προς όλες τις επιχειρήσεις.

  Ποια είναι η πορεία της πολυεθνικής μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και ποιες επενδύσεις προγραμματίζετε;
  Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για εμάς στην AstraZeneca Ελλάδας, καθώς γιορτάζουμε τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας μας. Φτάσαμε ως εδώ, εφαρμόζοντας τις αξίες μας σε κάθε πτυχή της εργασιακής μας καθημερινότητας. Ακολουθούμε την Επιστήμη. Δίνουμε προτεραιότητα στον Ασθενή. Στοχεύουμε στη Νίκη. Κάνουμε το Σωστό. Έχουμε επιχειρηματικό Πνεύμα. Αυτές οι αξίες καθορίζουν τον τρόπο που λειτουργούμε και αποτυπώνουν τη φιλοσοφία της AstraZeneca και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτήν. Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας, είναι η πυξίδα που οδηγεί τον καθένα από εμάς και όλους μαζί στη σωστή κατεύθυνση.

  Όλα αυτά τα χρόνια, η εταιρεία σταθερά συμβάλλει στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Το 2018 ο κύκλος εργασιών μας ανήλθε στα 125 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργοδοτικές εισφορές στα 2,2 εκατ. ευρώ.  Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις μας για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα αυξάνονται κάθε χρόνο, προσφέροντας πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες μας σε ολοένα περισσότερους ασθενείς.

  Στην AstraZeneca απασχολoύνται 200 εργαζόμενοι, στα κεντρικά γραφεία μας  στο Μαρούσι, στο υπερσύγχρονο Κέντρο Διανομής Φαρμάκων στον Ασπρόπυργο Αττικής και σε 17 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Και βέβαια, μοχθούμε για να προσφέρουμε σε όλους τους εργαζομένους ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας, με τη μετακόμιση στα νέα γραφεία της εταιρείας μας σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, που αποτελούν για εμάς την πιο πρόσφατη επένδυση, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο της εταιρείας.

  Ποια καινοτόμα φάρμακα περιμένουμε τα επόμενα χρόνια;
  Για την AstraZeneca, η καινοτόμος επιστήμη είναι μία έννοια συνυφασμένη με την ανάπτυξη. Είναι η κινητήριος δύναμη για να κάνουμε πράξη το όραμά μας και να βελτιώνουμε την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

  Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε προσφέρει στους Έλληνες ασθενείς 113 καινοτόμα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις και αποτελεί δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην Υγεία και να στηρίζουμε τον Έλληνα ασθενή, προσφέροντας καινοτόμες θεραπείες. Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια στόχος μας είναι να θέσουμε σε κυκλοφορία 10 νέες καινοτόμες θεραπείες οι οποίες στοχεύουν σε 21 ενδείξεις στις θεραπευτικές κατηγορίες που επικεντρωνόμαστε.

  Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας επένδυσής μας στη διενέργεια κλινικών μελετών και της συστηματικής υποστήριξης του ερευνητικού έργου Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Τα τελευταία χρόνια υλοποιήσαμε 28 κλινικές μελέτες, σε 1.950 ασθενείς, σε συνεργασία με 450 ερευνητές, για θεραπείες σοβαρών νοσημάτων, τριπλασιάζοντας τις επενδύσεις μας. Οι δράσεις μας αποσκοπούν στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών και στη διασφάλιση της απρόσκοπτης και έγκαιρης πρόσβασης στις απαραίτητες θεραπείες. Για τον λόγο αυτό, υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης, πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών, προγράμματα ελέγχου μεταλλάξεων για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, του Μαστού και των Ωοθηκών.

  Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια για την ελληνική αγορά;
  Στην AstraZeneca συμπληρώνουμε 30 χρόνια ουσιαστικής συμβολής στην Υγεία, 30 χρόνια δίπλα στον Έλληνα ασθενή. Η Καινοτομία, η Αξιοπιστία και η κοινωνική Υπευθυνότητα, είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες της ταυτότητάς μας και ο πυρήνας όλων των δραστηριοτήτων μας. Καθώς εισερχόμαστε στη νέα φάση της ιστορίας μας, συνεχίζουμε να κτίζουμε πάνω σε αυτήν την επιτυχία και μέσω της καινοτόμου επιστημονικής έρευνας, να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

  Η ανάπτυξη θα υποστηριχτεί από ένα διευρυμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών, καθώς η συνέχιση της έρευνας νέων καινοτόμων προϊόντων και εξατομικευμένων θεραπειών βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας. Είναι χαρακτηριστικό της προσήλωσής μας στην προαγωγή της καινοτόμου επιστημονικής έρευνας ότι μόνο το 2018, η AstraZeneca Ελλάδος επένδυσε περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια κλινικών μελετών. Σε αυτήν την κατεύθυνση όπως ήδη έχω αναφέρει, προγραμματίζεται έως το 2022 η κυκλοφορία 10 νέων θεραπειών που στοχεύουν σε 21 ενδείξεις.

  Παράλληλα, ως μια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία, συνεχίζουμε να συμβάλλουμε στην κάλυψη αναγκών των συνανθρώπων μας, μέσα από δωρεά φαρμακευτικών σκευασμάτων. Υποστηρίζουμε το έργο κοινωφελών μη κυβερνητικών οργανισμών μέσω της εθελοντικής εργασίας, προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης ή υλικού εξοπλισμού, επιχορηγούμε διαγνωστικές εξετάσεις ασθενών σε οικονομική αδυναμία, υλοποιούμε δράσεις και εκστρατείες ενημέρωσης για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η ΧΑΠ και το άσθμα.

  Αναφορικά με το Περιβάλλον, έχουμε εντάξει την ανακύκλωση και την υιοθέτηση "πράσινων τακτικών" στην καθημερινή λειτουργία μας ενώ πρόσφατα εγκαινιάσαμε το τετραετές πρόγραμμα "Προστατεύουμε το Περιβάλλον… με πράξεις" στο πλαίσιο του οποίου αφαιρέθηκαν 450 κιλά απορριμμάτων από πέντε ακτές της χώρας μας, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων μας.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:10 18/06

  Κορονοϊός: Η Αυστρία δωρίζει ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου στα Δυτικά Βαλκάνια

  Όπως ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

  15:49 18/06

  Βελγικό δικαστήριο υποχρεώνει την ΑstraΖeneca να παραδώσει στην ΕΕ 50 εκατ. δόσεις εμβολίου ως το τέλος Σεπτεμβρίου

  Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η AstraZeneca θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 10 ευρώ ανά δόση που δεν έχει παραδοθεί.

  10:07 18/06

  Β. Κικίλιας: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

  Ο Υπουργός Υγείας για τα εμβόλια της AstraZeneca, τις ακυρώσεις, την Επιτροπή και τα "ευεργετήματα" στους εμβολιασμένους.

  16:39 16/06

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τη διακοπή χορήγησης του AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

  Ζητά υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη δεδομένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ασφάλεια του εμβολίου.

  09:43 15/06

  AstraZeneca: Θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα απέτυχε στην πρόληψη της covid-19

  Δοκιμάστηκε σε ανεμβολίαστους ενήλικες που είχαν εκτεθεί στον ιό.

  09:20 15/06

  Π. Παναγιωτόπουλος για AstraZeneca: Δεν συστήνεται δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο

  "Οι συστάσεις έχουν να κάνουν και με τον κίνδυνο της νόσου", τόνισε ο επιδημιολόγος.

  08:30 15/06

  Βατόπουλος: Εξηγεί γιατί σταματά ο εμβολιασμός κάτω των 60 με AstraZeneca

  Επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή.

  19:11 14/06

  Ιταλία: "Δεν θα δώσουμε δεύτερη δόση Pfizer σε όσους έκαναν AstraZeneca", λέει η περιφέρεια Καμπανίας

  Αποφάσισε να μην εφαρμόσει προς το παρόν τις οδηγίες της κυβέρνησης.

  18:32 14/06

  Στην Αλβανία τα 20.000 εμβόλια Astrazeneca που δώρισε η Ελλάδα

  Παρουσία της πρέσβη της Ελλάδας, παρέλαβε τα εμβόλια η Αλβανίδα υφυπουργός Υγείας Εουγκένα Τομίνι.

  15:19 14/06

  "Τέλος" το AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών και στην Ελλάδα

  Τι ισχύει για όσους έκαναν την 1η δόση. Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

  14:21 11/06

  Νέα σύσταση EMA: Ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της AstraZeneca

  Όπως ανακοίνωσε σήμερα πως η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού.

  13:35 07/06

  Βέλγιο: Πράσινο φως στον εμβολιασμό νέων 16-17 ετών με το εμβόλιο της Pfizer

  Τέλη Ιουλίου υπολογίζεται η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα γι' αυτές τις ηλικίες.

  09:42 07/06

  Κορονοϊός: Ξεκίνησε σήμερα στην Ταϊλάνδη η εκστρατεία εμβολιασμού

  Καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με το τρίτο και χειρότερο ως τώρα κύμα του κορονοϊού.

  19:02 04/06

  Δικαστική διαμάχη ΕΕ - AstraZeneca: Σε λιγότερο από έναν μήνα η απόφαση στο Βέλγιο

  Η απόφαση θα εκδοθεί "εντός της νόμιμης διορίας".

  23:49 02/06

  Η AstraZeneca συζητά τη μεταφορά της παραγωγής εμβολίων στις ΗΠΑ σε εργοστάσιο της Catalent

  Καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν την επιτρέπει να χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη που μόλυνε μια παρτίδα εμβολίων της Johnson & Johnson με συστατικά του εμβολίου της AstraZeneca.