Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Νοε-2019 10:53

  Χειρουργική ανοικτής καρδιάς με τομές "κλειδαρότρυπας"

  Χειρουργική ανοικτής καρδιάς με τομές "κλειδαρότρυπας"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ραγδαία πρόοδος της καρδιοχειρουργικής έχει επιφέρει δραματική βελτίωση στην ασφάλεια και στα αποτελέσματα των επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς στα μεγάλα κέντρα της χώρας μας και του εξωτερικού. 

  Καρδιοχειρουργική... "κλειδαρότρυπας"

  Το νέο σύγχρονο στοίχημα αποτελεί η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των ασθενών, ο λιγότερος πόνος, το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και η ταχύτερη μετεγχειρητική ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα. Αυτό επιτυγχάνει η χειρουργική "κλειδαρότρυπας" (Keyhole surgery), δηλαδή η καρδιοχειρουργική με μικρές θωρακοτομές, που εκτελείται από εξειδικευμένους χειρουργούς σε κέντρα αριστείας.

  Σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή διαστερνική προσπέλαση, που εφαρμόζεται κυρίως σε πολύπλοκες επεμβάσεις και επανεπεμβάσεις και οι τομές φτάνουν τα 15 εκατοστά, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος εφαρμόζεται σε επεμβάσεις κυρίως της αορτικής και μιτροειδούς βαλβίδας, καθώς και αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (μπαϊπάς).

  Η προσπέλαση περιλαμβάνει είτε μερική (μίνι) στερνοτομή, είτε μικρή (μίνι) θωρακοτομή, διαμέσω των μυών ανάμεσα στις θωρακικές πλευρές και η επέμβαση εκτελείται με ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Σε κάθε περίπτωση, οι τομές περιορίζονται στα 5-6 εκατοστά, βελτιώνοντας εμφανώς το κοσμητικό αποτέλεσμα και ελαχιστοποιώντας τον μετεγχειρητικό πόνο. Οι μέρες νοσηλείας κατά κανόνα μειώνονται στις 2-5 από τις 7-8 μέρες, που συνήθως περιλαμβάνει η συμβατική χειρουργική τεχνική, γεγονός που επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέψουν νωρίτερα στις καθημερινές ασχολίες και στην εργασία τους. Επίσης, ο κίνδυνος μετεγχειρητικών λοιμώξεων και αιμορραγίας καθώς και μεταγγίσεων μειώνεται σημαντικά στις επεμβάσεις με μικρές τομές. 

  Πότε επιλέγεται η τεχνική αυτή

  Επαφίεται στην εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών με αυτά των παραδοσιακών τεχνικών, βάσει του είδους και της σοβαρότητας της καρδιακής πάθησης, της ηλικίας, του ιατρικού ιστορικού και του τρόπου ζωής , καθώς και των αποτελεσμάτων των προεγχειρητικών εξετάσεων των ασθενών, ώστε να εξατομικεύσει και να προτείνει στον εκάστοτε ασθενή την θεραπεία που χρειάζεται για την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και της άνετης και ασφαλούς ανάρρωσής του μετά το χειρουργείο.

  Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Β. Σπηλιωτόπουλο, καρδιοχειρουργό, διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτη της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ. Έχει εργαστεί στις ΗΠΑ στον τομέα των Μεταμοσχεύσεων Καρδίας-Πνευμόνων του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια, στην Ελάχιστα Επεμβατική/ Ρομποτική Καρδιοχειρουργική στην Cleveland Clinic Foundation, καθώς και στη Χειρουργική Αορτής στο  Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας. Στην Αγγλία εργάστηκε ως Ε. Διευθυντής Καρδιοχειρουργός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Freeman Hospital του Newcastle upon Tyne. (http://cardiacsurgery.gr/).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:12 13/12

  Τι είναι οι εναλλακτικοί παιδότοποι και γιατί ξεχωρίζουν;

  Ο χώρος όπου παίζουν και διασκεδάζουν τα παιδιά πρέπει να τους προσφέρει πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα.

  11:29 13/12

  Ολιστική αντιμετώπιση του διαβήτη στο νέο Διαβητολογικό Κέντρο στο Metropolitan

  Ένα σύγχρονο κέντρο, εξοπλισμένο με την αιχμή της τεχνολογίας και με το πλέον καταρτισμένο προσωπικό στο Νοσοκομείο Metropolitan από την 1η Δεκεμβρίου.

  11:29 13/12

  Χριστίνα Φλαμπούρη: Μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση του 7 Summits

  Το απόλυτο ορειβατικό project ετοιμάζεται να ολοκληρώσει η Ελληνίδα αλπινίστρια.

  11:28 13/12

  Η κοινωνική πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ "προΣfΕΕρουμε" συνεχίζεται

  Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΦΕΕ, η κοινωνική πρωτοβουλία "προΣfΕΕρουμε" συνεχίζει με επόμενο σταθμό αλληλεγγύης την Κομοτηνή.

  09:30 12/12

  Δύο νέες εγκρίσεις πήρε το pembrolizumab για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

  Η έγκριση βασίστηκε στο σημαντικό όφελος στη συνολική επιβίωση που διαπιστώθηκε στη κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ, KEYNOTE-048.

  09:28 12/12

  Τι είναι η φαρμακογονιδιωματική και ποιες οι εφαρμογές της στην υγεία;

  Η φαρμακογονιδιωματική, ένας νέος και πολλά υποσχόμενος κλάδος, με σημαντικές προεκτάσεις σε πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολογία, ογκολογία, ψυχιατρική.

  23:59 11/12

  Γιατί στις γιορτές "επιτρέπεται" να φάμε περισσότερο απ' όσο νομίζουμε;

  Η διαιτολόγος ξεκαθαρίζει τις παρανοήσεις και μας δίνει tips για να μην πάρουμε κιλά και να μην αγχωθούμε τώρα στις γιορτές.

  12:27 11/12

  Δείπνο στο σκοτάδι - Η ζωή μέσα από τα "μάτια" ενός ανθρώπου με τυφλότητα

  Η δημοσιογράφος υγείας Ελένη Δασκαλάκη, βίωσε και μεταφέρει την εμπειρία ενός δείπνου στο σκοτάδι σε μια προσπάθεια να "μπούμε" στα παπούτσια ενός τυφλού ανθρώπου.

  08:52 11/12

  Γιατί είναι απαραίτητο να "σπάμε" τη δίαιτα; Και ποιο είναι το υγιεινό junk food;

  Ένας πολύ σημαντικός λόγος για να μην είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας και ιδέες για υγιεινά και απολαυστικά πιάτα.

  08:50 11/12

  Η Advanced Hair Clinics βραβεύεται ως International Hair Clinic of the Year για τρίτη φορά

  Μια ακόμη μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα και τον Ιατρικό Τουρισμό εξασφάλισε η εξειδικευμένη κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών Advanced Hair Clinics.

  08:41 11/12

  Σημαντικές οι ευκαιρίες συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων με το CERN

  Εκδήλωση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας CERN του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.

  07:54 11/12

  Η δέσμευση της L' Oreal για το βιώσιμο μέλλον της ομορφιάς

  Το πρωτοπόρο πρόγραμμα βιωσιμότητας της εταιρείας παρουσιάστηκε στα προσφάτως ανακαινισμένα γραφεία της L’Oréal Hellas, με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

  09:12 10/12

  Συνεχίζει να μειώνεται ο πληθυσμός από το 2011 έως σήμερα

  Η γήρανση του πληθυσμού και η βραδεία ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού επιβραδύνουν το ΑΕΠ και όχι μόνο.

  09:01 10/12

  Πότε η τριχόπτωση πρέπει να σε απασχολήσει;

  Το 85% των ανδρών αντιμετωπίζει πρόβλημα τριχόπτωσης. Σε αρκετούς μάλιστα το πρόβλημα ξεκινάει από την ηλικία των 20 ετών. Μην περιμένεις για να δράσεις!

  08:57 10/12

  Τι είναι η αιμορροφιλία, η νόσος που πλήττει τα αγόρια

  Μια πρωτότυπη εκστρατεία ενημέρωσης για την αιμορροφιλία από τη Roche Hellas που βοηθά παιδιά και ενήλικες στην καλύτερη διαχείριση της νόσου.

  07:33 10/12

  Βρεφικοί κολικοί: "Ήρεμη κοιλίτσα" και "ήρεμοι γονείς"!

  Τα Almora PLUS® Baby Drops εξασφαλίζουν ανακούφιση του μωρού από τους κολικούς.