Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Νοε-2019 10:53

  Χειρουργική ανοικτής καρδιάς με τομές "κλειδαρότρυπας"

  Χειρουργική ανοικτής καρδιάς με τομές "κλειδαρότρυπας"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ραγδαία πρόοδος της καρδιοχειρουργικής έχει επιφέρει δραματική βελτίωση στην ασφάλεια και στα αποτελέσματα των επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς στα μεγάλα κέντρα της χώρας μας και του εξωτερικού. 

  Καρδιοχειρουργική... "κλειδαρότρυπας"

  Το νέο σύγχρονο στοίχημα αποτελεί η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των ασθενών, ο λιγότερος πόνος, το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και η ταχύτερη μετεγχειρητική ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα. Αυτό επιτυγχάνει η χειρουργική "κλειδαρότρυπας" (Keyhole surgery), δηλαδή η καρδιοχειρουργική με μικρές θωρακοτομές, που εκτελείται από εξειδικευμένους χειρουργούς σε κέντρα αριστείας.

  Σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή διαστερνική προσπέλαση, που εφαρμόζεται κυρίως σε πολύπλοκες επεμβάσεις και επανεπεμβάσεις και οι τομές φτάνουν τα 15 εκατοστά, η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος εφαρμόζεται σε επεμβάσεις κυρίως της αορτικής και μιτροειδούς βαλβίδας, καθώς και αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (μπαϊπάς).

  Η προσπέλαση περιλαμβάνει είτε μερική (μίνι) στερνοτομή, είτε μικρή (μίνι) θωρακοτομή, διαμέσω των μυών ανάμεσα στις θωρακικές πλευρές και η επέμβαση εκτελείται με ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Σε κάθε περίπτωση, οι τομές περιορίζονται στα 5-6 εκατοστά, βελτιώνοντας εμφανώς το κοσμητικό αποτέλεσμα και ελαχιστοποιώντας τον μετεγχειρητικό πόνο. Οι μέρες νοσηλείας κατά κανόνα μειώνονται στις 2-5 από τις 7-8 μέρες, που συνήθως περιλαμβάνει η συμβατική χειρουργική τεχνική, γεγονός που επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέψουν νωρίτερα στις καθημερινές ασχολίες και στην εργασία τους. Επίσης, ο κίνδυνος μετεγχειρητικών λοιμώξεων και αιμορραγίας καθώς και μεταγγίσεων μειώνεται σημαντικά στις επεμβάσεις με μικρές τομές. 

  Πότε επιλέγεται η τεχνική αυτή

  Επαφίεται στην εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών με αυτά των παραδοσιακών τεχνικών, βάσει του είδους και της σοβαρότητας της καρδιακής πάθησης, της ηλικίας, του ιατρικού ιστορικού και του τρόπου ζωής , καθώς και των αποτελεσμάτων των προεγχειρητικών εξετάσεων των ασθενών, ώστε να εξατομικεύσει και να προτείνει στον εκάστοτε ασθενή την θεραπεία που χρειάζεται για την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και της άνετης και ασφαλούς ανάρρωσής του μετά το χειρουργείο.

  Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Β. Σπηλιωτόπουλο, καρδιοχειρουργό, διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτη της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ. Έχει εργαστεί στις ΗΠΑ στον τομέα των Μεταμοσχεύσεων Καρδίας-Πνευμόνων του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια, στην Ελάχιστα Επεμβατική/ Ρομποτική Καρδιοχειρουργική στην Cleveland Clinic Foundation, καθώς και στη Χειρουργική Αορτής στο  Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας. Στην Αγγλία εργάστηκε ως Ε. Διευθυντής Καρδιοχειρουργός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Freeman Hospital του Newcastle upon Tyne. (http://cardiacsurgery.gr/).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:03 06/12

  Σημαντική "σύμπραξη" για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες

  Συνεργασία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και της σύμπραξης Theracell – Orgenesis στον τομέα των προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.

  13:04 06/12

  Είναι η ελιά η "κορωνίδα" της μεσογειακής διατροφής;

  Η ποικιλία, οι συνθήκες καλλιέργειες και η επεξεργασία επηρεάζουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικά της ελιάς.

  08:36 06/12

  Θετικά τα αποτελέσματα μελέτης για τη ριβαροξαμπάνη σε παιδιά με φλεβική θρομβοεμβολή

  Για να διευκολυνθεί η παιδιατρική χρήση, αναπτύχθηκε μία νέα υγρή μορφή ριβαροξαμπάνης από του στόματος, που δεν απαιτεί ενέσεις και τακτική παρακολούθηση.

  08:34 06/12

  Πόνος στον καρπό; Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις

  Αυτές οι 5 απλές ασκήσεις θα βοηθήσουν σημαντικά για τη βελτίωση της κινητικότητας στα χέρια σας.

  08:32 06/12

  To 6o Santa Run επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας!

  Ο πιο χριστουγεννιάτικος αγώνας δρόμου, το Santa Run, επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας, για να προσφέρει στιγμές χαράς και διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους.

  08:32 06/12

  Draeger Hellas: 10 χρόνια "Tεχνολογία για τη Ζωή" και στην Ελλάδα

  Η Draeger Hellas φέρνει νέα προσέγγιση για την πρόληψη στην Ελλάδα.

  08:32 06/12

  "Life matters": Νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της MSD Ελλάδος

  H MSD παρουσίασε τον νέο απολογισμό δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα έτη 2017-2018.

  15:50 05/12

  Η κατάσταση που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου για τα παιδιά με διαβητικές μητέρες, σύμφωνα με νέα δημοσιευμένη έρευνα.

  09:03 05/12

  Εξελίξεις: Στεφανιαία νόσος και διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας

  Τα παραπάνω είναι δύο από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στο 23ο Συμπόσιο αθηροσκλήρωσης και συναφών παραγόντων κινδύνου.

  09:02 05/12

  Διαφορετικοί τύποι, ξεχωριστή αντιμετώπιση, καλύτερη ζωή!

  Όπως ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι και η διαχείριση του διαβήτη του για καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

  09:00 05/12

  Επιτυχημένη κρίνεται η Ημερίδα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας για την 3η Δεκέμβρη

  Με πολλές ελπίδες για την καλύτερη καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία έκλεισε η ημερίδα.

  08:28 04/12

  Πώς συνδέονται οι στάτινες για τη χοληστερίνη με τον καρκίνο του προστάτη;

  Νέα έρευνα δείχνει πως η χρήση τους μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση του συχνού αυτού καρκίνου στους άντρες.

  08:24 04/12

  Πόνος στο χέρι; Είναι... στο χέρι μας να μην πονάμε πια!

  Ο πόνος στο χέρι, σε ό,τι κι αν οφείλεται, μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

  08:11 04/12

  Νέας γενιάς συσκευή για εισπνοές Elpenhaler®

  Η καινοτόμος συσκευή για εισπνοές προσφέρει σημαντική βοήθεια για τη σωστή λήψη της θεραπείας σε ασθενείς με προβλήματα του αναπνευστικού.

  08:05 04/12

  Νέος finance director στη Pfizer Hellas

  O Αντώνης Χατζημανωλάκης ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα Οικονομικού Διευθυντή Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ενώ παράλληλα ηγείται του Business Finance στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

  10:59 03/12

  Η καθημερινή συνήθεια που προστατεύει από αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια

  Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει (και) την καρδιά από αρρυθμία και ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα.