Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Νοε-2019 16:43

  Εξέλιξη: Νέες επεμβατικές τεχνικές για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

  Εξέλιξη: Νέες επεμβατικές τεχνικές για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τον Βάιο Τζίφο, Διευθυντή Γ΄ Καρδιολογικού Τμήματος- Επεμβατικής Καρδιολογίας, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center 

  Η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης την τελευταία 10ετία επιτρέπει την αντιμετώπιση όλο και πιο δύσκολων περιστατικών με όλο και λιγότερες τραυματικές μεθόδους και τεχνικές, προς όφελος των ασθενών. 

  Επεμβατική καρδιολογία και εξελίξεις 

  Το ίδιο συμβαίνει και στο πεδίο της επεμβατικής καρδιολογίας όπου παρατηρείται αλματώδης ανάπτυξη, δίνοντας τη δυνατότητα διενέργειας σύμπλοκων επεμβάσεων με ελάχιστα επεμβατικό, μη-χειρουργικό τρόπο. Και αυτό, επιτρέπει την ταχεία ανάρρωση του ασθενούς, την ελαχιστοποίηση της διάρκειας νοσηλείας, την ταχεία επάνοδο στις δραστηριότητές του αλλά και εξοικονόμηση πόρων.  

  Έτσι, σήμερα, περιπτώσεις ασθενών με σύμπλοκη στεφανιαία νόσο που παραδοσιακά θα υποβάλλονταν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση, αντιμετωπίζονται επεμβατικά με εξαίρετα αποτελέσματα. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν: η στεφανιαία νόσος 3 αγγείων με πολλαπλές βλάβες, η νόσος του κυρίως στελέχους και οι χρονίως αποφραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες. Η επιτυχής αντιμετώπιση γίνεται με νεότερες τεχνικές αγγειοπλαστικής και με τοποθέτηση τέταρτης γενιάς stent και φαρμακευτικώς επικαλυμμένων μπαλονιών (drug eluting balloons). 

  Πρόσφατες μελέτες στην στεφανιαία νόσο κυρίως στελέχους έδειξαν εφάμιλλα μακροχρόνια αποτελέσματα της αγγειοπλαστικής με την καρδιοχειρουργική επέμβαση (bypass) με σαφώς λιγότερο επεμβατικό τρόπο, επιτρέποντας την άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Το νοσοκομείο μας αποτελεί κέντρο αναφοράς (center of excellence) για την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των προαναφερθέντων παθήσεων, έχοντας επιδείξει μεγάλη σειρά επιτυχών επεμβάσεων σύμπλοκης στεφανιαίας νόσου με επεμβατικό τρόπο, αντάξιο  κέντρων αριστείας του εξωτερικού.  

  Άλλο ένα πεδίο αλματώδους εξέλιξης της επεμβατικής καρδιολογίας είναι ο τομέας των βαλβιδοπαθειών και δη της διαδερμικής (μη χειρουργικής) αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας (TAVI). Αν ο 20ος αιώνας ήταν ο αιώνας της χειρουργικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας, ο 21ος είναι της επεμβατικής. Η TAVI πλέον αποτελεί εγκεκριμένη και αξιόπιστη μέθοδο αντιμετώπισης για ασθενείς υψηλού ή μετρίου χειρουργικού κινδύνου και σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται και σε ασθενείς μικρού κινδύνου. Εκτός από την αορτική, η πρόοδος συνεχίζεται και σε άλλες βαλβίδες, όπως για παράδειγμα σε  ορισμένες περιπτώσεις ανεπάρκειας ή στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας. 

  Εκτός από την καρδιά, οι επεμβατικές μέθοδοι και τεχνικές επεκτείνονται και στην  αντιμετώπιση της περιφερικής αγγειακής νόσου. Σήμερα στη χώρα μας, γίνονται ετησίως περίπου 5.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να μειωθούν θεαματικά με αυτές τις σύγχρονες τεχνικές. Η αγγειοπλαστική στα κάτω άκρα συνδράμει καταλυτικά στη διάσωση του διαβητικού ποδιού και στην αντιμετώπιση των ασθενών με κρίσιμη ισχαιμία κάτω άκρων.  

  Μετά την πρόληψη, η ολιστική αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου θα επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ασθενών.  
    
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:01 10/12

  Πότε η τριχόπτωση πρέπει να σε απασχολήσει;

  Το 85% των ανδρών αντιμετωπίζει πρόβλημα τριχόπτωσης. Σε αρκετούς μάλιστα το πρόβλημα ξεκινάει από την ηλικία των 20 ετών. Μην περιμένεις για να δράσεις!

  08:57 10/12

  Τι είναι η αιμορροφιλία, η νόσος που πλήττει τα αγόρια

  Μια πρωτότυπη εκστρατεία ενημέρωσης για την αιμορροφιλία από τη Roche Hellas που βοηθά παιδιά και ενήλικες στην καλύτερη διαχείριση της νόσου.

  08:59 09/12

  Η συνήθεια που μπορεί να μειώσει φυσικά τη χοληστερίνη

  Η νηστεία αποτελεί, εκτός από το θρησκευτικό της συμβολισμό, μια πολύ καλή ευκαιρία για να βελτιώσετε τους δείκτες της υγείας σας.

  08:53 09/12

  Αντρική γονιμότητα: Τα 5 χαρακτηριστικά που έχει το υγιές σπέρμα

  Η υπογονιμότητα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στα ζευγάρια. Ο έλεγχος του σπέρματος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διερεύνησης του προβλήματος.

  23:59 08/12

  3 απαντήσεις για την "πίεση" και τα αντιυπερτασικά φάρμακα

  Η υπέρταση είναι μια δυνητικά επικίνδυνη νόσος. Τα καλά νέα: Μπορείτε να την ελέγξετε!

  16:03 06/12

  Σημαντική "σύμπραξη" για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες

  Συνεργασία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και της σύμπραξης Theracell – Orgenesis στον τομέα των προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.

  13:04 06/12

  Είναι η ελιά η "κορωνίδα" της μεσογειακής διατροφής;

  Η ποικιλία, οι συνθήκες καλλιέργειες και η επεξεργασία επηρεάζουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικά της ελιάς.

  08:36 06/12

  Θετικά τα αποτελέσματα μελέτης για τη ριβαροξαμπάνη σε παιδιά με φλεβική θρομβοεμβολή

  Για να διευκολυνθεί η παιδιατρική χρήση, αναπτύχθηκε μία νέα υγρή μορφή ριβαροξαμπάνης από του στόματος, που δεν απαιτεί ενέσεις και τακτική παρακολούθηση.

  08:34 06/12

  Πόνος στον καρπό; Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις

  Αυτές οι 5 απλές ασκήσεις θα βοηθήσουν σημαντικά για τη βελτίωση της κινητικότητας στα χέρια σας.

  08:32 06/12

  To 6o Santa Run επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας!

  Ο πιο χριστουγεννιάτικος αγώνας δρόμου, το Santa Run, επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας, για να προσφέρει στιγμές χαράς και διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους.

  08:32 06/12

  Draeger Hellas: 10 χρόνια "Tεχνολογία για τη Ζωή" και στην Ελλάδα

  Η Draeger Hellas φέρνει νέα προσέγγιση για την πρόληψη στην Ελλάδα.

  08:32 06/12

  "Life matters": Νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της MSD Ελλάδος

  H MSD παρουσίασε τον νέο απολογισμό δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα έτη 2017-2018.

  15:50 05/12

  Η κατάσταση που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου για τα παιδιά με διαβητικές μητέρες, σύμφωνα με νέα δημοσιευμένη έρευνα.

  09:03 05/12

  Εξελίξεις: Στεφανιαία νόσος και διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας

  Τα παραπάνω είναι δύο από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στο 23ο Συμπόσιο αθηροσκλήρωσης και συναφών παραγόντων κινδύνου.

  09:02 05/12

  Διαφορετικοί τύποι, ξεχωριστή αντιμετώπιση, καλύτερη ζωή!

  Όπως ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι και η διαχείριση του διαβήτη του για καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

  09:00 05/12

  Επιτυχημένη κρίνεται η Ημερίδα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας για την 3η Δεκέμβρη

  Με πολλές ελπίδες για την καλύτερη καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία έκλεισε η ημερίδα.