Τετάρτη, 30-Οκτ-2019 12:59
Νεότερα δεδομένα σχετικά με τον ρόλο της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού

Από τον Δημήτρη Τρυφωνόπουλο, παθολόγο-ογκολόγο
Η ανοσοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού φαίνεται πως ανοίγει μια μεγάλη και σημαντική συζήτηση για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της νόσου αυτής.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην καρκινογένεση. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ένας από τους ρόλους του είναι να εξισορροπεί μεταξύ καταστροφής των ξένων προς τον οργανισμό μας καρκινικών κυττάρων και της προστασίας των φυσιολογικών ιστών. Η χρήση βιολογικών θεραπειών, όπως οι κυτταροκίνες, τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα, με στόχο να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίσει και να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα, ονομάζεται ανοσοθεραπεία. Η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα εξελιγμένες μορφές ανοσοθεραπείες που συνεισφέρουν στη σημαντική βελτίωση της θεραπείας του δερματικού μελανώματος, του καρκίνου του πνεύμονα, της κύστεως, των νεφρών κλπ.
Ο καρκίνος του μαστού, ένας από τους συχνότερους καρκίνους παγκοσμίως, έχει παρουσιάσει μεγάλη θεραπευτική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Οι ειδικοί τον έχουν αναγνωρίσει ως ετερογενή ασθένεια. Έχει επίσης ταξινομηθεί σε χωριστές ομάδες βάσει των μοριακών χαρακτηριστικών-στόχων νεότερων, αποτελεσματικότερων και λιγότερο τοξικών θεραπειών.
Μέχρι πρότινος, ο καρκίνος μαστού δε χαρακτηριζόταν ως "ανοσοευαίσθητος", αφού τα αποτελέσματα των σχετικών κλινικών μελετών που περιλάμβαναν ανοσοθεραπεία ήταν απογοητευτικά. Ωστόσο, πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα μελέτης που αφορούσε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο μαστού. Για τους ασθενείς αυτούς δεν έχει αναγνωριστεί συγκεκριμένος "στόχος" και συνεπώς αντίστοιχη στοχεύουσα θεραπεία ("τριπλά αρνητικός καρκίνος"). Στο πλαίσιο της μελέτης, χορηγήθηκε στους ασθενείς είτε χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με νεότερης γενιάς ανοσοθεραπεία με το μονοκλωνικό αντίσωμα atezolizumab, ή μόνο χημειοθεραπεία. Τι συμπέραναν οι ερευνητές; Περίπου το 40% των ασθενών αυτών που παρουσίαζε στα ανοσοκύτταρα γύρω από τον όγκο τους μια πρωτεΐνη, το PD-L1, είχαν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, είχαν μακρύτερη επιβίωση, όταν ελάμβαναν το συνδυασμό χημειοθεραπείας με ανοσοθεραπεία. Επιπλέον και βασικό: Η θεραπεία ήταν καλά ανεκτή.
Τα αποτελέσματα αυτά απέδειξαν ότι μια υποομάδα του καρκίνου του μαστού είναι "ανοσοευαίσθητη" ασθένεια. Ανέδειξαν επίσης ένα χρήσιμο βιοδείκτη, την πρωτεΐνη PD-L1, ο οποίος ξεχωρίζει τους ασθενείς που αναμένεται να ωφεληθούν από τη θεραπεία αυτή. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελεί ένα "φρένο" της διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το μονοκλωνικό αντίσωμα atezolizumab, συνδέεται με αυτή την πρωτεΐνη και την αδρανοποιεί. Αναστέλλοντας αυτό το "φρένο", ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.
Διαβάστε στο shape.gr όσα ισχύουν για την έγκριση νέας ανοσοθεραπείας για το συγκεκριμένο τύπο του καρκίνου του μαστού.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.
Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.
Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.
1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.
Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.
Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Για την ελκώδη κολίτιδα, μία συχνή νόσο του παχέος εντέρου, μας μιλά ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Καρμίρης.