Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Οκτ-2019 08:49

  ESMO 2019: Ανακοινώσεις για το μελάνωμα και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

  ESMO 2019: Ανακοινώσεις για το μελάνωμα και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Bristol-Myers Squibb στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2019), ανακοίνωσε αποτελέσματα από 3 επιστημονικές μελέτες:

  • Στον προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (CheckMate-227)
  • Στο μελάνωμα σταδίου ΙΙΙ ή IV, μετά από πλήρη χειρουργική εξαίρεση (CheckMate-238) καθώς και 
  • Στο προχωρημένο μεταστατικό μελάνωμα (CheckMate-067)

  Οι εξελίξεις για τον προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

  Σχετικά με τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από το Μέρος 1 της μελέτης Φάσης 3 CheckMate-227, η οποία αξιολόγησε το nivolumab σε συνδυασμό με χαμηλή δόση ipilimumab, ως θεραπεία πρώτης γραμμής, σε ασθενείς με προχωρημένη μορφή της νόσου. Ο συνδυασμός nivolumab με χαμηλή δόση ipilimumab πέτυχε το ανεξάρτητο συμπρωτεύον καταληκτικό σημείο της συνολικής επιβίωσης, καταδεικνύοντας μεγαλύτερο όφελος σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία, σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι εμφανίζουν έκφραση του PD-L1 ≥1%. Επιπλέον, σε μία διερευνητική ανάλυση, τα αποτελέσματα έδειξαν βελτιωμένη συνολική επιβίωση για τους ασθενείς με έκφραση του PD-L1 <1%, οι οποίοι έλαβαν συνδυαστική θεραπεία nivolumab με χαμηλή δόση ipilimumab. 

  Το ποσοστό διετούς επιβίωσης για τους ασθενείς, που έλαβαν το συνδυαστικό σχήμα θεραπείας, ήταν 40%, τόσο για τους  ασθενείς με έκφραση PD-L1 ≥1%, όσο και για τους ασθενείς με έκφραση PD-L1 <1%. Στο σκέλος της χημειοθεραπείας τα ποσοστά επιβίωσης ήταν 33% και 23% αντίστοιχα. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν την πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα φορά, που μία διπλή ανοσο-ογκολογική θεραπεία καταδεικνύει ανώτερη συνολική επιβίωση έναντι της χημειοθεραπείας, στην πρώτη γραμμή προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον τρίτο τύπο καρκινικού όγκου, όπου ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab καταδεικνύει όφελος ως προς τη συνολική επιβίωση.

  Όπως δήλωσε ο ερευνητής Martin Reck, M.D., Ph.D., από την Πνευμονολογική Κλινική Grosshansdorf του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Πνεύμονα, που συμμετείχε στη μελέτη CheckMate -227: "Τα συγκεκριμένα δεδομένα δείχνουν ότι η διπλή ανοσο-ογκολογική θεραπεία έχει τη δυνατότητα να παρέχει ανταποκρίσεις με διάρκεια, βάθος και ξεκάθαρο όφελος επιβίωσης, στην πρώτη γραμμή θεραπείας του προχωρημένου μη μικροκυτταρικού  καρκίνου του πνεύμονα, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη χημειοθεραπείας".

  Οι εξελίξεις στο μελάνωμα σταδίου ΙΙΙ ή IV

  Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανακοινώθηκε ότι σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική εξαίρεση μελανώματος υψηλού κινδύνου, η επικουρική θεραπεία με nivolumab εξακολουθεί να καταδεικνύει παρατεταμένη επιβίωση, χωρίς υποτροπή της νόσου, στα τρία έτη. Αυτό έδειξε τριετής ανάλυση από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate-238, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια παρακολούθηση οποιουδήποτε αναστολέα του PD-1, όσον αφορά στην επικουρική θεραπεία για το μελάνωμα.

  "Για τους ασθενείς, που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική εξαίρεση προχωρημένου μελανώματος, με υψηλό κίνδυνο υποτροπής, τα συγκεκριμένα  δεδομένα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη, καταδεικνύοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη της επικουρικής θεραπείας με nivolumab στη μείωση των υποτροπών της νόσου" δήλωσε ο Jeffrey S. Weber, M.D., Ph.D., ερευνητής της μελέτης CheckMate-238 και αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutter του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. 

  Ειδικότερα, στα τρία έτη παρακολούθησης, το nivolumab εξακολουθεί να καταδεικνύει ανώτερη επιβίωση χωρίς υποτροπή της νόσου (RFS) σε σύγκριση με το ipilimumab, το συγκριτικό σκέλος με δραστικό παράγοντα, με ποσοστά επιβίωσης χωρίς υποτροπή της νόσου 58% και 45%, αντίστοιχα. Η επιβίωση χωρίς υποτροπή ως προς τις απομακρυσμένες μεταστάσεις (DMFS) εξακολουθεί, επίσης, να είναι σημαντικά μεγαλύτερη για το nivolumab, με ποσοστά που αντιστοιχούν σε παρακολούθηση 36 μηνών 66% και 58%, αντίστοιχα (λόγος κινδύνων 0,78, p=0,044). 

  Εξακολουθεί να παρατηρείται όφελος ως προς την επιβίωση χωρίς υποτροπή της νόσου (RFS) και την επιβίωση χωρίς υποτροπή, ως προς τις απομακρυσμένες μεταστάσεις (DMFS) στις βασικές υποομάδες, βάσει των σταδίων της νόσου, της κατάστασης μετάλλαξης BRAF και της έκφρασης του PD-L1. Δεν παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα ασφάλειας  κατά τη διάρκεια των 36 μηνών παρακολούθησης. 

  Οι εξελίξεις στο προχωρημένο μεταστατικό μελάνωμα 

  Τέλος, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα πενταετούς παρακολούθησης από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate-067, η οποία συνεχίζει να καταδεικνύει βελτιωμένη συνολική επιβίωση με τον πρώτης γραμμής συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab, έναντι του ipilimumab ως μονοθεραπεία, σε ασθενείς με προχωρημένο μεταστατικό μελάνωμα. 

  Με ελάχιστη παρακολούθηση 60 μηνών (πέντε έτη), τα ποσοστά πενταετούς συνολικής επιβίωσης ήταν 52% για τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab, 44% για το nivolumab ως μονοθεραπεία και 26% για το ipilimumab ως μονοθεραπεία. Τα δεδομένα από τη μελέτη CheckMate-067 δημοσιεύθηκαν και στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

  "Η σταθερή μακροχρόνια αποτελεσματικότητα που διαπιστώθηκε με βάση τα πενταετή δεδομένα από τη μελέτη CheckMate-067 καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της διπλής ανοσο-ογκολογικής θεραπείας", δήλωσε ο Arvin Yang, M.D., Ph.D., επικεφαλής ανάπτυξης στον τομέα του μελανώματος και των καρκίνων του ουρογεννητικού στη Bristol-Myers Squibb. "Το ορόσημο της πενταετούς επιβίωσης σηματοδοτεί συναρπαστική πρόοδο, στην εκπλήρωση της αποστολής μας να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης και να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο, που εμφανίζουν διάφορους τύπους όγκων".

  Το προφίλ ασφάλειας του συνδυασμού nivolumab με ipilimumab ήταν σε συμφωνία με προηγούμενα ευρήματα, χωρίς να παρατηρηθούν νέα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και να αναφερθούν επιπλέον θάνατοι, που σχετίζονται με τη θεραπεία. Οι σχετιζόμενες με τη θεραπεία ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σε συμφωνία με παλαιότερα αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες.

  Το ποσοστό των ασθενών, που εμφάνισε αντικειμενική ανταπόκριση, παρέμεινε σταθερό στο 58% για τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab, 45% για το nivolumab ως μονοθεραπεία και 19% για το ipilimumab, ενώ το ποσοστό των ασθενών που εμφάνισαν πλήρη ανταπόκριση συνέχισε να αυξάνεται. Τα ποσοστά πλήρους ανταπόκρισης στα πέντε έτη ανέρχονται σε 22% για το nivolumab σε συνδυασμό με ipilimumab, 19% για το nivolumab ως μονοθεραπεία και 6% για το ipilimumab ως μονοθεραπεία. Επιπλέον το ποσοστό των ασθενών που επιβίωσε, χωρίς να λαμβάνει θεραπεία, ήταν 74% στην ομάδα συνδυαστικής θεραπείας nivolumab με ipilimumab, 58% στην ομάδα του nivolumab ως μονοθεραπεία και 45% στην ομάδα του ipilimumab ως μονοθεραπεία.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

  08:34 21/02

  Ελκώδης κολίτιδα: Σε τι μπορεί να οφείλεται, τα συμπτώματα και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές

  Για την ελκώδη κολίτιδα, μία συχνή νόσο του παχέος εντέρου, μας μιλά ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Καρμίρης.

  11:54 19/02

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σε αναμονή για την έγκριση από τον ΕΜΑ

  Η Johnson & Johnson ανακοινώνει την υποβολή αίτησης στον EMA για τη χορήγηση ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας υπό αίρεση, για το ερευνητικό υποψήφιο εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19.

  09:39 19/02

  Επαναστατικό: Ο πρώτος τεχνητός χοληδόχος πόρος για αποκατάσταση βλαβών στο συκώτι

  Επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν στο εργαστήριο τον πρώτο στον κόσμο χοληδόχο πόρο για αποκατάσταση του ανθρώπινου ήπατος.

  09:13 19/02

  Ο κορoνοϊός θα παραμείνει ανάμεσα μας – Τι συνεπάγεται αυτό για όλους μας;

  Θα εξαλειφθεί η πανδημία; Τι έχουμε μάθει από προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις;