Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Οκτ-2019 08:36

  Συχνές έκτακτες κοιλιακές συστολές: Πότε είναι επικίνδυνες

  Συχνές έκτακτες κοιλιακές συστολές: Πότε είναι επικίνδυνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Σωκράτης Παστρωμάς, Αναπλ. Διευθυντής Α΄ Καρδιολογικού Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center 

  Οι έκτακτες κοιλιακές συστολές (ΕΚΣ) αποτελούν μια από τις συχνότερες αρρυθμίες και εμφανίζονται τόσο σε ασθενείς με οργανική καρδιοπάθεια, όσο και σε υγιείς ανθρώπους με δομικά φυσιολογική καρδιά. Είναι συστολές που παρεμβάλλονται στο φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και μπορεί να προκαλούν ένα αίσθημα "κενού", όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ασθενείς, αλλά μπορεί να είναι και πλήρως ασυμπτωματικές.

  Στους ασθενείς με οργανική καρδιοπάθεια, δηλαδή ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες μυοκαρδιοπάθειες, το αυξημένο φορτίο καθώς και οι διαφορετικές μορφολογίες αυτών σχετίζονται συχνά με αυξημένο αρρυθμικό κίνδυνο. Στους ασθενείς με φυσιολογική δομικά καρδιά, όπως αυτό προκύπτει από το υπερηχοκαρδιογράφημα, οι συχνές ΕΚΣ θεωρούνται ιδιοπαθείς και έχουν συγκεκριμένα ηλεκτροκαρδιογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά.
  Οι ασθενείς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου και η πρόγνωση των ασθενών θεωρείται καλοήθης.

  Οι ΕΚΣ εμφανίζονται πιο συχνά σε ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών και είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Η προέλευση τους είναι συνήθως από το χώρο εξόδου της δεξιάς κοιλίας (60-80% των περιπτώσεων) και πιο σπάνια από το χώρο εξόδου της αριστερής κοιλίας ή από άλλες καρδιακές δομές, όπως οι θηλοειδείς μύες. Ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί με μεγάλη ακρίβεια να μας βοηθήσει στον εντοπισμό της εστίας προέλευσής τους. Αν και αρκετοί ασθενείς δηλώνουν ασυμπτωματικοί, η προσεκτική λήψη ιστορικού μπορεί να αποκαλύψει συμπτώματα, όπως π.χ. εύκολη κόπωση. 

  Αντιμετώπιση

  Όταν το φορτίο των ΕΚΣ είναι μεγάλο και/ή ο ασθενής έχει συμπτώματα, τότε θα πρέπει να λάβει θεραπεία, όπως υποδεικνύεται από τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Το αυξημένο φορτίο ΕΚΣ συνίσταται σε ποσοστό αυτών >10% του συνόλου των καρδιακών συστολών σε Holter ρυθμού 24ωρου.  Η θεραπεία είναι:
  •    φαρμακευτική, συνηθέστερα με β-αποκλειστές, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου ή αντιαρρυθμικά φάρμακα
  •    επεμβατική με κατάλυση (ablation) με υψίσυχνο ρεύμα 

  Η ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως πτωχή μιας και τα ποσοστά αποτελεσματικότητας στη βιβλιογραφία αναφέρονται κάτω του 50%. Αντίθετα, το ablation συνοδεύεται από μεγαλύτερα ποσοστά εξάλειψης των ΕΚΣ που ειδικά στην περίπτωση προέλευσής τους από το χώρο εξόδου της δεξιάς κοιλίας φτάνουν το 90-95%. 

  Το ιδιαίτερα αυξημένο φορτίο ΕΚΣ (>10-20% επί του συνόλου των συστολών) μπορεί δυνητικά να προκαλέσει ελάττωση της συσταλτικότητας της καρδιάς και την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, μια κατάσταση που είναι γνωστή με τον όρο ‘’ταχυ-μυοκαρδιοπάθεια’’. Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι πως η ηλεκτρική ενεργοποίηση της καρδιάς μέσω των κοιλιακών συστολών οδηγεί σε μια μορφή δυσσυγχρονισμού της αριστερής κοιλίας με συνέπεια την ελάττωση της λειτουργικότητάς της.

  Η αντιμετώπιση της ταχυ-μυοκαρδιοπάθειας γίνεται κύρια με το ablation και τη χρήση συστημάτων ηλεκτροανατομικής ενδοκαρδιακής χαρτογράφησης και ειδικούς καθετήρες που μας βοηθάνε να εντοπίσουμε με μεγάλη ακρίβεια την περιοχή από την οποία προέρχονται οι ΕΚΣ και στη συνέχεια να την απομονώσουμε από το υπόλοιπο μυοκάρδιο, ελαττώνοντας ή και εξαλείφοντας πλήρως τις ΕΚΣ. Άμεσα παρατηρείται βελτίωση της λειτουργικότητας της καρδιάς εντός των πρώτων δύο εβδομάδων από την επέμβαση και περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας και της κλινικής εικόνας του ασθενή το επόμενο χρονικό διάστημα.

  Στις κλινικές μελέτες που συγκρίθηκε η χορήγηση φαρμάκων με το ablation σε ασθενείς με ταχυ-μυοκαρδιοπάθεια, καταγράφηκε σαφής υπεροχή του ablation σε ότι αφορά στη φυσιολογικοποίηση της καρδιακής λειτουργίας. Η επέμβαση του ablation στις μέρες μας είναι πολύ ασφαλής, γίνεται μόνο με τοπική αναισθησία και με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό μη σοβαρών επιπλοκών. Στα σύγχρονα ηλεκτροφυσιολογικά εργαστήρια αντιμετωπίζουμε πλέον με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο και με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και ασφάλειας περιπτώσεις ασθενών που η προέλευση των ΕΚΣ είναι από το επικάρδιο, από το εξωτερικό κέλυφος δηλαδή της καρδιάς. 

  Συμπερασματικά, ο ασθενής με συχνές κοιλιακές έκτακτες συστολές πρέπει να εξετάζεται πάντα από ειδικό καρδιολόγο, ώστε να καθορίζεται η βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση.

     
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

  08:34 21/02

  Ελκώδης κολίτιδα: Σε τι μπορεί να οφείλεται, τα συμπτώματα και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές

  Για την ελκώδη κολίτιδα, μία συχνή νόσο του παχέος εντέρου, μας μιλά ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Καρμίρης.

  11:54 19/02

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σε αναμονή για την έγκριση από τον ΕΜΑ

  Η Johnson & Johnson ανακοινώνει την υποβολή αίτησης στον EMA για τη χορήγηση ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας υπό αίρεση, για το ερευνητικό υποψήφιο εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19.

  09:39 19/02

  Επαναστατικό: Ο πρώτος τεχνητός χοληδόχος πόρος για αποκατάσταση βλαβών στο συκώτι

  Επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν στο εργαστήριο τον πρώτο στον κόσμο χοληδόχο πόρο για αποκατάσταση του ανθρώπινου ήπατος.

  09:13 19/02

  Ο κορoνοϊός θα παραμείνει ανάμεσα μας – Τι συνεπάγεται αυτό για όλους μας;

  Θα εξαλειφθεί η πανδημία; Τι έχουμε μάθει από προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις;