Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Οκτ-2019 16:19

  Τεχνητή νοημοσύνη: Αλλάζει τον τομέα του φαρμάκου

  Τεχνητή νοημοσύνη: Αλλάζει τον τομέα του φαρμάκου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εταιρεία Νovartis ανακοίνωσε ένα σημαντικό βήμα αναπροσδιορισμού των φαρμάκων, εγκαινιάζοντας το Εργαστήριο Καινοτομίας Τεχνητής Νοημοσύνης της Novartis και επιλέγοντας γι’ αυτό της το εγχείρημα τη Microsoft ως στρατηγικό εταίρο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και επιστήμης των δεδομένων. Το καινούριο εργαστήριο έχει ως στόχο να ενισχύσει τις δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης, από την έρευνα έως τη διάθεση στην αγορά και να συνδράμει στην επιτάχυνση της ανακάλυψης και ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων για ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Ως μέρος της στρατηγικής συνεργασίας που ανακοινώθηκε, η Novartis και η Microsoft δεσμεύτηκαν για πολυετή προσπάθεια έρευνας κι ανάπτυξης. Η στρατηγική αυτή συμμαχία θα επικεντρωθεί σε δύο βασικούς στόχους:
  1) Ενδυνάμωση Τεχνητής Νοημοσύνης. Το εργαστήριο θα έχει ως στόχο να καταστήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης διαθέσιμες σε όλους τους συνεργάτες της Novartis. Συνδυάζοντας τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων της Novartis με τις προηγμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, το εργαστήριο θα έχει ως στόχο τη δημιουργία νέων μοντέλων κι εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τις ικανότητες των συνεργατών μας ώστε να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα προκλήσεων στην ιατρική.
  2) Εξερεύνηση Τεχνητής Νοημοσύνης. Το εργαστήριο θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να αντιμετωπίσει ορισμένες από πλέον δύσκολες υπολογιστικές προκλήσεις στις βιολογικές επιστήμες, ξεκινώντας με τη χημεία που βασίζεται σε παραγωγικά μοντέλα (generative chemistry), την κατάτμηση κι ανάλυση εικόνων για έξυπνη και εξατομικευμένη παροχή θεραπειών και τη βελτιστοποίηση των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών σε κλίμακα.

  Επίσης, η Microsoft και η Novartis θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη κι εφαρμογή των πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης επόμενης γενιάς και διαδικασιών που θα υποστηρίζουν μελλοντικά προγράμματα και στους δύο αυτούς τομείς. Η συνολική επένδυση θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου, τους εξειδικευμένους ειδικούς, τεχνολογία κι εργαλεία.

  Ο Vas Narasimhan, Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis, ανέφερε: "Καθώς η Novartis συνεχίζει να εξελίσσεται σε μια απόλυτα εστιασμένη φαρμακευτική εταιρεία, τροφοδοτούμενη από προηγμένες πλατφόρμες θεραπειών και την επιστήμη των δεδομένων, συνεργασίες όπως αυτή θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε επιτυχώς στον στόχο μας και να αναπροσδιορίσουμε τα φάρμακα για να βελτιώσουμε και να παρατείνουμε τη ζωή των ασθενών. Συνδυάζοντας τη βαθιά γνώση μας για την ανθρώπινη βιολογία και τα φάρμακα με την κορυφαία τεχνογνωσία της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ανακαλύπτουμε κι αναπτύσσουμε φάρμακα".

  Ο Satya Nadella, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, πρόσθεσε ότι "η στρατηγική συνεργασία μας θα συνδυάσει την τεχνογνωσία της Novartis στις βιολογικές επιστήμες με τη δύναμη της Azure και της τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft. Από κοινού έχουμε ως στόχο να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των βιολογικών επιστημών σήμερα και να προσφέρουμε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους της υπαλλήλους της Novartis, ώστε να ανακαλύψουν νέες ιδέες, καθώς εργάζονται για την ανακάλυψη καινούριων φαρμάκων και για τη μείωση του κόστους για τους ασθενείς".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

  08:34 21/02

  Ελκώδης κολίτιδα: Σε τι μπορεί να οφείλεται, τα συμπτώματα και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές

  Για την ελκώδη κολίτιδα, μία συχνή νόσο του παχέος εντέρου, μας μιλά ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Καρμίρης.

  11:54 19/02

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σε αναμονή για την έγκριση από τον ΕΜΑ

  Η Johnson & Johnson ανακοινώνει την υποβολή αίτησης στον EMA για τη χορήγηση ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας υπό αίρεση, για το ερευνητικό υποψήφιο εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19.

  09:39 19/02

  Επαναστατικό: Ο πρώτος τεχνητός χοληδόχος πόρος για αποκατάσταση βλαβών στο συκώτι

  Επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν στο εργαστήριο τον πρώτο στον κόσμο χοληδόχο πόρο για αποκατάσταση του ανθρώπινου ήπατος.

  09:13 19/02

  Ο κορoνοϊός θα παραμείνει ανάμεσα μας – Τι συνεπάγεται αυτό για όλους μας;

  Θα εξαλειφθεί η πανδημία; Τι έχουμε μάθει από προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις;

  09:25 18/02

  Νέα μελέτη στο Nature: Η ασφάλεια των εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2

  Στην παρούσα φάση, συνεχώς συλλέγονται νέα δεδομένα από την κλινική πρακτική σχετικά με την έκταση και τη φύση των πιθανών παρενεργειών των εμβολίων για τον κορονοϊό.

  08:36 18/02

  The Healthy Food Challenge: Πρόσκληση για καινοτόμες λύσεις στον τομέα της διατροφής

  Στόχος του νέου αυτού προγράμματος είναι η ανταμοιβή της καινοτομίας στη δημιουργία υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών για ευάλωτα άτομα.