Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2019 08:34

  Η ομοκυστεΐνη και ο (άγνωστος) ρόλος της στην υγεία μας

  Η ομοκυστεΐνη και ο (άγνωστος) ρόλος της στην υγεία μας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μεγάλη φαίνεται να είναι η σημασία της ομοκυστεΐνης για την υγεία και την αποφυγή σοβαρών παθήσεων, όπως αποδεικνύεται από τις περισσότερες από 22.000 επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τον ρόλο της. Η σχέση μεταξύ ομοκυστεΐνης και αρτηριοσκλήρυνσης έχει εντοπιστεί πριν από 50 χρόνια και από τότε έχει αποδειχθεί ότι εμπλέκεται σε διάφορες παθολογίες, όπως οστεοπόρωση, Alzheimer, Parkinson, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, υπάρχει συσχετισμός των επιπέδων της με την εμφάνιση καρκίνου, αορτικού ανευρύσματος, υποθυρεοειδισμού και τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.

  Τι είναι η ομοκυστεΐνη


  "Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που περιέχει θείο και προκύπτει από το βασικό αμινοξύ της μεθειονίνης. Τα επίπεδα κυκλοφορίας της στο αίμα εξαρτώνται από ικανότητα ή αδυναμία επαρκούς μεταβολισμού της μεθειονίνης εξαιτίας τόσο γενετικών παραγόντων, όσο και της ανεπάρκειας ή υπερεπάρκειας των βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος στον οργανισμό. Επιπλέον, ορισμένα από τα φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σήμερα στην κλινική πρακτική για τη μείωση των λιπιδίων και τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδά της", μας εξηγεί η γιατρός λειτουργικής, προληπτικής, αντιγηραντικής και αναγεννητικής ιατρικής Δρ. Νικολέτα Κοΐνη.

  Υπερομοκυστεϊναιμία και ο ρόλος της στην καλή μας υγεία

  Ο επιπολασμός της υπερομοκυστεϊναιμίας, δηλαδή των αυξημένων επίπεδων της ομοκυστεΐνης, διαφέρει σημαντικά μεταξύ των πληθυσμών και εξαρτάται από την ηλικία, τη διατροφή και το γενετικό υπόβαθρο. Η αύξηση της ηλικίας, το ανδρικό φύλο, το κάπνισμα, η κατανάλωση καφέ, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η υψηλή κρεατινίνη και η ελλιπής διατροφή αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Αντιθέτως, η φυσική δραστηριότητα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η καλή κατάσταση του φολικού οξέος και η βιταμίνη Β12 σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Οι χορτοφάγοι είναι πιθανό να διατρέχουν αυξημένο μεγαλύτερο κίνδυνο υπερομοκυστεϊναιμίας, λόγω των χαμηλών επιπέδων Β12 στο πλάσμα.

  Η συνηθέστερη μορφή της υπερομοκυστεϊναιμίας σχετίζεται με παθογένεση όπως γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα επίπεδα του φυλλικού οξέος, της βιταμίνης Β12 και σε μικρότερο βαθμό της βιταμίνης Β6 στο αίμα σχετίζονται αντιστρόφως με τη συνολική ομοκυστεΐνη. Επομένως, ένα άτομο με ανεπάρκεια αυτών που οδηγεί σε χαμηλές συγκεντρώσεις στο αίμα έχει αυξημένο κίνδυνο υπερομοκυστεϊναιμίας. Η αύξηση της κρεατινίνης ορού οδηγεί επίσης σε αύξηση της ολικής ομοκυστεΐνης νηστείας. 

  Δεδομένου ότι η κύρια οδός καθαρισμού της ομοκυστεΐνης από το πλάσμα είναι το νεφρό και ο ελαττωματικός μεταβολισμός της από αυτό προκαλεί αύξησή της, τα συνολικά επίπεδα ομοκυστεΐνης είναι σημαντικά υψηλότερα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο από ότι οι συγκρατημένες συγκεντρώσεις που παρατηρούνται συνήθως σε ασθενείς με αθηροθρομβωτική αγγειακή νόσο. 
  Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις της ομοκυστεΐνης στο πλάσμα μπορούν να αυξηθούν με διάφορα φάρμακα και ασθένειες που παρεμποδίζουν το μεταβολισμό των φυλλικών, βιταμινών Β6 και Β12, συνεπώς μια μη φυσιολογική συγκέντρωση ομοκυστεΐνης μπορεί να έχει πιθανή χρήση ως διαγνωστικό βοήθημα για κάποιες από αυτές τις καταστάσεις.

  Υπάρχει δε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υπερομοκυστεϊναιμίας και της καρδιαγγειακής νόσου και των επιπλοκών της, όπως καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

  Ομοκυστεΐνη και καρδιαγγειακά νοσήματα


  "Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο όλων των θανάτων παγκοσμίως και το ποσοστό εξακολουθεί να αυξάνεται. Πολλαπλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους, καθιστώντας έτσι δύσκολο τον εντοπισμό ενός και μόνο συγκεκριμένου παράγοντα. Η ομοκυστεΐνη έχει επιβεβαιωθεί ως παράγοντας κινδύνου ήδη από τη δεκαετία του 1990, για την παρουσία αθηροσκλήρωσης και υπερπηκτικότητας του αίματος. Η αθηροσκλήρωση είναι η πιο συχνή παθολογία που οδηγεί σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και ανεύρυσμα.

  Αρκετές μελέτες έχουν δείξει σαφή συσχέτιση μεταξύ της ολικής ομοκυστεΐνης στον ορό και της επίπτωσης της στεφανιαίας, καρωτιδικής και περιφερικής αγγειακής νόσου. Αιτία είναι ότι η υπερομοκυστεϊναιμία προκαλεί βλάβη των ενδοθηλιακών κυττάρων, μειώνει την ευελιξία των αγγείων και μεταβάλλει τη διαδικασία της αιμόστασης. Μπορεί δε να συμβάλει στην ενίσχυση των γνωστών δυσμενών επιδράσεων ορισμένων παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση αυτών των παθήσεων, όπως είναι η υπέρταση, το κάπνισμα, ο μεταβολισμός των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών, καθώς και η προώθηση της ανάπτυξης της φλεγμονής", διευκρινίζει η Δρ. Κοΐνη και καταλήγει: "Υπάρχουν συναρπαστικά στοιχεία υπέρ της ομοκυστεΐνης ως τροποποιήσιμου παράγοντα κινδύνου.

  Μελέτες σχετικά με την συμβολή των συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, βιταμινών Β6 και Β12 στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, διαπίστωσαν την ευεργετική επίδρασή τους. Ωστόσο, είναι καλύτερο να λειτουργούμε προληπτικά.  Έτσι, μια διατροφή πλούσια στις συγκεκριμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, η αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων, η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα και η διακοπή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης καφέ και αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα, ο έλεγχος των οποίων πρέπει, βεβαίως, να εντάσσεται στο ετήσιο checkup".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:52 05/03

  Έρευνα: Η χρήση κάνναβης στους νέους επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης τους

  Η συχνή χρήση κάνναβης από τους εφήβους συνδέεται με πτώση του δείκτη νοημοσύνης τους, σύμφωνα με ιρλανδική μελέτη.

  09:17 05/03

  Ανακλήσεις παιδικών ρούχων και παιχνιδιών στην Ελλάδα: Τα επίσημα στοιχεία

  Οι ανακλήσεις επικίνδυνων προϊόντων για παιδιά είναι ένα θέμα που αξίζει την προσοχή της πολιτείας και, βέβαια, των γονιών.

  08:34 05/03

  Οστεοπόρωση στους άντρες: Πότε πρέπει να εξεταστείτε και σε τι μπορεί να οφείλεται;

  Η οστεοπόρωση δεν είναι "γυναικεία υπόθεση". Διαβάστε όσα χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι οι άντρες.

  07:34 05/03

  Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με υγεία και ασφάλεια στο Κέντρο Μαστού του Metropolitan Hospital

  Έξι ειδικές προληπτικές εξετάσεις για όλο τον Μάρτιο σε ειδικές τιμές.

  11:59 04/03

  Bristol Myers Squibb: Έγκριση από την ΕΕ για το fedratinib για τη θεραπεία της μυελοΐνωσης

  Πρόκειται για την πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή που εγκρίνεται στην Ευρώπη για τη μυελοΐνωση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

  11:37 04/03

  Η MSD βοηθά στην παραγωγή του εμβολίου της Johnson & Johnson

  Η BARDA παρέχει στην MSD χρηματοδότηση για την επέκταση της παραγωγής της MSD σε εμβόλια και φάρμακα κατά της COVID-19.

  10:01 04/03

  Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

  Με ποια τεχνολογία έχει παρασκευαστεί, σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα, οι δόσεις και η ασφάλεια.

  04:09 04/03

  Παχυσαρκία, ένας σοβαρός παράγοντας επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη συμβολή της στην COVID-19.

  23:59 03/03

  Τσικνίστε χωρίς τύψεις – και χωρίς να βαρυστομαχιάσετε!

  Έστω και στο σπίτι μας φέτος, το έθιμο θα το κρατήσουμε: Την Τσικνοπέμπτη απολαμβάνουμε ψητά κρέατα - και όχι μόνο! Πώς μπορείτε όμως να τσικνίσετε χωρίς να βαρυστομαχιάσετε;

  13:07 03/03

  Φαρμακευτική κάνναβη: Μία αναδυόμενη αγορά με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και οφέλη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών

  Σε διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου, το νέο νομοσχέδιο για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

  08:58 03/03

  Ηλίας Μόσιαλος: Ανάλυση στοιχείων για τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη

  Ο εμβολιασμός για Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.

  07:59 03/03

  Νέα ελληνική μελέτη για τον κορονοϊό: Το 49% όσων είχαν αντισώματα δεν γνώριζαν ότι έχουν περάσει κορονοϊό

  Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας από το ΕΚΠΑ.

  07:23 03/03

  Η Merck συμπληρώνει 50 χρόνια στην Ελλάδα

  Στις 3 Μαρτίου του 1971 ξεκίνησε στην Ελλάδα το ταξίδι της η Merck ΕΠΕ ως θυγατρική της πολυεθνικής "Merck KGaA" που εδρεύει στη Γερμανία.

  10:58 02/03

  Συνεργασία της Bristol Myers Squibb με το Πανεπιστήμιο Rockefeller για μονοκλωνικά αντισώματα κατά της COVID-19

  H συμφωνία αφορά στην άδεια εκμετάλλευση για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον ιό SARS-CoV-2 για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

  08:27 02/03

  Νεότερα στελέχη του κορονοϊού στις ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε γι' αυτά

  Τα δεδομένα των ερευνητών δείχνουν ότι αυτή είναι η κομβική μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.

  08:16 02/03

  10.000 βήματα: Πόσες θερμίδες καίμε εάν φτάσουμε το στόχο της ημέρας;

  Στα apps για το περπάτημα, τα 10.000 βήματα θεωρούνται η ιδανική άσκηση για την ημέρα μας.