Παρασκευή, 04-Οκτ-2019 07:29
"Παράθυρο ευκαιρίας" για επενδύσεις στο R&D

Με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για συμψηφισμό των επενδύσεων έρευνας & ανάπτυξης (R & D) με τις πολύ υψηλές υποχρεωτικές επιστροφές που καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, ο γενικός διευθυντής της AbbVie κ. Πασχάλης Αποστολίδης μίλησε για το "παράθυρο ευκαιρίας" που ανοίγει στη χώρα μας, το οποίο θα πρέπει να φροντίσουμε να αποδώσει καρπούς στην οικονομία και την απασχόληση τα επόμενα χρόνια.
Από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Υγείας της Ναυτεμπορικής ο κ. Αποστολίδης μίλησε για την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης της πορείας των επενδύσεων έρευνας & ανάπτυξης στη χώρα μας, μέσω μιας ειδικής "ομάδας εργασίας” στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των CROs.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: "Οι προσπάθειες που δεν παρακολουθούνται σε τακτική βάση συνήθως παραμένουν κενό γράμμα. Μια ειδική "ομάδα εργασίας” για την κλινική έρευνα μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός, να παρακολουθεί την πορεία διεξαγωγής των κλινικών μελετών στη χώρα μας και να λύνει άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν. Αφετέρου, να εντοπίζει καλές πρακτικές από το εξωτερικό και να προτείνει την ενσωμάτωσή τους στην εθνική νομοθεσία ώστε η χώρα μας να βελτιώνει διαρκώς την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα που μιλάμε, πολλές κλινικές μελέτες δεν μπορούν να ξεκινήσουν γιατί η αρμόδια Επιτροπή Εγκρίσεων του ΕΟΦ για τις μη παρεμβατικές μελέτες δεν έχει συσταθεί. Μια ειδική "ομάδα εργασίας” θα είχε λύσει το θέμα αυτό εντός 24 ωρών αντί να περιμένουμε από τον Ιούνιο".
Τέλος, ο κ. Αποστολίδης σημείωσε ότι η εν λόγω "ομάδα εργασίας” μπορεί να καταθέτει προς συζήτηση στη Βουλή κι έναν ετήσιο απολογισμό των δράσεών της ώστε να ενημερώνονται σε βάθος τα πολιτικά κόμματα για την πορεία της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα και να αποκτήσει έτσι η προσπάθεια αυτή τα χαρακτηριστικά εθνικής πολιτικής ικανής να αντέξει στο χρόνο και τον διεθνή ανταγωνισμό.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.
1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.
Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.
Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Για την ελκώδη κολίτιδα, μία συχνή νόσο του παχέος εντέρου, μας μιλά ο γαστρεντερολόγος Κωνσταντίνος Καρμίρης.
Η Johnson & Johnson ανακοινώνει την υποβολή αίτησης στον EMA για τη χορήγηση ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας υπό αίρεση, για το ερευνητικό υποψήφιο εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19.
Επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν στο εργαστήριο τον πρώτο στον κόσμο χοληδόχο πόρο για αποκατάσταση του ανθρώπινου ήπατος.
Θα εξαλειφθεί η πανδημία; Τι έχουμε μάθει από προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις;