Τρίτη, 01-Οκτ-2019 08:32
Πάρτε τους δρόμους: Πώς και γιατί το τρέξιμο σας κάνει καλό!

Τα τελευταία χρόνια το τρέξιμο έχει αποκτήσει και στη χώρα μας αρκετούς πιστούς ακόλουθους, οι οποίοι δεν το αντιμετωπίζουν σαν συμπληρωματικό κομμάτι της προπόνησης τους, αλλά σαν τον κύριο τρόπο άθλησης. Στο γιατί τόσος κόσμος έχει στραφεί στο τρέξιμο κι αν είναι απλά μια τάση της εποχής, θα μας απαντήσει η personal trainer Λένα Σχίζα.
Η αύξηση των δρομέων και, κατά συνέπεια, των δρομικών διοργανώσεων τα τελευταία χρόνια είναι κατακόρυφη. Πολλά είδη δρομικών αγώνων (μεγάλων και μικρών αποστάσεων, βουνού, με εμπόδια κλπ) πραγματοποιούνται από άκρη σε άκρη σε όλη την επικράτεια στις μέρες μας. Το τρέξιμο απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης και υποβάθρου.
Είναι μια άσκηση με πολλά οφέλη:
Βελτιώνει το καρδιαναπνευστικό και κυκλοφορικό μας σύστημα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, δυναμώνει την καρδιά, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, ενώ περιορίζει τα επίπεδα χοληστερίνης και την ακαμψία των αρτηριών.
Αυξάνει την μεταβολική λειτουργία, ενώ συμβάλει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Η αύξηση της αντοχής εμφανίζεται με γοργούς ρυθμούς όπως και η ενδυνάμωση των μυών όχι μόνο στα πόδια αλλά και στα χέρια, τους ώμους, το στήθος και την πλάτη.
Επιδρά θετικά στη διάθεση, μειώνοντας το στρες και το άγχος που αντιμετωπίζουμε όλοι στη σύγχρονη κοινωνία, προσφέρει μια αίσθηση ευφορίας, βοηθάει στην συγκέντρωση, ενώ είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Σχετικά με το αν το τρέξιμο γυμνάζει όλο το σώμα κι αν είναι αρκετό από μόνο του για την ενδυνάμωση του σώματος μας, η απάντηση είναι πως όχι, καθώς ακόμα και οι επαγγελματίες δρομείς δεν προπονούνται αποκλειστικά τρέχοντας. Το σώμα μας είναι πολυδιάστατο όπως και εμείς. Η ευκολία όμως που προσδίδει το να μπορείς να τρέξεις οπουδήποτε κι οποτεδήποτε και να μπορείς να αναζωογονήσεις σώμα και πνεύμα με μηδενικό κόστος, είναι ανεκτίμητη.
Καλό θα ήταν λοιπόν να το εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, αφού συντονίζει μυαλό και σώμα, δίνει τόσα πολλά πλεονεκτήματα και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.
Διαβάστε επίσης: Βάρος στα πόδια – γιατί συμβαίνει όταν τρέχετε;
Διαβάστε επίσης: Έτσι θα μείνετε σε φόρμα μετά τα 40
O EMA εξέδωσε οδηγία για τη χρήση του αντισώματος της Lilly bamlanivimab ως μονοθεραπεία ή σε συγχορήγηση με το αντίσωμα etesevimab για τη θεραπεία επιβεβαιωμένης νόσου Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χρήση μάσκας κατά την έντονη άσκηση, π.χ. στα γυμναστήρια όταν ξανανοίξουν, θα είναι ασφαλής για τους υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες.
Το ξέρατε ότι πάνω από 1.240.000 Έλληνες χρησιμοποιούν επαγγελματικά το LinkedIn;
Η συχνή χρήση κάνναβης από τους εφήβους συνδέεται με πτώση του δείκτη νοημοσύνης τους, σύμφωνα με ιρλανδική μελέτη.
Οι ανακλήσεις επικίνδυνων προϊόντων για παιδιά είναι ένα θέμα που αξίζει την προσοχή της πολιτείας και, βέβαια, των γονιών.
Η οστεοπόρωση δεν είναι "γυναικεία υπόθεση". Διαβάστε όσα χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι οι άντρες.
Έξι ειδικές προληπτικές εξετάσεις για όλο τον Μάρτιο σε ειδικές τιμές.
Πρόκειται για την πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή που εγκρίνεται στην Ευρώπη για τη μυελοΐνωση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.
Η BARDA παρέχει στην MSD χρηματοδότηση για την επέκταση της παραγωγής της MSD σε εμβόλια και φάρμακα κατά της COVID-19.
Με ποια τεχνολογία έχει παρασκευαστεί, σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα, οι δόσεις και η ασφάλεια.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη συμβολή της στην COVID-19.
Έστω και στο σπίτι μας φέτος, το έθιμο θα το κρατήσουμε: Την Τσικνοπέμπτη απολαμβάνουμε ψητά κρέατα - και όχι μόνο! Πώς μπορείτε όμως να τσικνίσετε χωρίς να βαρυστομαχιάσετε;
Σε διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου, το νέο νομοσχέδιο για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Ο εμβολιασμός για Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας από το ΕΚΠΑ.
Στις 3 Μαρτίου του 1971 ξεκίνησε στην Ελλάδα το ταξίδι της η Merck ΕΠΕ ως θυγατρική της πολυεθνικής "Merck KGaA" που εδρεύει στη Γερμανία.