Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Σεπ-2019 14:09

  Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τη γονιμότητα γυναικών δείχνει νέα έρευνα

  Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τη γονιμότητα γυναικών δείχνει νέα έρευνα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Όλο και περισσότερες νέες γυναίκες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα πριν ή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή θεωρούν ότι είναι μία ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο κάπνισμα.

  Η ποσότητα της νικοτίνης όμως που καταναλώνουν είναι συγκρίσιμη με αυτή των κοινών τσιγάρων, ενώ ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα ερευνών για διάφορες χημικές ουσίες που περιέχουν οι διάφορες γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

  Οι υγειονομικές αρχές στη Δανία ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες ότι όλοι πρέπει να αποφεύγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ειδικά τα παιδιά, οι νέες γυναίκες, οι έγκυοι και οι θηλάζουσες.

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε ένα χρόνο, 1,5 εκατομμύριο περισσότεροι μαθητές χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα (2,1 εκατομμύρια το 2017 σε σχέση με 3,6 εκατομμύρια το 2018) και η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει τις γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με στόχο να προστατευθούν κυρίως οι νέοι.

  Νέα έρευνα δείχνει ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πάρα πολύ πιθανό να επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας και την έκβαση της εγκυμοσύνης.

  Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια που εκτέθηκαν 5 φορές την εβδομάδα για 4 μήνες σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ο άνθρωπος και το ποντίκι έχουν παρόμοιας κατασκευής πλακούντα, καθώς και κατά 97,5% κοινό λειτουργικό DNA.

  "Διαπιστώσαμε ότι στις περιπτώσεις που γινόταν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν την εγκυμοσύνη, η εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα καθυστερούσε σημαντικά” δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Kathleen Caron, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. "Στις περιπτώσεις που συνεχίστηκε η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπήρξαν μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στην υγεία και τον μεταβολισμό των θηλυκών μωρών.”

  Τα θηλυκά ποντίκια που εκτέθηκαν σε ένα λίτρο ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσίασαν μειωμένα ποσοστά εμφύτευσης εμβρύων στη μήτρα και μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της εγκυμοσύνης. Τα θηλυκά ποντικάκια που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εκτεθεί σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήταν ελλιποβαρή στους 8,5 μήνες της κύησης.

  Η άποψή μου
  Τα ευρήματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς έρχονται να ενισχύσουν άλλες έρευνες που έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν μία ασφαλή εναλλακτική λύση για τις καπνίστριες ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  Γνωρίζαμε ότι η νικοτίνη έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των πνευμόνων και στην καρδιακή λειτουργία του αναπτυσσόμενου εμβρύου, στη γονιμότητα των αγοριών που γεννιούνται από καπνίστριες, αλλά και ότι σχετίζεται με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών (SIDS) και τις καρδιακές αρρυθμίες στα νεογέννητα. Αυτή η έρευνα μας έδειξε ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου καθυστερεί την εμφύτευση του εμβρύου, ενώ εμποδίζει και τη σωστή ανάπτυξή του μέσα στη μήτρα.

  Διαβάστε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ