Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 11:06

  Παχυσαρκία και αθηροσκλήρωση: "Ολέθριος" συνδυασμός

  Παχυσαρκία και αθηροσκλήρωση: "Ολέθριος" συνδυασμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Φως στη σχέση παχυσαρκίας και αθηροσκλήρωσης έρχεται να ρίξει μια νέα μελέτη με επικεφαλής Έλληνες και Ελληνοκύπριους επιστήμονες στη Βρετανία, ανοίγοντας έτσι πιθανώς το δρόμο για μια νέα φαρμακευτική θεραπεία για την καρδιομεταβολική νόσο. Η έρευνα, που έγινε σε παχύσαρκους ασθενείς με αθηροσκλήρωση, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι ο λιπώδης ιστός απελευθερώνει ουσίες, οι οποίες μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν καταστάσεις των αιμοφόρων αγγείων που συνδέονται με τις καρδιομεταβολικές διαταραχές.

  Με αυτό τον τρόπο, φωτίζεται η έως τώρα ελλιπώς κατανοητή σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία (γνωστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου) και στην παθογένεια των αρτηριών, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν νέες θεραπείες για τις καρδιαγγειακές και μεταβολικές νόσους, όπως η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, μια συχνή συνέπεια της αθηροσκλήρωσης.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ελληνοκύπριο καθηγητή καρδιολογίας Χαράλαμπο Αντωνιάδη, απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine". Η μελέτη έδειξε ότι η παχυσαρκία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο λιπώδης ιστός του σώματος απελευθερώνει ουσίες (σηματοδοτικά μόρια), που με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τη δομή και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει τόσο την ουσία Wnt όσο και το οξειδωτικό στρες από ένζυμα ως παράγοντες που συμβάλλουν στην αγγειακή νόσο, όμως μέχρι σήμερα παρέμεναν μυστήριο οι συγκεκριμένοι βιολογικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η παχυσαρκία ασκεί τον παθογόνο ρόλο της στις αρτηρίες και στα άλλα αιμοφόρα αγγεία.

  Η νέα έρευνα αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι με αθηροσκλήρωση εμφανίζουν πολύ υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (WNT5A) στο πλάσμα του αίματος τους, καθώς και αυξημένη παρουσία των υποδοχέων της ίδιας πρωτεΐνης στα τοιχώματα των αρτηριών τους. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης σχετίζονται με την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, ενός βασικού δείκτη για τη στένωση των αρτηριών στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Η έρευνα έδειξε ότι η παχυσαρκία ενισχύει την απελευθέρωση της WNT5A από τον λιπώδη ιστό που περιβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει επίσης το οξειδωτικό στρες.

  "Ενώ γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι η παχυσαρκία συνοδεύεται από υψηλό κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά, παραμένει άγνωστο πώς το λίπος στο σώμα μας μπορεί να προκαλέσει τόση βλάβη στα αγγεία μας", δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αντωνιάδης. "Η έρευνα αυτή, που διεξάχθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Οξφόρδης, έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: έγινε εξ ολοκλήρου σε ανθρώπινες αρτηρίες και σε λιπώδη ιστό από 1.004 εθελοντές, που κρατήθηκαν ζωντανά έξω από το ανθρώπινο σώμα για το σκοπό των πειραμάτων".

  "Με τη χρήση αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας", πρόσθεσε, "ανακαλύψαμε μια ουσία που παράγεται στο λίπος μας, την WNT5A, που μπορεί να απελευθερώνεται στην κυκλοφορία, προκαλώντας σημαντική ζημιά στις αρτηρίες της καρδιάς. Περιγράψαμε πώς ακριβώς η ουσία αυτή προκαλεί τη βλάβη στα αγγεία μας και προτείνουμε τρόπους για να αντιστρέψουμε τα αποτελέσματα της".

  Οι μελλοντικές προσπάθειες των επιστημόνων, σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, "εστιάζονται στο να αναπτύξουμε κάποιο φάρμακο που να μπορεί να τροποποιεί τη δράση της WNT5A, παρεμποδίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες της παχυσαρκίας. Μέχρι τότε όμως, πρέπει όλοι να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία, αφού είναι ο αποδεδειγμένος τρόπος για να προλάβουμε τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά."

  Πρώτος συγγραφέας της μελέτης είναι ο ελληνικής καταγωγής Ιωάννης Ακουμιανάκης (συνεργάτης του Χ.Αντωνιάδη στην Οξφόρδη και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης), ενώ συμμετείχαν επίσης από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Οξφόρδης οι Μάριος Μαργαρίτης, Αλέξης Αντωνόπουλος, Ευάγγελος Οικονόμου και Χρήστος Κοτανίδης, από το Κέντρο Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Οξφόρδης ο Κώστας Χριστοδουλίδης, από το Τμήμα Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής της Οξφόρδης ο Γιώργος Κρασόπουλος, καθώς επίσης ο Δημήτρης Τούσουλης, καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:53 27/10

  Rapid test για τον κορονοϊό: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους

  Οι προκλήσεις της ευρείας χρήσης των γρήγορων τεστ (rapid tests) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και της COVID-19.

  08:08 27/10

  Diabetes Challenge Project: "Μετρήσου κι εσύ"

  Σήμερα ζουν στη χώρα μας 1.000.000 άτομα με διαβήτη ενώ υπολογίζεται ότι 300.000- 400.000 δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη/προδιαβήτη.

  07:57 27/10

  Έγκριση νέας θεραπείας για σπάνια μορφή καρκίνου με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές

  Έγκριση και σε τρίτη ένδειξη για τις θεραπείες βάσει του συνδυασμού nivolumab με ipilimumab στην αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών καρκίνου του θώρακα και έβδομη ένδειξη συνολικά.

  08:47 26/10

  Είναι η ασπιρίνη τα "καλά νέα" για την COVID-19;

  Νέα μελέτη αναδεικνύει τον θετικό της ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενών που νοσούν σοβαρά με COVID-19.

  08:13 26/10

  Το πρώτο podcast για τον Διαβήτη τύπου 1 είναι γεγονός!

  Μπες στο #elenitalksdiabetes και ενημερώσου πιο άμεσα από ποτέ για το πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου καθημερινά.

  08:06 26/10

  Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

  Η Αθανασία Νούνη, νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, μιλά για τους νοσηλευτές, τους ήρωες και το σύστημα Υγείας.

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

  08:20 22/10

  "Έξυπνη" νίκη κατά του χρόνιου πόνου

  Πρώτες επιτυχείς εφαρμογές στη θεραπεία της χρόνιας αφόρητης φαρμακοανθεκτικής οσφυοϊσχιαλγίας στην Ελλάδα με "ευφυή" ολοκληρωμένα κυκλώματα.

  09:04 21/10

  Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: 3 καίριες ερωτήσεις για τη νόσο

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος αποτελούν το κάπνισμα, η ηλικία >65 και το θετικό κληρονομικό ιστορικό.

  09:03 21/10

  Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια

  Η επιστροφή στο σχολείο των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γίνει με ασφάλεια.