Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Σεπ-2019 11:28

  ECTRIMS 2019: Το ocrelizumab η μοναδική θεραπεία για την πιο "δύσκολη" μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης

  ECTRIMS 2019: Το ocrelizumab η μοναδική θεραπεία για την πιο "δύσκολη" μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της πολλαπλής σκλήρυνσης, τα νέα ψηφιακά μέσα και η πιο "δύσκολη" μορφή της νόσου, η πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση και η μοναδική θεραπεία που έχουμε αυτή τη στιγμή γι' αυτήν, το μονοκλωνικό αντίσωμα ocrelizumab, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς στο 35ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και την Έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ECTRIMS), το οποίο πραγματοποιήθηκε από 11-13 Σεπτεμβρίου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Η εν λόγω θεραπεία πήρε πρόσφατα άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης με ενεργό νόσο, η οποία καθορίζεται βάσει των κλινικών ή απεικονιστικών χαρακτηριστικών. Σύμφωνα, δε, με πηγές του capitalhealth.gr πρόσφατα η Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης ενέκρινε την αποζημίωση του φαρμάκου ocrelizumab. Ωστόσο, για να μπορεί να συνταγογραφηθεί η θεραπεία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη φαρμακευτική εταιρεία και το Υπουργείο Υγείας (Επιτροπής Διαπραγμάτευσης) ώστε να συμφωνηθεί η τιμή στην οποία και θα αποζημιώνεται. 

  Μια προοδευτικής εξέλιξης νόσος ακόμη κι όταν δεν εκδηλώνεται κλινικά

  Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια νόσος που εξελίσσεται, ακόμη κι όταν η κλινική εξέταση ή η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου δεν δείχνουν αλλαγές. Είναι μάλιστα όχι μόνο σιωπηλή αλλά και "ύπουλη" νόσος, αφού τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται κάποιες φορές τόσο σταδιακά, που και ο ίδιος ο ασθενής να μην το αντιλαμβάνεται. "Ανεξάρτητα από τις υποτροπές, η νόσος εξακολουθεί να είναι ενεργή και οι βλάβες συνεχίζονται στους ιστούς. Δυστυχώς, για να εκφραστούν αυτές κλινικά μεσολαβεί ένα διάστημα, αφού το νευρικό μας σύστημα έχει τους δικούς του αντιρροπιστικούς μηχανισμούς που τις κρύβουν", εξηγεί στο capitalhealth.gr ο Νικόλαος Γρηγοριάδης, Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που συμμετείχε στο ECTRIMS. Αυτή η κρυφή προοδευτικότητα, που στο πλαίσιο μιας εξέτασης δεν είναι πάντα εύκολο να διαπιστωθεί αποτελεί βασικό πρόβλημα στην παρακολούθηση της νόσου, όπως εξηγεί ο καθηγητής.

  Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε δορυφορική συζήτηση συνέδριο με τίτλο "MS: Time to swift our focus" στην οποία συμμετείχαν τρεις κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα της νευρολογίας, ο Ashish Atreja, από την Ιατρική Σχολή Icahn του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στις ΗΠΑ, ο Helmut Butzkueven, από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία και η Jiwon Oh, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά. Οι τρεις ειδικοί ανέλυσαν το πώς οι περιορισμοί στα διαγνωστικά μέσα σήμερα μπορεί να καθυστερήσουν την ένταξη ενός νέου ασθενούς σε θεραπευτικό πρωτόκολλο το οποίο θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου. Αυτό που επισήμαναν επίσης είναι πως φυσιολογική γήρανση του οργανισμού δυσκολεύει την παρακολούθηση της προοδευτικότητας της νόσου σε ορισμένες περιπτώσεις. 

  Πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση και η μοναδική θεραπεία 

  Η πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (PPMS) είναι μία εκφυλιστική μορφή της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχόμενη επιδείνωση αλλά συνήθως χωρίς διακριτές υποτροπές ή περιόδους ύφεσης. Περίπου το 15% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση διαγιγνώσκεται με πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου. Η αναπηρία εξελίσσεται δύο φορές πιο γρήγορα στην PPMS σε σχέση με την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, το οποίο σημαίνει ότι τα άτομα με PPMS μπορεί να χρειάζονται  βοηθήματα βάδισης ή να καταλήγουν σε αναπηρικό αμαξίδιο, να μην είναι σε θέση να εργαστούν, και να χρήζουν τη βοήθεια φροντιστών για τη φροντίδα τους νωρίτερα. "Η έγκαιρη εισαγωγή της θεραπείας είναι αξίωμα", τονίζει ο καθηγητής Νικόλαος Γρηγοριάδης και η διατήρηση της λειτουργικότητας του ασθενούς είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τους νευρολόγους, ειδικά όταν μιλάμε για την PPMS. "Το μονοκολωνικό αντίσωμα ocrelizumab  είναι μια θεραπεία που καλύπτει μια ανάγκη που δεν είχε καλυφθεί για τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου", τονίζει ο κ. Γρηγοριάδης. Ο καθηγητής όμως του δίνει ένα ακόμη credit: "Πρόκειται για μία θεραπεία που η έρευνά της έδωσε το έναυσμα για να γίνει μεγαλύτερη έρευνα για τα β-λεμφοκύτταρα. Και διαπιστώσαμε ότι ο ρόλος τους ήταν καίριος. Οι θεραπείες αυτές μας βοήθησαν να προσανατολίσουμε την έρευνά μας και σε σημεία που δεν γνωρίζαμε ότι παίζουν ρόλο". 

  "Η έγκαιρη εισαγωγή της θεραπείας είναι αξίωμα", τονίζει ο καθηγητής Νικόλαος Γρηγοριάδης.

  Ψηφιακά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση 

  Σε δορυφορικό συμπόσιο του συνεδρίου, με θέμα "Harnessing the Digital health revolution", ο  Robert Bernel, διευθυντής νευρολόγος στο Mellen Center για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στο Οχάιο των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στη δύναμη του digital health. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η περίπτωση του Floodlight, μιας εφαρμογής που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακευτική εταιρεία Roche και η Genentech, μέλος της Roche Group, και που τέθηκε σε κλινική μελέτη (Floodlight Open) σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ενημερώνουν την εφαρμογή αυτή με συγκεκριμένα δεδομένα, με διπλό όφελος: τόσο ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία της νόσου του ενώ ο γιατρός του, λαμβάνοντας τα δεδομένα μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τον επανασχεδιασμό της θεραπείας ή την έγκαιρη έναρξή της ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή έκβαση για τον συγκεκριμένο ασθενή. "Στην πολλαπλή σκλήρυνση υπάρχει το στοιχείο της προοδευτικότητας που εκδηλώνεται υπό ορισμένες συνθήκες. Κάποιες φορές, η κρυφή προοδευτικότητα της νόσου, που στο πλαίσιο της κλινικής εξέτασης μπορεί να μην διαπιστωθεί με τα μέσα που διαθέτουμε. Τα ψηφιακά μέσα παρακολούθησης της νόσου μπορεί να δώσουν καλύτερη εικόνα και να συμβάλουν στην έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, κάτι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της πορείας τους ασθενούς", συμπληρώνει ο κ. Γρηγοριάδης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:53 27/10

  Rapid test για τον κορονοϊό: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους

  Οι προκλήσεις της ευρείας χρήσης των γρήγορων τεστ (rapid tests) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και της COVID-19.

  08:08 27/10

  Diabetes Challenge Project: "Μετρήσου κι εσύ"

  Σήμερα ζουν στη χώρα μας 1.000.000 άτομα με διαβήτη ενώ υπολογίζεται ότι 300.000- 400.000 δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη/προδιαβήτη.

  07:57 27/10

  Έγκριση νέας θεραπείας για σπάνια μορφή καρκίνου με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές

  Έγκριση και σε τρίτη ένδειξη για τις θεραπείες βάσει του συνδυασμού nivolumab με ipilimumab στην αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών καρκίνου του θώρακα και έβδομη ένδειξη συνολικά.

  08:47 26/10

  Είναι η ασπιρίνη τα "καλά νέα" για την COVID-19;

  Νέα μελέτη αναδεικνύει τον θετικό της ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενών που νοσούν σοβαρά με COVID-19.

  08:13 26/10

  Το πρώτο podcast για τον Διαβήτη τύπου 1 είναι γεγονός!

  Μπες στο #elenitalksdiabetes και ενημερώσου πιο άμεσα από ποτέ για το πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου καθημερινά.

  08:06 26/10

  Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

  Η Αθανασία Νούνη, νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, μιλά για τους νοσηλευτές, τους ήρωες και το σύστημα Υγείας.

  10:02 23/10

  Fake news: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia για την καταπολέμησή τους

  Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο.

  09:24 23/10

  Έναρξη Μελέτης Φάσης 3 για την Αξιολόγηση Πιθανής Υπεράνοσης Θεραπείας έναντι της COVID-19

  H μελέτη θα αξιολογήσει το φάρμακο υπεράνοσης σφαιρίνης που έχει αναπτύξει η "Συμμαχία για την Καταπολέμηση της COVID-19", ή αλλιώς CoVIg-19 Plasma Alliance.

  09:17 23/10

  "More than my skin": Μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ψωριασική νόσο

  Στην Ελλάδα περίπου 250.000  άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση ενώ μέχρι 4 στους 10 από αυτούς θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα.

  09:09 23/10

  3 βασικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση

  Η αρθροσκόπηση είναι μία εξελιγμένη τεχνική που δίνει λύση σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις.

  08:32 22/10

  Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

  Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της σεξουαλικότητας με διάφορους τρόπους.

  08:25 22/10

  Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να "ταλαιπωρηθούν" περισσότερο από την Covid-19;

  Οι μεσήλικες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19 με παρατεταμένα συμπτώματα, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

  08:20 22/10

  "Έξυπνη" νίκη κατά του χρόνιου πόνου

  Πρώτες επιτυχείς εφαρμογές στη θεραπεία της χρόνιας αφόρητης φαρμακοανθεκτικής οσφυοϊσχιαλγίας στην Ελλάδα με "ευφυή" ολοκληρωμένα κυκλώματα.

  09:04 21/10

  Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: 3 καίριες ερωτήσεις για τη νόσο

  Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος αποτελούν το κάπνισμα, η ηλικία >65 και το θετικό κληρονομικό ιστορικό.

  09:03 21/10

  Εμβολιασμός: Το "όπλο" μας για επιστροφή στο σχολείο με ασφάλεια

  Η επιστροφή στο σχολείο των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών, αλλά και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, είναι σημαντικό να γίνει με ασφάλεια.