Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 09:26

  Σας έπιασε κατάθλιψη μετά τις διακοπές;

  Σας έπιασε κατάθλιψη μετά τις διακοπές;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Post vacation blues είναι ο διεθνής όρος για την κατάθλιψη μετά τις διακοπές, μία κατάσταση που δεν αφορά μόνο εμάς τους Έλληνες αλλά μπορεί να επηρεάσει τον καθένα που επιστρέφει στην απαιτητική καθημερινότητα μετά το ευχάριστο διάλειμμα των διακοπών. Το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή εξηγεί ο ψυχολόγος, Γιώργος Παπαγεωργίου, Bsc (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire.

  Κατάθλιψη μετά τις διακοπές

  "Να σημειώσουμε από την αρχή, ότι στον όρο "εποχική κατάθλιψη μετά τις διακοπές”, χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τη λέξη "κατάθλιψη”, για να περιγράψουμε ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Η πραγματική κατάθλιψη, όμως, ορίζεται διαφορετικά", αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν εποχική κατάθλιψη μετά τις διακοπές, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτούς που επέστρεψαν στην καθημερινότητα απογοητευμένοι γιατί οι προσδοκίες από τις διακοπές τους δεν επιβεβαιώθηκαν. Και σε εκείνους που πέρασαν όμορφα και χαλάρωσαν τόσο πολύ, που δυσκολεύονται να φορέσουν πάλι το "κοστούμι της καθημερινότητας”. Και παρότι κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση, μια γενική σκέψη είναι πως "τα post vacation blues είναι μια ψυχική ανωριμότητα, από την οποία οι υγιείς ψυχικά άνθρωποι, οφείλουν να συνέρχονται πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες μέρες", όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου.

  Πώς να ξεπεράσετε εύκολα την κατάθλιψη μετά τις διακοπές

  Ο ειδικός μας δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε γρήγορα τα post vacation blues. 
  Αυτές είναι:
  • Αποκατάσταση: Είναι ο ψυχικός μηχανισμός που λειτουργεί στη βάση της λογικής σκέψης και της κατανόησης "του-τι-μας-συμβαίνει”. Να αντιληφθούμε δηλαδή, βαθιά την αλλαγή του ρόλου που έχουμε και τα συναισθήματα που αυτή η αλλαγή μας δημιουργεί. Στη συνέχεια να αποδεχτούμε αυτόν τον νέο ρόλο. 
  • Εξωραϊσμός: Να σκεφτόμαστε συνειδητά διαρκώς με όμορφα και ευγενή συναισθήματα αυτό που μας έχει συμβεί: το πόσο τυχεροί είμαστε που καταφέραμε να πάμε διακοπές, αλλά και το γεγονός ότι έχουμε εργασία ή οικογένεια ή σπουδές στις οποίες επιστρέψαμε. Αυτά είναι προτερήματα, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους. Είμαστε τυχεροί.
  • Επανόρθωση: Να μη σκεφτόμαστε τη ζωή με μίζερο τρόπο. Ζωή δεν είναι αυτό που ζούμε μόνο στις διακοπές, αλλά ζωή είναι και αυτό που παράγουμε ως ασχολία, από την θέση της οποίας αναμένουμε κάθε χρονιά να κερδίζουμε τις διακοπές μας.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:36 09/04

  Προσφορά της DEMO ABEE για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

  Δωρεά 60 monitors για τον εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ και δωρεά χειρουργικών μασκών στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

  08:59 09/04

  Το DNA ή τι ιικό φορτίο επηρεάζει πόσο βαριά θα νοσήσει κάποιος από COVID-19;

  Το γονιδίωμα ασθενών νεαρών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα που είναι θύματα της COVID-19 εξετάζονται για να βρεθεί μια πιθανή γενετική προδιάθεση.

  08:00 09/04

  Οι δύο πιο βασικές βιταμίνες για ισχυρό ανοσοποιητικό

  Η ποικιλία στη διατροφή, τα άφθονα φρούτα και λαχανικά εποχής συμβάλουν στην επάρκεια βιταμινών στον οργανισμό, μερικές φορές όμως δεν είναι αρκετά.

  23:59 08/04

  Χάστε βάρος με περπάτημα - γίνεται!

  Βελτιώστε το σώμα και τη διάθεσή σας με περπάτημα, ακόμη και αυτή την περίοδο που μένουμε σπίτι, αφού "επιτρέπεται" η έξοδος για φυσική δραστηριότητα.

  15:51 08/04

  23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα τεστ για τον κορονοϊό από το Παστέρ

  Όσα αναρωτιόμαστε και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα τεστ για τον κορονοϊό και τα τεστ αντισωμάτων από τους πλέον ειδικούς.

  11:21 08/04

  3D προστατευτικές ασπίδες προσώπου στο Εργαστήριο 3D απεικόνισης και εκτύπωσης του Metropolitan Hospital

  Hellas COVID 19 3D Printing Supplies: Κανένας από τους ανθρώπους που μάχονται στην πρώτη γραμμή εναντίον του κορονοϊού χωρίς προστασία.

  09:15 08/04

  H COVID-19 γένους θηλυκού... και άλλες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις

  Αφού η συζήτηση για τον νέο κορονοϊό είναι καθημερινά στο τραπέζι, ας ξέρουμε, τουλάχιστον, τι λέμε, κι ας το λέμε σωστά.

  09:15 08/04

  Γιατί και πώς θα μπούμε σε "λειτουργία πτήσης"

  Μερικές βασικές συμβουλές για να ξεκουράσουμε το σώμα και το μυαλό αυτές τις δύσκολες μέρες που μένουμε σπίτι.

  23:59 07/04

  Θέλετε να δώσετε αίμα; Διαβάστε πρώτα αυτές τις πληροφορίες.

  Ποιοι δεν μπορούν να δώσουν αίμα και τι να έχετε κάνει πριν την αιμοδοσία.

  11:23 07/04

  Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος απαντά για τον κορονοϊό

  Ο κορονοϊός και τα υποκείμενα νοσήματα, η κλινική μελέτη SAVE και η "επιστροφή" του ιού. Τα σχόλια του καθηγητή έχουν ενδιαφέρον.

  10:12 07/04

  Στον δρόμο για την έγκριση νέας θεραπείας για το πολλαπλό μυέλωμα

  Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για το isatuximab ως θεραπεία του υποτροπιάζοντος και ανθεκτικού πολλαπλού μυελώματος.

  09:59 07/04

  Εξετάζεται η έγκριση της θεραπείας για τη νωτιαία μυική ατροφία στην Ευρώπη

  Θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση για την onasemnogene abeparvovec-xioi, τη γονιδιακή θεραπεία για την SΜΑ.

  09:37 07/04

  Δώστε μία ευκαιρία στη διατροφή και στη ζωή σας

  Τώρα που μένουμε σπίτι ας εκμεταλλευτούμε αυτό το διάστημα για να υιοθετήσουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

  11:16 06/04

  Διεθνής μελέτη για το remdesivir στον κορονοϊό: Τι μας απαντά η επικεφαλής της έρευνας στην Ελλάδα

  Η Γιώτα Τουλούμη, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας, μιλά αποκλειστικά στο Capital.gr για τα δεδομένα της μελέτης "Adaptive COVID-19 Treatment Trial".

  09:22 06/04

  Στα... λύματα ψάχνουν απαντήσεις για την εξάπλωση του κορονοϊού

  Τα λύματα μπορούν να αποκαλύψουν την πραγματική εξάπλωση του κορονοϊού και να προειδοποιήσουν για μία επανεμφάνισή του στο μέλλον, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

  09:16 06/04

  Η Pfizer Hellas κατά της πανδημίας της νόσου COVID-19

  Η Pfizer Hellas συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια και δωρίζει 100 monitors για Μ.Ε.Θ. και 100.000 ειδικές μάσκες για τους επαγγελματίες υγείας.