Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Σεπ-2019 10:43

  Μπορεί η προστατίτιδα να εξελιχθεί σε καρκίνο του προστάτη;

  Μπορεί η προστατίτιδα να εξελιχθεί σε καρκίνο του προστάτη;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην επιστημονική κοινότητα η προστατίτιδα αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η φλεγμονή των ιστών μπορεί να μειώσει την ικανότητα ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη σε μεταγενέστερες βιοψίες.

  Περίπου το 20% όλων των καρκίνων που αναπτύσσονται στους ενήλικες οφείλονται σε χρόνια φλεγμονή και/ή χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις που προκαλούνται από μολυσματικούς ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η προστατίτιδα είναι μια πάθηση που συνδέεται με φλεγμονή του προστάτη ή/και με νευρική βλάβη. Στο 5-10% των περιπτώσεων η αιτία είναι μόλυνση του ουροποιητικού, λόγω βακτηρίων που εισέρχονται στον προστάτη (π.χ. μέσω της σεξουαλικής επαφής). Όποια κι αν είναι η αιτία, ο ασθενής βιώνει πόνο στον αδένα και την πυελική περιοχή, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος. 

  Περίπου το 6-8% των ανδρών παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με την προστατίτιδα και τουλάχιστον για το ένα τρίτο αυτών αποτελεί σοβαρό θέμα υγείας. Αποτελεί τη συνηθέστερη διάγνωση του ουροποιητικού σε άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών και την τρίτη πιο συχνή διάγνωση σε άνδρες άνω των 50 ετών. Ο αντίκτυπος της πάθησης στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι σημαντικός, λόγω του συνεχούς χρόνιου πόνου και της επίδρασής του στην καθημερινότητα. 

  Αυξάνει η προστατίτιδα τις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη;
  Οι άνδρες με προστατίτιδα φαίνεται να διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη περισσότερο από τους άνδρες χωρίς την πάθηση. Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυξάνει τις πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του προστάτη, πιθανώς εξαιτίας της ανησυχίας για τα συμπτώματα που οδηγούν σε εστιασμένες εξετάσεις, περιλαμβανομένης της βιοψίας προστάτη. Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο Δρ. Νικόλαο Γ. Κατσένη, υπάρχουν πολλές μελέτες που επισημαίνουν τον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Μεταξύ αυτών, μια μετα-ανάλυση 20 μελετών κατέδειξε ότι υπάρχει σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ προστατίτιδας και καρκίνου του προστάτη. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μια δεύτερη. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η προστατίτιδα σχετίζεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη, οπότε θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι ασθενείς να αναζητούν θεραπεία για την προστατίτιδα ώστε να μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. "Υπάρχει η υπόθεση ότι η επίμονη φλεγμονή συμβάλλει στον διαχωρισμό του επιθηλίου του προστάτη και στην πρόοδο από την προστατική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία στον επιθετικό καρκίνο", επισημαίνει ο Δρ. Κατσένης.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:38 30/03

  Μετάγγιση πλάσματος: Γιατί δοκιμάζεται ως θεραπεία για τον κορονοϊό;

  Όσα γνωρίζουμε για τη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό για τη θεραπεία της νόσου.

  10:01 30/03

  24 εκατομμύρια δόσεις χλωροκίνης δωρίζει φαρμακευτική στο Κράτος

  Δωρεάν στο Ελληνικό Κράτος το Unikinon (χλωροκίνη) από την Uni-pharma - Ξεκίνησε ήδη η παραγωγή του φαρμάκου.

  09:54 30/03

  Και ο ΣΦΕΕ στο πλευρό του κράτους στη μάχη του κορονοϊού

  Προσφορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και φαρμακευτικού - υγειονομικού υλικού από τον ΣΦΕΕ και τις εταιρίες μέλη του.

  09:50 30/03

  Καρδιά και φυτοφαγική διατροφή: Οι προϋποθέσεις για να ωφελεί

  Πότε η φυτοφαγική διατροφή κάνει καλό στην καρδιά, συν τρεις βασικοί λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει.

  09:50 30/03

  9 "μυστήρια" για τον κορονοϊό που δεν έχουμε απαντήσει ακόμη

  Το μυστήριο της θνητότητας της νόσου Covid-19 που σήμερα είναι 4,7% παγκοσμίως και 3,4% στην Ελλάδα - και μερικά ακόμη μυστήρια που δεν έχουν απαντηθεί.

  10:03 27/03

  Ασθενείς με καρκίνο και COVID-19: Οι συστάσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας

  Οι επιπλέον οδηγίες διαχείρισης ασθενών με καρκίνο είναι σημαντικές καθώς μπορεί νοσώντας με COVIT-19 να παρουσιάσουν επιπλοκές από το αναπνευστικό.

  09:55 27/03

  Είναι κορονοϊός ή αλλεργικό άσθμα; Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μας βοηθά να διαχωρίσουμε τις δύο περιπτώσεις και δίνει τις βασικές συστάσεις για ασθενείς με βρογχικό άσθμα.

  09:41 27/03

  "Ο εχθρός δεν είναι πλέον αόρατος, κατανοούμε τον SARS-CoV-2"

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Γενετικής Ζαχαρία Σκούρα για το πώς η γνώση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 επιταχύνει την αντιμετώπισή του.

  09:31 27/03

  1η Ψηφιακή Ημερίδα: "Πανδημίες & Παγκόσμια Διαχείριση Κρίσεων Υγείας: Η περίπτωση του Κορωνοϊού".

  Η ημερίδα είναι ανοιχτή και όποιοι επιθυμούν, μπορούν να την παρακολουθήσουν live.

  09:20 26/03

  Κορoνοϊός και φλεγμονώδης νόσος εντέρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο κορονοϊός στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι οποίοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

  08:54 26/03

  Τι είναι το νέο τεστ κορονοϊού-εξπρές;

  Τι είναι τα νέα τεστ αντισωμάτων κορονοϊού, τύπου τεστ εγκυμοσύνης, που η Βρετανία σύντομα θα στέλνει ακόμη και στα σπίτια.

  08:51 26/03

  Μειώστε το αλάτι, ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

  Το πολύ αλάτι εξασθενεί την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, προειδοποιούν Γερμανοί επιστήμονες εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

  14:17 24/03

  Συμφωνία Pfizer και BioNTech για την από κοινού ανάπτυξη δυνητικού εμβολίου κατά της νόσου COVID-19

  Οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν από κοινού το υποψήφιο mRNA εμβόλιο BNT162 της BioNTech για την πρόληψη της λοίμωξης από τον κορονοϊό.

  08:39 24/03

  Αντισηπτικά και δέρμα: Πώς θα αποφύγουμε τους ερεθισμούς;

  Πλέοντας συνεχώς τα χέρια και χρησιμοποιώντας αντισηπτικά, είναι πολύ πιθανό να μας ταλαιπωρήσουν ξηροδερμία και δερματίτιδες.

  08:34 24/03

  Σουσάμι: Ένας σπόρος με σημαντικές ιδιότητες

  Μία από τις τροφές που προσφέρει ενέργεια αλλά και θρέψη, είναι το σουσάμι.

  23:59 23/03

  Μένουμε σπίτι- Οργανωνόμαστε για γυμναστική στο σπίτι

  Τώρα που μένουμε σπίτι, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε αφού η άσκηση συμβάλει τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία.