Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 02-Αυγ-2019 11:58

    Έτσι δεν θα πάθουμε τροφική δηλητηρίαση το καλοκαίρι!

    Έτσι δεν θα πάθουμε τροφική δηλητηρίαση το καλοκαίρι!
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία επιταχύνει την αλλοίωση των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμού τουριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων. 

    Πιο πιθανή η τροφική δηλητηρίαση το καλοκαίρι

    Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης τροφικής δηλητηρίασης, η οποία συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων όρων υγιεινής. Η εκδήλωση της ασθένειας εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί και μπορεί να εμφανιστεί μετά από μισή ώρα από την κατανάλωση των τροφίμων ή μετά από λίγες ώρες ή ακόμα και ημέρες και οφείλεται στην επιμόλυνση των τροφίμων με μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικές ουσίες.

    Για την αποφυγή πιθανών τροφικών δηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα ο ΕΦΕΤ συνιστά :

    Στους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα:

    • Να ελέγχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία λήξης).
    • Να ελέγχουν τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων.
    • Να μην επιλέγουν προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν συντηρούνται σωστά. Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα ψύξης πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7ο C και τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18ο C (δηλ. -19ο C, -20ο C, κλπ).
    • Τα ψυγεία και οι καταψύκτες από όπου προμηθεύονται τα τρόφιμα να μην εκτίθενται στον ήλιο.
    • Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο.
    • Να τοποθετούν τρόφιμα στο ψυγείο όσο γίνεται πιο σύντομα μετά την αγορά τους.
    • Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη κλπ.
    • Ιδιαίτερα το εμφιαλωμένο νερό να διατηρείται σε σκιερό μέρος και να μην επαναχρησιμοποιούνται οι άδειες φιάλες, οι οποίες στο τέλος της χρήσης τους θα πρέπει να οδηγούνται στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.
    • Στους καταναλωτές που ετοιμάζουν οι ίδιοι το γεύμα τους:
    • Να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την ετοιμασία του φαγητού και για την καθαριότητα του χώρου.
    • Να αποφεύγουν να πιάνουν νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους.
    • Να μην χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία στα νωπά τρόφιμα και στα έτοιμα φαγητά.
    • Να μην καπνίζουν, τρώνε ή πίνουν όταν προετοιμάζουν νωπά προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών.
    • Να ψήνουν τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών κανονικά.
    • Να μην διατηρούν τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από το χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής.
    • Εάν πρόκειται να σερβίρουν ζεστό το φαγητό, τότε θα πρέπει να το διατηρούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 650 C έως την ώρα του σερβιρίσματος.
    • Εάν πρόκειται να ξαναζεστάνουν φαγητό που διατηρείται με ψύξη, τότε θα πρέπει να το θερμαίνουν στους 800 C.

    Στους καταναλωτές που επισκέπτονται εστιατόρια:

    • Να επιλέγουν εστιατόρια που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
    • Να μην καταναλώνουν φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, οσμή και γεύση.
    • Να μην καταναλώνουν λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά.

    Στους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα από επιχειρήσεις γρήγορης εξυπηρέτησης:

    • Να επιλέγουν καταστήματα που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
    • Έτοιμα σάντουιτς τα οποία δεν διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
    • Έτοιμα γεύματα τα οποία σερβίρονται ζεστά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 65ο C.
    • Σαλάτες που διατηρούνται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται με ψύξη και να είναι προφυλαγμένες από έντομα, σκόνη κλπ.
    • Τα χύμα παγωτά θα πρέπει να έχουν κατάλληλη ψύξη, να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη κλπ και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.
    • Τα ψυγεία με αναψυκτικά και νερό να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
    • Έτοιμα φαγητά, τα οποία δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    10:06 22/09

    Αγαπάτε το γάλα και τα τυριά; Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε!

    Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με νέα διεθνή "αιρετική" μελέτη.

    10:03 22/09

    Δωρεάν εξέταση PSA για τον προστάτη

    Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης "Ο Ουρολόγος ξέρει!" από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία.

    09:38 22/09

    Ποιοι ασθενείς με διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19;

    Όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη σύνδεση μεταξύ των δύο νοσημάτων.

    09:29 22/09

    Lilly: Συμφωνία για ταχεία πρόσβαση σε θεραπεία αντισωμάτων για την COVID-19

    Ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια του συνδυασμού αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab για τη θεραπεία της επιβεβαιωμένης νόσου.

    07:25 22/09

    Ευρωκλινική Αθηνών: Χρυσό και Ασημένιο βραβείο, δύο κορυφαίες διακρίσεις στα Healthcare Business Awards 2021

    Οι καινοτόμες και σύγχρονες υπηρεσίες της ξεχώρισαν για ακόμη μια φορά.

    11:26 21/09

    Τα εμβόλια Covid-19 προστατεύουν τους ασθενείς με καρκίνο

    Αυτό διαβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας με βάση νέες μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός των ογκολογικών ασθενών είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

    09:15 21/09

    Είναι αποδοτικό το καθημερινό τεστ για τις επαφές θετικού κρούσματος;

    Νέα μελέτη ερευνά την αποτελεσματικότητα του καθημερινού ελέγχου αναφορικά με τη μετάδοση σε σχολεία και πανεπιστήμια.

    23:59 20/09

    Ιδανική για το γραφείο: Σαλάτα με κοτόπουλο

    Χορταστική και νόστιμη, αυτή η σαλάτα με κοτόπουλο και νεκταρίνια θα σας δώσει κάτω από 300 θερμίδες.

    09:34 20/09

    Long COVID στα παιδιά: Τα συμπτώματα και η διάρκεια

    Η μακρά Covid-19 στα παιδιά σπάνια ξεπερνά τους τρεις μήνες, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.

    09:30 20/09

    Πόσο ψηλή πρέπει να είναι η "καλή" χοληστερόλη για να είναι πραγματικά καλή;

    Οι στόχοι για υγιή χοληστερόλη σε άντρες και γυναίκες σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

    09:00 20/09

    Δωρεάν WEBINAR: "Προ-αθλητικός Έλεγχος σε Παιδιά & Αθλητές"

    Η ενδιαφέρουσα Διαδικτυακή Συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021.

    09:35 17/09

    Μεγάλη ελληνική έρευνα: Η ανοσολογική απάντηση μετά το εμβόλιο του κορονοϊού σε ασθενείς με καρκίνο

    Διεθνής δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης ReCOVer στον ελληνικό πληθυσμό από την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου.

    09:21 17/09

    Εμβόλιο γρίπης: Πότε πρέπει να γίνει - πόσο διαρκούν τα αντισώματα

    Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τη γρίπη παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό.

    09:20 17/09

    Έρευνα: Πώς σχετίζεται ο καφές με την υγεία του ήπατος

    Νέα έρευνα φέρνει στο φως στοιχεία για το πώς η κατανάλωση καφέ μπορεί να σχετίζεται με ένα υγιές συκώτι.

    10:08 16/09

    Οι εταιρείες απαντούν για τη διάρκεια των αντισωμάτων από τα εμβόλια

    Pfizer και Moderna λένε ότι η προστασία των εμβολίων τους Covid-19 εξασθενεί με τον χρόνο - Έχουν καταθέσει αιτήματα για διενέργεια τρίτης δόσης.