Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 12:45

  Μοντέλο τεχνητής ανθρώπινης μήτρας θα μπορούσε να δεχθεί έμβρυο

  Μοντέλο τεχνητής ανθρώπινης μήτρας θα μπορούσε να δεχθεί έμβρυο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν τεχνητά μοντέλο του τοιχώματος της ανθρώπινης μήτρας και ελπίζουν ότι σε αυτό θα μπορούν να εμφυτευθούν και να αναπτυχθούν έμβρυα.

  Η ανακάλυψη θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη εμβρύων σε ένα τεχνητό βιολογικό μοντέλο μήτρας, ανέφεραν οι ερευνητές.

  "Καταφέραμε να αναπτύξουμε με μεθόδους μηχανικής των ιστών να τεχνητό μοντέλο του τοιχώματος της ανθρώπινης μήτρας", δήλωσε ο καθηγητής David Elad. "Το επόμενο βήμα είναι να μελετήσουμε πώς μπορούν τα έμβρυα να εμφυτευτούν σε αυτό το τοίχωμα".

  Εάν γίνει η εμφύτευση, θα επιτρέψει στα έμβρυα να αναπτυχθούν σε ένα βιολογικό περιβάλλον και όχι στο τεχνητό περιβάλλον του τρυβλίου, που χρησιμοποιείται σήμερα για την καλλιέργεια των εμβρύων στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  Η καλλιέργεια σε ένα βιολογικό περιβάλλον αναμένεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την επιβίωση των εμβρύων, εξήγησε ο Elad.

  Η ανθρώπινη μήτρα αποτελείται από τρία στρώματα που μαζί σχηματίζουν το τοίχωμα της μήτρας: το ενδομήτριο, το μυϊκό στρώμα και τον ορογόνο, έναν ινώδη και λιπώδη ιστό που περιβάλλει τη μήτρα.

  Οι ισραηλινοί ερευνητές εργάζονταν για αυτή την έρευνα για περισσότερα από 25 χρόνια με συναδέλφους τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

  Οι ερευνητές πήραν κύτταρα ενδομητρίου και λείου μυός από τη μήτρα και τα συν-καλλιέργησαν σε στρώματα στο εργαστήριο, κάτω από ορμονικό έλεγχο που μιμείτο τις φυσιολογικές διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα.

  Με τεχνικές μηχανικής των ιστών, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο που αντιπροσωπεύει μια δεκτική μήτρα. Θεωρητικά είναι δυνατόν ένα γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευθεί και να αναπτυχθεί σε αυτό, είπε ο Elad.

  Η έρευνά τους έχει σταλεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις για ανασκόπηση.

  Ο Elad είπε ότι πιστεύει πως η μελέτη του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ είναι η "πρώτη φορά που η ανατομική αρχιτεκτονική της ανθρώπινης μήτρας έχει δημιουργηθεί από ιστούς στο εργαστήριο" και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη μελέτη της πρώιμης ανθρώπινης ζωής.

  "Δεν μπορείς να κάνεις μελέτες με την ανθρώπινη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω ηθικών και τεχνικών περιορισμών και οι μελέτες σε ζώα δεν είναι αντιπροσωπευτικές", δήλωσε. "Μία βιολογική τεχνητή μήτρα, ένα βιολογικό μοντέλο, θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπου και να αυξήσουμε τις πιθανότητες των γυναικών να μείνουν έγκυοι".

  Η άποψή μου
  Οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί που υπεισέρχονται στην εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο είναι εξαιρετικά δύσκολο και ηθικά αδύνατον να μελετηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ύπαρξη ενός βιολογικού μοντέλου που μοιάζει με την ανθρώπινη μήτρα θα μας επιτρέψει να ανακαλύψουμε αυτές τις διαδικασίες. Αυτό θα έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα να μπορούμε να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά τις γυναίκες να μείνουν έγκυοι και να αποφύγουμε τις αποβολές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ