Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουλ-2019 13:20

  Οι άνδρες που κοιμούνται νωρίς έχουν καλύτερα σπερματοζωάρια

  Οι άνδρες που κοιμούνται νωρίς έχουν καλύτερα σπερματοζωάρια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Οι άνδρες που θέλουν να γίνουν πατέρες, καλό είναι να κοιμούνται πριν από τις 10.30μμ, σύμφωνα με νέα έρευνα που έδειξε ότι όσοι κοιμούνται νωρίς, έχουν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη ποιότητα σπέρματος σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται στις 11.30μμ ή αργότερα.

  Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έλλειψη ύπνου κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά υπερβολικά και να επιτίθεται σε υγιή σπερματοζωάρια. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα του στρες που δέχεται ο οργανισμός και το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες του ζευγαριού για επίτευξη εγκυμοσύνης.

  Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Aarhus στην Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι τα ευρήματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά στην εποχή μας που πολλοί άνθρωποι ξενυχτάνε βλέποντας τηλεόραση ή στέλνοντας emails.

  Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συνήθειες ύπνου 104 άνδρών με μέσο όρο ηλικίας 34 ετών, για διάστημα δύο ετών (κατά το οποίο προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί) και συνέκριναν τα αποτελέσματα ανάλυσης σπέρματος.

  Εντυπωσιακό είναι πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ακόμα και αν καθυστερήσει ο άνδρας μόλις μία ώρα να πέσει για ύπνο, η διαφορά στην ποιότητα σπέρματος είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα οι άνδρες που κοιμούνται πριν τις 10.30μμ έχουν 2,75 φορές καλύτερη ποιότητα σπέρματος σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται μεταξύ 10.30μμ και 11.30μμ.

  Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βιέννη, στο οποίο είχα την τιμή να συμμετέχω. Στο συνέδριο τονίστηκε πολλές φορές η σημασία της ποιότητας του σπέρματος στη γονιμότητα των ζευγαριών, ένας παράγοντας που είχε υποτιμηθεί εδώ και πολλά χρονια.

  Ένας εκ των ερευνητών, ο καθηγητής Hans Jakob Ingerslev, δήλωσε: "Οι λόγοι θα μπορούσαν να είναι ψυχολογικοί, καθώς οι άνδρες που στερούνται τον ύπνο υποφέρουν περισσότερο από άγχος και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη γονιμότητα.

  Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σημασία της διάρκειας του νυχτερινού ύπνου σε σχέση με την ποιότητα του σπέρματος. Διαπίστωσαν ότι οι ιδανικές ώρες ύπνου είναι 7,5 έως 8 ώρες, καθώς το σπέρμα των ανδρών που κοιμούνται τόσες ώρες είναι περισσότερο από έξι φορές πιο υγιές από εκείνο των ανδρών που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι δεν φάνηκε να σχετίζεται η ποιότητα του σπέρματος με τον ύπνο άνω των 8 ωρών.

  Ο Δρ Christopher Barratt, καθηγητής της αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Dundee, είπε πως η έλλειψη ύπνου έχει αντίκτυπο στο μεταβολισμό, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος.

  Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άνδρες ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με το άγχος, αλλά και με το γεγονός ότι οι άνδρες που δεν κοιμούνται αρκετά είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ μία φορά την ημέρα, όπως συνιστούμε όταν προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ