Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουλ-2019 10:20

  Είναι υπογόνιμες οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση;

  Είναι υπογόνιμες οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

   

  Η υπογονιμότητα επηρεάζει συνήθως το 30-40% των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση. Υπολογίζεται ότι το 20% των υπογόνιμων γυναικών έχουν ενδομητρίωση.

  Σε περιπτώσεις σοβαρής ενδομητρίωσης η καταστροφή των σαλπίγγων, οι συμφύσεις και γενικά η διαταραχή της ανατομίας συμβάλλουν στην υπογονιμότητα. Στη περίπτωση των ελαφρότερων μορφών ενδομητρίωσης, οι απόψεις διίστανται, θυμίζει την κότα και το αυγό, οι μισοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η γυναίκα δε μένει έγκυος επειδή έχει ενδομητρίωση και οι υπόλοιποι ότι ανέπτυξε ενδομητρίωση επειδή δεν έμεινε έγκυος έγκαιρα.

  Η χειρουργική θεραπεία είτε με ανοιχτή επέμβαση είτε λαπαροσκοπικά αφορά την αφαίρεση ή την καταστροφή των εστιών της ενδομητρίωσης και τη λύση των συμφύσεων. Η αποκατάσταση της ανατομίας μπορεί να επιτρέψει τη σύλληψη και το 60% των ασθενών θα μείνουν έγκυοι.

  Για τις υπόλοιπες ασθενείς με ενδομητρίωση οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η σπερματέγχιση και η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελούν τη μόνη λύση. Προτιμούμε να γίνονται χρονικά κοντά στις άλλες θεραπείες, ούτως ώστε η πύελος να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Έτσι μετριάζουμε όσο μπορούμε, την αρνητική επίδραση της ενδομητρίωσης στη ποιότητα των ωαρίων.

  Η σπερματέγχυση αποτελεί μία αποτελεσματική θεραπεία σε γυναίκες με ενδομητρίωση και υπάρχουν στοιχεία ότι τα ποσοστά γεννήσεων σε ασθενείς που υπεβλήθησαν σε θεραπεία με γοναδοτροπίνες και ενδομητρική σπερματέγχυση (IUI) ήταν 5-6 υψηλότερα από αυτές που απλώς παρακολουθούντο χωρίς θεραπεία. Συνίσταται να γίνουν 3-6 προσπάθειες.

  Πόσο καλά είναι τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες με ενδομητρίωση;

  Οι γυναίκες με ενδομητρίωση απαντούν πιο φτωχά στα φάρμακα της διέγερσης των ωοθηκών, παράγουν λιγότερα ωάρια, λιγότερα έμβρυα και έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφύτευσης.

  Παρόλα ταύτα, έχουν άριστα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Μπορεί να έχουν λιγότερα ωάρια ή έμβρυα, αλλά τα ποσοστά γεννήσεων τους είναι εξαιρετικά. Είναι θέμα αριθμητικό και όχι ποιοτικό.

  Στις μεγάλες εθνικές βάσεις δεδομένων, που παρακολουθούνται όλοι οι κύκλοι της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ετήσια βάση, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με ενδομητρίωση έχουν εξαιρετικά ποσοστά γεννήσεων.

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα στοιχεία ότι το 2012 οι γεννήσεις σε γυναίκες με ενδομητρίωση ήταν 31.1%.Στη Γαλλία ανάλυση περίπου 250.000 κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης (1998-2002) έδειξε ότι οι γεννήσεις σε γυναίκες με ενδομητρίωση είναι 24%.

  Γυναίκες με ενδομητρίωση πρέπει να παρακολουθούνται στενά κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσης και να είναι ενήμερες ότι έχουν 1,7 φορές αυξημένο κίνδυνο αυτόματος αποβολής και 2,7 φορές αυξημένο κίνδυνο εξωμητρίου κυήσεως.

  Ιδιαίτερα οι γυναίκες με ενδομητρίωση δεν πρέπει να χάνουν πολύτιμο χρόνο πριν απευθυνθούν σε ιατρό αναπαραγωγής, για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Η εξατομικευμένη θεραπεία στην περίπτωση κάθε ασθενούς συμβάλλει στα βέλτιστα αποτελέσματα και αυξάνει την πιθανότητα να αποκτήσουν υγιές παιδί.

  Περισσότερα για την ενδομητρίωση και άλλες αιτίες υπογονιμότητας μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο μου "Γίνε Γονιός: Υπογονιμότητα, αίτια, διάγνωση, θεραπείες, ποσοστά επιτυχίας”, εκδόσεις Brainfood.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:43 07/08

  Θεραπεία για τον κορονοϊό: Νέα δοκιμή για τη ρεμντεσιβίρη με ιντερφερόνη-βήτα-1α

  Η νέα κλινική δοκιμή ξεκινά από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για να αξιολογήσει το συνδυασμό φαρμάκων σε ασθενείς που νοσούν από COVID-19.

  08:32 07/08

  H διαιτολόγος προτείνει τα ιδανικά σνακ για την παραλία

  Είτε σε μια ημερήσια εκδρομή στην παραλία είτε στις διακοπές, τα σνακ είναι απαραίτητα και η "έξυπνη" επιλογή τους εξασφαλίζει την καλύτερη υγεία μας.

  23:59 06/08

  Το σεξ μας κάνει καλό: 3 επιστημονικές συμβουλές που το υποστηρίζουν

  Έχει πλέον αποδειχτεί επιστημονικά πως η υγιής σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί με πολλούς τρόπους την υγεία μας.

  11:42 06/08

  Δρ. Κυρατσούς: Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα στη μάχη κατά του κορονοϊού

  Τι αναφέρει ο Έλληνας ερευνητής που το 2014 ανακάλυψε το φάρμακο για τον Έμπολα.

  11:20 06/08

  Η επίδραση του κορoνοϊού στην εγκυμοσύνη και η πιθανότητα μετάδοσης από τη μητέρα στο μωρό

  Η καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Επιστημονική Υπεύθυνη Μονάδας Περιγεννητικής Παθολογοανατομίας, Αναστασία Κωνσταντινίδου συνοψίζει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

  09:43 06/08

  Νέα έρευνα: Η επίδραση του κορονοϊού στον πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη

  Το αποτύπωμα του νέου κορονοϊού στον πλακούντα και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο κατά την κύηση.

  09:36 06/08

  Εργασία και ρευματικά νοσήματα: Ένα αποκαλυπτικό ερωτηματολόγιο

  Περίπου το 40% των ασθενών με ρευματικά νοσήματα επηρεάζεται επαγγελματικά από τα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση.

  09:11 06/08

  Οι διακοπές είναι μέσα μας - Μια διαφορετική προσέγγιση της έννοιας

  Η διακοπή από την καθημερινότητα, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι είναι πολύτιμη για την ευεξία μας.

  11:36 05/08

  Η ανέπαφη θερμομέτρηση ασπίδα για τις επιχειρήσεις

  Σύμφωνα με τις οδηγίες των Οργανισμών Υγείας σε όλον τον κόσμο, θα πρέπει να αποφεύγεται η συνάθροιση μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε περιορισμένο χώρο. Έτσι και στη χώρα μας, υπάρχει περιορισμός στο...

  10:48 05/08

  Κορονοϊός: Γιατί μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά από τον κορονοϊό ενώ άλλοι αναρρώνουν γρήγορα

  Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν βιολογικές "υπογραφές" για τις χειρότερες περιπτώσεις Covid-19.

  09:34 05/08

  Καλά νέα για ασθενείς με ψωρίαση

  Τα αποτελέσματα της μελέτης BE RADIANT καταδεικνύουν ανωτερότητα του bimekizumab στην επίτευξη καθαρού δέρματος σε ασθενείς με ψωρίαση.

  09:02 05/08

  Πώς επηρέασε το κλείσιμο των σχολείων την COVID-19;

  Πρόσφατο άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό ερευνά τη συσχέτιση του κλεισίματος των σχολείων με την επίπτωση και τη θνησιμότητα από COVID-19 στις ΗΠΑ.

  23:59 04/08

  10 συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία μας πριν τα 40

  Αν θέλετε να μεγαλώνετε χωρίς προβλήματα, κόψτε αυτές τις βλαβερές συνήθειες από σήμερα.

  12:48 04/08

  Νέο τεστ για τη γονιμότητα του άντρα

  Βασίστηκε σε μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell.