Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουλ-2019 08:56

  Αντιμετώπιση διαβήτη τύπου 2: Οι δύο βασικοί μας "σύμμαχοι"

  Αντιμετώπιση διαβήτη τύπου 2: Οι δύο βασικοί μας "σύμμαχοι"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2  δεν θεραπεύεται, είναι  όμως δυνατό να αντιμετωπιστεί πολυπαραγοντικά. "Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη έκκριση της ινσουλίνης ή και ελαττωμένη ικανότητα του οργανισμού να τη χρησιμοποιεί. Είναι μία χρόνια εξελισσόμενη νόσος, η οποία χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Η πλειοψηφία των ασθενών είναι ενήλικες, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το πρωταγωνιστικό ρόλο στη θεραπεία κατέχει ο θεράπων ιατρός, αλλά για να πετύχει το στόχο του χρειάζεται και άλλους  δυο βασικούς συνεργάτες, τον διαιτολόγο και τον εργοφυσιολόγο" σχολιάζει ο Γιάννης Σφυρής, ειδικός παθολόγος. 

  Άσκηση και διατροφή: Ο συνδυασμός για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

  Ο Γιάννης Σφυρής εστιάζει τη συνεργασία περισσότερων ειδικοτήτων με στόχο την αντιμετώπιση του διαβήτη. Όπως εξηγεί, οι ανάγκες των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική -και όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα- και την οικονομική του κατάσταση. Ο διαιτολόγος και ο εργοφυσιολόγος σε συνεργασία με τον γιατρό πρέπει να σεβαστούν τις ιδιαίτερες  ανάγκες του ασθενούς. Βασιζόμενοι στο ιατρικό ιστορικό, αλλά και στον καθημερινό τρόπο ζωής του ασθενούς, οι τρεις αυτές ειδικότητες πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά ώστε να προκύψει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης. Η συμβολή του εργοφυσιολόγου είναι απαραίτητη για να αξιολογήσει το μυικό και καρδιοαναπνευστικό σύστημα του ασθενούς,  με τη βοήθεια μηχανημάτων και στόχο τη βελτιστοποίηση της φυσικής κατάστασης και την πρόληψη  είτε της εκδήλωσης είτε της επιδείνωσης χρόνιων παθήσεων.

  Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το να αντιληφθεί άμεσα ο ασθενής τη σημασία της διατροφής και της άσκησης ως συμπληρωματικά "φάρμακα" στην  προτεινόμενη θεραπεία του  ιατρού. Με αυτό τον τρόπο μπορεί ακόμη και σταδιακά να αποδεσμευτεί μερικώς από την κλασσική φαρμακευτική αγωγή, κάτι που ευνοεί την ψυχολογία του.

  Ιατρική πρόληψη, διατροφή και άσκηση για μια καλύτερη υγεία

  Η μείωση  της αρτηριακής πίεσης, της  χοληστερίνης, του άγχους, όσο είναι εφικτό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, καθώς και ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης του αίματος είναι οι βασικοί στόχοι  της συνεργασίας  των  τριών αυτών ειδικοτήτων: γιατρού – διαιτολόγου - εργοφυσιολόγου. Η συνεργασία αυτή δεν απευθύνεται μόνο στους διαβητικούς τύπου 2, αλλά και σε άτομα υπέρβαρα, παχύσαρκα ή σε προδιαβητικό στάδιο με σκοπό την πρόληψη και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

  Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση και  την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή από τον ιατρό αποτελούν παράγοντες ζωτικής σημασίας. Αρωγοί και βασικοί συνεργάτες του ιατρού είναι ο διαιτολόγος και ο εργοφυσιολόγος, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο παρά η εκπαίδευση του ασθενούς σε ένα νέο τρόπο ζωής. 

  Ο ασθενής όμως  είναι ο κύριος πρωταγωνιστής μέσα στην ομάδα συνεργασίας και μόνο με τη δική του πρωτοβουλία και θέληση μπορούν τα αποτελέσματα να είναι θετικά. Είναι εκείνος που θα αποφασίσει πρώτος να αντιμετωπίσει την ασθένεια πριν εκείνη δράσει επιθετικά εναντίον του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ