Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουλ-2019 08:56

  Αντιμετώπιση διαβήτη τύπου 2: Οι δύο βασικοί μας "σύμμαχοι"

  Αντιμετώπιση διαβήτη τύπου 2: Οι δύο βασικοί μας "σύμμαχοι"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2  δεν θεραπεύεται, είναι  όμως δυνατό να αντιμετωπιστεί πολυπαραγοντικά. "Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη έκκριση της ινσουλίνης ή και ελαττωμένη ικανότητα του οργανισμού να τη χρησιμοποιεί. Είναι μία χρόνια εξελισσόμενη νόσος, η οποία χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Η πλειοψηφία των ασθενών είναι ενήλικες, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το πρωταγωνιστικό ρόλο στη θεραπεία κατέχει ο θεράπων ιατρός, αλλά για να πετύχει το στόχο του χρειάζεται και άλλους  δυο βασικούς συνεργάτες, τον διαιτολόγο και τον εργοφυσιολόγο" σχολιάζει ο Γιάννης Σφυρής, ειδικός παθολόγος. 

  Άσκηση και διατροφή: Ο συνδυασμός για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

  Ο Γιάννης Σφυρής εστιάζει τη συνεργασία περισσότερων ειδικοτήτων με στόχο την αντιμετώπιση του διαβήτη. Όπως εξηγεί, οι ανάγκες των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική -και όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα- και την οικονομική του κατάσταση. Ο διαιτολόγος και ο εργοφυσιολόγος σε συνεργασία με τον γιατρό πρέπει να σεβαστούν τις ιδιαίτερες  ανάγκες του ασθενούς. Βασιζόμενοι στο ιατρικό ιστορικό, αλλά και στον καθημερινό τρόπο ζωής του ασθενούς, οι τρεις αυτές ειδικότητες πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά ώστε να προκύψει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης. Η συμβολή του εργοφυσιολόγου είναι απαραίτητη για να αξιολογήσει το μυικό και καρδιοαναπνευστικό σύστημα του ασθενούς,  με τη βοήθεια μηχανημάτων και στόχο τη βελτιστοποίηση της φυσικής κατάστασης και την πρόληψη  είτε της εκδήλωσης είτε της επιδείνωσης χρόνιων παθήσεων.

  Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το να αντιληφθεί άμεσα ο ασθενής τη σημασία της διατροφής και της άσκησης ως συμπληρωματικά "φάρμακα" στην  προτεινόμενη θεραπεία του  ιατρού. Με αυτό τον τρόπο μπορεί ακόμη και σταδιακά να αποδεσμευτεί μερικώς από την κλασσική φαρμακευτική αγωγή, κάτι που ευνοεί την ψυχολογία του.

  Ιατρική πρόληψη, διατροφή και άσκηση για μια καλύτερη υγεία

  Η μείωση  της αρτηριακής πίεσης, της  χοληστερίνης, του άγχους, όσο είναι εφικτό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, καθώς και ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης του αίματος είναι οι βασικοί στόχοι  της συνεργασίας  των  τριών αυτών ειδικοτήτων: γιατρού – διαιτολόγου - εργοφυσιολόγου. Η συνεργασία αυτή δεν απευθύνεται μόνο στους διαβητικούς τύπου 2, αλλά και σε άτομα υπέρβαρα, παχύσαρκα ή σε προδιαβητικό στάδιο με σκοπό την πρόληψη και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

  Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση και  την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή από τον ιατρό αποτελούν παράγοντες ζωτικής σημασίας. Αρωγοί και βασικοί συνεργάτες του ιατρού είναι ο διαιτολόγος και ο εργοφυσιολόγος, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο παρά η εκπαίδευση του ασθενούς σε ένα νέο τρόπο ζωής. 

  Ο ασθενής όμως  είναι ο κύριος πρωταγωνιστής μέσα στην ομάδα συνεργασίας και μόνο με τη δική του πρωτοβουλία και θέληση μπορούν τα αποτελέσματα να είναι θετικά. Είναι εκείνος που θα αποφασίσει πρώτος να αντιμετωπίσει την ασθένεια πριν εκείνη δράσει επιθετικά εναντίον του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:07 14/02

  Συγγενείς καρδιοπάθειες: Τα σημερινά δεδομένα και οι προκλήσεις

  Ως συγγενείς καρδιοπάθειες ορίζονται οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς ή των μεγάλων αγγείων κατά τη γέννηση και είναι οι συχνότερες συγγενείς ανωμαλίες.

  08:04 14/02

  Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας

  Ας απαιτήσουμε όλοι μαζί #nomoreborders στις καλές συνθήκες νοσηλείας και την πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπείες για τα παιδιά με καρκίνο.

  08:00 14/02

  Παράσταση χορού για παιδιά και ενήλικες με καρδιοπάθειες

  Ενώνουμε τις καρδιές μας και απολαμβάνουμε μια ξεχωριστή βραδιά φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αφιερωμένη στα παιδιά και ενήλικες με καρδιοπάθειες.

  11:37 13/02

  Παγκόσμια ημέρα προφυλακτικού - Δωρεάν εξετάσεις

  Η χρήση προφυλακτικού είναι ο βασικός τρόπος θωράκισης της υγείας μας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Δείτε εδώ πού μπορείτε να εξεταστείτε δωρεάν.

  10:45 13/02

  Νέος τρόπος προσδιορισμού των κρουσμάτων του κοροναϊού αλλάζει τα δεδομένα

  Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα σημείωσε αλματώδη αύξηση μετά την αλλαγή του τρόπου εξέτασης και του προσδιορισμού των κρουσμάτων.

  10:39 13/02

  Συνεργασία ΜΗΤΕΡΑ με την Β' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου

  Μια σημαντική συνεργασία που θα φέρει νεότερους γιατρούς σε επαφή τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές στη γυναικολογία.

  08:41 12/02

  Ουρικό οξύ: Μπορεί να μειωθεί με τη διατροφή

  Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, τη γνωστή ποδάγρα, και προβλήματα στα νεφρά.

  08:35 12/02

  "Αγώνας δρόμου" για το πιο γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού

  Η γαλλο-βρετανική εταιρεία Novacyt ανέπτυξε το πιο γρήγορο έως τώρα τεστ ανίχνευσης του νέου κοροναϊού Covid-19 σε λιγότερες από δύο ώρες.

  23:59 11/02

  Σεξ: 3 μύθοι και 3 αλήθειες

  Μπορεί με "μία φορά" να μείνει μια γυναίκα έγκυος; Και άλλες απαντήσεις σε βασικές απορίες όλων μας.

  08:22 11/02

  Να φοβόμαστε περισσότερο τον κοροναϊό ή τον φόβο;

  Πόσο δικαιολογημένος -ή όχι- είναι ο φόβος μας για το νέο κοροναϊό. Και τελικά, τι είναι πιο μεγάλος, ο κίνδυνος για την υγεία ή ο πανικός μας;

  07:31 11/02

  Το μέλλον στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη

  Ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τα νέα δεδομένα στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη από τη Sanofi Ελλάδας.

  23:59 10/02

  Χάστε βάρος με περπάτημα

  Το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα απώλειας βάρους με περπάτημα.

  11:01 10/02

  Νέα δεδομένα από τον ΠΟΥ για το ποιοι κινδυνεύουν από τον κοροναϊό

  Μεγεθύνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης σε ανθρώπους που δεν ταξίδεψαν ποτέ στην Κίνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  10:59 10/02

  Χειρουργική μάσκα: Πώς θα μας προστατεύει αποτελεσματικά από τη γρίπη και τον κοροναϊό

  Οδηγίες χρήσης για το πιο συζητημένο... αξεσουάρ της εποχής.

  07:43 07/02

  Πότε να πάμε στο ρευματολόγο; 4 σημαντικά συμπτώματα

  Με τα ρευματικά νοσήματα να είναι όλο και πιο συχνά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα που μας οδηγούν στο ρευματολόγο.

  07:37 07/02

  Ο όμιλος Chiesi ανακοινώνει την ίδρυση νέου Παγκόσμιου Τμήματος Σπάνιων Παθήσεων

  Δυναμώνει η έρευνα στις σπάνιες παθήσεις με την κίνηση κλειδί της Chiesi.