Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουλ-2019 10:34

  Μπορείς να μείνεις έγκυος μετά από χημειοθεραπεία;

  Μπορείς να μείνεις έγκυος μετά από χημειοθεραπεία;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εγκυμοσύνη μετά τη χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται γυναίκες νεαρής ηλικίας με καρκίνο είναι πλέον εφικτή. Οι ασθενείς που έρχονται αντιμέτωπες με μία κακοήθη νόσο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μπορούν να ζήσουν το όνειρο της μητρότητας και να αποκτήσουν το δικό τους παιδί μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία τους.

  Τα παραπάνω ανέφερε ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Σωτήρης Τρομπούκης στο 10ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας που διοργάνωσε στις 20-22 Ιουνίου 2019, στην Αθήνα, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου.

  Σύμφωνα με τον κ. Τρομπούκη, "η εγκυμοσύνη μετά τη χημειοθεραπεία δεν είναι απαγορευτική, ενώ έχει αποδειχθεί ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου. Παράλληλα έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι η χημειοθεραπεία πριν από μία εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών διαταραχών ή καρκίνου στο παιδί που γεννιέται".

  Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να βιώσουν την εμπειρία της εγκυμοσύνης δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους. Βασική προϋπόθεση είναι η ενημέρωσή τους από τον ιατρό ογκολόγο που τους παρακολουθεί προκειμένου να απευθυνθούν έγκαιρα και πριν από την έναρξη της θεραπείας τους σε ένα εξειδικευμένο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

  Η ενημέρωση των γυναικών που θα υποβληθούν σε χημειοθεραπεία είναι απαραίτητη από γυναικολόγο, καθώς μία τέτοια θεραπεία μπορεί να προκαλέσει μείωση του αριθμού αρχέγονων ωοθυλακίων, μείωση ωοθηκικού αποθέματος μέχρι και ατροφία ωοθηκών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρομπούκης, "αν μία γυναίκα ακολουθήσει ένα χημειοθεραπευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση καρκίνου, αυξάνεται η ηλικία της ωοθήκης της κατά 10 χρόνια. Για παράδειγμα, μία κοπέλα 25 ετών που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία, θα έχει μετά τη θεραπεία ωοθηκικό αποθεματικό 35χρονης γυναίκας, ενώ αν πρέπει να λάβει και ταμοξιφαίνη για τα επόμενα 10 χρόνια, θα έχει ωοθηκικό αποθεματικό 45χρονης γυναίκας και σχεδόν μηδενικές πιθανότητες τεκνοποίησης".

  Για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και οι γυναίκες να καταφέρουν να γίνουν μητέρες μετά τη χημειοθεραπεία μπορούν να επιλέξουν την κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων που αποτελούν τις δύο πιο συνήθεις διαδικασίες για τη διατήρηση της γονιμότητας. Η κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων συστήνεται στις περιπτώσεις εκείνες που η έναρξη της χημειοθεραπείας μπορεί να καθυστερήσει για δύο εβδομάδες (αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για την ολοκλήρωση ενός κύκλου διέγερσης των ωοθηκών και συλλογής των ωαρίων). Στις περιπτώσεις, δε, που η χημειοθεραπεία δεν μπορεί να καθυστερήσει, αλλά πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά τη διάγνωση του καρκίνου, συστήνεται η λαπαροσκοπική αφαίρεση και κατάψυξη ωοθηκικού ιστού.

  "Το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν πίσω τον εφιάλτη του καρκίνου και να γίνουν μητέρες ακόμη και μετά την υποβολή τους σε χημειοθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό" υπογράμμισε ο κ. Τρομπούκης και σημείωσε πως "η ζωή δεν "τελειώνει" με τη διάγνωση της νόσου. Οι γυναίκες που νοσούν δίνουν τη δυσκολότερη "μάχη" της ζωής τους και τις περισσότερες φορές την κερδίζουν. Η νίκη της ασθένειας τις ωθεί να γίνουν πιο δυναμικές, να επανεξετάσουν την κατεύθυνση της ζωής τους και να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να συνεχίσουν μπροστά αποκτώντας ένα δικό τους παιδί".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:50 05/12

  Η κατάσταση που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου για τα παιδιά με διαβητικές μητέρες, σύμφωνα με νέα δημοσιευμένη έρευνα.

  09:03 05/12

  Εξελίξεις: Στεφανιαία νόσος και διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας

  Τα παραπάνω είναι δύο από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στο 23ο Συμπόσιο αθηροσκλήρωσης και συναφών παραγόντων κινδύνου.

  09:02 05/12

  Διαφορετικοί τύποι, ξεχωριστή αντιμετώπιση, καλύτερη ζωή!

  Όπως ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι και η διαχείριση του διαβήτη του για καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

  09:00 05/12

  Επιτυχημένη κρίνεται η Ημερίδα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας για την 3η Δεκέμβρη

  Με πολλές ελπίδες για την καλύτερη καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία έκλεισε η ημερίδα.

  08:28 04/12

  Πώς συνδέονται οι στάτινες για τη χοληστερίνη με τον καρκίνο του προστάτη;

  Νέα έρευνα δείχνει πως η χρήση τους μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση του συχνού αυτού καρκίνου στους άντρες.

  08:24 04/12

  Πόνος στο χέρι; Είναι... στο χέρι μας να μην πονάμε πια!

  Ο πόνος στο χέρι, σε ό,τι κι αν οφείλεται, μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

  08:11 04/12

  Νέας γενιάς συσκευή για εισπνοές Elpenhaler®

  Η καινοτόμος συσκευή για εισπνοές προσφέρει σημαντική βοήθεια για τη σωστή λήψη της θεραπείας σε ασθενείς με προβλήματα του αναπνευστικού.

  08:05 04/12

  Νέος finance director στη Pfizer Hellas

  O Αντώνης Χατζημανωλάκης ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα Οικονομικού Διευθυντή Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ενώ παράλληλα ηγείται του Business Finance στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

  10:59 03/12

  Η καθημερινή συνήθεια που προστατεύει από αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια

  Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει (και) την καρδιά από αρρυθμία και ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  10:58 03/12

  Έτσι θα προλάβουμε τη γρίπη και θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας

  Η διατροφή είναι ένα βασικό μας "όπλο" για να προλάβουμε τη γρίπη και άλλες ιώσεις της εποχής.

  11:36 29/11

  Εθισμός στο κινητό: Το νέο πρόβλημα υγείας

  Ένας στους τέσσερις νέους έχει σχεδόν εθισμό με το κινητό τηλέφωνο του, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.

  11:30 29/11

  Τι είναι η διφθερίτιδα, τα συμπτώματα και το εμβόλιο

  Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μας ενημερώνει για τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές από τη διφθερίτιδα.

  23:59 28/11

  Μειώστε φυσικά την κατακράτηση

  Εάν νιώθετε συχνά φουσκωμένοι και πρήζονται τα άκρα σας, διαβάστε πώς μπορείτε να νικήσετε φυσικά την κατακράτηση υγρών.

  11:59 28/11

  Ευ ζην με ή χωρίς τον HIV

  Τα επιτεύγματα της ιατρικής στη διαχείριση του AIDS αλλά και η ανάγκη για εντατικά προγράμματα μείωσης των νέων μολύνσεων.

  11:58 28/11

  Γράμμωση χωρίς γυμναστική: Τα δεδομένα που αξίζει να γνωρίζετε

  Σήμερα η πρωτοποριακή τεχνική Vaser μπορεί να χαρίσει ένα τέλεια γραμμωμένο και αρρενωπό σώμα, χωρίς κόπο και ιδρώτα.

  11:27 27/11

  Μήπως σας λείπει σίδηρος και δεν το γνωρίζετε;

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σιδηροπενίας ενημερωνόμαστε για το "χρυσό" αυτό μέταλλο που είναι απολύτως απαραίτητο για την υγεία μας.