Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιουν-2019 11:18

  Η λιναγλιπτίνη σε ασθενείς με διαβήτη και καρδιαγγειακό κίνδυνο

  Η λιναγλιπτίνη σε ασθενείς με διαβήτη και καρδιαγγειακό κίνδυνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H  Boehringer Ingelheim ανακοίνωσε τα πλήρη δεδομένα της μελέτης CAROLINA τα οποία καταδεικνύουν ότι η λιναγλιπτίνη δεν αύξησε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σύγκριση με τη γλιμεπιρίδη σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα ευρήματα αναφέρθηκαν στην 79η Επιστημονική Συνάντηση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας στο San Francisco.

  Ο στόχος και τα αποτελέσματα της μελέτης  
  Η μελέτη πέτυχε το πρωτεύον τελικό σημείο της, το οποίο ορίστηκε ως μη-κατωτερότητα της λιναγλιπτίνης έναντι της γλιμεπιρίδης για το χρόνο έως το πρώτο συμβάν καρδιαγγειακού θανάτου, μη-θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου ή μη-θανατηφόρου αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο παρατηρήθηκε στο 11,8 % (356 άτομα) στην ομάδα λιναγλιπτίνης έναντι 12,0 % (362 άτομα) στην ομάδα γλιμεπιρίδης. Το συνολικό προφίλ ασφαλείας της λιναγλιπτίνης στη μελέτη CAROLINA συμφωνούσε με τα προηγούμενα δεδομένα, και δεν παρατηρήθηκαν νέα σήματα ασφαλείας.
  Η μελέτη αξιολόγησε την ασφάλεια της λιναγλιπτίνης στη μεγαλύτερη σε διάρκεια  χρονική περίοδο στην οποία μελετήθηκε ποτέ αναστολέας DPP-4 για καρδιαγγειακές εκβάσεις, με διάμεσο χρόνο παρακολούθησης μεγαλύτερο των 6 ετών. Όσον αφορά στο δευτερεύον τελικό σημείο 3P-MACE και νοσηλείας για ασταθή στηθάγχη, η λιναγλιπτίνη έδειξε παρόμοια αποτελέσματα με τη γλιμεπιρίδη – 13,2 % για τη λιναγλιπτίνη έναντι 13,3 % για τη γλιμεπιρίδη). 

  Στη μελέτη CAROLINA, μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών στην ομάδα της λιναγλιπτίνης (16,0 %) πέτυχαν το δευτερεύον σύνθετο τελικό σημείο αποτελεσματικότητας της παραμονής στη θεραπεία έναντι των ασθενών της ομάδας της γλιμεπιρίδης (10,2 %). Σε σύγκριση με τη γλιμεπιρίδη, η λιναγλιπτίνη κατέδειξε παρόμοια συνολική επίδραση στην HbA1c, αλλά μείωσε σημαντικά το σχετικό κίνδυνο υπογλυκαιμίας (χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα) κατά 77 % (10,6 % των ασθενών που έλαβαν λιναγλιπτίνη παρουσίασαν οποιοδήποτε υπογλυκαιμικό συμβάν έναντι ποσοστού 37,7 % για τη γλιμεπιρίδη). Η μείωση του κινδύνου ήταν σταθερή και σημαντική σε όλες τις κατηγορίες υπογλυκαιμίας, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής υπογλυκαιμίας καθώς και των τύπων που απαιτούν νοσηλεία. Η λιναγλιπτίνη σχετίστηκε επίσης με μέτρια μείωση του σωματικού βάρους της τάξης των 1,5 kg έναντι της γλιμεπιρίδης.
  "Η μελέτη CAROLINA είναι μοναδική γιατί είναι η μόνη μελέτη καρδιαγγειακών εκβάσεων ενός αναστολέα DPP-4 με ενεργό συγκριτικό παράγοντα," αναφέρει ο Waheed Jamal, MD, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Καρδιαγγειακής & Μεταβολικής Ιατρικής στην Boehringer Ingelheim. "Όταν απαιτείται επιπλέον μείωση της γλυκόζης, οι αναστολείς DPP-4 και οι σουλφονυλουρίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται συχνά ως πρόσθετες θεραπείες στη μετφορμίνη. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω τους ιατρούς στην επιλογή της πλέον κατάλληλης θεραπείας μείωσης της γλυκόζης για κάθε ασθενή ξεχωριστά".

  Σχετικά με τη λιναγλιπτίνη
  Η  λιναγλιπτίνη είναι ένας μονής δόσης, χορηγούμενος μια φορά την ημέρα αναστολέας DPP-4 που προσφέρει σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Μπορεί να συνταγογραφηθεί σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 ανεξαρτήτου ηλικίας, διάρκειας της νόσου, εθνικότητας, δείκτη σωματικής μάζας (ΔΜΣ), ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Η  λιναγλιπτίνη έχει το χαμηλότερο ρυθμό νεφρικής αποβολής από όλους τους αναστολείς DPP-4.

  Σχετικά με τις μελέτες  καρδιαγγειακής έκβασης της Boehringer Ingelheim
  Οι μελέτες καρδιοαγγειακής έκβασης είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς η καρδιαγγειακή νόσος είναι μια σημαντική επιπλοκή και η κυριότερη αιτία θανάτου στο διαβήτη τύπου 2. Οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως πεθαίνουν από καρδιαγγειακό συμβάν. Το 2015, η Boehringer Ingelheim ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής μελέτης καρδιαγγειακών εκβάσεων EMPA-REG OUTCOME με τον αναστολέα SGLT2 εμπαγλιφλοζίνη, η οποία μείωσε κατά 38 % το σχετικό κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και επιβεβαιωμένη καρδιαγγειακή νόσο επιπλέον της καθιερωμένης θεραπευτικής αγωγής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η εμπαγλιφλοζίνη να είναι το πρώτο από το στόμα χορηγούμενο φάρμακο για το διαβήτη τύπου 2 με καρδιαγγειακή ένδειξη ή δεδομένα για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου στην περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος σε πολλές χώρες. 
  Η μελέτη CAROLINA είναι μια από τις δύο μελέτες καρδιαγγειακών εκβάσεων του DPP-4 αναστολέα λιναγλιπτίνη. Η μελέτη CAROLINA και η μελέτη Καρδιαγγειακής ασφάλειας και Νεφρικών μικροαγγειακών εκβάσεων με λιναγλιπτίνη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (CARMELINA) προσφέρουν ένα από τα πιο πλήρη σύνολα δεδομένων για τη μακροχρόνια ασφάλεια αναστολέων DPP-4.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:45 10/07

  Θετικά τα μηνύματα από τη χρήση της κολχικίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19

  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής μελέτης GRECCΟ-19 σηματοδοτεί μια σπουδαία παγκόσμια διάκριση για τη χώρα μας.

  08:30 10/07

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά...

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ορόσημο μόνο για τη ζωή των παιδιών, αλλά για όλη την οικογένεια.

  07:27 10/07

  Θεραπεύονται οι αιμορροΐδες χωρίς πόνο;

  Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά στην ανατομία όλων των ανθρώπων. Όταν δημιουργούν πρόβλημα, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να δώσει μόνιμη λύση.

  08:37 09/07

  Παίρνετε αντιόξινα για το στομάχι; Δείτε πώς μπορεί να σχετίζονται με Covid-19

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 για όσους παίρνουν κοινά αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών γαστρεντερολόγων.

  08:37 09/07

  4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

  Η υψηλή χοληστερόλη απασχολεί έναν στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ και ίσως η φυσική διαχείρισή της -αρχικά, έστω- δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

  09:13 08/07

  "Ώρα να το ξεκαθαρίσουμε" - νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ψωρίαση

  Η ψωρίαση ελέγχεται και μπορείς πλέον να απαλλαγείς από τα συμπτώματα. Μίλα με τον Δερματολόγο σου σήμερα για να βρείτε μαζί τη θεραπεία που σου ταιριάζει.

  09:12 08/07

  7 τρόποι για να "χτίσουμε" την ευτυχία μας

  Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε κάποια πράγματα, είναι απλό να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι κάθε μέρα.

  07:30 08/07

  5 αναπάντητα ερωτήματα για τον νέο κορονοϊό: Από την ανοσία μέχρι τη γενετική

  Παρά τη συγκεντρωμένη γνώση που προέκυψε το τελευταίο διάστημα, ο νέος κορονοϊός κρατά ακόμη πολλά "μυστικά" από τους ειδικούς.

  09:31 07/07

  Προβιοτικά όχι μόνο για το έντερο αλλά και για την κατάθλιψη

  Τα προβιοτικά μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα πρεβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:24 07/07

  Έγκριση νέας θεραπείας για ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα ή β-θαλασσαιμία

  Το luspatercept αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο παράγοντα ωρίμανσης ερυθρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας μια νέα κατηγορία θεραπείας.

  09:18 07/07

  Έρευνα: Πώς βίωσαν την COVID-19 οι ρευματοπαθείς

  Η Ρευμαζήν διοργανώνει ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο αυτή την εβδομάδα που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

  08:56 06/07

  Εμβόλιο για τον κορονοϊό: 3 ειδικοί εξετάζουν τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 17 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες.

  08:56 06/07

  Νέα δεδομένα για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για θεραπεία για αιμορροφιλία

  Θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για το fitusiran, βάσει ενδιάμεσης ανάλυσης της μελέτης Φάσης 2 για αιμορροφιλία Α και Β.

  08:56 06/07

  Η ώρα που κοιμούνται οι έφηβοι επηρεάζει την υγεία τους

  Άσθμα και αλλεργίες είναι συχνότερα στους εφήβους που μένουν ξύπνιοι έως αργά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  15:33 03/07

  Εξέλιξη: Μόλις πήρε άδεια θεραπεία για τον νέο κορονοϊό

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπείας της covid-19.

  12:36 03/07

  Πιο μολυσματική η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον πλανήτη

  Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο είναι πιο μολυσματική από την αρχική, δείχνει μελέτη.