Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιουν-2019 10:28

  Η ανδρική υπογονιμότητα σχετίζεται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων

  Η ανδρική υπογονιμότητα σχετίζεται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc,FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


  Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μέχρι τώρα απασχολούσε την επιστημονική κοινότητα αποκλειστικά ως παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου της μήτρας. Κι όμως είναι ευρύτατα διαδεδομένος και σε άνδρες και σε γυναίκες. 

  Ενεργή λοίμωξη με HPV εμφανίζουν 10-13% των σεξουαλικά δραστήριων ανδρών, αλλά ασυμπτωματικά αντισώματα κατά του ιού ανιχνεύονται στο 70-80% του ανδρικού πληθυσμού. 

  Σε μία πρόσφατη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής προτάθηκε ότι η ενεργός λοίμωξη με HPV μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην ανδρική γονιμότητα. Υπάρχει πολύ σημαντική πιθανότητα να αποτελεί το αίτιο για ένα μεγάλο τμήμα της ανεξήγητης υπογονιμότητας

  Μία σειρά από μελέτες στην Ιταλία απέδειξαν πέραν αμφιβολίας τη σχέση της φλεγμονής με HPV στους άνδρες και παθολογικές παραμέτρους του σπέρματος.

  Μία από τις μελέτες έδειξε ότι ο HPV υπάρχει στα σπερματοζωάρια στο 10% των σεξουαλικά δραστήριων ανδρών που μελετήθηκαν. Η ύπαρξη του ιού συνδέθηκε με ελαττωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων

  Μία άλλη μελέτη βρήκε ότι η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων σε άνδρες με HPV ήταν 29% ενώ ήταν 48% σε άνδρες που δεν έφεραν τον ιό. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι η λοίμωξη με HPV ήταν εμφανής στο σπέρμα και σημαντική αξίας στη διάγνωση της υπογονιμότητας, ιδιαίτερα της ανεξήγητης. 

  Θεωρήθηκε ότι η ύπαρξη της λοίμωξης σχετίζεται με τον κατακερματισμό του DNA των σπερματοζωαρίων. 

  Σε μία συστηματική ανάλυση των μελετών, αναφέρθηκε επίσης ότι η ανίχνευση και η ταυτοποίηση του HPV στα σπερματοζωάρια θα βοηθούσε στη διάγνωση της υπογονιμότητας. 

  Συνεστήθη κατά τη μελέτη αυτή ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία διαφορετική ταξινόμηση του HPV όσον αφορά τον κίνδυνο υπογονιμότητας σε σχέση με αυτή που χρησιμοποιούμε για τον καρκίνο του τραχήλου. 

  Μία πρόσφατη μελέτη εξέτασε την επίδραση της λοίμωξης του HPV τόσο στη φυσιολογική σύλληψη όσο και μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε 182 υπογόνιμα ζευγάρια. Κατά τη φάση παρατήρησης των ζευγαριών, βρέθηκε ότι 14 ζευγάρια που ο άνδρας δεν έφερε τον ιό είχαν εγκυμοσύνη με φυσική σύλληψη, έναντι καμίας εγκυμοσύνης στα ζευγάρια που ο άνδρας ήταν θετικός στον ιό.

  Τα ζευγάρια τα οποία υπεβλήθησαν σε σπερματέγχυση, είχαν 52 εγκυμοσύνες σε άνδρες αρνητικούς στον ιό (20%) έναντι 9% αν ο άνδρας ήταν θετικός στον HPV. Στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 41% έναντι 18%. Ακόμη πιο σημαντικό ήταν ότι στα ζευγάρια που διαγνώστηκε η ύπαρξη του HPV στα σπερματοζωάρια, δεν υπήρχε καμία κύηση.

  Σε μία μελέτη η προσθήκη ηπαρίνης στο καλλιεργητικό υλικό που χρησιμοποιείται για την απομόνωση των σπερματοζωαρίων πριν την εξωσωματική γονομοποίηση έδειξε ότι ο ιός εξαφανίστηκε από το σπέρμα. 

  Η πιο σημαντική μελέτη έδειξε ότι ο εμβολιασμός των ανδρών με HPV συνδέθηκε με υψηλά ποσοστά γεννήσεων. Το συμπέρασμα ήταν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μία έξυπνη στρατηγική για την υποβοήθηση της γονιμότητας και για την φυσιολογική σύλληψη. Επίσης συνίσταται η ταυτοποίηση του ιού HPV σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας και σε περιπτώσεις πολλαπλών αποβολών.

  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ