Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιουν-2019 10:27

  Εξελίξεις: Νέα θεραπεία σε χάπι για την πολλαπλή σκλήρυνση

  Εξελίξεις: Νέα θεραπεία σε χάπι για την πολλαπλή σκλήρυνση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που εάν παραμείνει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Πρόκειται για μία νόσο που "προτιμά" τις γυναίκες, και μάλιστα στις αναπαραγωγικές ηλικίες 20 με 40 ετών. Μία νέα θεραπευτική επιλογή, τα δισκία κλαδριβίνης, έρχονται να καλύψουν ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών με υψηλής ενεργότητας πολλαπλή σκλήρυνση. 

  Τι έδειξαν οι μελέτες

  Οι post hoc αναλύσεις της μελέτης CLARITY EXT μετά από 20 ημέρες θεραπείας με δισκία κλαδριβίνης 3,5 mg / kg στα έτη 1 και 2, δείχνουν ότι η ετήσια κατάσταση NEDA-3, δηλαδή χωρίς δραστηριότητα της νόσου (υποτροπές, μαγνητική τομογραφία, εξέλιξη αναπηρίας) διατηρήθηκε σε ασθενείς που έλαβαν δισκία κλαδριβίνης 3,5 mg/kg έως το τέλος του τέταρτου έτους. Επίσης, βάσει της ολοκληρωμένης ανάλυσης ασθενών από τις μελέτες CLARITY, CLARITY EXT και ORACLE-MS, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων δύο επιπλέον ετών από το μακροπρόθεσμο μητρώο PREMIERE, επιβεβαιώνεται το προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών που προέκυψαν κατά τη θεραπεία με τα δισκία κλαδριβίνης [Τreatment Εmergent Αdverse Εvent (TEAE)] σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα ΠΣ (RMS), χωρίς νέα ευρήματα σε σχέση με την ασφάλεια. 

  Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου της εταιρείας Merck, όπου τονίστηκε η σημαντική διαφορά του φαρμάκου αναφορικά με το απαραίτητο διάστημα λήψης και τη μορφή της αγωγής. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο δρ. Σπύρος Κονιτσιώτης, καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επικεντρώθηκε στην πλευρά του ασθενή. "Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι τα δισκία κλαδριβίνης έρχονται να καλύψουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών. Πρωταρχική ασφαλώς ανάμεσά τους είναι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε βάθος χρόνου. Εξίσου σημαντικά ωστόσο είναι και άλλα δύο σημεία: το ισοζύγιο ασφάλειας – αποτελεσματικότητας και το γεγονός ότι με αυτή τη θεραπεία ο ασθενής δεν επιβαρύνεται με συχνές, χρονοβόρες διαδικασίες παρακολούθησης. Στην πραγματικότητα κάνουμε λόγο για μηδενική παρακολούθηση για δύο χρόνια".

  Σημαντική βοήθεια για τον οικογενειακό προγραμματισμό 
  Καθώς οι περισσότερες γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και επιθυμούν τη δημιουργία της οικογένειας, είναι σημαντικό να δούμε πώς η νέα αυτή θεραπεία μπορεί να διευκολύνει τον οικογενειακό προγραμματισμό. "Η θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης συνίσταται σε 10 ημέρες κατά τις οποίες λαμβάνονται τα δισκία τον πρώτο χρόνο και σε άλλες 10 ημέρες τον δεύτερο χρόνο. Κατά τον 3ο και 4ο χρόνο οι γυναίκες δεν παίρνουν περαιτέρω θεραπεία, ωστόσο βρίσκονται υπό θεραπευτική κάλυψη από το φάρμακο. Η εγκυμοσύνη δεν επιτρέπεται έως και τον 18ο μήνα από την έναρξη της θεραπείας. Κατά το διάστημα αυτό οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν μέτρα αντισύλληψης. Από τον 19ο μήνα και μετά, ωστόσο, η εγκυμοσύνη είναι δυνατή, ενώ παράλληλα η θεραπευτική κάλυψη συνεχίζεται για ακόμη 2,5 χρόνια", εξηγεί ο δρ. Σπύρος Δευτεραίος, Νευρολόγος, Ιατρικός Διευθυντής της Merck Ελλάδος. Αυτό σημαίνει πως μπορεί πολύ πιο εύκολα μια γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί να προγραμματίσει την εγκυμοσύνη, χωρίς να φοβάται για υποτροπή της νόσου εκείνο το διάστημα. 

  Πρόσβαση των ασθενών στη νέα θεραπεία 
  Στο καίριο ζήτημα της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στη θεραπεία, εστίασε ο Διευθυντής Πρόσβασης και Τιμολόγησης της Merck, κ. Γιώργος Μαρολαχάκης: "Όταν αποζημιωθεί το σκεύασμα θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες θεραπευτικές επιλογές για την ίδια ένδειξη. Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι το δοσολογικό σχήμα του είναι τέτοιο που ελαχιστοποιεί την ταλαιπωρία των ασθενών στη διαδικασία να προμηθευτούν από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ το φάρμακό τους. Η Merck είναι καθόλα έτοιμη έχοντας ολοκληρώσει την έγκαιρη και πλήρη κατάθεση του φακέλου του φαρμάκου στην Επιτροπή HTA, αναμένοντας το "πράσινο φως" για την αποζημίωσή του από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ