Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιουν-2019 10:27

  Οι μισοί άνθρωποι με ημικρανία ζουν με το φόβο της επόμενης κρίσης

  Οι μισοί άνθρωποι με ημικρανία ζουν με το φόβο της επόμενης κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το 50% των ατόμων που πάσχουν από ημικρανία ζουν με το άγχος της επόμενης κρίσης, ενώ χάνουν τουλάχιστον 1 με 2 ημέρες το μήνα από την εργασία τους. 

  Αυτά είναι δύο από τα  συμπεράσματα της πανελλήνιας διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος με σκοπό την καταγραφή στοιχείων σχετικών με δεδομένα δημογραφικά, κλινικά, χρησιμοποιούμενων θεραπειών, επίπτωσης στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον από μεγάλο αριθμό Ελλήνων ασθενών με ημικρανία. Στην διαδικτυακή έρευνα συμμετείχαν  1091 ημικρανικοί ασθενείς.

  Τι αποκαλύπτει η έρευνα για την καθημερινότητα των ασθενών:

  Το 67% δήλωσε ότι κατά τις ημέρες της ημικρανίας, η απόδοσή του στην εργασία είναι μειωμένη  και το 68% δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δυο φορές το μήνα σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις. 

  Αξιοσημείωτο είναι ότι το 85% των ημικρανικών ασθενών παρά τις μεγάλες δυσκολίες τους συνεχίζει να εργάζεται. Ωστόσο το 55% θεωρεί πως οι ημικρανίες αποτελούν εμπόδιο στην επαγγελματική του εξέλιξη. 

  Το 40% των ανθρώπων με ημικρανία θεωρεί ότι επηρεάζεται η σχέση με το σύντροφό και τα παιδιά του ενώ το 23% ότι επηρεάζεται η σχέση με τους φίλους του.

  Οι κρίσεις ημικρανίες επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ψυχολογία των ασθενών καθώς  οι ημικρανικοί ασθενείς σε ποσοστό 70% θεωρούν ότι το περιβάλλον τους δεν τους καταλαβαίνει, ένα 20% έχει την ανάγκη να "κρύψει" την ημικρανία του, ενώ 14% βιώνει κατάθλιψη και έχει άρνηση για τη ζωή

  Επιπρόσθετα, το 43% δήλωσαν πως νιώθουν αβοήθητοι και αγχωμένοι, 40% ότι είναι απογοητευμένοι, 28% ότι είναι θλιμμένοι, 25% ότι είναι οργισμένοι, 21% ότι είναι απαισιόδοξοι, 16% ότι είναι μόνοι με  μόνο 6% να είναι αισιόδοξοι. 

  Μια πάθηση με σημαντική επίπτωση

  Όπως αποδεικνύει η έρευνα και σύμφωνα με τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, η ημικρανία είναι μια πάθηση με σημαντική επίπτωση τόσο στην επαγγελματική ζωή, όσο και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, αλλά και στην ψυχολογία των πασχόντων. Δυστυχώς, οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις της ημικρανίας, συχνά δεν γίνονται κατανοητές ή αποδεκτές από το επαγγελματικό ή και το οικογενειακό περιβάλλον.

  Το ερωτηματολόγιο της έρευνας διευκρίνισε ο κ. Κωνσταντίνος Μπίλιας, γενικός γραμματέας του συλλόγου, αποτελείτο  από 52 ερωτήσεις και συντάχθηκε από μέλη του συλλόγου σε συνεργασία με τους νευρολόγους-συμβούλους του Συλλόγου Δρ. Μιχάλη Βικελή και Δρ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη. Η έρευνα απευθύνθηκε στα μέλη του Συλλόγου αλλά και στους επισκέπτες της διαδικτυακής σελίδας του συλλόγου. Να σημειωθεί, πως δεν πρόκειται για έρευνα στον γενικό πληθυσμό και τα αποτελέσματά της πρέπει να αξιολογούνται σύμφωνα με τον πληθυσμό που συμμετείχε.

  Όλη την έρευνα μπορεί κάποιος να την διαβάσει στο website του Συλλόγου
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ