Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαϊ-2019 15:49

  Καρδιακή ανεπάρκεια: Τα νεότερα στοιχεία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, ο ασθενής νιώθει δύσπνοια, εμφανίζει πρήξιμο στα πόδια ή άλλα σημεία και έχει αίσθημα κόπωσης, καθώς υγρά συσσωρεύονται στο σώμα του και οι μύες λαμβάνουν ανεπαρκές αίμα και οξυγόνο. Ο καθημερινός έλεγχος του βάρους δείχνει κατά πόσο χειροτερεύει η κατακράτηση των υγρών, ενώ η μείωση του αλατιού και των υγρών βοηθούν στη μείωση των υγρών. Νέα δεδομένα από κλινικές μελέτες σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας "Heart Failure 2019" στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής 25-28 Μαΐου). 

  Λιγότεροι από ένας στους δέκα ασθενείς (10%) με καρδιακή ανεπάρκεια συμμορφώνονται πλήρως με τις ιατρικές συμβουλές για περιορισμό στην κατανάλωση αλατιού και υγρών, καθημερινό έλεγχο του βάρους, σωματική άσκηση κ.α. Μια νέα έρευνα με επικεφαλής την καθηγήτρια Μπεάτα Γιανκόβσκα-Πολάσκα του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ στην Πολωνία, που έγινε σε 475 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, δείχνει ότι η μοναξιά είναι ο πιο σημαντικός παράγων που εξηγεί κατά πόσο ο ασθενής θα τηρεί τις οδηγίες των γιατρών και θα παίρνει ανελλιπώς τα φάρμακα του.

  "Οι ασθενείς που ζουν μόνοι τους, τα πάνε χειρότερα σε κάθε επίπεδο. Τα μέλη της οικογένειας παίζουν κομβικό ρόλο στο να βοηθήσουν τους ασθενείς να ακολουθούν τις ιατρικές συστάσεις, ιδίως τους πιο ηλικιωμένους, παρέχοντας τους συναισθηματική υποστήριξη, πρακτική βοήθεια και συμβουλές", δήλωσε η Πολωνή ερευνήτρια.

  Η μελέτη βρήκε ότι μόνο το 7% των ασθενών ακολουθούν όλες τις μη φαρμακευτικές συμβουλές και μόνο το 58% παίρνουν κανονικά τα φάρμακα τους. Οι γυναίκες είναι χειρότερες από τους άνδρες και οι άνω των 65 χειρότεροι από τους νεότερους. Οι ασθενείς που είναι αμελείς, αδιάφοροι ή ξεχασιάρηδες, εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας και αυξημένο κίνδυνο για εισαγωγή στο νοσοκομείο.

  Μια άλλη γερμανική μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Τομπίας Πφέφερ της Ιατρικής Σχολής του Ανοβέρου, δείχνει ότι ο κίνδυνος περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας είναι πενταπλάσιος στις γυναίκες που μένουν έγκυες με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Πρόκειται για μια σπάνια αλλά επικίνδυνη πάθηση που εμφανίζεται σε περίπου μία έγκυο στις 1.000 και μπορεί να απειλήσει τη μητέρα και το μωρό της, καθώς η καρδιά της εγκύου διογκώνεται και εξασθενεί στο τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννα. Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και έχουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, πρέπει εσπευσμένα να δουν το γιατρό τους. Τέτοια προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι η δυσκολία αναπνοής, το πρήξιμο των ποδιών και το ξύπνημα μέσα στη νύχτα, λόγω της ανάγκης ούρησης. Επειδή είναι δύσκολο να διακριθούν τα φυσιολογικά συμπτώματα δυσφορίας της κύησης από εκείνα της καρδιακής ανεπάρκειας, η περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια συχνά διαγιγνώσκεται με μεγάλη καθυστέρηση.

  "Σε όλες τις γυναίκες που έχουν συλλάβει τεχνητά, οι γυναικολόγοι και οι γιατροί των κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πρέπει να συμβουλεύουν καρδιολογικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου του υπερηχοκαρδιογραφήματος, μετά τον τοκετό ή λίγο πριν, για να αποκλείσουν την πιθανότητα περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε η καθηγήτρια καρδιολογίας Ντενίζε Χίλφικερ-Κλάινερ του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου και πρόσθεσε ότι κάθε πρόσθετος κύκλος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

  Ο καθηγητής Ιωάννης Γουδέβενος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο του συνεδρίου, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση στον αριθμό των ασθενών στην Ελλάδα, που νοσηλεύονται για καρδιακή ανεπάρκεια. Αν και στη χώρα μας δεν υπάρχουν σχετικές επίσημες στατιστικές, εκτίμησε ότι περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλονται σε καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης, όπως είπε, παρατηρείται ότι ανεβαίνει συνεχώς η ηλικία των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια προχωρημένου σταδίου, ενώ εξαιτίας της συνύπαρξης άλλων ασθενειών (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, υπόταση κ.α.) μόνο το 30% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να πάρουν τις βέλτιστες δόσεις των αναγκαίων φαρμάκων.

  Πηγή: ΑΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:31 07/07

  Προβιοτικά όχι μόνο για το έντερο αλλά και για την κατάθλιψη

  Τα προβιοτικά μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα πρεβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  09:24 07/07

  Έγκριση νέας θεραπείας για ασθενείς με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα ή β-θαλασσαιμία

  Το luspatercept αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο παράγοντα ωρίμανσης ερυθρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας μια νέα κατηγορία θεραπείας.

  09:18 07/07

  Έρευνα: Πώς βίωσαν την COVID-19 οι ρευματοπαθείς

  Η Ρευμαζήν διοργανώνει ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο αυτή την εβδομάδα που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

  08:56 06/07

  Εμβόλιο για τον κορονοϊό: 3 ειδικοί εξετάζουν τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 17 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε κλινικές μελέτες.

  08:56 06/07

  Νέα δεδομένα για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για θεραπεία για αιμορροφιλία

  Θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για το fitusiran, βάσει ενδιάμεσης ανάλυσης της μελέτης Φάσης 2 για αιμορροφιλία Α και Β.

  08:56 06/07

  Η ώρα που κοιμούνται οι έφηβοι επηρεάζει την υγεία τους

  Άσθμα και αλλεργίες είναι συχνότερα στους εφήβους που μένουν ξύπνιοι έως αργά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

  15:33 03/07

  Εξέλιξη: Μόλις πήρε άδεια θεραπεία για τον νέο κορονοϊό

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης ως θεραπείας της covid-19.

  12:36 03/07

  Πιο μολυσματική η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον πλανήτη

  Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο είναι πιο μολυσματική από την αρχική, δείχνει μελέτη.

  08:35 03/07

  Νεότερα δεδομένα: Πώς η COVID-19 επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα

  Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να απειλήσει τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερικό νευρικό σύστημα. Δείτε εδώ πώς εκδηλώνονται οι επιδράσεις του.

  08:30 03/07

  7 tips για να δείτε το πρωινό σας με άλλο μάτι

  Μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να αγαπήσετε και να απολαμβάνετε το πρωινό σας.

  08:27 03/07

  Εμβόλια: Χάρη σε αυτά "ξεχάσαμε" σοβαρά νοσήματα

  Η αξία του εμβολιασμού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

  07:59 02/07

  "Κάλεσμα" από Ουγγαρία για επιχειρηματικές συνεργασίες στο χώρο της υγείας

  Επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργασίας με ουγγρικές επιχειρήσεις του κλάδου ιατροφαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας.

  07:58 02/07

  Η Sanofi επενδύει για να αναδείξει τη Γαλλία ως παγκόσμιο κέντρο αριστείας στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων

  Με στόχο τη δημιουργία εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, η Sanofi δεσμεύεται να το καταστήσει προσβάσιμο σε όλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

  07:58 02/07

  Καύσωνας και καρδιά: Τι να κάνετε, τι να αποφεύγετε, πώς θα προστατευτείτε

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δίνει πρακτικές συμβουλές για την προστασία των καρδιοπαθών από τον καύσωνα και γενικότερα τις υψηλές θερμοκρασίες.

  23:59 01/07

  Μήπως σας λείπει το πιο πολύτιμο ιχνοστοιχείο;

  Η λειτουργία του νευρικού συστήματος, η δύναμη των μυών και η υγεία του καρδιαγγειακού σχετίζονται όλα με το κάλιο στον οργανισμό σας.

  08:41 01/07

  COVID-19: Κρίσιμος ο έλεγχος των εστιών υπερ-μετάδοσης

  Πώς οι λίγοι μπορεί να μεταδώσουν τον κορονοϊό στους πολλούς και τι σημαίνουν για τη δημόσια υγεία οι εστίες υπερ-μετάδοσης.