Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαϊ-2019 07:50

  140/90: Οι αριθμοί που δεν πρέπει να ξεχνάμε

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπέρταση, αποτελεί έναν σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, ένα σύνδρομο στο οποίο "καταλήγουν" όλες οι παθήσεις της καρδιάς, έχει υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα και αρχίζει να εκδηλώνεται στην πέμπτη δεκαετία της ζωής των ασθενών αλλά κορυφώνεται στα 70-80 έτη. 

  Αυτά τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Ιωάννης Κανακάκης, Διευθυντής στη Θεραπευτική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Αλεξάνδρα"σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) που διοργανώθηκε με αφορμή τρία σημαντικά ορόσημα για την υγεία της καρδιάς μας: την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (6-12 Μαΐου 2019), την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου 2019), αλλά και τις πολύπλευρες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών από την ΕΚΕ σε όλη την Ελλάδα τον μήνα Μάιο.

  Η σύμβουλος της ΕΚΕ κα Χριστίνα Χρυσοχόου, Διευθύντρια ΕΣΥ, Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία που αφορούν την καρδιακή ανεπάρκεια, τονίζοντας ότι αποτελεί την τελική κατάληξη όλων των καρδιακών νοσημάτων. "Έχουμε ένα δια βίου κίνδυνο να ασθενήσουμε από καρδιακή ανεπάρκεια της τάξης του 20% και αυτός ο κίνδυνος ανεβαίνει αν έχουμε αποκτήσουμε αρτηριακή υπέρταση", είπε χαρακτηριστικά η κα Χρυσοχόου.

  Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο τ. πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, "Ιπποκράτειο" Γενικό Νοσοκομείο επισήμανε ότι η υπέρταση αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου και έδωσε το μήνυμα ότι οι μετρήσεις της πίεσης πρέπει να είναι κάτω από 140 mm Hg και 90mm Hg για να σώσει τη ζωή του ο ασθενής και να ελέγχει πραγματικά την αρτηριακή του πίεση.

  Ο κ. Κώστας Θωμόπουλος, Επιμελητής Β' ΕΣΥ, στο Καρδιολογικό Τμήμα του ΓΝΜΑ "Έλενα Βενιζέλου" και πρόεδρος της Ο.Ε. Αρτηριακής Πίεσης της ΕΚΕ, με τη σειρά του επισήμανε ότι η υπέρταση αφορά όλο τον πληθυσμό, ότι το 1/3 άνω των 60 έχει υπέρταση και ότι υποφέρουν από υπέρταση δύο εκατομμύρια Έλληνες. Τόνισε επίσης ότι το 50% των Ελλήνων δεν ξέρουν ότι έχουν υπέρταση και ότι δεν έχουν καν επίγνωση ότι όταν η πίεσή τους είναι πάνω από 140 και πάνω από 90 mm Hg απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.

  Επισήμανε, επίσης, ότι η υπέρταση αφορά όλο τον πληθυσμό, ότι το 1/3 άνω των 60 έχει υπέρταση και ότι υποφέρουν από υπέρταση δύο εκατομμύρια Έλληνες. Τόνισε επίσης ότι το 50% των Ελλήνων δεν ξέρουν ότι έχουν υπέρταση και ότι δεν έχουν καν επίγνωση ότι όταν η πίεσή τους είναι πάνω από 140 και πάνω από 90 mm Hg απαιτείται φαρμακευτική αγωγή. Μίλησε τέλος για την ανάγκη πρόληψης της υπέρτασης  με άσκηση, μειωμένη λήψη αλατιού, έλεγχο του βάρους και μεσογειακή διατροφή και επισήμανε ότι οι ασθενείς είναι πραγματικά προστατευμένοι όχι λαμβάνοντας απλώς μια φαρμακευτική αγωγή αλλά με το να είναι οι μετρήσεις τους στα φυσιολογικά όρια.  

  Δράσεις της ΕΚΕ για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας 

  Πανευρωπαΐκή Ημέρα Αφύπνισης για την  Καρδιακή Ανεπάρκεια -11 Μαΐου 2019: Ενημέρωση κοινού στην Αθήνα με περίπτερο στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Βαλαωρίτου

  Παγκόσμια Ημέρα Αρτηριακής Υπέρτασης – 17 Μαΐου 2019: Ενημέρωση κοινού στις πόλεις Αθήνα και παράλληλα ενημέρωση για Καρδιακή Ανεπάρκεια & Αρτηριακή Υπέρταση με εξέταση και υπολογισμό καρδιαγγειακού κινδύνου σε κοινό, στις πόλεις Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ