Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαϊ-2019 11:23

  Νέα όπλα στη μάχη του καρκίνου του πνεύμονα

  Νέα όπλα στη μάχη του καρκίνου του πνεύμονα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος σχηματίζεται στους ιστούς των πνευμόνων, συνήθως μέσα στα κύτταρα των αεραγωγών, είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Μερικά βασικά δεδομένα για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου: 

   

  • Το 2018 καταγράφηκαν σχεδόν 388.000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη. 
  • Οι δύο κύριοι τύποι του συγκεκριμένου καρκίνου είναι ο Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (ΜΚΠ) και ο Μη Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (ΜΜΚΠ). 
  • Ο Μη Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα (ΜΜΚΠ) είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του πνεύμονα, που αντιστοιχεί σε περίπου 85% όλων των περιπτώσεων. Υπάρχουν αρκετοί υποτύποι ΜΜΚΠ, συμπεριλαμβανομένου του αδενοκαρκινώματος (που αντιστοιχεί στο 40% των καρκίνων του πνεύμονα), του καρκινώματος πλακωδών κυττάρων (25 έως 30%) και του μεγαλοκυτταρικού καρκινώματος (10 έως 15%).
  •  

  Οι θεραπευτικές εξελίξεις 
  Μια νέα θεραπευτική επιλογή αποκτούν και στην Ευρώπη οι ενήλικοι ασθενείς με μεταστατικό, πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση του pembrolizumab σε συνδυασμό με καθιερωμένο σχήμα χημειοθεραπείας ως αγωγή 1ης γραμμής. Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης Φάσης ΙΙΙ KEYNOTE-407, η οποία κατέδειξε ότι ο συνδυασμός pembrolizumab με χημειοθεραπεία (καρβοπλατίνη και είτε πακλιταξέλη είτε nab-πακλιταξέλη), βελτίωσε σημαντικά τη συνολική επιβίωση σε ενήλικες με μεταστατικό πλακώδη ΜΜΚΠ, ανεξαρτήτως της έκφρασης του βιοδείκτη PD-L1, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου κατά 36% σε σύγκριση με χημειοθεραπεία μόνο.

  Μετά και την εξέλιξη αυτή, το pembrolizumab καθίσταται η πρώτη ανοσοθεραπεία (anti-PD-1 παράγοντας) που εγκρίνεται στην Ευρώπη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για ασθενείς με μεταστατικό, πλακώδη ΜΜΚΠ ανεξάρτητα από την έκφραση του βιοδείκτη PD-L1.  

  Η νέα αυτή ένδειξη έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες που διαθέτει το pembrolizumab στην 1η γραμμή θεραπείας, περιλαμβάνοντας πλέον και τους δύο ιστολογικούς τύπους μεταστατικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, τον πλακώδη και τον μη πλακώδη.

  "Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, επομένως η συγκεκριμένη έγκριση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τους ασθενείς και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτό τον δύσκολα αντιμετωπίσιμο τύπο καρκίνου του πνεύμονα δήλωσε ο Δρ Luis Paz-Ares, πρόεδρος του Tμήματος Oγκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Doce de Octubre της Μαδρίτης, στην Ισπανία". 

  Η έγκριση επιτρέπει την εμπορική διάθεση της συνδυαστικής αγωγής με pembrolizumab και στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στην εγκεκριμένη δόση των 200 mg κάθε τρεις εβδομάδες μέχρι την εξέλιξη της νόσου ή την εμφάνιση μη αποδεκτής τοξικότητας. 

  Υπενθυμίζεται ότι για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το pembrolizumab έχει επίσης λάβει έγκριση στην Ευρώπη: 
  - ως αγωγή 1ης γραμμής του μεταστατικού, μη πλακώδους, μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με πεμετρεξίδη και πλατίνα, σε ενήλικες, των οποίων οι όγκοι δεν φέρουν EGFR ή ALK θετικές μεταλλάξεις όγκου (KEYNOTE-189)

  - ως μονοθεραπεία, ως αγωγή 1ης γραμμής του μεταστατικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα σε ενήλικες, των οποίων οι όγκοι εκφράζουν το PD-L1 με βαθμολογία αναλογίας όγκου (TPS) ≥ 50 %, χωρίς EGFR ή ALK θετικές μεταλλάξεις όγκου (KEYNOTE-024), και ως αγωγή του τοπικά προχωρημένου ή μεταστατικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα σε ενήλικες, των οποίων οι όγκοι εκφράζουν το PD-L1 με βαθμολογία αναλογίας όγκου TPS ≥ 1 % και οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον ένα προηγούμενο σχήμα χημειοθεραπείας (KEYNOTE-010).

  "Το pembrolizumab θέτει τις βάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη και η εν λόγω έγκριση επεκτείνει τις ενδείξεις πρώτης γραμμής  προκειμένου να συμπεριληφθούν οι ενήλικες με μεταστατικό πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα", δήλωσε ο Δρ. Roy Baynes, αντιπρόεδρος, αρμόδιος σε θέματα Κλινικής Ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος (Chief Medical Officer), στα ερευνητικά εργαστήρια της MSD. "Η  έγκριση αυτή φέρνει ουσιαστική πρόοδο στη θεραπευτική προσέγγιση για αυτόν τον τύπο μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, καθώς περισσότεροι ασθενείς δύνανται να έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από αυτή τη συνδυαστική αγωγή με ανοσοθεραπεία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:55 21/11

  Περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στο νεανικό διαβήτη

  Θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ για τη διευρυμένη ένδειξη χορήγησης της ινσουλίνης glargine σε παιδιά και εφήβους.

  23:59 20/11

  Φτιάξτε στο σπίτι το εύκολο (και όσο νόστιμο φαντάζεστε)… κέικ πίτσας

  Μια ανατρεπτική, εύκολη, γρήγορη και νόστιμη τριώροφη πίτσα. Το σκέφτεστε ακόμη;

  16:23 20/11

  Σημαντική διημερίδα για την επεμβατική καρδιολογία

  Επιτυχημένη η διημερίδα του Τομέα Καρδιάς του Metropolitan General "Επεμβατική Καρδιολογία 2019" στην Αίγλη Ζαππείου.

  13:38 20/11

  Η Bayer Ελλάς στο πρώτο  Ελληνογερμανικό Φόρουμ Καινοτομίας

  Κεντρικό θέμα του φόρουμ "Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης – Μία ελληνογερμανική συνεργασία".

  06:47 20/11

  Μικροβιακή αντοχή: Η μεγάλη απειλή για την υγεία μας

  Με 700.000 θανάτους το χρόνο συσχετίζεται η μικροβιακή αντοχή και η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών είναι το κλειδί για την αντιμετώπισή της.

  23:59 19/11

  Θέλετε γρήγορο μεταβολισμό; Δοκιμάστε αυτά τα φρούτα!

  Τα φρούτα αυτά περιέχουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση μια θρεπτική ουσία που επιταχύνει το μεταβολισμό.

  09:25 19/11

  Τα δεδομένα για τη ΧΑΠ και τα συμπτώματα που πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά

  Το #happyBREATHday είναι η νέα καμπάνια της Chiesi για τη ΧΑΠ, τη σοβαρή και συχνή νόσο του αναπνευστικού που αφορά και πολύ νεότερους ανθρώπους απ' ότι νομίζαμε.

  09:52 18/11

  Κλιματική αλλαγή: Επηρεάζει την υγεία, τη δουλειά και τη ζωή μας

  Στο εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχεδιάζεται το πώς η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

  23:59 17/11

  Μπορεί η στυτική δυσλειτουργία να "προειδοποιεί" για πρόβλημα καρδιάς;

  Η στυτική δυσλειτουργία έχει πλέον συνδεθεί με ορισμένες σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές παθήσεις.

  23:59 17/11

  Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά μας από τη σεξουαλική παρενόχληση;

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών, ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε ως γονείς για την προστασία τους από τη σεξουαλική παρενόχληση.

  13:37 15/11

  Μια πολύ σοβαρή επίδραση της ιλαράς στο ανοσοποιητικό μας

  Δύο νέες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει "αμνησία" στο ανοσοποιητικό, κάνοντάς μας επιρρεπείς σε άλλες ασθένειες.

  09:31 15/11

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση και εγκυμοσύνη

  Πολλαπλή σκλήρυνση: Τι αλλάζει στη χορήγησης της ιντερφερόνης β-1b στην εγκυμοσύνη;

  23:59 14/11

  Αλλάζει ο μεταβολισμός στα σαράντα;

  Είναι αλήθεια ή μύθος πως μετά τα σαράντα παχαίνουμε ευκολότερα και αδυνατίζουμε πιο δύσκολα;

  16:43 14/11

  Εξέλιξη: Νέες επεμβατικές τεχνικές για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

  Οι σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές στην υπηρεσία του καρδιαγγειακού ασθενή.

  08:27 14/11

  Σακχαρώδης διαβήτης. Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται και ποιες οι επιπλοκές του;

  Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη, σήμερα. Δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων με διαβήτη δεν το γνωρίζει ότι πάσχει, η ενημέρωση είναι σημαντική.

  07:46 14/11

  Σεξουαλική ζωή και σακχαρώδης διαβήτης: Επηρεάζει το ένα το άλλο;

  Μπορεί ο διαβήτης να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική ζωή των ασθενών; Και πώς;